Er is van alles mis op de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum: werkzaamheden deels stilgelegd | De Utrechtse Internet Courant Er is van alles mis op de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum: werkzaamheden deels stilgelegd | De Utrechtse Internet Courant

Er is van alles mis op de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum: werkzaamheden deels stilgelegd

Er is van alles mis op de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum: werkzaamheden deels stilgelegd
Ingang van de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum.
Er blijkt van alles mis te zijn op de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum. Dat laat de Inspectie SZW weten. Verschillende werkzaamheden zijn na een grootschalige controle die gisteren plaatsvond stilgelegd.

Er blijkt van alles mis te zijn op de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum. Dat laat de Inspectie SZW weten. Verschillende werkzaamheden zijn na een grootschalige controle die gisteren plaatsvond stilgelegd.

Op de bouwplaats werken gemiddeld per dag ruim 800 bouwvakkers in dienst van verschillende bouwbedrijven en onderaannemers. Begin februari vond er een arbeidsongeval plaats waarbij een bouwvakker zwaargewond raakte. Hij stond op een rolsteiger die uit elkaar viel. Tijdens het onderzoek naar het ongeval constateerde de arbeidsinspecteur dat veel zaken niet op orde waren.

Voor de Inspectie SZW waren deze bevindingen genoeg reden om dinsdag 27 februari een grootschalige controle te houden. Er werd niet alleen gecontroleerd op veilig en gezond werken, maar ook op eerlijk werken.

Onveilig

Dat de inspectie noodzakelijk was bleek onder meer doordat op twee plaatsen de werkzaamheden werden stilgelegd vanwege onveilige steigers. Daarnaast gaan de arbeidsinspecteurs boeterapporten opstellen voor valgevaar, blootstelling aan lasrook en kwartsstof, het gebruik van een ongeschikte materialen en voor overtreding van de fysieke belasting bij het leggen van zandcementvloeren. Ook is een waarschuwing gegeven voor het handmatig verplaatsen van glasplaten die feitelijk te zwaar zijn.

De Inspectie SZW constateerde tevens dat de orde en netheid op de gehele bouwplaats onvoldoende was. Risico hiervan is dat er gemakkelijk ongevallen kunnen plaatsvinden door rondslingerend materiaal. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar onderbetaling en te lange werktijden.

UPDATE 13.35 uur: Ontwikkelaars a.s.r. en Vesteda hebben inmiddels gereageerd op de ophef. Lees hier hun reactie.

10 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Schandalig. Chinese toestanden. Laten we hopen dat er torenhoge boetes worden opgelegd, dat is waarschijnlijk de enige manier om (onder)aannemers te dwingen zich aan de wet te houden. Eventueel intrekken van vergunningen zou bij herhaling ook gewenst zijn.

 2. Jeroen

  De manier waarop aanbestedingen worden uitgezet lokt dit uit. De allergoedkoopste wint, of dit nou realistisch is of niet.

 3. malvinas

  De manier waarop aanbestedingen worden uitgezet lokt dit uit. De allergoedkoopste wint, of dit nou realistisch is of niet.

  Ja, dat is net zo’n argument als; “moet je maar geen kort rokje dragen !”

 4. Pieter

  Raar he, in een sector die bol state van fraude, corruptie, omkoping, uitbuiting, slavernij…………etc…………………

  En maar winst maken met gemeenschapsgeld………….

 5. Scherpschutter

  Het is wel weer heerlijk makkelijk scoren zo voor deze falende overheidsorganisatie….

  Er gebeurt iets, pas nadat er iets is gebeurd gaat deze “toezichthouder” (die kennelijk in geen velden of wegen toezicht hield toen er werkelijk een ongeluk gebeurde) eens kijken en dan met een vergrootglas op zoek naar zaken die niet aan de miljoenmiljard (vaak absurde) regels, wetten en directieven voldoen. Hoppa. Dikke boetes. La, la, la, la, la, geld….

  En maar gemeenschapsgeld uit de markt trekken om nog meer regels te verzinnen, naleven en boetes incasseren. Wat heb je aan dit soort clubs zeg…

 6. Berend

  Utrecht, sterker nog Nederland onwaaardig. Laten we als professioneel opdrachtgever meer en zwaardere directievoering toepassen als opdrachtgever.

 7. Robbie

  Van Scherpschutter mogen er dooien vallen. Als dat maar niet ten koste van zijn belastinggeld gaat…

 8. Kim Jonguh Oen

  @Scherpschutter: inderdaad absurd, het recht om te werken op een deugdelijke steiger. De markt bepaalt, en als daarvoor af en toe iemand dood naar beneden moet kieperen is dat eigen verantwoordelijkheid.

 9. Wim

  Dit bouwproject is geen Gemeente feestje maar van investeerders die daar geen gemeenschap geld voor gebruiken.
  Dus graag de juiste mensen op aan spreken die aannemers uitknijpen en die weer de medewerkers uitknijpen.

 10. SF

  In de basis valt aan te geven dat het goed praten valt de ”misstanden” die zijn geconstateerd. Niet de juiste arbeidsomstandigheden nastreven/ naleven is niet goed. Is het onwil, is het onkunde…..

  Oordelen op een artikel is makkelijk maar de consequenties daarvan kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Dit geldt overigens ook een dergelijke publicatie die imago schade kan opleveren daar waar partijen er juist wel alles aan doen.

  Leidsche Rijn is maar één locatie van de vele bouwprojecten die gaande zijn in het land en dan praten we maar niet over kleinere projecten of burgerwerk. Daar is de kennis en bewustwording veelal nog verder te zoeken.

  De handhaver ISZW handhaaft en doet niet meer dan dat. Maar het is nodig.
  Het wordt echter wel tijd dat de opdrachtgevers beoordeeld gaan worden door de ISZW. Houden zij zich aan het Arbobesluit bouwproces? Wordt er gekeken naar de maakbaarheid van een gebouw en beheer en onderhoud. Worden er voldoende middelen beschikbaar gesteld en is er een reële planning.

  Wat doet de overheid aan het tekort aan vaklieden, wat is hun bijdragen. Hoe gaan we om met overige medewerkers uit de E.E.R. die onze taal niet machtig zijn en waarbij de bewustwording om veilig te werken ver te zoeken is zowel bewust als onbewust.

  Hoe gaan we om met de steeds krappere bouwplaatsen…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).