Domtoren in Utrecht luidt zaterdag ‘noodklok voor het klimaat’ Domtoren in Utrecht luidt zaterdag ‘noodklok voor het klimaat’

Domtoren in Utrecht luidt zaterdag ‘noodklok voor het klimaat’

Domtoren in Utrecht luidt zaterdag ‘noodklok voor het klimaat’
Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) gaat zaterdag om 12.00 uur de Noodklok voor het Klimaat luiden. De luiding is op verzoek van Grootouders voor het Klimaat en vindt plaats op veertien plekken in Nederland.

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) gaat zaterdag om 12.00 uur de Noodklok voor het Klimaat luiden. De luiding is op verzoek van Grootouders voor het Klimaat en vindt plaats op veertien plekken in Nederland.

Het UKG kiest ervoor om één klok te luiden. Het gaat om een zware, indrukwekkende klok, namelijk de Martinus in de Domtoren. Sint Martinus, de schutspatroon naar wie de klok genoemd is, behoedt de stad voor gevaar en onheil. Het UKG vindt dat daartoe ook de bedreiging van ons leefmilieu kan worden gerekend.

De klokken worden geluid in Utrecht en nog dertien andere plaatsen in Nederland. Dat gebeurt op verzoek van Grootouders voor het Klimaat, een in 2016 opgerichte organisatie die streeft naar een leefbare aarde voor de volgende generaties. Met het luiden van de klokken roepen de grootouders de overheid en bedrijven op om onmiddellijk over te gaan tot het uitvoeren van afspraken over het verminderen van CO2-uitstoot in het belang van de toekomst van alle kleinkinderen.

13 Reacties

Reageren
 1. stefan

  Wow, de Martinus. Ik herinner me nog het luiden bij het overlijden van Ien Dales, dat was zeer indrukwekkend. Dus gezien de klimaatcrisis lijkt het me het luiden van de Martinus nu ook zeer gepast.

 2. Nico

  Ik vraag me af wie bedenkt dit toch en het zet ook geen zoden aan de dijk.
  Afijn, een klein gedeelte zal staan te juichen. Vooruit maar weer we hebben weer wat gevonden om alles wat over klimaat gaat te gebruiken om ons door de strot te duwen. En China of India en zijn er nog wel een paar die lachen zich rot. Het kleine Nederland trekt de kar en gokje alle beetjes helpen…..
  Succes Zaterdag.

 3. Pragmatist

  De overheid zal dit wel zien als een excuus om nog meer belasting te innen zonder het geld te besteden waarvoor deze groep wil.

  Tevens vind ik het nog zieliger voor de (ongeboren) kleinkinderen die zullen opgroeien in een land dat ik al lang niet meer herken als Nederland, maar als een provincie van Europistan.

 4. Aa

  @nico: china werkt aan een klimaatneutraal china in 2050. India heeft het grootste zonnepanelen veld ter wereld. Daarnaast heeft ook India een ambitieus plan om de emissies te verlagen. Zij lachen zich dus niet rot maar werken actief om bij te dragen aan een oplossing. Is die oplossing perfect? Nee daarom heet het ook een transitie. Het ‘kleine nederland’ is de 15e economie ter wereld en heeft verhoudingsgewijs een grote hoeveelheid uitstoot. Bovendien dicteren wij als rijk land hoe er elders in de wereld geproduceerd wordt.

 5. Berk

  @Nico als de hele mensheid zo cynisch was geweest als jij hadden we of nog in holen geleefd of al lang uitgestorven. Gelukkig zijn er nog mensen die wat doen

 6. Koel Hoofd

  Alleen Nederland is zo hysterisch over het klimaat wat ze wel even als vliegenpoepje op de kaart in haar uppie zal gaan redden.
  De rest van de wereld lacht zich kapot en gaat gewoon door met busines as usual.
  Schizofrene situatie.

 7. Nina

  Op 21 juni 2018 heeft Greta Thunberg gezegd dat de wereld over 5 jaar zou vergaan. We zijn 5 jaar verder.

  Veel mensen zijn bang gemaakt en leven nu in angst over het klimaat. Zij gaan daardoor iets doen voor het klimaat, consumeren zich suf (zonnepanelen, warmtepomp, elektrische auto) en maken op hun beurt hun (klein)kinderen weer bang. Stop hiermee.

  Douche korter/minder, eet minder vlees, koop tweedehands, ga niet skiën, vlieg niet of halveer dit, geen wasdroger, geen halfvolle vaatwasser laten draaien, meer handwas, geen haarföhn, geen elektrische fiets, geen elektrische tandenborstel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als iedereen iets doet, scheelt dat een berg.

  Belangrijke tip: maak je niet druk over datgene waar je geen invloed op hebt. Het leven is niet maakbaar, maar je kunt wel je best doen. Persoonlijk vind ik dat iedereen zijn best moet doen.

 8. W

  Grootouders voor klimaat? Dezelfde grootouders/babyboomers met 2 auto’s en 3 vliegvakanties per jaar?
  Weten die grootouders dat het beter voor het milieu was geweest als ze überhaupt geen kinderen op de wereld hadden gezet en nu 18 kleinkinderen hadden gehad?
  Ik word altijd een beetje cynisch van ouderen die het opeens beter weten, na jaren onderdeel van het probleem te zijn geweest.

 9. rmn

  @Nico

  Klopt. Er is geen realistisch scenario meer waarin we de klimaatdoelstellingen halen. Laat je niet voor de gek houden door de optimistische boodschap van de staatsmedia. Wat wij in Nederland aan het doen zijn is volstrekt zinloos. Het effect is bijkans nihil en het bovendien is het te laat. Geniet van de status quo zo lang die nog duurt.

 10. Pee

  Kijk even wat Rob Jetten wilt uitgeven voor 0,000038% verbeteringen.
  De mensen worden gek gemaakt om een verdienmodel in leven te houden .
  als men zo met het klimaat bezig is dan moeten ze stoppen met al het groen op te offeren voor beton .
  Alles word vol gebouwd waar hele stukken natuur voor moeten wijken.
  Laat ze daar maar eens mee stoppen om geloofwaardig over te komen.

 11. Tanja

  @Nina. dat heeft Gretha niet gezegd. Ze zei: de wereld vergaat als we niet binnen 5 jaar stoppen met fossiele brandstof.

  Verder wel met je eens: we moeten doen wat we kunnen, we kunnen best beter voor de wereld zorgen dan we nu doen.
  Maar ook eens met anderen: het is niet te doen dat alleen Nederland de wereld redt.

 12. Herman

  Hoe lan ik er voor zorgen dat die klokken een keer voor nationale flauwekul dag luiden?
  We laten ons gek en bang maken.

 13. Marcel

  @Herman,
  Ik laat mij niet gek en bang maken. Dat doet niemand. We gaan gewoon door en kijken naar anderen. China en India laten die maar vast beginnen. Aa zegt wel wat maar in verhouding 3.2 miljard mensen en europa met 750 miljoen hebben we niet zoveel in te brengen. En die 2 landjes kijken naar Europa en roepen: dat wil ik ook. India heeft alvast 1000 vliegtuigen besteld. En China maakt ze binnenkort zelf. En nee, niet voor intern gebruik. Gewoon lekker naar Europa om bitterballen te proeven in de wietshop van Amsterdam.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).