Einde van een tijdperk: tippelzone in Utrecht gesloten, sloop afwerkplek begonnen Einde van een tijdperk: tippelzone in Utrecht gesloten, sloop afwerkplek begonnen

Einde van een tijdperk: tippelzone in Utrecht gesloten, sloop afwerkplek begonnen

Einde van een tijdperk: tippelzone in Utrecht gesloten, sloop afwerkplek begonnen
Foto's: Chantal Spaan
Na 35 jaar was het woensdag de laatste dag dat sekswerkers en klanten terecht konden op de tippelzone De Baan. De locatie op de Europalaan in Utrecht moet ruimte maken voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Merwede. De sloop van de afwerkplek is donderdagochtend gelijk begonnen.

Na 35 jaar was het woensdag de laatste dag dat sekswerkers en klanten terecht konden op de tippelzone De Baan. De locatie op de Europalaan in Utrecht moet ruimte maken voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Merwede. De sloop van de afwerkplek is donderdagochtend gelijk begonnen.

Drie jaar geleden besloot de gemeente dat de tippelzone op 1 juli 2021 dicht zou gaan vanwege de herontwikkeling van de Merwedekanaalzone. De periode van drie jaar was gekozen om de sekswerkers die toen een vergunning op de tippelzone hadden genoeg tijd te geven om een nieuwe stap te maken.

Tekst loopt door onder de foto

Na de sluiting van de tippelzone lopen de ingezette zorg- begeleidingstrajecten door. Ook de huiskamer van Belle Hulpverlening aan de Vleutenseweg, blijft na 1 juli beschikbaar voor de ex-vergunninghouders van de tippelzone. Deze huiskamer dient als inloop, maar er is ook een medisch spreekuur, hulpverlening en eventueel uitstapbegeleiding.

De sekswerkers die dat wilden, hebben begeleiding van hulpverlening gekregen bij het opstellen van een toekomstplan. Daarin gaat het over opleiding, werk, financiële zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

‘Blijven klaarstaan’

Manager Minke Fischer van Belle Hulpverlening: “De deur van onze huiskamer aan de Vleutenseweg staat natuurlijk voor hen open, maar we zoeken ze ook actief op. We blijven deze groep helpen bij  hun toekomstplannen.” Degenen die te maken hebben met problematiek op meerdere gebieden, waaronder verslaving, worden intensief begeleid door verschillende hulporganisaties.

Wethouder Eelco Eerenberg: “Door de sluiting van de Baan hebben we een grote verantwoordelijkheid om iedereen zo goed mogelijk bij een volgende stap te helpen. Dat betekent geduldig en zorgvuldig zijn en samen kijken wat het beste bij iemand past. Ook als de sekswerkers nog even niets willen, blijven we na 1 juli voor hen klaarstaan.”

12 Reacties

Reageren
 1. Mark

  Dus nog meer prostitués waar geen toezicht meer op is. Nog meer in de illegaliteit en huiskamer bedrijfjes. Uiteindelijk komt er niks voor terug. Plannen voor een nieuwe tippelzone of een raamverhuurbedrijf blijven eindeloos op de plank liggen. De gemeente is helemaal blij, want als je een probleem niet ziet dan bestaat het niet. Die arme meiden hebben het nu alleen maar nog moeilijker gekregen.

 2. Aimée deV

  Exact @Mark. De dames zijn hun zichtbaarheid en daarmee deels bescherming kwijt. Kans is dat ze elders naartoe gaan, maar er zal ook een deel in de onderwereld verdwijnen, waar ze vogelvrij zijn. Ik ben voor prostitutie mits het vrijwillig is. Ik heb geen moeite met de zakelijke transactie. Wel als er mensenhandel, onderdrukking en uitbuiting bij komt kijken. Die kans neemt nu alleen maar toe. Kardinale fout van de gemeente. Die nog steeds rechtgezet kan worden #gemeenteutrecht !

 3. Kadoendra

  Wat was dat een enorm deprimerende plek!

  Totaal niet voor te stellen dat die kerels hem daar overeind konden houden!

 4. Van Leiden

  @Mark/ @Aimée deV: exact! Het begint er natuurlijk al mee dat je prostitutie NOOIT & TE NIMMER kunt uitbannen. Of je dat nu leuk vindt of niet. Er is nu eenmaal vraag naar en voor deze dames (en heren) is het hun broodwinning (meestal niet ideaal maar dat is een andere discussie)! Daarnaast hebben veel mannen dit blijkbaar nodig. Dus, is het heel eenvoudig: het hele traject goed reguleren & dicht timmeren. Een samenwerkingsverband tussen overheid, belangenorganisaties v prostituees (ik vindt sekswerker zo’n vreemde titel 😂), bonafide geldschieters, mensenrechtenorganisaties etc etc etc, en dan landelijk een paar clubs openen waar de dames en heren veilig hun werk kunnen doen in een sfeervolle omgeving. Laat werkzoekenden de bedrijfsvoering, schoonmaak, beveiliging etc doen, et voila! Dat zou toch moeten lukken of ben ik nu zo simpel 🤔?

 5. Van Leiden

  Nog even ter aanvulling: mbt de 2e foto: prima plek om je container te parkeren maar daar laat je toch geen prostituees hun werk doen!!! Dus eens met Kadoendra!!!

 6. Wim Vreeswijk

  Dan moeten al die hoerenlopers zich toch weer gaan behelpen met hun echtgenotes……tisstochwat !

 7. Bert

  Oh gelukkig, is dat ook weer opgelost!

  Als ik mijn ogen dicht doe voor dingen die niet leuk vind, verdwijnen die problemen ook altijd automatisch!

 8. Harry

  @Wim Vreeswijk. Nope, genoeg illegalen plekken in Kanaleneiland en Overvecht. Die plekken schieten als paddestoelen uit de grond aangezien alle legale plekken steeds meer moeten verdwijnen uit Nederland. Resultaat is veel meer verwevenheid met de criminaliteit. Alleen boeit dat de politiek niet. Die zit er alleen voor zichzelf.

 9. Herman

  Die afwerkplek was bijzonder, vooral omdat er een speciale fietsplek was. Utrecht is tenslotte een fietsstad!

 10. Bert

  @wim: Tuurlijk niet.
  Dat duikt zoals eerder al gezegd gewoon de illegaliteit in met alle gevolgen van dien. Een hoop mensen lijken niet te snappen dat prostitutie het oudste beroep ter de wereld is dat werkelijk overal wordt beoefend. En dat stopt echt niet opeens als je de plekken waar het kan sloopt.
  Struisvogelpolitiek ten top van de gemeente.

 11. [email protected]🤪

  Laat weer zien dat de Utrechtse politiek absoluut ver weg staat van de realiteit, zorg voor een andere afwerk locatie.

 12. ACTK

  Dat was geen plek om trots op te zijn. Maar waar we nog minder trots op kunnen zijn is de wijze waarop we mensen lijken te willen uitwissen en we ze in de handen van de verkeerde lieden drijven. Door de zichtbaarheid van de prostitutie kwam er teveel ellende aan het licht. In plaats van de problemen op te lossen hebben we de problemen verdrukt en verdrongen en onzichtbaar gemaakt. Beloftes niet waar gemaakt. Het paard achter de wagen gespannen. Slecht beleid!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).