Drie wijzen moeten Utrecht helpen bij het herstellen van het wervengebied Drie wijzen moeten Utrecht helpen bij het herstellen van het wervengebied

Drie wijzen moeten Utrecht helpen bij het herstellen van het wervengebied

Drie wijzen moeten Utrecht helpen bij het herstellen van het wervengebied
Foto's: Robert Oosterbroek
Een zogenoemde commissie van wijzen gaat (kelder)eigenaren in het wervengebied en het Utrechts gemeentebestuur adviseren over een gezamenlijke aanpak voor het herstel en behoud van het wervengebied.

Een zogenoemde commissie van wijzen gaat (kelder)eigenaren in het wervengebied en het Utrechts gemeentebestuur adviseren over een gezamenlijke aanpak voor het herstel en behoud van het wervengebied.

De Utrechtse werven zijn uniek. Nergens in de wereld zijn de grachten zo opgebouwd als in onze stad. Alleen zijn de werven en de kelders niet altijd in goede staat. Daarom loopt er onder meer een jarenlang project om de wal- en kluismuren op te knappen. Dat gaat echter niet soepel, er is al veel te veel geld uitgegeven en het project werd flink onderschat.

Problemen zijn er niet alleen bij de wal- en kluismuren. Ook de kelders zijn veelal in slechte staat. De laatste jaren waren er op meerdere plekken in de stad verzakkingen. De Kromme Nieuwegracht en de Nieuwegracht zijn lang afgesloten geweest voor autoverkeer omdat het te gevaarlijk was.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Oudegracht bij de Vismarkt. Links zien we een kluismuur en rechts een walmuur.

Welk gebied?

Het wervengebied is het gebied binnen de singels en de waterlopen van de Oudegracht, Nieuwegracht, Lichtegaard, Kromme Nieuwegracht, Drift, Vismarkt, Zoutmarkt, Plompetorengracht, Choorstraat en de werven Lijnmarkt. Het gebied telt ca. 800 werfkelders. Regelmatig is het onduidelijk wie nu precies de eigenaar is van welk onderdeel van een stukje werf(kelder).

Omdat de gemeente het wervengebied goed wil bewaren, en er talrijke problemen zijn, is er in juli van dit jaar een nieuwe aanpak gepresenteerd. Het complete wervengebied moet aangepakt gaan worden, samen met alle eigenaren en beheerders.

Bewoner en werfkeldereigenaar Maarten van den Oever: “Het wervengebied is het hart van de stad Utrecht, de marktplaats waar iedereen elkaar ontmoet. En dus is het een belang voor de hele stad, niet alleen omdat het erfgoed is, maar omdat we elkaar daar allemaal tegenkomen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Nieuwegracht werd afgesloten toen er een gat naar een kelder werd ontdekt

Advies

Om dit te begeleiden is er nu dus een commissie van wijzen gepresenteerd. De commissie heeft de opdracht om zowel de keldereigenaren als de gemeente te adviseren. Het advies gaat over de rechten en plichten van eigenaren en de gemeente, over de eigendomsverhoudingen en over de samenwerkingsvorm van eigenaren en de gemeente in het herstel, beheer en behoud van het wervengebied.

Eigenaren en de gemeente kunnen hun vragen, praktijkvoorbeelden, belangen en zorgen met de commissie delen, zodat de commissie in algemene zin kan adviseren. Over individuele gevallen wordt niet geadviseerd. De commissie is gevraagd het advies komend voorjaar uit te brengen. De uitkomsten worden gebruikt voor het nieuwe plan voor het herstel, beheer en behoud van het wervengebied.

De commissie is een idee van grachtbewoner Peter Hustinx dat door de gemeenteraad en het college van B&W is omarmd. Peter Hustinx heeft samen met twee andere keldereigenaren en de gemeente de drie onafhankelijke experts in de commissie geselecteerd en de opdracht geformuleerd. Deze opdracht aan de commissie biedt de beste garantie voor een onafhankelijk advies over de samenwerking tussen gemeente en eigenaren.

De commissie bestaat uit de volgende leden:
De heer mr. H.F.M. (Hans) Hofhuis, oud-president van de rechtbanken Den Haag en  ‘s-Hertogenbosch en oud-vicepresident van de rechtbank Utrecht, tevens voorzitter;
De heer prof.dr.ir. J.G. (Jan) Rots, hoogleraar constructiemechanica aan de TU-Delft;
De heer drs. A.H.L.M. (Ton) van Snellenberg, programmamanager bij de gemeente Enschede en betrokken geweest bij de herontwikkeling van de wijk Roombeek na de vuurwerkramp.

Gelijkwaardig speelveld
Initiatiefnemer Peter Hustinx: “Ik zie de commissie van wijzen als een wegbereider voor een gelijkwaardig speelveld voor gemeente en bewoners/keldereigenaren. Met als doel een beheerplan waar bewoners/keldereigenaren en de gemeente zich aan willen binden.”

Wethouder Kees Diepeveen: “Het is heel belangrijk dat deze commissie bereid is hun expertise en wijsheid in te zetten voor het behoud van ons erfgoed. Ik hoop en verwacht dat hun onafhankelijk advies bijdraagt aan het vertrouwen van belanghebbenden en de kwaliteit van de afspraken die we gaan maken.”

Eerder dit jaar maakte DUIC onderstaande verhaal over de wal- en kluismuren.
De werven van Utrecht: van haven naar hoofdpijndossier

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Kadoendra

    De Utrechtse grachten zijn veel mooier dan de Amsterdamse grachten.
    Zonde dat het Utrechtse pareltje meestal visueel vervuild wordt door het geparkeerde blik.

  2. Wim

    Zo spijtig dat bij de restauratie tot dusver, zoveel bomen verdwenen zijn. Herplant wordt bepaald niet serieus opgepakt, helaas.

  3. Koel Hoofd

    Opmerkelijk dat een inwoner met een logische oplossing moet komen omdat de gemeente er een puinhoop van maakt.

  4. HArry

    Kwestie van prioriteiten. Politiek vindt fietsstraten en HOV/tramlijnen veel belangrijker. En het is natuurlijk veel leuker om lintjes te knippen en met je smoel in de krant te komen.

    Ondertussen is de ondergrondse stad volledig weggerot en is het geld op.

    Dus nu wordt er een “gezamenlijk probleem” van gemaakt. Ik zeg: succes met het oplossen!

    Werkt ook met Corona en Klimaat. We moeten alleen nog via de media flink angstig gemaakt worden.

  5. Scherpschutter

    Je kunt dit ook niet aan een gemeente overlaten. Die hebben een puinhoop van dit dossier gemaakt en zijn volgens mij maar wat blij dat iemand anders een vorm van verantwoordelijkheid willen dragen. Heel goed dat er externen zijn ingeschakeld, al zou je op zn zachtst gezegd wel enkele bedenkingen kunnen hebben bij het expertiseniveau.

  6. Jonas

    Wie? Westbroek Westbroek & Westbroek?

  7. Rob H.

    @Wim: wellicht omdat de bomen, met hun wortels, mede de oorzaak van de schade aan de werfkelders zijn?

  8. Rob

    Ik heb ooit jaren geleden ook eens gereageerd op deze poll .en vele boze reacties moeten slikken.
    De vraag was toen moeten de bomen weiken om werven te behouden voor de toekomst.. let wel ik ben hovenier maar ook utrechter en een groot liefhebber van onze werven.
    Maar de bomen horen er niet al zijn ze prachtig.
    De werven waren ooit bedoeld om te laden en lossen daarbij zouden de bomen in de weg hebben gestaan bij activiteiten op de werven.er hebben nooit bomen gestaan
    Ik heb geopperd de bomen te verwijderen en nieuwe exemplaren terug te plaatsen maar dan in grote betonnen containers ( ingegraven in de werven ,waar dat mogelijk was.de wortels kunnen nooit meer schade aanrichten en bomen kunnen bij sterfte zonder veel moeite vervangen worden.de bomen worden geremd in de groei dus op termijn makkelijk te snoeien. Hoeveel voordeel kan je doen met deze optie .helaas is deze optie nooit ter sprake gekomen .en inmiddels te laat. Wat mij betreft een gemiste kans bomen op de werf ,maar dan wat minder kolossaal.

  9. herman

    Die drie wijzen komen toch wel uit het oosten?

  10. Toine Goossens

    We stellen een ‘Mario Nistro’ prijs voor het beste werfinitiatief in.
    Eind jaren 70 opende Mario Il Pozzo in een werfkelder. Na sluitingstijd groef hij zich als een mol een weg dieper de kelder in. Naastgelegen kelders ondergingen dezelfde transformatie. Il Pozzo werd een begrip. Net als broodje Mario.

    Laten we deze stadsheld vereeuwigen met een prijs. Hij heeft de werven op de kaart gezet.

  11. WimBarmentloo

    @Wim Bomen hebben in vorige tijdsperiodes nooit deel uitgemaakt van de werven. Ook toen al had men weet van het verzwakken van kademuren werven en kelder funderingen door de wortelstelsels van bomen.

  12. Wim

    WimBarmentloo, bomen hebben vroeger WEL op de werven gestaan. Zie oude tekeningen, schilderijen en foto’s.

  13. Bromsnor

    Bromsnor ziet wel wat in de bomenoplossing van Rob. Bomen horen niet op de werven, maar staan er wel mooi.

  14. herman

    @Toine, klopt!
    Uiteindelijk bleek wel dat ze we heel ver waren gegaan me graven en dat ze onder andere gebouwen/straten waren terechtgekomen, met instortingsgevaar….

  15. Erwin

    @wim: bomen veroorzaken juist veel problemen aan de werven.
    De werven waren vroeger havens. Hoe handig was het om daar bomen te hebben volgens jou? Er zal best af&toe een verdwaalde boom hebben gestaan, maar historisch is er geen enkele aanwijzing dat er structureel bomen op de werven hebben gestaan.

  16. Joris

    @Rob Helemaal met je eens. Bomen horen niet eens op de oorspronkelijke werven, net zoals auto’s trouwens.
    Groen is mooi, maar het moet niet dat wat uniek is achter een bladerdak verbergen

  17. Lauk

    Geschiedenis gaat gewoon verder, het is een continu proces…. Bomen staan er geweldig mooi, velen zijn er aan gehecht, maar tja die wortelschade… Ik pleit waar mogelijk voor de mooie oplossing van Rob.

  18. Willem

    Lauk, dat bomen er geweldig mooi staan is een mening die ik niet deel. Naar mijn mening belemmeren ze het zicht op de prachtige panden aan de grachten. Kijk eens op de stukken gracht waar nu geen (of jong aangeplante) bomen staan. Prachtige panden worden opeens zichtbaar. Daarnaast: meer licht!

  19. Leon

    Autoverkeer uitbannen scheelt al een stuk. Ziet er ook veel mooier uit. Doen dus.

  20. Henk

    @ Willem
    Geen hittebescherming. Geen CO2-afvang. Geen biodiversiteit. Geen bijdrage schone lucht.
    Maar jij hebt wel lekker licht in je kamertje nu die boom voor je neus is weggevaagd op de Oudegracht.
    Hoera hoor.

  21. trol

    Het gaat velen in de reacties er enkel om of iets er mooi uitziet. Voor mooie spullen bestaat er zoiets als een museum, geen centrum. Alleen bezoekers klagen over fietsen en auto’s, bewoners van de grachten niet. Functionaliteit en leefbaarheid is het belangrijkste. Bomen zijn mooi, maar maken de boel eerder kapot. Simpel.

    Het blijft daarnaast toch idioot, dat een gemeente dit project niet kan draaien en dat er verder geen vakmensen zijn die de kades goed kunnen herstellen. Zal wel aan de prijs liggen. Kwaliteit kost geld en men wil nu eenmaal niks uitgeven. Althans men wil aan de verkeerde zaken geld uitgeven. Hopelijk gaan we Amsterdam niet achterna, waar er geen geld is uitgegeven aan onderhoud, nu de nood hoog is en de oplossing: geen auto’s is. Maar waar wel geld is om “we are here types” voor miljoenen in het centrum te huisvesten en om nu al falende houtovens te bouwen. En aangezien ons college altijd opgewonden wordt van wat er in de hoofdstad gebeurt…dan weet je wel genoeg.

  22. Willem

    @Henk: hoef ik mijn licht overdag niet meer aan te doen in huis. Scheelt ook weer CO2 🙂
    Voor biodiversiteit moet je lekker op de Veluwe gaan wonen!

  23. Luuk Upuuk

    Volgens mij voelen die bomen zich niet echt senang. Waarom groeien ze allemaal schuin? Omdat de bebouwing ze daartoe dwingt ivm de geringe lichtopbrengst voor ze. Hoe mooi ze ook zijn, ze geven zelf al aan dat dit niet hun iedeale plek is.

  24. W

    Heerlijk! Even gelukkig geen “wijzen” uit Amsterdam!
    Succes heren! En welkom in Utrecht!

  25. Anne Marie ten Berge

    De Gemeente wil (terecht) op de UNESCO-lijst van erfgoed aan bouwwerken komen prijken. Dat brengt toeristen. Daarom werden de wal- en kluismuren opgeknapt. Als de Gemeente niet komt met een beheerplan voor de werfkelders, die deel uitmaken van ons erfgoed, dan gaat de UNESCO -lijst niet door. De drie wijzen zijn dus niet wijs maar met hun wetskennis slim genoeg om de huiseigenaren over te halen mee te doen met het beheerplan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).