Drankenkartons, zoals bijvoorbeeld lege melkpakken, worden niet meer uit het Utrechtse restafval gescheiden en ook niet meer gerecycled. Reden hiervoor is dat een van de grootste recyclers besloten heeft te stoppen.
Sinds vorig jaar hoeven Utrechters plastic, blik en pak-afval niet meer te scheiden van het restafval. Vanwege innovaties bij afvalverwerkingsfabrieken waren de machines namelijk beter in staat om de verschillende materialen uit elkaar te halen en ook de kwaliteit van het gescheiden afval was beter voor hergebruik.
Nu schrijft de gemeente dat ‘een van de grootste recyclers van papier en drankenkartons’ besloten heeft definitief te stoppen vanwege de hoge energiekosten en de teruglopende papierafzet. Gevolg hiervan is dat drankkartons niet meer uit het restafval worden gehaald en in de verbrandingsoven belanden.
Halve kilo
Hierdoor verwacht de gemeente dat er ongeveer een halve kilo afval per inwoner minder wordt gescheiden, op een totaal van zo’n 229 kilo restafval per inwoner per jaar. “Hoewel de impact beperkt is, past dit niet bij waar wij voor staan.”
Het probleem speelt niet alleen in Utrecht. Alle Nederlandse gemeenten die hun restafval laten nascheiden hebben hier namelijk mee te maken. “Daarom zetten wij ons in om het ontbreken van de verwerking van drankenkartons onder de aandacht te brengen tijdens het commissiedebat van de Tweede Kamer”, aldus het Utrechtse college.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
Gekoppelde berichten
Eerste Utrechtse wijken stoppen eind deze maand met gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval
Inwoners van de Utrechtse wijken Oost, West en Noordwest hoeven binnenkort het plastic, blik en…
8 Reacties
Reageren“Hoewel de impact beperkt is, past dit niet bij waar wij voor staan.”
Jullie staan al heel lang met ezelsoren op in de groene hoek uitgelachen te worden…
Zo raar dat dit maar niet tot jullie door dringt.
Ik deed dat sowieso niet. Al die gekkigheid. Alles gaat nog steeds in een Komo zak en een paar keer per week schuifel ik naar de container en dan gaat ie erin. Heel makkelijk.
Kunnen we dan niet de drinkpakken weer gescheiden gaan aanbieden?
En merken als Coolbest maar roepen dat hun pakken zo duurzaam zijn: hop de brand erin!
Het is zeker niet zo dat de producten van hogere kwaliteit zijn bij nascheiding. Nascheiden is simpelweg goedkoper, het meeste gaat dan namelijk recht de verbrandingsoven in en hoeft niet meer opgeslagen te worden in de hoop een koper te vinden. Vroeger ging het “gescheiden” afval de grens over, waar het dan gewoon in de natuur werd gedumpt. Dus verbranden is net wat beter. Maar het is niet te verkroppen dat de bevolking wordt voorgelogen. Nederland loopt in vergelijking met andere EU landen steeds verder achter wat betreft afvalscheiding. Natuurlijk zijn de producten veel zuiverder en bruikbaarder als er wordt voorgescheiden. Helaas heeft de gemeente nooit iets gedaan aan voorlichting of gelijktrekking in alle wijken. Daardoor was er altijd verwarring in de stad en kozen veel mensen ervoor om dan maar niet te scheiden. En nu gaan de luiers en het plastic samen de zak in. Probeer dat maar eens te scheiden…
@claire: woon je wel in Utrecht? Van te voren scheiden is al een tijdje afgeschaft in Utrecht en alles mag sowieso in een komo-zak… heel makkelijk. Het gaat over nascheiding. Maar misschien heb je het artikel boven de reacties wel niet gelezen…
Dat is precies wat ik zeg “Chantal”.
Waarom zóu je?
Er zijn toch afvalscheidingsstations?
Dan scheiden ze het daar maar .