Eik in Amelisweerd wint met recordaantal stemmen verkiezing Boom van het Jaar Eik in Amelisweerd wint met recordaantal stemmen verkiezing Boom van het Jaar

Eik in Amelisweerd wint met recordaantal stemmen verkiezing Boom van het Jaar

Eik in Amelisweerd wint met recordaantal stemmen verkiezing Boom van het Jaar
Foto: Robert Oosterbroek
De eik op het landgoed Amelisweerd is gekozen tot De Boom van het Jaar 2022. De eik won met een recordaantal van 36.693 stemmen en wordt daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2023 wordt gehouden.

De eik op het landgoed Amelisweerd is gekozen tot De Boom van het Jaar 2022. De eik won met een recordaantal van 36.693 stemmen en wordt daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2023 wordt gehouden.
 
De Markiezeneik is ruim 200 jaar oud en staat symbool voor de ongeveer 800 bomen op landgoed Amelisweerd die met kap worden bedreigd. Rijkswaterstaat, eigenaar van het bos, wil de bomen kappen om een verbreding van de A27 mogelijk te maken. Tegen de kap bestaat al jaren veel verzet, onder meer van verschillende gemeenten in de omgeving en de provincie Utrecht.

De boom is aangemeld bij SBNL Natuurfonds door bomenliefhebber Ton Cornelisse. In de afgelopen zes weken heeft hij zich, samen met een groep studenten verenigd in Amelisweerd niet Geasfalteerd, ingezet om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Dat werd een groot succes, er was heel veel aandacht voor de boom in het bos bij Utrecht. De eik groeide de afgelopen weken uit tot het symbool van het verzet tegen de kap in Amelisweerd.

Verkiezingen
In totaal werden bijna 44.000 stemmen uitgebracht. Op de tweede plaats, met 1.374 stemmen, eindigde de Koortsboom in Overasselt, die volgens de overlevering zieken kan genezen. Derde, met 971 stemmen, werd de monumentale Kaukasische vleugelnoot in Hoofddorp. Een aantal jaren geleden is het ontwerp van een nieuw winkelcentrum aangepast aan de aanwezigheid van deze boom.

De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. Kortom, om het verhaal dat deze boom bijzonder maakt. Het doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan.

De Nederlandse verkiezing voor boom van het jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds. De Europese verkiezing Tree of the Year bestaat sinds 2011 en wordt jaarlijks georganiseerd door de Environmental Partnership Association. In totaal nemen 15 Europese landen deel. Nederland doet mee sinds 2018.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Lang zal hij/zij/hen leven!

 2. Scherpschutter

  Mooi! Dat de cellenklomp maar een fraaie tafel moge worden.

 3. Realist

  Gefeliciteerd, dat is een waardig afscheid voor de boom.

 4. Lexus

  Ook de cellenklompen Scherpschutter en Realist wens ik net als de Boom van het jaar nog een lang en actief leven toe.

 5. ew

  Hulde aan @lexus

 6. PeterH

  @Lexus:
  het actieve leven van een boom is nogal…..vegetatief.
  Dat wens ik genoemde respondenten niet toe.
  Met vriendelijk groet,
  PeterH

 7. Wim

  @Lexus,
  Als tafel ja

 8. Klaasjan

  Sommigen kennen van alles de prijs maar van niets de waarde.

 9. Otto Nelemans

  Iemand probeerde het nog: die lui van Amelisweerd hebben de boomverkiezing gekaapt! Ik geef toe, het is niet de mooiste boom uit de serie, maar veruit de meest symbolische. Kun je de boom in het algemeen nog beter op de kaart zetten.
  En nu nog: een strik eromheen en gewoon laten staan.

 10. Marius

  Prachtig die overkill aan stemmen.

 11. Nina

  @ Lexus

  Een boom is een “het” en geen persoon.

 12. Scherpschutter

  @Lexus

  De boom hoort noch ziet je wens. Bomen kunnen namelijk geen websites bezoeken en lezen, Lexus. LOL

 13. Utrechtsch

  Toch weer een argument in het strijdbare zakje van de betogers. Hulde!

 14. Fiederelsje

  Mooie actie en prachtig resultaat. 44.000 stemmen betekent minimaal 44.000 aandacht voor Amelisweerd.

 15. Lexus

  @Nina: hoewel het woord boom in het Nederlands mannelijk is, kunnen bomen mannelijk, vrouwelijk en zowel mannelijk als vrouwelijk zijn (https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/16602/Hoe-kan-je-zien-of-een-boom-vrouwelijk-of-mannelijk-is). De details laat ik graag aan de biologen over.
  @Scherpschutter: in ieder geval bent u net als een boom een cellenklomp. En die boom zou u best wel eens kunnen overleven… Ook lol.

 16. H latour-Bongers

  Ik snap soms niet dat bomen van meer dan honderd jaar, het lootje moeten leggen voor de mens heid , die het zo nodig vindt, om wegen , gebouwen aan moeten leggen en bouwen. Waar er als zo veel van leeg staan ! Je ziet het ook in apeldoorn gebeuren, dan wordt er gezegd de bomen zijn ziek , dat geloof je toch niet .

 17. Hans

  Da’s mooi. Want deze boom is zoals gezegd hét symbool tegen de kap van bomen in Amelisweerd.
  Dat de verbreding van de A27 op alle mogelijke manieren gedwarsboomd moet worden is waar het bij deze Boom van het Jaar-verkiezing om gaat.

  Van geen belang is overigens dat sommigen hier hun verstoorde relatie met de natuur hier etaleren door bomen ‘cellenklompen’ te noemen.

 18. Nina

  @Lexus

  Een eik is een onzijdig ding met een mannelijke aanduiding:
  “Het is ‘de eik’, want eik is mannelijk. Als je het aanwijst is het ‘die eik’.”

  “Het beste ontwikkelt de zomereik zich op voedselrijke, diepe (eventueel zandige) leem- en kleibodems.”

  Hij heeft veel stikstof nodig om te groeien, zoals heel veel bomen, struiken, planten en groenten.

 19. Lexus

  @Nina: hij (!) is tegelijk ook een cellenklomp, maar wel een levende (net als Scherpschutter, u en ik), die voor ons leefmileu ook nog eens een zeer nuttige functie vervult, wat mij betreft heel wat nuttiger dan die vermaledijde snelweg waar hij voor zou moeten wijken.

 20. Scherpschutter

  @Lexus

  Ik ben een bewustzijn. Geen cellenklomp. Een boom is een cellenklomp. En geen bewustzijn. Dat het nog uitgelegd moet worden ook…

  Eens te meer; orden uw gedachten.

 21. Nina

  @Lexus
  Zonder bomen en groen geen zuurstof, dus zeker heel belangrijk. Neemt niet weg dat je bomen ook kunt vervangen of op een andere plek kunt laten terugkomen, als dat zo uitkomt.

  Ook mensen moeten soms wijken voor de natuur (Hedwigepolder). Andersom komt ook zeker voor (ieder huis staat op een voormalig natuurgebied of weiland).

 22. Realist

  Het hoge woord is er bij @Hans uit. Het gaat helemaal niet om die boom want het gaat alleen maar over de verbreding van A27. De boom interesseert Hans en de andere stemmers helemaal niets. Als het dan toch niet om die boom gaat, hoe serieus kan de uitslag van deze verkiezing dan eigenlijk nog genomen worden.

 23. Lexus

  @Scherpschutter: het spijt me, maar ook u bestaat uit een klomp cellen. Of u en ik er blij mee moet zijn dat ik een cellenklomp met bewustzijn ben, daar kom ik waarschijnlijk nooit uit. Maar u hebt het blijkens uw bijdragen aan dit forum in ieder geval zeldzaam met uzelf getroffen. Gefeliciteerd daarmee.

  @Nina: u geeft het dilemma goed weer. Voor zover ik weet is alleen de mens zich van zichzelf en de natuur – ik zeg: de rest van de natuur — bewust. Dat brengt ook verplichtingen met zich mee, niet alleen voor de menselijke soort zelf, maar voor de hele (rest van de) natuur. Helaas is de mens niet alleen de gevaarlijkste diersoort op aarde, maar ook nog een soort die, afgezien van gedeeltelijke onderlinge vernietiging, hard op weg is zichzelf als volledig te vernietigen en een groot aantal andere, geheel onschuldige soorten in haar val mee te slepen.

 24. Lexus

  @Realist: kennelijk nooit van een symbool en een symboolfunctie gehoord. U weet trouwens helemaal niet of boom “Hans en de andere stemmers” wel of niet interesseert. Mij interesseert die in ieder geval wel. Spreek alstublieft alleen voor uzelf en uw eventuele eigen aanhang en niet voor anderen.

 25. Scherpschutter

  Realist

  De verbreding interesseert Hans ook niet. Diep onder water gaat het om mensenhaat.

 26. Justin

  Scherpschutter denkt ook overal een expert in te zijn. Helaas slaat hij de plank weer eens faliekant mis. Net zoals mensen nog altijd niet in staat zijn om “bewustzijn” op een coherente manier te definieren, kunnen mensen ook niet claimen dat bomen geen “bewustzijn” hebben. Op welke manier dat dan ook moge zijn. We kunnen bijvoorbeeld niet communiceren met bomen, dus hoe zouden we dat kunnen weten?

 27. Nina

  Er is een kapvergunning verleend voor 14 bomen in Utrecht. En nu? Of boeit dat verder niet?

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-466665.html

 28. Scherpschutter

  @Justin 19/10/2022 – 17:00

  Dat u de coherente definitie van “bewustzijn” kennelijk nog niet eventjes heeft opgezocht in de Van Dale, wil uiteraard niet zeggen dat deze definitie niet bestaat.

  Verder deel ik u graag mede dat Avatar (met pratende bomen en planten) echt maar een Disneyfilm is voor kinderen. Het is geen wetenschappelijke verhandeling over de nature of reality. Ik zeg het er maar even bij. LOL.

 29. Angelique

  Eigenlijk heeft de uitslag helemaal niets te maken met de boom van het jaar verkiezing, maar met een politiek onderwerp. Flauw.

 30. Lexus

  @Scherpschutter: mensenhaters zijn degenen die lak hebben aan de samenleving en alleen hun eigenbelang nastreven. Bij de welgestelden gaat het ook nog om mensen die een dusdanige aanslag plegen op het milieu en dus ook het klimaat, dat het het einde van de menselijke soort en een aantal andere soorten zal betekenen. Merkwaardige discussie momenteel over mensen die in werkelijkheid reptielen zouden zijn. In de hele mensheid zijn mensen te vinden die reptielengedrag vertonen. Het verschil is dat mensen — cellenklompen met bewustzijn zoals u en ik — een keuze hebben en reptielen niet. Het is dus eigenlijk een belediging voor de reptielen om die te vergelijken met mensen.

 31. Justin

  @Scherpschutter, ik weet niet of je het weet maar de Van Dale doet geen wetenschappelijk onderzoek naar bewustzijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).