Er komt een upcyclecentrum in Utrecht, maar wat is dat eigenlijk? Er komt een upcyclecentrum in Utrecht, maar wat is dat eigenlijk?

Er komt een upcyclecentrum in Utrecht, maar wat is dat eigenlijk?

Er komt een upcyclecentrum in Utrecht, maar wat is dat eigenlijk?
Nu gaan de restanten van een zolderopruiming nog naar afvalscheidingsstations
Roestige fietsen, houten platen en oude elektronica. Op dit moment kunnen mensen met hun oude spullen terecht bij de afvalscheidingsstations, of als de producten nog goed zijn bij een kringloopwinkel. Maar daar komt nog iets bij. Utrecht gaat een upcyclecentrum bouwen in Lunetten en in het Werkspoorkwartier komt een kleiner innamepunt voor goederen die nog te gebruiken zijn. Hoe gaat dat er precies uitzien? 

Roestige fietsen, houten platen en oude elektronica. Op dit moment kunnen mensen met hun oude spullen terecht bij de afvalscheidingsstations, of als de producten nog goed zijn bij een kringloopwinkel. Maar daar komt nog iets bij. Utrecht gaat een upcyclecentrum bouwen in Lunetten en in het Werkspoorkwartier komt een kleiner innamepunt voor goederen die nog te gebruiken zijn. Hoe gaat dat er precies uitzien? 

Veel bewoners kennen het; er wordt opgeruimd thuis of verhuisd en alle oude rommel wordt naar een afvalscheidingsstation gebracht om het weg te gooien. Afgelopen jaren werd er jaarlijks ongeveer 13 miljoen kilo grofvuil ingezameld via de drie afvalscheidingsstations in Utrecht. De huidige praktijk bij de afvalscheidingsstations is dat veel spullen weggegooid worden die nog bruikbaar zijn. Mensen kunnen er weliswaar spullen afgegeven voor de kringloop, maar veel herbruikbare spullen zijn hier niet geschikt voor. Het gaat onder meer om huishoudelijke spullen (waaronder kleding), hout dat bruikbaar is, (kapotte) fietsen en elektronica die nog te repareren is.

Geen afval
De wens van de gemeente is dat er veel minder wordt weggegooid, en zo veel mogelijk materialen en producten hergebruikt worden. Daar komt het upcyclecentrum om de hoek kijken. Upcyclen betekent dat spullen of losse materialen op zo’n manier worden hergebruikt dat ze een nieuw product van dezelfde of betere kwaliteit worden. De grote ambitie is dat in 2050 er helemaal geen afval meer is, ook de Rijksoverheid is hiermee bezig. Maar zover is het nog niet.

Om toe te werken naar een stad met zo min mogelijk afval opent in 2025 het upcyclecentrum in Lunetten. Vlakbij het afvalscheidingsstation daar ligt een stuk braakliggend terrein dat eigendom is van de gemeente. Naast een innamepunt komt er ruimte voor het sorteren, de reparatie en de demontage van goederen. Het upcyclecentrum wordt daarnaast een ruimte voor ontmoeting, kennisuitwisseling en activiteiten voor en door bewoners. De bouw en inrichting van het upcyclecentrum is gepland in 2024 en het kan vanaf 2025 in gebruik worden genomen.

Innamepunt

Bij het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg, bij het Hof van Cartesius, komt geen upcyclecentrum, maar een circulair innamepunt. Dit innamepunt zal met een vloeroppervlak van 400 vierkante meter een stuk kleiner zijn dan het upcyclecentrum in Lunetten dat 800 vierkante meter groot wordt. Bij het innamepunt aan de Tractieweg kunnen inwoners kleine elektronische apparaten, hout, fietsen en huishoudelijke goederen inleveren. Deze worden gesorteerd en door de deelnemende partners verwerkt, zodat het zo veel mogelijk wordt hergebruikt. Daarnaast wil de gemeente bij het innamepunt reparatieworkshops en activiteiten organiseren om bezoekers te leren wat ze allemaal kunnen hergebruiken en hoe ze dat kunnen doen.

Het idee is dus dat bewoners die spullen weg willen doen straks de keuze hebben tussen een kringloopwinkel, afvalscheidingsstation en het upcyclecentrum of innamepunt.

Politiek

Wethouder Susanne Schilderman vertelt: “De manier waarop we nu omgaan met grondstoffen is niet houdbaar. Als we in 2050 een volledig circulaire gemeente willen zijn, moet dat echt anders. Voor inwoners moet het makkelijker worden om duurzame keuzes te maken.”

Met de komst van het upcyclecentrum wordt een wens van de Utrechtse politiek gerealiseerd. Al in 2020 riepen de Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid, VVD, Student & Starter en het CDA in een motie op om op zoek te gaan naar een geschikte plek voor een upcyclecentrum. In 2022 hebben GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter, en ChristenUnie in het coalitieakkoord de komst van twee upcyclecentra opgenomen.

20 Reacties

Reageren
 1. D.W, Jansen

  hier wordt ik blij van!!!

 2. Statler

  Goed initiatief; hier ga ik zeker gebruik van maken.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 3. Ceciel

  Dat gaat echt de goede kant op!

 4. D. vd Broek

  Dit is pas vooruitgang! Hopelijk wordt het in de praktijk net zo goed als de theoretische ideeën!

 5. Utreg faalt

  Waarom komt er niet 1 punt om alles in te leveren, en dat de Gemeente het daarna weer verdeeld. Nu moet je met je oude verf naar klein chemisch afval, met je bruikbare hout naar upcycle, met je boek naar de tweedehands en met je vuilniszak naar de stort. Maak toch 1 punt.

 6. Betweter

  @Utreg faalt
  Je hebt het toch ook op meerdere punten gekocht? Je bent prima in staat om het naar meerdere punten terug te brengen om te recyclen.
  1 punt voor alles zorgt er ook voor dat het alleen op1 groot centrum op een industrieterrein ver van de bewoners komt. Dus dan hebben bewoners daar weer een aanmerkingen op. Ik ben het wel eens dat er nog manieren zijn om het makkelijker voor bewoners te maken maar je mag zelf ook enige moeite doen.

 7. Janssen

  @ utrecht faalt= jij faalt

  Hoe lui wil je zijn eigenlijk? Je kon het ook in meerdere winkels kopen toch? Precies het probleem aan alles en iedereen tegenwoordig. Als iets ook maar een klein beetje moeite kost dan gebeurd het maar niet meer.

  De mens is juist gebouwd om obstakels te overwinnen. Dat bepaalt voor een erg groot deel je geluksgevoel. Anders blijf je maar naar externe dopamineboosters zoeken en zal niks langdurig bevredigen> zie het consumentisme en andere verslavingen.

 8. HenQ

  Bravo 👏🏻 Had gisteren al gemoeten en zou graag me hiervoor inzetten! Wat er bij de afvalstations nog aan bruikbare spullen wordt gedumpt is niet normaal. Zou er goed van kunnen leven. Helaas mis het uit den boze daar iets mee te nemen, bruikbare dingen gaan zo de pers in.

 9. Ihsan

  Eindelijk! Er wordt dagelijks voor tienduizenden euro’s aan bruikbare materialen en producten vernietigd op de afvalscheidingsstations.

 10. Zonnewende

  @Utreg faalt

  De dingen die je noemt kun je nu al allemaal kwijt bij het afvalscheidingsstation: er staat klein chemisch afval, de stort én er zijn ook containers van de Arm.

  En de upcyclecentra komen (dicht)bij de huidige afvalscheidingssations bij Lunetten en Tractieweg.

  Utreg doet het dus precies zoals je graag wil, alleen heb je dat nog niet door 🙂

 11. M.

  @Zonnewende: toen ik in het verwerkingspunt in Lunetten kwam, was er ook een medewerker van de Arm aanwezig die kon aangeven welke producten er nog te repareren waren. De rest kon naar de verantwoorde afvalverwerking. Inderdaad prima geregeld dus. De gemeente doet gelukkig niet alles verkeerd, zoals op dit platform nogal eens gesuggereerd wordt.

 12. Ihsan

  @M. Er is niets ‘verantwoords’ aan de bestaande afvalverwerking. Zo worden grote spiegels waar niets mis mee is, ter waarde van honderden euro’s per stuk, simpelweg stukgeslagen en omgesmolten.

 13. HenQ

  @Ihsan
  Ik zou als een god in frankrijk kunnen leven als ik iedere dag de inhoud van de electronica bak mocht repareren en verkopen

 14. M.

  @Ihsan: dat het gebeurt, wil niet zeggen dat er geen alternatief voor is, namelijk de kringloopwinkel. Er zijn zelfs “winkeltjes” in de stad waar bruikbare producten kunnen worden ingebracht en weer meegenomen. Het is onze wegwerpsamenleving die het probleem vormt en die gaat leiden tot een catastrofe voor de mensheid die haar weerga in de geschiedenis niet kent.

 15. M.

  @HenQ: wat let u om een verzoek in te dienen?

 16. Ihsan

  @M. Het heeft geen nut om een verzoek in te dienen. Dat heb ik al talloze keren gedaan. Het antwoord is altijd ‘Neen’. Ik heb zelfs geprobeerd om de wethouder te spreken te krijgen, maar verder dan een woordvoerder kom je niet. In geen enkel geval is het toegestaan iets her te gebruiken wat is ingeleverd voor de sloop. Het heeft dus niet met ‘de samenleving’ te maken, maar met het bestuur.

 17. B van steensel

  Jammer dat de gemeente zich niet realiseerd dat instanties zoals Emmaus en de Arm hierdoor een langzame dood gaan sterven.
  Deze instanties doen goed werk.

 18. jonas

  @B van Steensel Dat lijkt me juist niet: kringloopwinkels zijn een belangrijke schakel in een circulaire economie. Hoe meer gerepareerde spullen, hoe meer handel in gerepareerde spullen.

 19. Passant

  Ach. Ik kom er vaak en soms zie ik wat mooi bruikbaar spul. Maar O.W ! Als je vraagt of je het mag hergebruiken .is het antwoord zeer kort . Nee! Niets mag de werf af.. en nu gaan ze zelf de Emmaus lopen spelen. Zo helpen jullie een goede organisatie om zeep.

 20. Martin-Jan

  Ik heb zelf ook wel electrische apoaraten gerepareerd. Echter dit is vaak arbeidsintensief. Ook zijn veel apparaten zodanig ontworpen dat ze niet of heel moeilijk gerepareerd kunnen worden. Ik denk dat de achterliggende gedachte goed is maar de uitvoering onhaalbaar is. De stroom defecte onderdelen zou retour moeten gaan richting fabrikant en toeleveranciers. Door btw van reparatie af te halen kun je daarnaast bevorderen dat mensen eerder zelf iets laten repareren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).