Domplein krijgt markeringen van oude kerken in bestrating | De Utrechtse Internet Courant Domplein krijgt markeringen van oude kerken in bestrating | De Utrechtse Internet Courant

Domplein krijgt markeringen van oude kerken in bestrating

Domplein krijgt markeringen van oude kerken in bestrating
Het Domplein. Foto: DUIC
Het Domplein gaat herbestraat worden. Reden: achterstallig onderhoud én in het straatbeeld moeten markeringen komen van alle oude kerken die de afgelopen 2.000 jaar op het plein hebben gestaan. 

Het Domplein gaat herbestraat worden. Reden: achterstallig onderhoud én in het straatbeeld moeten markeringen komen van alle oude kerken die de afgelopen 2.000 jaar op het plein hebben gestaan. 

Het Domplein weerspiegelt op deze manier straks 2.000 jaar geschiedenis, volgens de gemeente en ‘krijgt zo zijn authentieke gezicht terug’. Het herstraten begint 24 oktober, gebeurt in fases en duurt tot halverwege 2017.

Bij het opnieuw bestraten van het Domplein worden de markeringen van de voormalige Savatorbasiliek, de Heilige Kruiskerk en van de Domkerk zichtbaar op het plein gemaakt. Ook de fortgrens (castellumgrens) aan de oostzijde (Voetiusstraat en Achter de Dom) worden nog duidelijker in het straatbeeld aangebracht.

Het Domplein is straks een groot plein zonder drempels en hoogteverschillen. Het gebied blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar voor voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan omrijden via de aangegeven routes.

Een impressie van de gemeente voor het Domplein
Een impressie van de gemeente voor het Domplein

11 Reacties

Reageren
  1. Kees

    Mooi idee. Doen. En pas dan gelijk de bestrating rondom de Domtoren aan. Zie ook Servetstraat ev. Nu moet je bijna van kinderhoofdje naar kinderhoofdje springen. Ik ken geen stad in Nederland waar de bestrating zo armoedig is als in Utrecht.

  2. Willem Verhoef

    Ben heel benieuwd hoe ze dit vorm gaan geven, er is namelijk veel discussie over de plaats, vorm en naam van verschillende (kerk)gebouwen door de eeuwen heen die (mogelijk) op het huidige Domplein hebben gestaan. Zo lees ik in dit artikel niets over de kerk van Oudmunster (of Salvatorkerk) en dit gebouw alleen al zou op meerdere plekken hebben gestaan en verschillende vormen hebben gehad.

  3. Katja

    Is er dan nog wel plaats over voor de herbouw van het middenschip ?
    Moet er in 2074 staan. Of anders herbouw ruïne zoals het er uit zag na de storm van 1674, zou ook en enorme toeristische trekpleister zijn !

  4. Marko

    Die markeringen die staan er toch al? Je kan het zelfs op de foto hierboven zien? Of haal ik nu zaken door elkaar?

  5. Martijn van de Waalberg

    Je hebt gelijk Marko, maar 1. lelijk en 2. onduidelijk. Bovendien wordt het hele plein dus opnieuw ingericht zoals je ziet.

  6. Martijn

    @DUIC kunnen jullie niet een verwijzing naar de site van de gemeente erbij zetten bij zo’n nieuwsbericht?

    https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/verkeersprojecten/herbestraten-domplein/

  7. Rob

    @Katja, dat middenschip wordt helemaal niet herbouwd. Is maar een plan van een paar mensen die geen kijk hebben op cultuur en geschiedenis. Wat betreft de herbestrating en het zichtbaar maken van oude kerken: is er al lang.

  8. BM

    @Willem Verhoef
    Daar is geen discussie over Willem, de funderingen van Sint Salvator en de Heilige Kruiskapel zitten onder het plein en men weet precies waar, na de opgravingen in het begin van de 20e eeuw. (Daar waar ze nu ook al aangegeven zijn itt wat het artikel suggereert). Daarnaast is de Heilige Kruiskapel pas in 1825 gesloopt en de Salvator in de 16e eeuw – van beide bestaan menig schilderij en tekening.

    Wat we niet weten is waar de eerste kerk van Willibrord precies heeft gestaan, en hoeveel er waren, maar deze is dan ook niet aangegeven op het plein.

  9. Frans

    Hoe wordt aangegeven welke kerk of cathedraal bedoeld wordt? .Gebeurt het met een kleur of steensoort in de bestrating?

  10. Rene

    Ja, het domplein krijgt vast ‘zijn authentieke gezicht terug’ van ingekleurde vlakken, net als vroeger… Laten we hopen dat het enigzins subtiel gedaan wordt.

  11. j.d. de visser

    Het Domplein loopt licht af richting L. Nieuwstraat. Zou helemaal mooi zijn om de footprint van het verdwenen deel van de Domkerk zo vlak mogelijk te maken en te bestraten met hardsteen achtige kerkvloer platen. Vervolgens aan de zuidzijde van de contour een klein hoogteverschil maken zodat de totale Domkerk nog beter fysiek aanwezig en voelbaar wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).