Dit zijn de plannen voor het nieuwe Landschapspark Oud Zuilen in Utrecht Dit zijn de plannen voor het nieuwe Landschapspark Oud Zuilen in Utrecht

Dit zijn de plannen voor het nieuwe Landschapspark Oud Zuilen in Utrecht

Dit zijn de plannen voor het nieuwe Landschapspark Oud Zuilen in Utrecht
Het gebied waar de plannen betrekking op hebben.
Het bos- en weilandgebied tussen de Vecht en de 2e Polderweg in Utrecht moet anders worden ingericht. De gemeente wil het gebied toegankelijker maken door bijvoorbeeld meer wandelpaden aan te leggen, waardoor er extra openbaar groen ontstaat in de groeiende stad. Het plan voor Landschapspark Oud Zuilen staat nog in de kinderschoenen en het is de bedoeling dat omwonenden en andere belanghebbenden met ideeën komen over de invulling. “Het zou mooi zijn als het park wordt vormgegeven door de gebruikers”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk tijdens een wandeltocht door het gebied.

Het bos- en weilandgebied tussen de Vecht en de 2e Polderweg in Utrecht moet anders worden ingericht. De gemeente wil het gebied toegankelijker maken door bijvoorbeeld meer wandelpaden aan te leggen, waardoor er extra openbaar groen ontstaat in de groeiende stad. Het plan voor Landschapspark Oud Zuilen staat nog in de kinderschoenen en het is de bedoeling dat omwonenden en andere belanghebbenden met ideeën komen over de invulling. “Het zou mooi zijn als het park wordt vormgegeven door de gebruikers”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk tijdens een wandeltocht door het gebied.

Specifiek gaat het om een gebied van 40 hectare dat ligt tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Franciscusdreef in het zuiden. De grond is van de gemeente en iets meer dan de helft is verpacht aan een boer en de overige 15 hectare bestaat uit bosstroken.

Het gebied is onderdeel van Unesco Wereld Erfgoed en is ook deels onderdeel van een rijksmonument. Zo sluit het weiland en het bos in het noordwestelijke deel aan bij Slot Zuylen. In het zuidoosten ligt Fort aan de Klop, dat onderdeel is van de Hollandse Waterlinie. Het weiland waar dit op uitkijkt kon ten tijde van oorlog onder water gezet worden om zo een natuurlijke barrière te vormen. Hier liggen nu de zogenoemde ‘verboden kringen’. Binnen deze gebieden gelden strenge regels over bijvoorbeeld bouwwerken en beplanting.

Tekst loopt door onder afbeelding

Wethouder Lot van Hooijdonk

Woningen

“Dat is ook de reden dat er bijvoorbeeld geen woningen in dit gebied gebouwd mogen worden, maar we mogen het ook niet volgooien met bomen. De zichtlijnen vanaf zowel Slot Zuylen als het fort moeten open blijven”, vertelt de wethouder.

Dit betekent dat er goed nagedacht moet worden over de toekomstige invulling. De gemeente heeft al een schets gemaakt waarop te zien is dat er meer wandelpaden in het gebied komen, zodat de losse delen beter met elkaar in verbinding komen. Ook is te zien dat ondanks de cultuurhistorische waarde en de uitdagingen die dat met zich meebrengt wel degelijk plek is voor verblijfsplekken. “Er kan echt wel wat”, aldus Van Hooijdonk. “Verwacht echter geen groot muziekfestival, maar kleinschalige initiatieven van omwonenden juichen wij juist van harte toe. Hierdoor raken zij juist nog meer betrokken bij het park.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Slot Zuylen

Dieren

Het gebied is ook populair bij veel dieren. Op sommige momenten van de dag zijn er tientallen ooievaars te bespeuren in het gras. Ook ganzen, kieviten, vleermuizen, reigers, spechten en allerlei insecten weten hun weg naar dit stukje natuur in de stad te vinden. Van Hooijdonk: “Wij willen ervoor zorgen dat dit zo blijft. Zo zijn we van plan om in het meest zuidoostelijke deel de oude loop van de Vecht weer terug te laten komen met daarbij kleine poelen en natuurlijkvriendelijke oevers. Dit maakt het gebied aantrekkelijker voor amfibiën en vogels.”

Zoals eerder gezegd staat het plan nog in de kinderschoenen. Zo wordt nu bijvoorbeeld nog onderzocht of het mogelijk is om de 2e Polderweg – die een paar honderd jaar oud is en vroeger dienst deed als verbindingsweg tot het fort – deels afgesloten kan worden voor auto’s. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het volkstuinencomplex makkelijker bereikbaar voor wandelaars en onderdeel van meerdere ommetjes door het gebied. Ook wordt er gekeken naar een mogelijke brug over de Vecht die het voor recreanten uit Zuilen makkelijker moet maken het nieuwe park te bereiken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Drukte

De wethouder benadrukt tot slot dat er in Utrecht veel vraag is naar openbaar groen. “Kijk bijvoorbeeld naar de drukte in onder andere het Griftpark en het Wilhelminapark op zonnige dagen. Dat laat zien dat er meer ruimte nodig is.”

De gemeente is benieuwd naar de ideeën van betrokkenen van het gebied. De eerste bewonersbijeenkomst is op 23 februari. Vervolgens wordt het plan verder uitgewerkt en waarschijnlijk beginnen de aanpassingen eind 2024.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

46 Reacties

Reageren
 1. Richard

  Wat ontzettend jammer dat we ook dit stukje natuur gaan verpesten. Het is daar echt heel mooi nu. Gewoon natuur met veel vogels, waar je nu al kunt genieten en wandelen. Laten we dat niet verstoren. Maar gewoon eens laten zoals het nu is.

 2. W.

  Dat gebied is al prima toegankelijk en wandelpaden genoeg. Zo groot is het er ook weer niet. Laat de rest lekker voor de vele dieren die er leven. Laatst nog 23 ooievaars en 12 reigers tegelijk mogen aanschouwen in het veld, prachtig gezicht. Koester dat.

 3. Pim

  Een prachtig wandelgebied! Niet teveel aan veranderen zou ik zeggen. Laat het de rustige oase blijven die het nu is. Het gebied van fort en bos/weiland wordt nu nog ruw doorsneden door de Fransiscusdreef. Wellicht is hier een ecologische en beter oversteekbare verbinding te realiseren.

 4. Scherpschutter

  Mmm. Dus als ik het goed begrijp wil deze wethouder van een ‘groene partij’ hectares natuur-natuur omploegen tot nep-natuur en bovendien recreatie door mens-barbaren toe gaan staan, met aanzienlijk risico op het verjagen van alle dieren?

  Dat is er wel weer eentje uit de categorie: “Laten we het klimaat gaan redden door jaarlijks 150.000 Estlandse oerbomen te verbranden”.

 5. Tanja

  Als ze maar zorgen dat het park ook rolstoeltoegankelijk wordt. En als er tafeltjes komen: kijk eens naar tafels waar rolstoelers ook aan kunnen schuiven.

 6. De buurvrouw

  Nee, nee, nee. Afblijven!!!

 7. Hans

  Is het zure afzeiken van de wethouder hier weer begonnen?
  Lees even goed wat er staat.
  Er wordt respectvol nagedacht over dit unieke stuk cultuurgoed. Auto’s gaan geweerd worden ten faveure van wandelaars en fietsers.
  De behoefte aan groen is groot bij de Utrechtse bevolking. Omwonenden worden betrokken in de te ontwikkelen plannen. Deze wethouder weet goed te balanceren tussen natuurwaarden en recreatiebehoeften. Zie b.v. de succesvolle uitvoering van het Oosterspoorbaanpark, een groene wandelroute van Tolsteegsingel, via de oude Oosterspoorbaan, over begraafplaats Kovelswade naar de Koningsweg / het jaagpad richting Bunnik e.v.
  De wethouder bashen is vrij goedkoop in dit verband.

 8. jos stelling

  blijf er af

 9. Herman

  Waar is die schets van de gemeente die genoemd wordt.
  Zal het artikel nog interessanter maken.

 10. Marjan

  Alsjeblieft afblijven! Er is nu al geen autoverkeer. De 2e polderweg is alleen toegankelijk voor fietsen, behalve een heel klein stukje tbv de volkstuinen en de tennisbanen.
  Er zijn wel steeds meer wandelaars, dus een enkel wandelpad is welkom, en van het weiland kan ruige natuur worden gemaakt. Maar kijkend naar de plaatjes en toelichting bij het plan zie je welke plannen de gemeente nog meer heeft: waterspeeltuin, sportfaciliteiten, “verblijfsmogelijkheden”. Zie https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/parken-en-plantsoenen/landschapspark-oud-zuilen/ en meld je meteen aan voor de informatiebijeenkomst.

 11. Moniek

  Mee eens. Afblijven. Niet verknoeien. Zo laten. Hoeft niet aangepast. Het is al mooi dus verpruts het niet. Besteed tijd en moeite en geld liever aan nuttiger projecten.

 12. Katja

  Is het nou zo moeilijk om gewoon eens de boel de boel te laten ?
  Sommige dingen zijn al gewoon mooi van zichzelf.
  En spaart weer geld uit.

 13. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid CU

  Als Overvechter fietsen en wandelen wij daar graag, maar om het nu overhoop te gooien? Nee! Het is goed zoals het is, hooguit de paden rolstoelgeschikt maken, wat ik hier lees.

 14. Monique

  Alsjeblieft zoveel mogelijk afblijven, het is al zo’n klein gebiedje. Een uitgebreide rondje vanaf het Fort voorlangs het slot terug is nog geen 8.000 voetstappen. Rolstoeltoegankelijk maken en de oversteek van de Franciscusdreef verbeteren (zo natuurvriendelijk mogelijk) lijkt me prima. Liever geen speeltoestellen, watergedoe en verblijfsmogelijkheden (dus ook geen extra bankjes). Laat het een rustige plek blijven voor die vele vele bewoners uit de omgeving die niet overal en altijd vermaakt hoeven te worden.
  En er zijn al twee bruggen vanaf Zuilen, nl de Muinck de Keijzer en bij Oud Zuilen. Dat is amper 10-15 minuten lopen.
  Helaas ben ik verhinderd voor de online informatieavond op 23 februari.

 15. Wies

  Vind het een fijn en goed toegankelijk gebied. Wel leuk en goed om inderdaad de rafelrandjes rond het industrieterreintje/de tennisvelden wat te verbeteren. Ook mag die parkeerplaats bij de brug wel wat netter. Maar dat is vooral een kwestie van handhaven, want wat is het toch soms een rotzooi daar. Maar de kern mag wat mij betreft gelijk blijven!

 16. W.

  Eens met bovenstaande om het rolstoeltoegankelijk te maken, uitstekend punt. Verder is het inderdaad al goed.

 17. Marianne

  HET IS ER PRACHTIG!!! BLIJF ER AF !!!

 18. Kees Truijens

  Zelden zoveel eenstemmigheid op dit forum gezien. Afblijven, Lot.

 19. Peter Utreg

  Wandelpaden, beter bereikbaar, met elkaar verbinden… Laat het zoals het is. Is dat mogelijk? Waarom moeten we alles opofferen voor nóg meer recreatie, festivals, bezoekers?

 20. Pensionado

  Die eeuwige o zo Nederlandse behoefte om de boel in te richten, te verkavelen, aangeharkte parken te creëren, ‘natuur’ te -godbetert- bouwen met groot materieel en veel belastingcenten……
  Ik zeg afblijven, laat de natuur nou eens gewoon zijn gang gaan!

 21. Krijn van Otterloo

  Never change a winning team. Het is goed zoals het is. Vanwaar die profileringsdrang van politici en partijen?
  Doe eens gek; bespaar het geld en besteed dat aan (bijvoorbeeld rood voor groen) projecten die wel een toegevoegde waarde hebben …

 22. hsvr

  Het is toch al mooi? Mijn idee: Laat vooral rust en stilte hier de boventoon voeren. Laat de vogels en eekhoorns en ooievaars en vleermuizen en spechten de ruimte om te spelen. Zorg dat de ballonnetjes inhaleerders dit niet nog makkelijker gaan gebruiken door banken of speeltoestellen te plaatsen. En laat de vecht hier nog wat uitdijen. Beetje uitbreiden met het stukje aan de manitobadreef. Met iets bredere paadjes kunnen rolstoelen er ook in. Vermijd asfalt. Geen muziek! De vogels fluiten zelf.

 23. W

  Afblijven!
  Niet aankomen!
  Pracht stukje ongerept natuur!
  En als Lot van Hooidonk, wethouder Groen Links, nu zegt dat Utrechters vragen naar meer groen, vraag ik mij af waarom Groen Links al die(beetje veel!) open gaten in Utrecht volplempt met woningbouw.
  Lees interessante artikel vanmorgen weer in het AD over de
  Thomas à Kempisweg! Blij met reactie hierop van de PvdA!
  Dat moet stoppen!

 24. Bertje 030

  Zeker geen brug over de Vecht naar dit mooie natuurgebied, de fiets/wandelbrug van Overvecht naar het park aan de overkant van de ringweg heeft al aangetoond dat een dergelijke brug in de avond en nacht allerlei activiteiten aantrekt waar mens en natuur niet meegediend zijn, afblijven dus zoals hierboven veelvuldig gemeld wordt. Misschien kan milieuclub Zuilen hier watmee?

 25. Gerrit-Jan

  Zo laten als het is. Een uniek gebiedje waar de melkkoeien nog heerlijk kunnen genieten. De rust straalt erven af. Belachelijk om de bestaande habitat overhoop te halen. Besteed het geld beter aan toezicht van bestrijding van ongewenste handelingen o.a. op parkeerplaats voor het fort en onder het viaduct.

 26. Fred

  Tja, na het groen bedolven te hebben onder een dike laag zand in Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht, Lunetten willen we op de grens van Maarssen het laatste stukje groen ook nog veranderen naar onze zogenaamd progressieve inzichten.

  Hopelijk leiden de komende verkiezingen tot meer verstand.

 27. J

  Zoals al meerdere malen aangegeven hierboven, het is al een prachtig gebied waar ook nu al door veel mensen gebruik van wordt gemaakt. Leuk dat dan deze plannen dan komen, maar is ergens uitgevraagd wat überhaupt de behoefte is om dit gebied aan te passen?

  Prima om aandacht te besteden aan details en bepaalde rafelrandjes op te knappen, maar op hoofdlijnen is het al een hoogwaardig recreatiegebied. Op het maar in beleid termen te brengen..

 28. Yet

  Dom, dom, dom. Een rustig groen gebied met wandelpaden, fietspaden, veel soorten vogels, vleermuizen, grote biodiversiteit vanwege bos, gras en water. Laat de koeien er rustig grazen, de kieviten broeden, de ooievaars vergaderen. Er is geen picknick nodig, geen hangplek, geen onrust. Het gebied is mooi en in balans. Blijf er af!

 29. Marieke

  Zo verschrikkelijk zonde om dit mooie gebied met al die mooie dieren te gaan aanpakken. Ik kan als direct omwonende, die hier bijna elke dag wandelt, zeggen dat er nu al veel weerstand is tegen dit plan. Het is érg druk in de buurt apps op dit moment, merk ik. Laat dit fijne stukje alsjeblieft zo mooi als het is en verpest het niet door er allemaal recreatie toe te laten waarmee dieren worden verjaagd, en rotzooi wordt achtergelaten. Allemaal heel goed voor het milieu! Zonde!! #Let it be!

 30. Mieke de Haes

  Mieke, 4 februari 2022
  Bijna wekelijks fiets ik naar mijn vrijwilligerswerk in Slot Zuijlen door het laatste stukje Niemandsland aan de rand van Utrecht. Alsjeblieft!!!!! Die ooievaars wegkrijgen is niet zo moeilijk, maar terug zullen ze nooit meer komen. Het lijkt wel alsof deze wethouder haar “potje” niet leeg krijgt en bang is voor haar budget van volgend jaar.

 31. Aaf

  Waarom een plan om aan een mooi stuk groen iets veranderen?!? Het is juist mooi zoals het is. Ga iets nuttigs doen

 32. Fenna

  Het is mooi zoals het is! Niet ook dit prachtige gebied cultiveren. Zoek gewoon een andere plek!

 33. Zuilen030

  Op 23 februari heeft de gemeente een informatiebijeenkomst gepland staan voor omwonende van het gebied, Landschapspark Oud Zuilen | Gemeente Utrecht je kunt je t/m 17 februari aanmelden voor deelname.
  Er staat ook al een melding op Nieuw landschapspark Oud Zuilen – Utrecht (nieuws.nl)

  Meld je massaal aan, nu tijd voor een duidelijk statement.

 34. Paul

  En die 50 tot 60 ooievaars die er jaarlijks in het voorjaar een rust en fourageerplek hebben die zouten maar lekker op. Goed over nagedacht en meegewogen dus.

 35. Adriaan

  Het is onjuist wat de wethouder zegt over ‘verboden kringen’ en dat daar nog strenge voorschriften zouden zijn. Ambtenaren maken dat er graag van. De wet die dat regelde is namelijk al heel lang opgeheven. Ook bedenkelijk dat ze het heeft over ‘volgooien met bomen’ alsof dat ooit het geval is. Zeker niet in een landschapsontwerp.

  Die kringenwet kwam er feitelijk op neer dat alles wat binnen bepaalde stralen van bv een for t was, binnen X uur plat moest kunnen. Wat niet wil zeggen dat je niet in de geest van die wet kunt handelen, bv door in hout te bouwen, brede zichtlanen aan te houden etc.

  Of je een nieuw park moet willen is een andere vraag. Ga ook eens met de genoemde eigenaren praten.

  En bedenk dat bomen vroeger juist nabij forten werden geplant. Oa op de dijken er omheen en dat er voorschriften waren hoe je bomen kruiselings over elkaar heen moest rooien om de vijand de toegang onmogelijk te maken. En lang niet alle forten waren kaal, dan vallen ze juist op. Er was een zogenaamd snoeibestek wat een hoogteprofiel bepaalde. Lees, dat je vanuit het fort over de beplanting heen het veld in kon kijken en dat het fort uit het veld toch niet al te zeer opviel.

  Kortom, op hoofdlijnen niet zo maar afschieten, maar enig opvoeden vd wethouder op vlak van kennis rond natuur en landschap kan geen kwaad.

 36. Bas Keijzer

  De wethouder benadrukt tot slot dat er in Utrecht veel vraag is naar openbaar groen. “Kijk bijvoorbeeld naar de drukte in onder andere het Griftpark en het Wilhelminapark op zonnige dagen. Dat laat zien dat er meer ruimte nodig is.”…..
  Ja.. dus? Een stiltegebied opofferen?
  Op de parkeerplaatsen tegenover het Fort ligt afval en wordt er geregeld vuurwerk onder de brug afgestoken. Meestal rond middernacht. De parkeerplaats tegenover het Slot wordt ook gebruikt als recreatie. Daar liggen condooms, ballonnetjes, lachgascapsules, doekjes en blikjes. De derde parkeerplaats aan het begin van Oud Zuilen ligt, zeker in het weekend bezaait met Mac Donald ‘s afval. Er staat een afvalcontainer voor de sier.
  Maw Verblijfplaatsen trekt afval en overlast aan.
  Onderhoud de paden en de natuur.
  Laat dit uniek stukje natuur uniek blijven!!
  (Eens met alle reacties tnt)
  Groet Bas Keijzer

 37. Richard

  Ik lees vooral recreatie en weinig plannen voor meer ‘groen’. In het voorjaar broeden er tientallen vogels langs het water. Om maar te zwijgen over grote aantallen ooievaars en reigers in het gebied. Lot laat weer weinig groen zien…

 38. Hilde

  Dusss….. gewoon afblijven van dit mooie plekje rust !!! Verpest het niet voor mens en dier. Hoezo een brug erbij? Er zijn er al twee!! Laat mensen gewoon wat moeite doen om er te komen, dan blijft het rustig.

 39. Jannemariet

  AFBLIJVEN van dit stukje unieke natuur. Wat denkt groen links wel? Ontgroeien.

 40. Luuk

  De gemeente Utrecht heeft het over extra groen om de stad gezond te houden, terwijl het gebied al helemaal groen is met de rust en ruimte die gezond is voor mens en dier. Géén verblijfplaatsen en extra paden en geen evenementen !
  “Natuurgebied Zuilen” moet geen stadspark worden.

 41. Mariken van Nimwegen

  En wat betekent dit voor de boer? De koeien (jongvee), maaien en hooien is toch ook groen en genieten. Ik moet er niet aan denken dat dat ook ingeruild gaat worden voor een park.

 42. Folkert

  belachelijk! Wat een prachtig stukje natuur zo vlak bij de stad, vol wandelpaden en rust waar mensen volop van genieten. Hoe ga je een gebied wat nu helemaal ‘groen’ is nog groener maken? Afblijven dus!

 43. Ruben

  Blijf er gewoon van af niet-winnend Lot.

 44. Rob

  Verschrikkelijk. Het is prachtig daar.
  Buizerds, eekhoorns, hazen. Midden in onze stad.

  Ga er maar vanuit dat het private belang ‘verkocht’ wordt onder de noemer algemeen belang.
  Ik begreep, dat de erven van Slot Zuilen ook het volkstuinencomplex oud-Zuilen willen opgeven voor woningbouw. Het zal met elkaar te maken hebben. En de gemeente laat zich voor de kar spannen. De gemeente, dat zijn wij toch?
  Graag via de rechtstatelijke weg!

 45. Tess van Reenen

  Wat doet de natuur als je het met rust laat?
  Ik heb het gedaan met 1 ha grond.
  Jaarlijks een uilen echtpaar met jongen, spechten, roodborstjes, mussen, koolmees, winterkoning, ringslang, bosmuis, hazen en zels een egel met 3 jongen, dat gebeurt er als de mens de natuur zoveel mogelijk met rust laat.
  In de loop der jaren neemt de vervuiling toe.
  Kampvuur met lachgas, barbecuefeestjes, en alcohol ontbreekt dan niet.
  Ik zie de verandering ook op de Vecht, lekker hard varen met een disco installatie en vooral drinken en veel schreeuwen.
  Generaties veranderen in mentaliteit en gedrag wegens verschil in cultuur en opvoeding, de enige die niet veranderd is onze natuur.

  Laat het zoals het, paden verbeteren en meer vuilnisbakken of een houten bank is ok, HET IS PRIMA ZOALS HET IS……..LAAT DE NATUUR DE NATUUR…….. die is interessant genoeg als je de natuur wil zien, wil horen, wil ruiken – Tess uit Oud Zuilen

 46. Hans

  Voor alle mensen die kritiek hebben op het feit dat de natuur verdwijnt.
  Check even het kaartje van de gemeente en de impressies!

  De natuur wordt juist uitgebreid, bijvoorbeeld door meer poelen te creëren en het gebied voor veeteelt in te perken. Ik vind het er wel aantrekkelijk uit zien eigenlijk.

  Waar ik wel minder enthousiast over ben zijn de vele picknickplekken met meubilair. Dat mag wel wat minder.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).