Inwoners van de Utrechtse wijken Oost, West en Noordwest hoeven binnenkort het plastic, blik en pak niet meer te scheiden van het restafval. Vanaf 30 september wordt namelijk gestart het afval uit deze wijken in een later stadium te scheiden.
De gemeente Utrecht heeft eind 2020 al aangegeven te gaan stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en pak-afval. Vanwege innovaties bij afvalverwerkingsfabrieken zijn de machines beter in staat om de verschillende materialen uit elkaar te halen en ook de kwaliteit van het gescheiden afval is beter voor hergebruik. Dit wordt ook wel ‘Het Nieuwe Inzamelen’ genoemd.
“We zien dat de inwoners van Utrecht de afgelopen jaren ontzettend goed hebben meegedaan aan het scheiden van plastic, blik en pak”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Maar de techniek staat niet stil en daarom kan Utrecht nu overstappen op nascheiding voor plastic, blik en pak.”
Kliko
De gemeente gaat de komende tijd de kliko’s voor plastic, blik en pak per wijk ophalen. De ondergrondse containers voor plastic, blik en pak zullen worden gebruikt voor bijvoorbeeld restafval of karton.
De inwoners van de eerste Utrechtse wijken waar wordt gestopt met het gescheiden inzamelen ontvangen binnenkort een brief. Daarin is onder meer te lezen dat het plastic, blik en pak bij het restafval gegooid mogen worden en dat deze vuilniszakken naar de ondergrondse container voor restafval mogen worden gebracht.
2022
Na de wijken Oost, West en Noordwest volgen de andere Utrechtse wijken. De gemeente zegt dat medio 2022 heel Utrecht moet zijn overgestapt op Het Nieuwe Inzamelen. Papier en groente-, fruit- en tuinafval worden nog wel gescheiden ingezameld.
Gekoppelde berichten
Utrecht stopt met het gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval
De gemeente Utrecht gaat stoppen met het apart inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval. Het…
Gemeente plaatst komende weken in Utrecht West ondergrondse containers voor niet-gescheiden afval
In Utrecht West worden de komende twee weken nieuwe ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Afval dat in…
28 Reacties
ReagerenHet ‘nieuwe inzamelen’ is dus eigenlijk gewoon terug naar het oude inzamelen.
What’s next: ongescheiden afval in een grijze plastic zak 1 keer per week op straat zetten? “Het nieuwste inzamelen”… 😏
@ Realist
Tja, in feite veranderd er voor veel Utrechters dus niets, alleen is de wijze waarop je je van je afval ontdoet nu ineens weer de “officiele” manier.
Inderdaad weer terug naar het oude (en betere).
Toen ze enkele jaren terug dit gescheiden inzamelen gingen invoeren (wat waarschijnlijk miljoenen heeft gekost) reageerde ik al dat het eigenlijk achterhaald is en de techniek goed in staat is dit achteraf te scheiden, en het dus nogal onzinnig is, en zie nu ….
Goed moment om op plekken waar dat nog niet kan het scheiden van groenafval in te voeren? En heel goed uitleggen dit verhaal anders gelooft niemand meer in het belang van scheiden.
@Erwin:Als early adaptor omarm ik het nieuwe inzamelen van harte.
Als deugmens gooi ik dan ook alles inderdaad in 1 grijze zak. Verschil met vroeger is dat ik die zak vervolgens zelf deponeer in de ondergrondse verzamelcontainer op 50 meter van mijn huis. Heerlijk! Dag en nacht van je afval af. Soms wel 2 x per dag. Nooit meer je afval laten staan tot er eindelijk eens vuilnisophaaldag is. Perfecte oplossing !
Echt jammer want iedereen was zich veel bewuster van alle plastic die gebruikt wordt.
Gaat de afvalstoffenheffing dan naar beneden ?
Fijn dat de grijze bak dan weg kan. Scheelt weer ruimte in onze bescheiden achtertuin.
Omdat JdV en anderen het allemaal zo’n onzin vinden, is deze ‘oplossing’ gekozen. Als iedereen netjes z’n best zou doen zou de afvalstoffenheffing naar beneden kunnen. Nu Katja zal deze eerder omhoog gaan…
@JdV door gft afval bij de restafval te deponeren ontstaat meer vocht in het afval dat verbrand moet worden. Daardoor moet er meer gas worden toegevoegd aan het te verbranden afvalmengsel en kost dus meer geld (voor het milieu argument zal je wel niet zo gevoelig zijn). Bedankt dus…
Ik zou wel eens een kostenoverzicht willen zien van hoeveel geld de gemeente verspild heeft aan dit verbijsterende geklungel bij zowel invoering als nu weer het terug ombouwen naar het oude, waar vele experts van tevoren al lang aangaven dat dit een totaal zinloze exercitie zou zijn.
De prijs van ambtelijke incompetentie dient publiekelijk inzichtelijk te zijn.
@wp: het uit de grijze zakken filteren vzn mijn oude batterijen, verf, glas en bouwafval gaat dus verder wel prima? Dat is dat kleine beetje extra gas wel waard dan.
Ik weet niet in welke wijk wethouder woont, maar in mijn wijk heb ik toch vooral gezien dat de inwoners de afgelopen jaren ontzettend goed de afvalverzamelpunten als stortplaats gevonden hebben.
Complete huisraden, diverse keukenapparatuur, accu’s, oude autobanden, opvallend veel matrassen en noem maar op. Alles wat niet in het gat past gaat ernaast.
De techniek staat inderdaad nooit stil, maar al voor invoering was bekend dat achteraf scheiden goedkoper zou zijn.
Nu zitten we dus met dure ondergrondse stortplaatsen, waar we ons eigen vuil naartoe mogen tillen en i.p.v. de ons nog zo beloofde; ‘het wordt goedkoper’ (2015), was de verhoging vorig jaar was al 20,- en dit jaar zelfs 60,- alleen aan afvalstoffenheffing.
Kan niet wachten op de volgende…
Fijn dat scheiden nu op de efficiënte plek plaats vind, maar inderdaad, de bewustwording bij het plastic scheiden, nauwelijks vuilnis meer, wat een boel plastic!
Toen dit jaren geleden al bekend was,is dit toch doorgezet,vraag mij af wie van de ambtenaren hier op afgerekend moet worden,dit heeft de Utrechtse gemeenschap veel geld gekost.
Zoals gebruikelijk zat de Utrechtse politiek te slapen in de gemeenteraad,ondanks de vele waarschuwingen.
Zoals gebruikelijk blinkt Utrecht weer niet uit in afvalinzameling. Al jaren niet, wat een rampenplan. Nu rijden er zulke grote vuilniswagens, dat ze niet meer door de straat kunnen. Dat is dan zuiniger, minder ritjes. Die zijn natuurlijk gemaakt voor het legen van de afvalcontainers binnen onafzienbare termijn in de wijken. Ik ga natuurlijk alles in 1 zak flikkeren, behalve papier en glas, kennelijk zijn er nog werkzoekenden die afval willen sorteren. 🤨
In plaats van dat de afvalstoffenheffing goedkoper wordt, moeten we volgend jaar meer betalen, mark my words.
Je zult maar naast die 24/7 containers, wonen, oh nee, je bent sowieso al blij als je in Utrecht kunt wonen, maakt niet uit waar. 😂
Ik heb het idee dat ongescheiden afval van minderwaardige kwaliteit is, dan gescheiden afval. En dat een groter deel daarvan alleen verbrand moet worden. Echter werd het gescheiden plastic al lange tijd niet fatsoenlijk gerecycled, maar in Aziatische landen gedumpt. Ook moet je voor voor gescheiden afvalstromen inderdaad meer rijden.
Hoeveel miljoen belastinggeld heeft dit faalexperiment intussen gekost?
Faalexperiment omdat experts er al jaren lang van zeggen dat het niet werkt.
Maar ja, de politiek weet het altijd beter dan de experts… En bepaalde partijen dwingen de mensheid om hun idealen te volgen, terwijl ze het zelf niet doen….
@wp – door meer kunststof toe te voegen ontstaat een hogere temperatuur in de verbrandingsovens en wordt brandstof toegevoegd, vergelijkbaar met jouw gas-suggestie.
Een hogere oventemperatuur zoals in Zwitserland (ca. 200°C hoger dan in NL) zorgt voor efficiëntere en volledigere verbranding. Dus meer plastic toevoegen heeft in dit geval een positief effect op milieu vwb verbranding en daarmee op warmtewinning (ook een vorm van recycling!)
@Antoine: volgens mij klopt je verhaal maar de overheid wil recyclen en niet ‘down-cyclen’. Hopelijk lukt dat met na-scheiden maar helaas is de plasticstroom zo divers en vaak vervuild met voedselresten dat vaak alleen down-cycling mogelijk is.
Ik ben het met eerdere reageerders eens dat dit hele verhaal volgens mij enorm veel geld heeft gekost. Of is het legen van centrale bakken i.p.v. centraal op straathoeken geplaatste grijze kliko’s zoveel voordeliger dat het zich terugverdient? Ik denk het niet, maar dit zou wellicht interessant zijn voor DUIC om eens uit te zoeken.
Per saldo betekent dit dat het afval niet meer wordt opgehaald en dat ik zelf het afval enkele straten verder mag dumpen. Terug naar de 19e eeuw. Goed beleid! Blij overigens dat ik niet naast een conatiner woon, want in de directe omgeving daarvan stinkt het. Goed beleid!
Behalve dat ik nu al met veel moeite mijn kliko’s naar de straathoek moet slepen en daar als dank ook nog eens extra voor moest betalen kan ik nu nog verder met mijn afvalzal gaan slepen.
Hartelijk dank. Wat was het fijn toen we gewoon ons afval langs de stoeprand konden zetten.
Zo is er weer het nodige geld door het riool gespoeld.
Wanneer wordt er eens naar de bewoners geluisterd als er nieuwe plannen zijn.
Toen de gemeente op Lunetten kwam met de plannen voor diverse kliko’s in je eigen tuin, was er veel protest en toch is het ons door de strot geduwd. Ik heb een kleine tuin en daar maak ik geen afval scheiding station van.
Mag ik nu alles in 1 kliko doen of moet ik naar een ondergrondse verzamelplaats.
Ik heb nog wel een pasje van het begin van de ondergrondse afvalbak.
Heeft ook veel gekost, maar zolang wij op tijd de belasting betalen kunnen ze maar aan rommelen. Er wordt niet naar de bewoners geluisterd, want dan krijgt de gemeente niet voldoende geld binnen.
Kan wel zijn dat de gemeente dat in 2020 heeft aangekondigd, nu is pas duidelijk dat er minder dienstverlening komt. Ik vermoed dat de afvalstoffenheffing niet naar beneden gaat. En de bevolking die die heffing moet opbrengen kan het weer bezuren. Ik zie ons al lopen. En persoonlijk kan ik dit zelf nog wel maar er zijn mensen genoeg die dat niet zo makkelijk afgaan. Ik stel voor dat we dit niet gaan pikken en bovendien wil ik iedereen vragen toch anders te gaan stemmen, komende verkiezingen.
@ WP, mensen kunnen plastic niet scheiden doordat sommige soorten wel en sommige soorten niet te recyclen zijn. Dan kan jij niet zien aan de voorkant. Wat er gebeurde was dat er een steekproef wordt genomen en als er een bepaald percentage niet recyclebare plastic in zat ging het door naar de verbrander. En uiteindelijk werd er zoveel verbrand dat ze door hadden dat gespecialiseerde nascheiding toch beter werkte dan door de burger te laten doen.
Wij zijn juist eerst op kosten gejaagd door allemaal verschillende ophaal trucjes te verzinnen en zou verwachten dat het nu weer naar beneden kan.
Belasting verlaging?? Hahaha, dat zal niet gebeuren, want de gemeente geeft veel te graag geld uit. Dus de burger betaalt, de gemeente bepaalt.
zakken op de stoep moet verboden worden, mensen kunnen er niet mee omgaan, vullen tot de rand, niet dicht doen, aangereden troep, beetje wind en alles door de straat, meeuwen er op, etc.
Hoe zit het eigenlijk met glas inzamelen op kleur? Croesestraat heeft containers voor groen, bruin en wit glas maar elders zie ik vaak maar 1 container voor glas.
Meeste glas is ook transparant dus doe het glas nu maar weer in de afvalzak.
Belachelijk wat de gemeente met het afvalinzamelen gaat doen. Bij het samenvoegen van de afvalstromen blik, pak en plastic ga je ervan uit dat het restafval in die kliko mag worden gedaan en dat die wordt opgehaald. Op geen enkele manier heeft de gemeente met de bewoners gecommuniceerd dat e.e.a. betekent dat ook PMD naar de ondergrondse container gaat.
Ik zie de zwakke ouderen, gehandicapten de weg naar de containers niet opgaan. Een extra taak in het kader van de ‘woke’ tien minutenstad. Zo krijgen kwetsbare bewoners er weer een opdracht bij die volstrekt in strijd is met de VN beginselen voor de inclusieve samenleving.
Die beginselen zijn juist geformuleerd in het kader van de gehandicapten verdragen. Die gooit de gemeente zomaar te grabbel. Dat is niet acceptabel.
Wij doen onze grijze bak niet weg. Laten we massaal het inleveren van de grijze bak boycotten.
Het artikel op DUIC is voor velerlei manieren uit te leggen. Maar de website van de gemeente is helder. Er wordt alleen nog maar papier en GFT opgehaald. https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/afval/het-nieuwe-inzamelen/
Ha, ‘het nieuwe inzamelen’, dat is een mooie commercieel aantrekkelijke term. Feitelijk wordt er een probleem over de schutting naar de burgers gegooid. De gemeente maakt op een misselijke manier misbruik van de nieuwe situatie waarbij de afvalverwerkwerkingsbedrijven hebben voorgerekend dat het goedkoper is om afvalstromen na, in plaats van voor, te scheiden.
Van twee walletjes eten heet dat.