Eerste zonneveld in Utrecht met 1000 zonnepanelen is opgeleverd Eerste zonneveld in Utrecht met 1000 zonnepanelen is opgeleverd

Eerste zonneveld in Utrecht met 1000 zonnepanelen is opgeleverd

Eerste zonneveld in Utrecht met 1000 zonnepanelen is opgeleverd
Het eerste grotere zonneveld in Utrecht is vrijdagmiddag geopend. Het zonneveld aan de Meijewetering in Terwijde bestaat uit bijna 1000 panelen en levert jaarlijks 475.000 kWh stroom op. De opgewekte stroom gaat naar de energievoorziening van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Het eerste grotere zonneveld in Utrecht is vrijdagmiddag geopend. Het zonneveld aan de Meijewetering in Terwijde bestaat uit bijna 1000 panelen en levert jaarlijks 475.000 kWh stroom op. De opgewekte stroom gaat naar de energievoorziening van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Het zonneveld aan de Meijewetering is een initiatief van een groep bewoners uit Terwijde. Zij maakten samen met de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) een plan voor de ontwikkeling. De gemeente Utrecht werkte hieraan mee en stelde onder meer de grond beschikbaar.

Een derde van het zonneveld is in bezit van het waterschap, tweederde is van Energie-U. De opgewekte stroom van Energie-U koopt het waterschap vervolgens weer en die stroom wordt direct geleverd aan de naastgelegen rioolwaterzuivering. Bewoners en bedrijven uit de buurt profiteren op deze manier van de opbrengsten van het zonnepark via het rendement op de obligaties en participaties.

Opbrengst

“Een belangrijke mijlpaal”, noemt wethouder Energie Lot van Hooijdonk de start van dit eerste zonneveld in Utrecht. “Om zelf schone energie op te wekken, zijn zonnevelden hard nodig. De mogelijkheden in Utrecht zijn echter beperkt, dus we moeten alle geschikte locaties met beide handen aangrijpen. Mooi dit initiatief van bewoners.”

De gemeente Utrecht vindt het ook mooi dat bewoners profijt hebben van het zonneveld. Het ideaalbeeld is dat minimaal 50 procent van de opbrengsten van de energie van zonnevelden en windmolens terechtkomt bij bewoners en bedrijven uit de buurt. “Een mooie ontwikkeling dat dit bij dit eerste zonneveld gelukt is”, aldus wethouder Van Hooijdonk.

13 Reacties

Reageren
  1. Leon

    Prima. Ziet er beter uit dan de rest van de omgeving.

  2. Meer opties dan op de grond

    Meer panelen ook op de vele industrie daken en op gevels Distri Centers zou ook kunnen…

  3. Katja

    Niks zonneveld. Groen gaat eraan.

  4. Eric Hendriks

    Ben benieuwd of deze zonneparken ook moeten betalen voor het leveren van stroom aan het net.
    Moeten de particulieren ook binnenkort

  5. Jelmer

    Goed bezig
    Ik denk dat 475 kwatt per jaar per paneel aan de lage kant geschat is.
    Op een mooie dag in april haal ik met een 300w paneel al ruim 2kw op.
    Neem aan fat dit 4 of 5 honderd wat panelen zijn dus. 601.000 kw gaan ze halen.
    Toch een besparing van 200.000 euro op je energy rekening bij 33 cent kw prijs.
    Mocht het 1 miljoen gekost hebben. In 5 jaar terug verdient.

  6. Zonnebloem

    Deden de woningcorporaties dit maar met hun daken. Op Google maps zie je steevast hele wijken met koopwoningen vol met panelen naast kale daken van sociale woningbouw, die ook nog eens allemaal een laag energielabel hebben.

  7. Sander Willemsen

    @ Eric Hendriks: de stroom gaat via een aparte kabel naar de rioolwaterzuivering naast dit veld. Dus niet via het openbare stroomnet van Stedin.

  8. WJM

    Jammer van het grasland!
    Leg die panelen op daken!

  9. W.

    Mooi. Volgende stap is de parkeerplaats van The Wall overdekken met zonnepanelen? Worden die auto’s eronder ook niet meer zo heet.

  10. Sander Willemsen

    De elektriciteit uit de zonnepanelen gaat via een eigen kabel direct naar de rioolwaterzuivering die ernaast staat. Daar wordt alle stroom gebruikt. Het openbare elektriciteitsnet van Stedin is dus niet nodig.

  11. Bill

    Wat een verspilling van grond zeg, heeft de gemeente ooit gehoord van multifunctioneel ruimtegebruik…????

  12. Paneeltje

    @zonnebloem
    Op mijn sociale huurwoning van Woonin liggen sinds een renovatie enkele jaren geleden zonnepanelen via Wocozon. Dus het gebeurt al wel. Maar het zou zeker op meer plekken kunnen.

  13. Reynold

    Groene weides opofferen voor zonnepanelen vind ik niet logisch als er allerlei andere plekken in de buurt beschikbaar zijn waar je geen natuur opoffert, zoals het dak van The Wall (in Frankrijk is het verplicht om parkeerplaatsen te overdekken met zonnepanelen), maar ook heel veel industrie dat niet vol licht. Misschien kost de installatie daar wat meer, maar is minder diefstal gevoelig en deze groenstrook was echt een oase voor heel veel dieren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).