Dit zijn de eisen waar de nieuwe burgemeester van Utrecht aan moet voldoen | De Utrechtse Internet Courant Dit zijn de eisen waar de nieuwe burgemeester van Utrecht aan moet voldoen | De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn de eisen waar de nieuwe burgemeester van Utrecht aan moet voldoen

Dit zijn de eisen waar de nieuwe burgemeester van Utrecht aan moet voldoen
De gemeenteraad heeft bekendgemaakt aan welke eisen de nieuwe burgemeester van Utrecht moet voldoen. Zo moet de opvolger van Jan van Zanen uitblinken in ‘invoelend communiceren en verbinden, doordacht en doortastend optreden en navolgbaar handelen’.

De gemeenteraad heeft bekendgemaakt aan welke eisen de nieuwe burgemeester van Utrecht moet voldoen. Zo moet de opvolger van Jan van Zanen uitblinken in ‘invoelend communiceren en verbinden, doordacht en doortastend optreden en navolgbaar handelen’.

In een vier pagina’s tellend document zijn de verschillende eisen terug te lezen. Wat er in de profielschets naar voren komt is dat de nieuwe burgemeester ervoor moet zorgen dat iedereen in de stad gehoord wordt.

“Je recht je rug voor mensen die moeite hebben om mee te komen en vertolkt de stem van degene die niet aan tafel zit. Wanneer het debat in de stad polariseert, ga je erop af. Inwoners die zich niet gekend voelen, zoek je op.”

Tunnelvisie

Alle ervaringen die de burgemeester in de stad opdoet, moeten vervolgens worden meegenomen naar de politieke arena. “Je houdt ons scherp door aandacht te vragen voor verschillende perspectieven. Zo behoed je ons voor tunnelvisie en zorg je ervoor dat belangen van inwoners in beeld zijn.”

Een belangrijke taak van een burgemeester is het handhaven van openbare orde en veiligheid. Dit staat dan ook in de profielschets omschreven. “Samen met de politie en het Openbaar Ministerie sta je voor de veiligheid van Utrecht en neem je besluiten die nodig zijn.”

Demonstratierecht

Een burgemeester kan soms voor ingewikkelde keuzes komen te staan. “Je neemt hierin een eigenstandige positie in, maar je werkt niet solitair. Utrecht trekt graag samen met je op. […] Je bent daarbij navolgbaar en consequent in je handelen, onderbouwt de stappen die zijn gezet en legt uit hoe keuzes tot stand zijn gekomen. Bijvoorbeeld wanneer het demonstratierecht een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid.”

Vorige maand deed de Utrechtse gemeenteraad een oproep. Er werd aan inwoners gevraagd mee te denken aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen. Ruim 1.000 Utrechters reageerden op deze oproep.

Vrouw

Daaruit kwam naar voor voren dat veel mensen graag zien dat de nieuwe burgemeester niet te oud is. Dat zou namelijk niet passen bij het karakter van de stad. Ook hebben veel Utrechters aangegeven dat ze graag een vrouw de ambtsketen zien dragen.

Daarnaast is uit de oproep gebleken dat veel mensen een onafhankelijke, representatieve en ervaren burgemeester willen. Donderdagavond wordt tijdens de raadsvergadering de vacaturetekst definitief vastgesteld.

12 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Verbinden ? Komt er een verpleger/ster ?

 2. Lombokker

  Wat een poppenkast. Het is al lang geregeld dat Aleksandr Pechtold de nieuwe burgemeester gaat worden.

 3. Antonius

  Dat gediscrimineer over niet te oud en liever een vrouw. Gewoon de beste. Punt uit.
  Pechtold lijkt mij zeer bekwaam. Ik heb hem persoonlijk als tegenvoeter mogen ervaren. Hij kreeg voor elkaar wat anderen niet lukte. Zo iemand hebben we nodig.

 4. MJPD

  “Daaruit kwam naar voor voren dat veel mensen graag zien dat de nieuwe burgemeester niet te oud is. […] Ook hebben veel Utrechters aangegeven dat ze graag een vrouw de ambtsketen zien dragen.”

  Ondanks dat Pechtold aan beide kwalificaties niet voldoet, zal hij toch burgemeester worden…

 5. woutvr

  Een burgemeester moet mi oud zijn ivm levenservaring. Ik zou zeggen liever geen jonge carrièrejagers. En verder: gelukkig is de aanstelling maar voor een aantal jaren, dus het maakt verder allemaal niet zoveel uit.

 6. HArry

  Mooie samenvatting van de competenties die de UN Agenda 2030 aan alles en iedereen eist. WEF en de UN willen natuurlijk wel een betrouwbare medewerker.

  Kortom. wie het wordt zal ons een spreekwoordelijke Vocking worst zijn zolang wij als salaris financierende stadsbewoner niet zelf mogen kiezen wie het wordt.

  Geldt ook voor de RES uitvoering. Wij zijn tegen tegen en tegen.

 7. Peet

  Henk Westbroek
  Waarom?
  Staat tussen de mensen
  Veelzijdig
  Trekt regelmatig de FEBO leeg
  Komt in café
  Heeft zelfs café
  Utrechter!!!
  Ik zeg doen!!
  Als het maar geen D 66 Pechtold gaat worden
  Maar dat is volgens mij in de achterkamertjes bekonkeld
  Zo werkt D66

 8. Frits

  @HArry
  Het is inderdaad allang beklonken door de werkelijke machthebbers wie de nieuwe burgemeester wordt. En wij maar denken dat we werkelijk invloed uit kunnen oefenen…

  De elite heeft de touwtjes stevig in handen. Gelukkig zijn wij wakker, Harry. Laat je niet gek maken! Keep strong.

 9. Scherpschutter

  Ik begrijp werkelijk niet waarom mensen in de eerste plaats een burgemeester willen….Wat heb je eraan?

  Een raadsvergadering leiden kan iedere junior, een lintje doorknippen lukt een chimpansee ook nog wel en een burgemeester die ook maar vaag capabel is om zich met ordehandhaving te bezigen moet nog uitgevonden worden….

  De burgemeesterspost schrappen lijkt mij laaghangend fruit plukken waar het op bezuinigingen in het veel te massieve overheidsstelsel aankomt. Totaal overbodig en als me op op het belastingformulier de keuze gegund zou zijn:

  “Wilt u betalen zodat wij een een burgemeester kunnen aanstellen?”

  [ ] JA
  [X] NEE

 10. Herman bos

  Een vrouw als burgemeester? Zullen we gewoon voor de beste kandidaat gaan. Of deze nou man, vrouw, groen, paars, oud of jong is. Ipv dat we weer aan quota willen gaan voldoen?

 11. Karla

  Alle wollige kreten ten spijt, het is al lang beslist wie het wordt. Je kunt bij Jan Scherjon in de etalage kijken wie dat is. Ik orienteer mij inmiddels op woningen in Wageningen e.o. Ik mag de burgemeester niet kiezen, maar wel een nieuwe woonplaats. Jammer, maar ik heb mijn (stads) grenzen.

 12. Paul

  Belangrijk is dat het een reprentatief politiek ervaren persoon is zodat de Belangen van Utrecht ook in de G4 randstad, en Den Haag sterk voor het voetlicht worden gebracht.
  Iets wat de ijdele starre Aleid Wolfsen en vrij kleindenkende te bescheiden Brouwers ex burgemeesters maar niet lukte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).