Moet de Domtoren de hele nacht blijven luiden? | De Utrechtse Internet Courant Moet de Domtoren de hele nacht blijven luiden? | De Utrechtse Internet Courant

Moet de Domtoren de hele nacht blijven luiden?

Moet de Domtoren de hele nacht blijven luiden?
Foto: Robert Oosterbroek
Het carillon van de Domtoren luidt ieder kwartier, ook ’s nachts. Voor sommigen geen probleem, anderen ergeren zich er ontzettend aan. Moet de Domtoren stil in de nacht? DUIC sprak met omwonenden.

Het carillon van de Domtoren luidt ieder kwartier, ook ’s nachts. Voor sommigen geen probleem, anderen ergeren zich er ontzettend aan. Moet de Domtoren stil in de nacht? DUIC sprak met omwonenden.

Wie regelmatig door de binnenstad wandelt, zal ongetwijfeld hebben opgemerkt dat het carillon van de Domtoren vaak te horen is. Maar dat ook ’s nachts ieder kwartier de muzikale klanken door de stad klinken, valt met name bewoners op die in de buurt van de Dom wonen.

Stil

Onno Nugteren woont inmiddels al 24 jaar in de Korte Nieuwstraat en vertelt dat het geluid van de Domtoren maar ten dele went. “Je denkt eraan gewend te zijn, maar als de Dom dan een tijdje stil is geweest vanwege onderhoudswerkzaamheden, merk je daarna direct het verschil.”

Samen met zijn buurman Peter Oostveen probeert hij de gemeente zover te krijgen dat de Domtoren van twaalf uur ’s nachts tot acht uur ’s ochtends stil blijft. Volgens Onno Nugteren heeft de gemeente geen zin om het voorstel te bekijken. “Het argument dat ze geven is dat het carillon altijd al ieder kwartier luidt. Maar dit is helemaal niet zo, pas vanaf de jaren negentig is door een hobbyist verzonnen het carillon vier keer per uur te laten spelen.”

Het is niet zo dat Onno Nugteren zich helemaal keert tegen het geluid van de Domtoren. Integendeel, hij zegt het een prachtige melodieus polyfoon te vinden. Alleen dat zorgt er volgens hem juist voor dat hij er wakker van ligt.

Andere geluiden

Toch zijn er ook mensen die ook dicht bij de Domtoren wonen en aangeven helemaal geen last te hebben van het carillon. Zo vertelt een andere bewoner uit de Korte Nieuwstraat, die graag anoniem wil blijven, dat hij vlak achter een oud schoolgebouw woont waar nu appartementen in zitten en de Dom nauwelijks hoort.

Ook Marchal Molenaar vindt niet dat de Domtoren ’s nachts stil moet zijn. “Ik woon al jaren met veel plezier midden in de Utrechtse binnenstad. Als ik de Dom zie of hoor gaat mijn hart sneller kloppen als echte Utrechter. Als ik op bed lig en de Dom hoor denk ik: heerlijk om thuis in Utrecht te zijn!”

Marchal Molenaar moet er dan ook niet aan denken dat de Domtoren in de nacht stil zou zijn. “De Dom en zijn carillon horen al eeuwen bij de binnenstad en hopelijk kunnen we hem nog eeuwen ieder kwartier horen.”

Taboe

Volgens Onno van Nugteren heerst er een taboe op. “Als je hier komt wonen, is de Domtoren nogal een instituut. Het is voor mensen een enorme drempel om erover te praten.” Hij beweert dat het aantal decibel rond de 86 is, terwijl 48 acceptabel is. “Het geluid is dus twee keer zo hard dan eigenlijk zou mogen.”

Het is de vraag waarom ervoor gekozen is om het carillon ook ’s nachts ieder kwartier te laten klinken. DUIC heeft de gemeente om een reactie gevraagd maar zij geeft aan pas na de zomer dit onderwerp te behandelen. Tot die tijd wil de gemeente geen inhoudelijke reactie geven.

 

Moet de Domtoren ‘s nachts (van 00.00 uur tot 08.00 uur) stil blijven?

  • Ja, er is teveel overlast (52%, 1,300 Votes)
  • Nee, het geluid past bij de stad (48%, 1,194 Votes)

Total Voters: 2,494

Loading ... Loading …

 

40 Reacties

Reageren
  1. Y

    Uitzetten of 1 x per dag rond de middag uur, mensen klagen al over het geluid wat uit de Turkse moskee komt in de middag.
    Vind dus dat dit ook bij de dom van toepassing is.

  2. BdV

    Het is niet zo dat ik het een enorm gemis zou vinden als ik ‘s nachts niet naar de Dom zou kunnen luisteren. Liefst lig ik dan te slapen. Maar moeten? Ach, het mag, hoeft niet. Alleen zijn er waarschijnlijk meer zinvolle argumenten voor een stille nacht, dan voor een luide nacht.

  3. herman

    De Dom staat al heeeeel lang te luiden en heeft heel veel overleefd (op het tussenschip na dan…).
    Natuurlijk moet de Dom blijven luiden, dat is toch heen issue. bevalt het iemand niet dan kan diegene verhuizen,

  4. Katja

    De middeleeuwers klaagden ook nooit.
    De domtoren uitzetten, maar ‘s nachts wel brallend over straat mogen gaan met achterlijk lange openingstijden horeca ?

  5. Pim

    Ik woon aan de vismarkt en was er na twee weken al wel aan gewend. Als je het aanpast doe het dan gewoon ieder uur een keer.

  6. Katja

    Middeleeuwers klaagden ook nooit.
    Domtoren stilzetten, maar wel nachtelijk gebral door horeca wat tot diep in de nacht mag open blijven.

  7. Vincent

    @ Katja: Middeleeuwers hadden dan ook geen horloge, maar waren op de klanken van de Dom aangewezen om de tijd van de dag te achterhalen. Dat is nogal een verschil met de puur ceremoniële functie die het carillon vandaag heeft. Ik hou net zo van de muziek als iedere andere Utrechter, maar ik wil wel een beter argument horen dan dat.

  8. Freek

    Eigenlijk best wel onzin om ELK KWARTIER dat ding te luiden ‘s nachts. Wie heeft dat waarom verzonnen? Ergens in de jaren ’90 dus. Terug naar ieder uur, lijkt me een mooi compromis waarmee iedereen het eens moet kunnen zijn, en bovendien een stuk gebruikelijker bij klokgelui.

  9. Dom uit

    Veel mensen kunnen niet lezen: de Dom luidt pas sinds de jaren negentig vier keer per uur! En als je net de onjuiste bouw hebt wordt het alleen maar versterkt. Dom uit in de nacht!

  10. René

    Volgens mij is het de bedoeling dat het carillon (hoge harde tonen) ‘s nachts uit gaat. Maar de grote klokken (lage zachtere tonen) die het heel en halve uur slaan gewoon mogen blijven. Heeft iemand dat verschil überhaupt door?

  11. Gajes

    Ik sluit me aan BvD. Daarnaast komen er m.i. een aantal rare argumenten naar voren in de discussie:

    – ‘ík heb er geen last van dus het moet zo blijven’ (blijkbaar hebben sommige anderen er wel last van)
    – ‘middeleeuwers klaagden ook nooit’ (ten eerste al moeilijk na te gaan of dit uberhaupt klopt, maar stel dat het zo is: het dagelijks leven van Middeleeuwers is niet te vergelijken met tegenwoordig)
    – ‘De Dom staat al heeeeel lang te luiden en heeft heel veel overleefd’ (1. zie hierin geen argument dat de Dom elk kwartier moet luiden; 2. zoals in de tekst beschreven zou het elk-kwartier-luiden-in-de-nacht pas in de jaren ’90 geintroduceerd zijn, dus eeuwenlange traditie is ver te zoeken)

  12. Carillon uit in de nacht

    Luiden is in dat opzicht inderdaad een verwarrende term René.

  13. Helena

    Het luiden mag blijven. Wel graag weer de klok op de toren verlichten, die is reeds maanden onverlicht. Wil graag ook bij nacht kunnen zien hoe laat het is.

  14. Theo

    Met onze haan hebben we hetzelfde probleem.

  15. Historicus

    In de middeleeuwen luidde de klok niet ieder kwartier of misschien zelfs niet ieder uur en was er een compleet ander tijdssysteem. Daarnaast is het onduidelijk of de klok wel ‘ s nachts luidde. Lijkt me nu een typisch wat modernere traditie. Misschien had de gemiddelde middrleeuwer er wel enorm last van. Aangezien de gemiddelde burger niet kon schrijven en het verhaal van de gewone man nooit is opgetekend, weten we daar niets van/ over.

  16. Sjoerd

    Vanuit mijn slaapkamer ramen kijk ik recht de galmgaten van de dom in. Prachtig geluid en ik slaap ‘s nachts prima. Als je in de binnenstad gaat wonen is het Dom gelui een gegeven. Wil je dat niet, blijf dan weg en ga vooral achteraf niet zeuren.

  17. Stadsgids

    @Historicus: In de middeleeuwen hadden de klokken nog geen geen minutenwijzer, want die komt pas rond het midden van de 17e eeuw. In de middeleeuwen (toen alles nog Katholiek was) was de tijd voorbehouden aan de kerk en luiden de klokken alleen voor de missen en het overluiden. Dus nooit ‘s nachts. De gemiddelde burger leefde de tijd van de natuur en gebruikte nooit tijdsaanduidingen als 12 uur, of kwart over drie, maar omschrijvingen als bij het krieken van de dag, noen (middag) of zonsondergang. Dit gold overigens ook voor de dagen. Dus geen 14 juli, maar Focarius dag of Divisio apostolorum avond. Elke dag had de naam van een heilige.

    En al hoewel een groot gedeelte van de Utrechtse bevolking idd niet kon lezen en schrijven, werd er wel procedures beschreven hoe men moest werken en die zijn wel op papier gesteld en bewaard. Daaruit is veel info te halen over hoe men vroeger dacht.

    Pas als Huygens is geweest en dankzij de reformatie de Katholieke kerken stil blijven, worden die ingezet om de tijd te roepen (en te overluiden, want die inkomsten willen ook de gereformeerden niet kwijt).

  18. Reactionaire rechtse zak

    Niet zo papegaaien a.u.b.
    Het carillon speelt al langer dan de jaren ’90 elk kwartier.
    In 1985 reeds hebben de vrijwilligers van het Snurkhuis een deel van de Burgerschool op het Domplein gekraakt om daar de daklozen een onderdak te kunnen bieden. Ook toen al – en wellicht al sinds vele jaren eerder – speelde het Dom carillon, naast het beieren, ‘s nachts elk kwartier haar vrolijke deuntjes.
    Van de tientallen daklozen die elke avond hun hoofd pal onder de Dom ten rusten legde, noch van de vrijwilligers is er toen ooit één onvertogen woord gesproken over vermeend geluidsoverlast die door het carillon veroorzaakt zou worden. Elke dag kwamen de daklozen – ondanks het carillon en beierende klokken – terug voor hun broodnodige nachtrust en betaalden daarvoor ook nog grif FL5,-. per hoofd.
    Ik stel derhalve voor dat iedereen die na c.a. 1985 in een straal van 250 mtr onder de Dom is gaan wonen er zelf het zwijgen toe doet. De Dom heeft de oudste rechten.

  19. JdV

    Nee. 1 x per uur is voldoende.

  20. Toine Goossens

    In dorpen luiden de klokken elk half uur. Hoor je ook niemand over klagen.

    Hoe komt het toch dat stedelingen zo verschrikkelijk weinig van elkaar accepteren, terwijl voor dorpelingen geluid van activiteiten tot de dagelijkse gang van zaken behoort.

    Ik houdt mij zeer aanbevolen voor een goede verklaring van deze anomalie. En ook voor suggesties wat, waar moet veranderen.

  21. Utrechtse

    Ik woon vlak onder de dom, word werkelijk van élk geluid op straat wakker, maar zo gewend aan het geluid van de Dom dat ik dáar dan weer niet wakker van word. Tot grote verbazing van logees die geen oog dicht doen door het geklingel 😉

  22. Pieter

    Eens met Herman. Ik woon in de binnenstad en heb er zelf geen last van; maar het ‘s nachts luiden voegt weinig toe.. Ik zou hem ‘s nachts helemaal stil zetten en ‘s ochtends om 8 uur laten beginnen. Een mooi begin van de dag 🙂

  23. Vince de Prince

    Het zogenoemde versteekboek van het carillon, dat vanaf 1847 is bijgehouden, vermeld tot 1968 alleen melodieën voor de halve en hele uren. Maar vanaf 1968 is er wel degelijk al sprake van het steken van kwartier melodieën. In die tijd werden deze vaak geschreven door leerlingen van de gemeentelijke muziekschool.
    Vanaf eind 1973 t/m mei 1975 heeft het carillon een verbouwing ondergaan en dus niet geklonken, maar daarna gewoon weer elk kwartier. Dus niet vanaf de negentiger jaren door een “hobbyist”.
    Overigens wordt door de trommel die het carillon aanstuurt, tevens het slagwerk in werking gesteld. Dus geen carillon, dan ook geen slagwerk. Voorts is het misschien nog goed om te weten dat het elke dag stilzetten van de trommel en weer op gang brengen, een hogere slijtage tot gevolg heeft.

  24. Michael

    Alsjeblieft laten luiden!
    Anders word ik wakker van de stilte.
    Tja, wel jammer voor de ergernissen van anderen, heel jammer. Vind ik echt lullig voor ze.

  25. Gijs

    Het lijkt mij niet meer dan logisch dat we proberen geluid in de nacht tot een minimum te beperken. Het gebied rondom de dom wordt s’nachts al behoorlijk zwaar belast met geluid, een extra reden om iig het carillon dan niet te laten spelen. Overigens, in de meeste Europese steden luiden ook de uurslagen niet tussen 12 en 8.

  26. M.t Vr.

    T,is ook maar net waar de wind vandaan komt.

  27. Ertje

    Goede nuanceringen hier. Dat helpt de discussie en hopelijk ook de gemeentelijke besluitvormers als die zich erover gaan buigen na de zomer. Misschien is de vraagstelling bij de ‘poll’ daarom wel te simpel?
    Wij horen de domtoren duidelijk (de haan van Theo trouwens ook) en inderdaad is er verschil tussen de verschillen de klokken. Helemaal stil lijkt me echt niet nodig maar als er besloten wordt om wat minder te riedelen op alle kwartieren zou ik daar niet tegen zijn.

  28. Anne

    4 keer per uur is ook een beetje overdreven, 1 keer per uur lijkt me prima oplossing!
    Middeleeuwen er bij halen slaat nergens op, men vond wel meer normaal destijds wat we nu echt niet meer accepteren. Gelukkig.

  29. Geboren en getogen Utrechtse

    Deed mij denken aan de zwarte pieten discussie, daar hadden ook veel mensen geen last van, anderen wel en wat schaadt het (behalve wat weerstand tegen verandering) om het wel anders te doen? Zijn de voorstanders van uit blij en de tegenstanders gaan er niet daadwerkelijk op achteruit (als in, naast nostalgie heeft niemand t nodig lijkt mij…)

  30. Johannes

    Boeiend. Vanmiddag om 16 uur had 60 procent van de stemmers nog ‘nee’ gestemd. Nu, drie uur later, is dat nog maar 51 procent. Ik vermoed dat die heren Nugteren en Oostveen samen een driftig middagje ‘ja’ hebben zitten stemmen.

  31. Toine Goossens

    Geboren en getogen,

    Wie in een dorp altijd zeikt over het een of het ander, die doet niet als de anderen. Die anderen willen een hechte gemeenschap vormen, een gemeenschap waar zij op terug kunnen vallen voor burenhulp, waarbij je er niet bij het minste of geringste dat tegenzit alleen voor staat. Waar vertrouwen in goede bedoelingen voorop staat.

    Daarom zijn er in dorpen ook nooit Zwarte Piet kwesties. Dat zijn stadse fratsen.

  32. Bram

    @ Johannes

    Viel mij ook op. In een paar uur tijd steeg het aantal ja-stemmen opeens met meer dan 300.

  33. Toine Goossens

    @ Johannes en @Bram,

    Dat is crowdfunding in het geniep. Kostenloos framen om je opvatting door te drukken.
    Het was leuk geprobeerd van de redactie om meningen te peilen, maar het verraderlijke misbruik slaat meteen toe. Dat doet Trump ook en ook de Brexit is daar het gevolg van. Wij zijn op het nippertje ontsnapt aan ernstige gevolgen van het Oekraïne referendum.

    Van Nugteren en Oostveen hebben weer een spijker in de doodskist van de democratie geslagen.

  34. Een liefhebber van carillonmuziek

    De carillonklokken van de Dom spelen (en dus niet luiden, dat doen de luidklokken) al sinds in ieder geval 1664 ieder kwartier hun melodie, dag en nacht. Zoals op de grootste carillonklok gegoten staat: ‘Dagelijks roep ik u toe, dag en nacht spel ik u, hoe laat het is, hoe ver gij zijt: leeft en heb lief, – het is tijd -.

  35. Fred

    In de jaren vijftig luidden de klokken van de Domtoren al elk hele uur en de halve uren, dag en nacht. Of ook de kwartieren werden geluid kan ik me niet meer herinneren.

    In de nacht heb ik in die tijd echter nooit het carrillon horen spelen.

  36. Hans

    Het slagwerk van de Domtoren luid niet in de nacht, het carillon speelt een melodie ter aankondiging van de uurslag. Svp deze ondeskundig tekst aanpassen!

  37. Hester Willemsen

    Woon 43 jaar op de Vismarkt en kan vanuit mijn achterraam de Dom bijna aanraken! Nog nooit last van het carillon gehad en ook niet van het klokgelui. Zou niet zonder kunnen! Wat een gezeur!!

  38. Paul

    Ik woon al jaren bij ‘t Wed en en luister met plezier naar het carillon. Maar als er buurtgenoten zijn die hier slechter door slapen mogen ze deze van mij in de nacht uitzetten. Het plezier van het carillon weegt niet op tegen een goede nachtrust.

  39. Amsterdammer

    Toch echt een achterlijk verhaal om de hele nacht dat ding te moeten laten spelen
    Echt achterlijk

  40. Thijs

    Ik woon nu een jaar op Oudkerkhof en ik vind het slaan van de Dom ‘s nachts niet bijzonder irritant (in tegenstelling tot gasten die blijven slapen) maar de laatste tijd speelt die hele melodietjes af om 4u of 4:30u.

    Een paar keer slaan is ok, maar dit soort flamboyante vertoningen om vier uur ‘s nachts slaan natuurlijk nergens op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).