Projectontwikkelaars reageren op misstanden Leidsche Rijn Centrum | De Utrechtse Internet Courant Projectontwikkelaars reageren op misstanden Leidsche Rijn Centrum | De Utrechtse Internet Courant

Projectontwikkelaars reageren op misstanden Leidsche Rijn Centrum

Projectontwikkelaars reageren op misstanden Leidsche Rijn Centrum
Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Projectontwikkelaars a.s.r. en Vesteda laten weten dat ze de bevindingen van de inspectie over onveilige situaties op het bouwterrein van Leidsche Rijn Centrum ‘zeer serieus’ nemen. De twee bedrijven laten dat weten via een schriftelijke verklaring. 

Projectontwikkelaars a.s.r. en Vesteda laten weten dat ze de bevindingen van de inspectie over onveilige situaties op het bouwterrein van Leidsche Rijn Centrum ‘zeer serieus’ nemen. De twee bedrijven laten dat weten via een schriftelijke verklaring. 

Vanochtend werd duidelijk dat er van alles mis is op de bouwlocatie Leidsche Rijn Centrum. De inspectie hield daar gisteren een grootschalige controle en constateerde meerdere onveilige situaties. Een deel van de werkzaamheden is stilgelegd.

Vesteda en a.s.r. laten weten dat ze bezig zijn om zich te verdiepen in de geconstateerde feiten. “Wij zullen aannemers en onderaannemers hier vervolgens op aanspreken en hen erop wijzen dat alle veiligheidsvoorschriften op de bouwplaats in acht moeten worden genomen. a.s.r. en Vesteda doen er alles aan om de veiligheid op de bouwplaats van Leidsche Rijn Centrum te waarborgen.”

De twee bedrijven laten weten dat er gewerkt wordt met een bouwplaatsprotocol, daarin staat hoe er met veiligheid op de bouwplaats moet worden omgegaan. “Alle aannemers en onderaannemers waar wij zaken mee doen moeten zich aan dit protocol houden.” Ook benadrukken ze dat alle aannemers zich moeten houden aan de Arbowet en dat er contractueel is afgesproken aan welke arbeidsvoorwaarden moet worden voldaan. “Wij zullen hen aan de gemaakte afspraken houden, zodat de veiligheid op de bouwplaats blijft gewaarborgd.”

De bedrijven hopen dat er deze week voldoende maatregelen genomen kunnen worden zodat alle werkzaamheden volgende week weer opgestart kunnen worden.

Zwaargewond

Op de bouwplaats werken gemiddeld per dag ruim 800 bouwvakkers in dienst van verschillende bouwbedrijven en onderaannemers. Begin februari vond er een arbeidsongeval plaats waarbij een bouwvakker zwaargewond raakte. Hij stond op een rolsteiger die uit elkaar viel. Tijdens het onderzoek naar het ongeval constateerde de arbeidsinspecteur dat veel zaken niet op orde waren. Voor de Inspectie SZW waren deze bevindingen genoeg reden om dinsdag 27 februari een grootschalige controle te houden.

Dat de inspectie noodzakelijk was bleek onder meer doordat op twee plaatsen de werkzaamheden werden stilgelegd vanwege onveilige steigers. Daarnaast gaan de arbeidsinspecteurs boeterapporten opstellen voor valgevaar, blootstelling aan lasrook en kwartsstof, het gebruik van een ongeschikte materialen en voor overtreding van de fysieke belasting bij het leggen van zandcementvloeren. Ook is een waarschuwing gegeven voor het handmatig verplaatsen van glasplaten die feitelijk te zwaar zijn.

De Inspectie SZW constateerde tevens dat de orde en netheid op de gehele bouwplaats onvoldoende was.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Pieter

  Ja hoor; ze nemen het zo “serieus”…….. yeah right

  Bij al hun projecten worden mensen uitgebuit en schandalig behandeld, zodat zij er zelf stinkend rijk van worden.

  Misschien zelfs eens een oogje in het zeil houden, niet aannemers voor een appel en een ie laten werken, voorwaarden stellen aan aanbestedingen, minder winst willen maken, verantwoordelijkheid nemen.

  Is toch raar dat er een controle nodig is om iets aan te tonen dat al lange tijd aan de gang is. De verantwoordelijkheid ligt toch altijd in de eerste plaats bij de verantwoordelijken. De nemen ze niet. Zowel juridisch niet als financieel niet.

  Volgens mij wordt er al decennia lang gewaarschuwd tegen het neo-liberalisme. Werkelijk zo goed al 90% van de problemen in onze samenleving zijn te wijten aan het overlaten aan de markt. Links krijgt daarvoor de schuld bij de kiezer, terwijl de oorzaak ligt bij alles wat neo-liberaal gehandeld heeft: CDA, VVD, D’66, en de PvdA en met name bij de VVD en D’66.

 2. Guus

  Erg gemakkelijk weer van die projectontwikkelaars verwijzen naar een protocol, maar erop toezien dat dit wordt uitgevoerd ho maar.

 3. Scherpschutter

  Pieter 28/2/2018 – 13:48
  Werkelijk zo goed al 90% van de problemen in onze samenleving zijn te wijten aan het overlaten aan de markt.
  ———————————-
  Precies. Laten wij allen dan ook een voorbeeld nemen aan o.a. Noord Korea en Venezuela, alwaar het volk dankzij totale staatsinterventie rijker, vrijer en gelukkiger werd dan ooit tevoren, en waar incidenten in de bouwsferen definitief tot het verleden behoren.

  Oh wacht even…

 4. Herman

  Als Pieter op de hoogte was van de geschiedenis dan had hij kunnen weten dat de gemeente Utrecht hier handenwrijvend de hoofdprijs voor de grond aan het binnen harken is met het uitsluiten van alle risico.. De combinatie ASR/Vesteda heeft destijds de hoofdprijs toegezegd. Dit bedrag was zo hoog dat heel ontwikkelend Nederland zich afvroeg hoe dit in hemelsnaam mogelijk was. En dat geld moet ergens vandaan komen…..

  Ik zou dus liever willen stellen dat de gehele keten inclusief de overheid hier morele verantwoording voor draagt. Juridisch alleen de aannemer en of de onderaannemer.

 5. Utrechter2

  @Scherpschutter: je maakt geen onderscheid tussen overheidsregulering en een dictatuur. ‘Scherpschutter’: laat je vizier je in de steek of is het andersom?

 6. Scherpschutter

  @Utrechter2 28/2/2018 – 16:22

  Huh? Waarom zou ik daar een onderscheid in moeten maken dan? Het altijd en overal falende socialisme/communisme is het probleem. Niet wie of wat het in de praktijk brengt uiteraard.

 7. Pieter

  @ Utrechter 2

  Dat je nog reageert op iemand die ze overduidelijk niet helemaal op een rijtje heeft,

  iedere vorm van dictatuur is een verkeerde. Zeker ook een kapitalistische vorm, in welke richting onze samenleving zich steeds sneller ontwikkeld. Beiden worden gereageerd door een elite die de rest van de bevolking het werk laat doen zodat zij rijk worden, zijn en blijven. De rest van de bevolking is een nummertje dat alleen ter meerdere eer en glorie van de bovenlaag bestaat.

 8. Petrus

  @ Scheprschutter

  Volgens mij zijn de markt en de overheid samen onder 1 hoedje aan het spelen in Nederland, dus…..ik zeg het maar even.

 9. Jantien

  @ Hermand

  “dat geld moet ergens vandaan komen”

  How about een klein beetje winst inleveren ipv alles aan de onderkant weghalen, zodat de rijken steeds meer winst binnenharken?

  ASR/ Vesteda gaan toch met hun volle verstand dit project aan, of niet soms. Dan dien je ook je verantwoordelijkheid te nemen. Dat doen ze niet, allesbehalve.

  En idd, de overheid heeft dikke pakken boter op zijn hoofd. Vandaar ook niet meer stemmen op PvdA, VVD, CDA en D’66. De anderen hebben nog licht het voordeel van de twijfel, deze 4 bedienen alleen maar de neo-liberale profiteurs achter de schermen en wekken de schijn van politiek bedrijven en oppositie bedrijven (wanneer het hun beurt is).

 10. JdV

  @Jantien: In Utrecht zijn het de wethouders van SP en GL die verreweg de slechtste deals (voor de inwoners dan) hebben gesloten met Klepierre, NS, Jaarbeurs en andere bouwbedrijven. Dus die zou ik sowieso als neo-liberale profiteurs bestempelen.

 11. Gregor

  Of zoals Links het zou doen: Gooi er een subsidie tegenaan, beste Pieter. Geld van anderen weggeven is altijd makkelijk! Het maakt de maatschappij lui en weinig innovatief. Werklui hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. Zij bouwen die steiger en zij staan erop. Je schrijft je in op zo’n klus of niet. Flauwekul om het Neo-Liberalisme (wat is dat eigenlijk??) daarvan de schuld te geven.

 12. Cico

  De bouwsector gaat altijd zo lekker met zijn personeel om. Crisistijd? Iedereen is ontslagen. Economie loopt als een tierelier? Giga personeelstekort (net ontslagen namelijk). Dus laat de bouwvakker maar 10 tandjes harder werken.

 13. Jacobus

  @ Gregor

  Rechts besteed het meest aan subsidies. Ga maar eens nazoeken welke bedrijfstakken allemaal overheidssteun krijgen, van de met name rechtse partijen. Zoekt en gij zult schrikken.

  Daarnaast, sinds de neo-liberale koers van de jaren tachtig, in NL onder Lubbers, is de overheid en het bedrijfsleven steeds meer samen gaan spannen. Kennelijk hebben zij hetzelfde belang en dat belang druist rechtstreeks in tegen het belang van de overgrote meerderheid (inmiddels) van de bevolking. Maar goed, Blijf lekker met je hoofd in het zand zitten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).