Elektronweg of Boteyken wordt nieuwe tippelzone | Elektronweg of Boteyken wordt nieuwe tippelzone – De Utrechtse Internet Courant

Elektronweg of Boteyken wordt nieuwe tippelzone

Elektronweg of Boteyken wordt nieuwe tippelzone
Huidige tippelzone Europalaan. Beeld: Google Streetview
De Elektronweg en de Boteyken, een parallelweg van de Oudenrijnseweg, zijn het meest geschikt als locatie voor een nieuwe tippelzone. Dat heeft het college van B&W besloten op basis van een uitgebreid locatie-onderzoek in heel Utrecht. Beide locaties voldoen aan de criteria van het college voor een tippelzone die niet of nauwelijks overlast geeft. Eind dit jaar wordt een definitief besluit verwacht van het college van B&W en de gemeenteraad.

De Elektronweg en de Boteyken, een parallelweg van de Oudenrijnseweg, zijn het meest geschikt als locatie voor een nieuwe tippelzone. Dat heeft het college van B&W besloten op basis van een uitgebreid locatie-onderzoek in heel Utrecht. Beide locaties voldoen aan de criteria van het college voor een tippelzone die niet of nauwelijks overlast geeft. Eind dit jaar wordt een definitief besluit verwacht van het college van B&W en de gemeenteraad.

Bewoners uit de omgeving, ondernemers en belanghebbenden van beide locaties en sekswerkers worden deze week geïnformeerd. Vervolgens vindt een consultatie plaats van alle betrokkenen. De nieuwe tippelzone moet uiterlijk 1 januari 2020 in bedrijf worden genomen.

Europalaan

De huidige tippelzone is nu nog gevestigd aan de Europalaan, maar moet volgend jaar wijken voor woningbouw. In de Merwedekanaalzone worden 6.000 tot 10.000 nieuwe woningen gebouwd. De huidige tippelzone, met een groep van ruim zestig sekswerkers, moet daarom verhuizen.

Dertig jaar ervaring

Het college van B&W wil de tippelzone in Utrecht behouden. De afgelopen dertig jaar heeft deze goed gefunctioneerd. De overlast van straatprostitutie in de stad is afgenomen en hulpverleners kunnen de sekswerkers beter bereiken. Het gaat voor een deel om kwetsbare, verslaafde vrouwen. Wethouder Victor Everhardt: “Door hen een veilige, beschermde werkplek te bieden, kan de gemeente zicht blijven houden op deze groep en hen hulp blijven bieden.”

Locatie-onderzoek

In maart startte de gemeente een onderzoek naar mogelijke locaties voor een nieuwe tippelzone. Dit heeft geleid tot een lijst van zeven locaties. De Elektronweg en Boteyken heeft het college aangewezen als meest geschikt. Ze liggen op ruime afstand van woningen en maatschappelijk functies als scholen en bieden voldoende (sociale) veiligheid aan de sekswerkers, hun klanten en de omgeving. De locaties zijn goed bereikbaar. Ook is het mogelijk de nodige voorzieningen aan te leggen zoals afwerkplekken waar de sekswerkers met hun klant naar toe kunnen en een huiskamer waar hulpverleners aandacht hebben voor hun gezondheid.

Inbreng buurt en betrokkenen en vervolg

De gemeente heeft bewoners uit de omgeving van beide locaties per brief geïnformeerd en telefonisch contact opgenomen met omliggende bedrijven. Later deze maand vindt een consultatie-bijeenkomst plaats voor mensen die in de buurt van de twee locaties wonen of werken. Wethouder Everhardt: “Zij krijgen de gelegenheid aanvullingen te geven op het locatie-onderzoek en aan te geven welke vragen, zorgen of ideeën zij hebben bij de mogelijke komst van de tippelzone in hun buurt. Deze bijdrage vanuit de wijk en ondernemers zorgt ervoor dat het college en de gemeenteraad alle informatie over de twee locaties op tafel heeft om een weloverwogen besluit te kunnen nemen.” Op basis daarvan doet het college eind dit jaar een voorstel aan de gemeenteraad op welke van de twee locaties de tippelzone wordt gevestigd. De gemeenteraad neemt de uiteindelijke beslissing.

19 Reacties

Reageren
 1. Kees

  Gaan ze nu door met dit onzalige idee, waardoor Utrecht dadelijk als enige Nederlandse stad nog meewerkt, feitelijk als een soort van superpooier, vrouwenhandel, misbruik en harddrugsgebruik faciliteert, met alle trieste en schrijnende gevolgen voor de vrouwen zelf van dien?

  Aangezien je dadelijk de enige stad bent met een tippelzone gaat dit dus uitschot uit heel het land aantrekken. Erg dom beleid. Het is overigens dat vanaf de jaren negentig, de positie van de vrouwen echt niet verbeterd is door het faciliteiten van een tippelzone. Oost-Europese maffia heeft daar de boel over genomen. Dan weet je het wel. Het college in Utrecht als schoothondje van de grote georganiseerde misdaad.

  Natuurlijk wordt dit allemaal er even doorheen gedramd voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezing. Laten we als Utrecht zijnde eens een stem maken tegen jarenlang foutief beleid van het college in Utrecht.

 2. Buurman Bolderbast

  Tja Kees, het feit dat er over 6 maanden gemeenteraadsverkiezingen zijn betekent dat de gekozen raad van nu nog 6 maanden beleid ‘er doorheen kan drammen’. En daarna kan je weer 4 jaar tieren over de dán gekozen raad.

 3. BW

  @Kees
  Ben het met je eens dat het jammer is dat een tippelzone dit nodig is (althans, dat maak ik op uit jouw bijdrage), maar het feit dat andere steden geen tippelzone hebben wil niet zeggen dat daar geen straatprostitutie is. Zo’n tippelzone is waarschijnlijk geen bijzonder prettige omgeving (die mensen zullen ooit andere verwachtingen hebben gehad van het leven), maar als de gemeente op deze manier nog enige controle kan uitvoeren en omwonenden hebben er geen last van, dan is dit misschien nog de minst slechte oplossing.

 4. MR

  Ik ben niet tegen een nieuwe tippelzone. Maar waarom moet dit weer in Utrecht West komen? Laat Utrecht Oost maar eens de lasten en lusten ervaren. Rijnsweerd, Uithof, Voordorp?

 5. Y

  Ik ben zelf woonachtig in De Meern en ken de omgeving goed. De Boteyken grenst aan een park en een busstation. Als ouder zou ik het geen prettig gevoel vinden om mijn kinderen daar ‘s avonds langs te laten fietsen of te lopen. Mijn vrouw kan op die manier ook niet even gerust een rondje hardlopen door het park.

 6. JdV

  @MR. Het Wilheminapark heeft ruimte en wat rustige plekjes waar prima wat afwerkplekken kunnen worden gecreeerd.

 7. Sjaak

  @BW: moet de gemeente dan ook een kroeg en coffeeshop beginnen..?

 8. jan

  @y: wat een vooroordelen. heb je gezien waar de huidige tippelzone ligt? niet ver van een park en direct naast een grote studentenflat met jonge meiden. iemands dochter. en dat gaat overigens al jaren goed!
  volgens mij werkt het principe van de tippelzone. er is zicht op de zaak en gebeurt in een gecentraliseerd gebied
  je snapt die mannen die er heen gaan alleen niet. ik moet er niet aan denken zo’n dame die er slecht uitziet door drugsgebruik en onhygiënisch is in het algemeen. bah

 9. Seinstra

  De gemeente weet De Meern wel goed te vinden ineens zeg?

  Helaas alleen als het gaat om het installeren van grote windturbines, tippelzone’s en het verwijderen van een schapenparkje voor zonnepanelen.

  Allemaal op zich prima, maar als de bewoners een veilige busbaan willen, of überhaupt een ontsluiting van een woonwijk, of een beetje onderhoud van het park, dan is er ineens geen ruimte, beleid of geld te vinden.

  Jammer hoor.

 10. cas

  Ik heb naast de tippelzone gewoond en er is nooit iets aan de hand. Het is er niet onveilig of onguur. Je fietst er misschien niet voor de lol langs, maar verder niets aan de hand. Geen condooms op straat, geen spuiten in de bosjes, geen overvallen e.d. geweest.
  En naar mijn inzien ging iedereen gewoon naar de praxis ondanks de tippelzone. Ondanks dat niemand om zoiets staat te springen zijn veel argumenten vooral onderbuik gevoelens. Maar volgen mij wil iedereen deze mensen helemaal uit enig toezicht onttrekken met de gevolgen van dien en juist dan krijg je de situatie waar Kees het over heeft.
  En dit is het juiste voorbeeld dat een overheid iedereen dient, ondanks de weerstand.

 11. Bernard Tomlow

  @Y Als uw argument onveilig is,geeft het volgende voorbeeld misschien antwoord.
  In het voorjaar van 2000 opende het Project Gecontroleerde Heroïneverstrekking (PGH) de deuren aan de Kaatstraat in Utrecht. Dit was onderdeel van een landelijk experiment waarbij op medisch voorschrift heroïne werd verstrekt aan ernstige verslaafden. Zij zouden hierdoor een menswaardig bestaan krijgen, terwijl de samenleving minder last zou hebben van criminaliteit.De buurt was mordicus tegen vanwege het door u genoemde argument. Zorgvuldige aandacht voor goed omgevingsbeheer bleek een belangrijke sleutel tot succes in veertien jaar PGH de Kaatstraat.Na vestiging omarmde de buurt het project.Als verbieden geen optie is,is zo,n alternatief de moeite waard.

 12. Yoshua

  Ik fiets met regelmaat over de tippelzone en wat mij opvalt is dat er maar een enkele drugsverslaafd uitziende dame aan het werk is.
  Het meerendeel is transexueel of travestiet.

 13. BW

  @Sjaak
  Kromme vergelijking, want de gemeente gaat de tippelzone niet zelf exploiteren, ze gaan deze alleen gedogen. En dan wordt de vergelijking met de door jouw genoemde coffeeshop ineens interessant, want wat doet de gemeente ook alweer met coffeeshops…??? (hint: het begint met een “g” en eindigt op “edogen”)

 14. Kees

  Weer allerlei voorstanders van zwaar onethisch gedrag van de gemeente hier te vinden, waarschijnlijk hoeralopers waarvan het speeltje wordt afgepakt?

  Zo goed als alle gemeente sluiten hun tippleoznes, op Nijmegen na, juist vanwege de misstanden die er plaats hebben en die door de gemeente dan dus gefaciliteerde worden.

  Ooit bedacht om zicht te krijgen op de uit de hand gelopen situatie van verslaafde dames die zichzelf verkochten om zo aan geld te komen om drugs te scoren. Ook toen al niet menswaardig dus. Het idee was dat men zicht kon krijgen op deze dames en ze zo kon helpen. Nou, die verslaafde dames zijn meestal blijven werken tot aan overlijden aan toe, omdat ze niet van de drugs af kwamen. Daarna kwam er dus allerlei vol uit Oost-Europa, aangestuurd door de maffia, vaak via vrouwenhandel gedwongen aan het werk gezet, zonder uitvlucht mogelijkheid. Nu zijn het vaak (drugsverslaafde) travestieten.

  Niet alleen is de tippelzone zijn doel ver voorbij, voor de doelgroep waarvoor hij bedoeld is, werkt hij niet. De gemeente heeft boter op zijn hoofd en bloed aan zijn handen.

  Er heeft vrij recent een stuk in de Vollkskrant gestaan waarbij wethouders uitlegden waarom zij worstelden met de tippelzones en waarom, sluiting de beste optie was voor iedereen. Zelfs in steden waar de tippelzones al vroeg zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld een Rotterdam. Daar moest zelfs de bedenker van de tippelzone in Rotterdam toegeven dat de omstandigheden zodanig waren veranderd dat gedogen en zichtbaarheid niet langer de doorslaggevende argumenten waren.

  Ok in de Utrechts gemeenteraad is het college al herhaaldelijk er op gewezen dat het gedogen van straatprostitutie schrijnden situaties met zich meebrengt voor de vrouwen die er werken. De maffia stuurt daar de boel aan. vrouwen worden van buiten geïmporteerd om er te werken. Met hulp voor, met name Utrechtse vrouwen in een moeilijke positie, heeft het al jaren niks meer van doen.

  In gemeentes waar geen tippelzone licht, is geen sprake van straatprostitutie. Ook niet in de gemeentes waar nu de tippelzone is verdwenen. Je kan namelijk als gemeente ook gewoon handhaven. 1 + 1 = dus helemaal niet twee.

  Dan even reagerend op o.a. het verhaal van Tomlow en anderen.

  1) Het studentencomplex en omwonenden rondom Europalaan ervaren juist al jaren, decennia, overlast van de tippelzone. Er is door de jaren heen ook vaak tegen geprotesteerd. Veel studentes uit Citycampus Max, velen zich onveilig en worden onheus bejegend door bezoekers van de tippelzone. Dat is ook herhaaldelijk in de media verschenen.

  2) De buurt rondom de Kaatstraat heeft de junks en de opvang daar helemaal niet omarmd. De opvang werkte als een magneet op allerlei uitschot dat de buurt onveilig maakte. Lekker hoor, mensen die in jou portiek aan het spuiten of schijten zijn.

  Regelrechte nonsens dus. Pas toen het aantal verslaafde junks wat was opgedroogd ergens in de jaren 2000 nam de overlast wat af en was er sprake van gewenning. Van omarming was geen sprake.

  Nu het kabinet moedwillig veel bezuinigd heeft op zorg voor psychische patiënten en veel van deze mensen op straat en in de verlaging belanden neemt het aantal probleemgevallen in een rap tempo toe en neemt de overlast dus ook weer hand over hand toe. De gemeente moet zich juist bekommeren om de overlast voor de 99% van de bevolking weg te nemen en hoort niet slechts de 1% als uitgangspunt te nemen.

  Je helpt trouwens niemand door mensen maar afhankelijk van drugs, of vrouwenhandel te laten zijn, zonder het probleem aan te pakken.

 15. mees kees

  Schaf die hele openlucht prostitutie af en maak eindelijk eens haast met de legale tak van deze sport op “het nieuwe Zandpad” (“What’s in a name”). De wedstrijd met de nieuwe rioolwaterzuivering ernaast gaan ze in ieder geval verliezen!

 16. cas

  @ kees, je zit inmiddels wel een beetje te jokke brokke en je verhaal op te blazen. CCM bestaat pas 8 jaar, dus hoe kunnen die al decennia overlast ervaren?? Dit zegt wel iets over jou…

 17. Kees

  @ Cas

  Ik word echt een beetje moe van al die roeptoeters die een 3,5 haalden voor begrijpend lezen. Er staat duidelijk bewoners van CCM EN OMWONENDEN, wat aan EN OMWONENDEN begrijp je niet(ook staat er al jaren of decennia, ook die en/of lijk je niet te begrijpen)? Zo waren er in de jaren negentig toch echt massale protesten vanuit de omliggende wijken.

 18. Cico

  Kees, dit is een keuze voor het minste kwade. Laten we de bezuinigingen op de verslavingszorg/GGZ er even niet bijhalen, want daarvoor waren er ook heroïnehoeren en mensen met gedragsproblemen op straat. Jij pleit voor het verbieden van die mensen. Dat is geen oplossing, want dat kan niet. Ze verdwijnen niet op magische wijze. Met een tippelzone kan je het wel beter reguleren, controleren en hulp bieden indien nodig. Dat het niet in je wereldbeeld past, jammer dan. Het werkt beter dan helemaal illegaal.

 19. Kees

  @ Cico, er wordt niks gereguleerd, er word geen echte oplossing geboden. Uit interviews met zo’n beetje alle wethouders die te maken hebben met tippelzones blijkt dat de levens van de verslaafde prostituees niet verbeterd zijn in de tijden van de tippelzone, zij zijn langzaam aan wel uitgestorven, dus voor die doelgroep hoef je het niet meer te doen. In de tussentijd zijn er wel slachtoffers van vrouwenhandel voor in de plaats gekomen. Zij kunnen vaak geen hulp vragen,want onder invloed van maffia (paspoort afgepakt) diezelfde maffia die oogluikend zijn gang kan gaan en niet wordt aangepakt door de overheid. De overheid faciliteert gewoon hun criminele handel van zij die over lijken gaan, vaak letterlijk, Daarnaast trekken tippelzones verslaafde prostituees aan, vaak travestieten uit Brazilië en Oost-Europa. Je leest het goed, aan. Er was anders dus geen platform of markt geweest voor hun.

  Ook hoerenlopers die duidelijk strafbare feiten plegen (als je namelijk slachtoffers van vrouwenhandel middels je prostituee-bezoek mede uitbuit ben je strafbaar), kunnen zorgeloos hun gang gaan, want gedoogd.

  Oftewel. De problemen worden door overheidsbeleid verergert, Problemen die er anders gewoonweg minder zouden zijn. Ik pleit dus nergens voor het verbieden van mensen. Dat zou ik nooit doen, dus leg me geen woorden in de mond, Hoeveel verslaafde prostituees denk je dat er geboren en getogen zijn in Utrecht en nog woonachtig zijn in Utrecht?De doelgroep waarvoor de tippelzone eigenlijk bedoeld is? Nou, doe eens een gok?

  Als je dadelijk de enige gedoogde tippelzone in Nederland bent, dan trek je de problemen uit andere gemeentes en steden aan en mag jij als stad (en dan de inwoners van de stad dus) opdraaien voor de problemen, die elders lokaal opgelost zouden moeten worden. Dat kot er nog eens bij.

  Dan het laatste argument: het helpen van de 15 dames die nu werkzaam zijn op de tippelzone, uit de vertaling helpen, uit handen van de misdaad komen, is goedkoper dan de tippelzone open houden. Dus het gaat helemaal niet om de vrouwen echt helpen. Slechts de hoerenloper moet in het huidige beleid geholpen worden zo lijk het wel; en de hoerenloper is toch echt een viespeuk.De viespeuk die slavenhandel vrouwenhandel, verslaving sponsort en mede mogelijk maakt De man die zelf niet aan zijn trekken komt en andere opzadelt met zijn driften. te belachelijk voor woorden. Net als de woorden die zeggen dat anders prostitutie zich in het illegale circuit gaat afspelen. Goed beleid en goed optreden daartegen doen wonderen. Net als het strafbaar stellen van hoerenloperij, waarbij de hoerenloper zou moeten weten dat hij met minderjarigen, slachtoffers of verslaafden te maken heeft. Dat heet namelijk gewoon misbruik maken van kwetsbaren, niet zelfredzame en handelings onbekwame mensen. Ook vrij strafbaar lijkt me, onder de huidige wetgeving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).