Eerste bomen geplaatst op groen gebouw van de toekomst Wonderwoods in Utrecht Eerste bomen geplaatst op groen gebouw van de toekomst Wonderwoods in Utrecht

Eerste bomen geplaatst op groen gebouw van de toekomst Wonderwoods in Utrecht

Eerste bomen geplaatst op groen gebouw van de toekomst Wonderwoods in Utrecht
Foto's: Robert Oosterbroek
De eerste struiken en bomen zijn geplaatst op Wonderwoods in Utrecht. Het groene gebouw dat nu in aanbouw is krijgt 280 bomen en 75.000 planten. Het groen komt aan, op en in de twee torens. Volgend jaar moet Wonderwoods aan de Croeselaan opgeleverd worden.

De eerste struiken en bomen zijn geplaatst op Wonderwoods in Utrecht. Het groene gebouw dat nu in aanbouw is krijgt 280 bomen en 75.000 planten. Het groen komt aan, op en in de twee torens. Volgend jaar moet Wonderwoods aan de Croeselaan opgeleverd worden.

De voorbereidingen zijn al jaren bezig, de bomen en planten staan al die tijd op kweek bij Van den Berk Boomkwekerijen en zijn nu klaar om stap voor stap geplant te worden. De vegetatie in en aan de gebouwen is geïnspireerd op die van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wonderwoods bestaat uit twee torens van 105 en 70 meter hoog. De hoogste toren, naar ontwerp van Stefano Boeri Architetti, komt aan de kant van de Croeselaan en wordt voorzien van een verticaal bos van beplanting aan de balkons en gevels. De tweede toren komt aan de kant van bioscoop Kinepolis en wordt gekenmerkt door de voor MVSA Architects typerende rondingen in de gevels. Dit ontwerp heeft veel groen aan de binnenzijde; zo krijgt de toren een groot atrium en wintertuinen langs de gevels.

Naast de circa 4000 plantenbakken en de 150 grote boombakken aan de gevels van de hoogste toren zijn vrijwel alle daken groendaken met een waterretentie functie. Dat betekent dat de daken regenwater kunnen vasthouden en later via een volautomatisch systeem kan het water weer gebruikt worden voor al het groen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Volgens de betrokkenen zijn er veel voordelen van het toevoegen van zoveel groen aan een gebouw. De bomen, planten en struiken nemen CO2 op en geven zuurstof terug. Daarbij absorbeert het groen vervuilers als fijnstof, pollen en uitlaatgassen. Ook zouden de bomen het stadsgeluid dempen, in de zomer voor schaduw zorgen en in de winter weer beschermen tegen weer en wind.

Het onderhoud van het groen, ook wel vertical forest genoemd, is een vak apart. Dit wordt gedaan door de Koninklijke Ginkel Groep die hiervoor speciale flying gardeners heeft opgeleid. Dat zijn hoveniers die door te abseilen met touwen het groen gaan onderhouden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van het gebouw

Wat komt er in het gebouw?

Wonderwoods bestaat uit 167 koopappartementen en 252 huurappartementen, waarvan zestig in het middenhuursegment. Ook komen er daarnaast onder andere 14.000 m2 kantoorruimte, een dakpark met restaurant, sportschool, fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. De bouw startte in december 2020 en Wonderwoods moet in 2024 klaar zijn.  Via Funda zijn nog een aantal woningen te koop, maar daar hangen wel flinke prijskaartjes aan. Het gaat hierbij om woningen van tussen de 1,7 en 2,7 miljoen euro. Eerder werden er ook appartementen verkocht voor 342.000 euro.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van het gebouw

27 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Dus het unanieme raadsbesluit voor aanplant van bomen op de Neude negeren we, maar 280 bomen op, aan en in een flatgebouw takelen is geen probleem? En hoelang denkt u dat de flatbewoners bereid zijn om de servicekosten van die ‘flying gardeners’ te betalen als die bomen tijdens de eerstvolgende novemberstorm van het balkon waaien?

 2. Rob van Rob en Nico

  Er was toch een tekort aan hout in de bouw en nu gaan ze hele bomen plaatsen!? Ik zal ze wel even bellen.

 3. Vrolijk rechts

  Benieuwd hoe het eruit gast zien.Toch maar eens gaan kijken

 4. Vrolijk rechts

  Benieuwd hoe het eruit gaat zien.Toch maar eens gaan kijken

 5. Lachgas

  Warme zomer, droog voorjaar. Wie geeft water (als dat mag). Ben erg benieuwd hoelang dit er goed uitziet. En voorlopig wordt onderhoud steeds duurder bij groeide bomen. En mag je bij dat onderhoud zonder helm op straatnivo rondloprn?

 6. Tanja

  Vogels en insecten zullen hier ook heel blij mee zijn!

 7. Hugo Aylva

  Voor iedereen die denkt dat dit concept niet werkt en dat de beplanting al snel zal afsterven: dit is niet het geval. Van dezelfde architect staat er sinds 2014 al een soortgelijk gebouw in Milaan, waarvan de beplanting er nog steeds fris bij staat. Zoek maar eens op Stefano Boeri & Bosco Verticale en bedenk hoe prachtig Wonderwoods in Utrecht gaat worden.

 8. Scherpschutter

  Je kunt de kommoenalka wel voorzien van een boom, maar het is en blijft een hele nare benauwende droom.

 9. Uuu

  @Mistoetert

  Ja joh, altijd maar die vreselijke kapitalistische vastgoedsector die alles aangrijpt om een dubbeltje extra te verdienen.

 10. Janny

  Fantastisch voor vogels, insecten en de mensen die daar komen te wonen. Hoe mooi zou het zijn als er meer flatgebouwen zo groen eruit komen te zien. Ook voor sociale huurders.

 11. Koel Hoofd

  Bosco verticale in Milaan is anders goed gelukt.
  Maar je moet ook miljonair zijn om er te kunnen wonen.
  Ben heel benieuwd hoe Wonderwoods eruit ziet na een pittige winterstorm met extra windtunneleffect dankzij de buurtorens…
  Dergelijke ‘special effects’ heeft Bosco Verticale in Milaan niet.

 12. de hovenier

  het plaatje in heel leuk ,, maar de service kosten van deze tuin .ik hoop dat de nieuwe bewoners zich realiseren dat er jaarlijks inboet zal plaats vinden[ aanschaf nieuwe beplanting] tenminste dat is te hopen. nu staan er nog kranen maar deze zijn volgend jaar weg en draait U op voor torenhoge extra kosten.

  echt weer een prestige project van de tekentafel!!

 13. de hovenier

  @ lachgas de waterhuishouding zal goed geregeld zijn .daar hoeft niemand zich zorgen om te maken het zal grondwater zijn dat doormiddel van pompen de tuin bevloeit

 14. Mikkie van Duinen

  Jammer dat er geen sociale huurwoningen komen

 15. Binnenstadbewoner

  Een mooi experiment. Benieuwd of het aanslaat.

 16. Pol Vandegeugden

  Bomen in een plantenbakje, op grote hoogte. Groot gevaar bij wind en droogte.

 17. Floep

  Ook hier regeert weer de ondertoon van de DUIC reaguurders: Het is lelijk en als het niet lelijk is, is het onbetaalbaar. Als het niet onbetaalbaar is het socialistisch en als het niet socialistisch is, is het onleefbaar.

  Je zou er wel ook zuur van worden als je hele dagen vanaf je zolderkamertje je mening ventileert omdat er verder niemand luistert.

 18. s

  Hee @pol, dit is niet de eerste hoogbouw met bomen en struiken hoor.
  wat nou gevaar

 19. JvJ

  Ik weet dat er tijdens het ontwerp flink rekening is gehouden met veranderende weersomstandigheden én valwinden, dus dat zou goed moeten komen. Daarbij zijn alle bakken voorzien van goede afwateringssystemen en worden er natuurlijk systemen aangelegd die de planten juist van water voorzien in tijden van droogte.

  In Eindhoven staat een soortgelijke toren (Trudo), die wel voor sociale woningbouw is. Dus mocht je graag sociaal in een groene toren willen wonen verwijs ik je een uurtje verder richting het zuiden.

 20. Koel Hoofd

  @JvJ
  Klinkt hoopvol, maar dankzij die andere torens komt wind hier van alle richtingen, het zal zelfs omhoog gaan waaien….
  Hebben ze bij het ontwerp invullen ook rekening gehouden met blad en takjes verlies? Beetje lullig als je er onder langs loopt/fietst en je krijgt een tak op je knar tijdens een blaadjes regen.

 21. Janssen

  @ Floep

  Je laatste zin lijkt me een adequate samenvatting van jouw tijdsbesteding.

 22. Mesopotamië

  De Hangende Tuinen van Babylon stonden bekend om hun ingewikkelde irrigatiesysteem, dat water vanaf de rivier de Eufraat naar de tuin bracht. De tuin bestond uit een reeks verhoogde terrassen die werden ondersteund door enorme muren van baksteen en leem. Op elk terras werden bomen, struiken en bloemen geplant, waardoor de tuin een spectaculaire aanblik bood.

 23. Bart

  Prachtig concept! Enig minpunt wat mij betreft is opnieuw het Engels als ‘voertaal’: “Wonderwoods”, “vertical forest”, “flying gardeners”. Wat is er toch mis met Wonderbos, verticaal bos, vliegende hoveniers?

 24. Valentine

  Ben het helemaal eens met je Bart!

 25. Zonnewende

  @Bart

  +1

 26. Pieter

  Ik vind het prachtig. Voorbeeld volgen, alle platte daken groen en alle schuine daken zonnepanelen. Ik krijg zonnepanelen van mijn woningbouwvereniging. Echt tof.

 27. Duif van Utrecht

  Nou, Ik heb een aantal jaar dit soort irrigatiesystemen, daktuinen en plantenwanden aangelegd op en in zowat alle gebouwen op de Zuid-as.. Het ziet er mooi uit maar heeft verder niks met ‘groen’ te maken en en ik kan jullie vertellen dat het allemaal een wassen neus is. Alle onderaannemers die maandenlang met hun dieselbusjes vanuit de provincie al die plastic en kunststoffen irrigatiesystemen aanleggen (die 10 jaar meegaan) zorgen voor veel extra verkeer. Al die pompen die 300x per dag aanslaan om al het water omhoog te pompen kosten veel energie en gaan vaak stuk. Veel uitval van planten die uitdrogen of ziektes krijgen en moeten vervangen worden. Sensoren die niet werken, lekkages, kortom, megaveel onderhoudt en onnodig veel extra werk. Op papier verkoopt men alles maar in de praktijk is het allemaal niet zo simpel. Over een jaar zitten we naar 2 torens te kijken waarbij er altijd een zijde helemaal bruin is.. Zon/geen zon etc. Succes ermee!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).