Extinction Rebellion voert actie in Stadskantoor tegen reclame van Shell in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Extinction Rebellion voert actie in Stadskantoor tegen reclame van Shell in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Extinction Rebellion voert actie in Stadskantoor tegen reclame van Shell in Utrecht

Extinction Rebellion voert actie in Stadskantoor tegen reclame van Shell in Utrecht
Actie van Extinction Rebellion in het Stadskantoor.
Extinction Rebellion heeft weer van zich laten horen in Utrecht. De actiegroep kwam afgelopen weekend nog in het nieuws na het ophangen van alternatieve straatnaambordjes in Utrecht en was dinsdagochtend voor een actie in het Stadskantoor. De groep vroeg aandacht voor een reclame van Shell op de Lange Viestraat.

Extinction Rebellion heeft weer van zich laten horen in Utrecht. De actiegroep kwam afgelopen weekend nog in het nieuws na het ophangen van alternatieve straatnaambordjes in Utrecht en was dinsdagochtend voor een actie in het Stadskantoor. De groep vroeg aandacht voor een reclame van Shell op de Lange Viestraat.

De actiegroep was om 11.00 uur op dinsdagochtend aanwezig in het Stadskantoor. Bij de actie lagen naakte demonstranten op de grond terwijl olie over hen werd uitgegoten. De actie was gericht tegen een grote reclame-banner van Shell in de Lange Viestraat. Op de banner is de campagne van Shell, The Great Travel Hack, te zien.

De actiegroep komt in actie tegen de reclame en vindt dat de uiting ook de gemeente Utrecht is aan te rekenen. “Iedere dag worden duizenden Utrechters geconfronteerd met The great Travel Hack-banner van the Royal Dutch Shell, een reclamecampagne waarvoor de gemeente Utrecht toestemming heeft gegeven.”

De toestemming is volgens de groep ‘niet te rijmen met wat de gemeente drie maanden geleden deed, namelijk het uitroepen van de klimaatnoodtoestand’.

De reclame van Shell

Jesse Oberdorf, woordvoerder van Extinction Rebellion Utrecht: “Wij ondernamen deze actie omdat wij in het centrum van onze stad, waarin we wonen en waarvan we houden, niet willen dat een bedrijf als Shell een platform krijgt.”

“Deze ‘groene’ reclame is misleidend, omdat het bedrijf achter de schermen gewoon doorgaat met het kapotmaken van zo veel leven. Maar deze actie gaat ook om het wakker schudden van onze gemeente: na het uitroepen van de klimaatcrisis is het nu tijd om de daad bij het woord te voegen. Ga aan de slag en doe wat nodig is.”

Update: De actievoerders werden al snel door de politie gesommeerd te vertrekken. Het is namelijk niet toegestaan om in het Stadskantoor te demonstreren.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Nooit geweten, maar het Stadskantoor is dus ook beschikbaar als je actie wilt voeren. Fijn om te weten, ik ben erg benieuwd naar de volgende actie.

 2. R

  Tja, doordat de overheid verzaakt in haar wettelijke zorgplicht voor de toekomst van deze jongeren, hebben deze jongeren het recht om voor zichzelf op te komen. Nu de volwassenen duidelijk hebben laten zien vrijwel niets te willen doen om klimaatverandering tegen te gaan, zal toch iemand aan de alarmbel moeten trekken. De jongeren hebben meer baat bij een leefbare toekomst daar zij het langst de gevolgen trekken van het huidige ernstig falende klimaatbeleid. De wetenschap is heel helder omtrent de klimaatcrisis die nu gebeurt, én geeft helder aan wat we moeten doen. De politiek moet 1) eerlijk zijn over de gevolgen van deze klimaatcrisis, 2) de overheid moet daar actief naar handelen en 3) om de macht van bedrijven te breken moeten burgers zeggeschap krijgen in hoe dit te doen.

 3. James

  Is voor dit protest toestemming verleend door de gemeente? Zo ja: waarom? Zo niet: waarom zijn deze mensen niet door de politie afgevoerd?

 4. Walter

  En dat mag allemaal in het stadskantoor,bizar!

 5. Berk

  Goeie actie! Het slaat natuurlijk nergens op dat Shell op deze wijze de ruimte krijgt om hun misinformatie te etaleren. Een van de grootste vervuilers van deze planeet en dan zo’n billboard met bloemetjes, bijtjes en molentjes ophangen.

 6. Rethep

  Een variatie op de Shell (helix) reclame uit 1995 met Naomi Campbell?! 😉

  https://youtu.be/K8i46-eJMb8

 7. Bernhard

  Ben het hier wel een beetje met ze eens. Maar blijf met je rotzooi uit het Stadskantoor.

 8. Joske

  @ Lombokker

  Waarom ook niet. Demonstreren is een grondrecht, mits het beschaafd gedaan wordt. Het stadskantoor leent zich daar uitstekend voor.

  Wat SHELL doet is trouwens ook Greenwashing van de bovenste plank, maar ja SHELL komt daarmee weg, want aandelen van de Nederlandse Staat

 9. Erwin

  Goeie actie! Ga zo door!

 10. MJPD

  @James
  Nou, omdat we in Nederland wonen en niet in Noord-Korea bijvoorbeeld?

 11. Cico

  Het Stadskantoor is hier precies voor bedoeld, als een ontmoetingsplek voor Utrechters. Vergezocht argument, eigenlijk. Ik vind het eerder vreemd hoe mensen zo ontzettend opgewonden raken van wat straat theater en vlaggetjes ophangen.

 12. Reactionaire rechtse zak.

  Weten die jongeren nog niet dat – net al die vorige keren – ook deze klimaathoax binnenkort met ‘n veel te dure sisser afloopt. De leugens zijn doorzien, de juiste zakken gevuld.
  Ps: iemand laatstleden nog iets van dat zieke Zweedse meisje gehoord, dat net als al die andere naïeve jongeren zo makkelijk voor het marxistische karretje werd gespannen?

 13. Lombokker

  @Joske en Cico
  Inderdaad. Dus als er boeren, Koerden of Pegida actie willen voeren in het Stadskantoor vind u dat ook vast wel goed.

 14. René

  @ Reactionaire Rechtse Zak: “net al die vorige keren”? Verklaar u nader. Volgens mij zijn alle eerdere signalen dat het met onze aarde niet goed gaat terecht geweest. Doordat we jarenlang stelselmatig alle waarschuwingen van gerenommeerde wetenschappers (dus niet door de fossiele industrie betaalde en/of zichzelf benoemde “deskundigen”) in de wind slaan en op alle fronten de grenzen van de groei blijven opzoeken, staan de generaties na ons (waartoe u naar ik aanneem niet behoort) er slechter voor dan ooit. Kortom, waar doelt u op?

 15. Joske

  @ Lombokker

  Als ze zich op dat moment an de rechtstaat houden en ook andere meningen tolereren wel. Het probleem is dat met name Pegida en de boeren zelf strafbare feiten plegen en daar mee weg komen (ook nog) en anderen de mond willen snoeren. Zij zijn zelf in strijd met de rechtsstaat. Dat is wel een probleem.

 16. Reactionaire rechtse zak.

  René 5/11/2019 – 17:56
  De panieklitanie vangt aan met de club van Rome en loopt via zure regen, Al Gore (wiens banksaldo net als z’n energiegebruik flink steeg) en tal van klimaat alarmisten en Gerrit Hiemstra-achtigen naar de XR generatie van vandaag. En ze kosten allemaal klauwen met geld en lossen niets op.

  (mijn gecorrigeerde reactie 3-11-2019 op duic artikel: XR plaatst straatnaambordjes)
  ‘De kinderen van XR zouden zich een rolberoerte schrikken als ze werden geconfronteerd met de wereld waarin de babyboomers zijn opgegroeid.
  Tot ver na de 2e wereld oorlog (1939/1945: ik zet het er voor hen maar even bij) was onze leefomgeving totaal vervuild. De industrie braakte constant giftige wolken uit. Het oppervlaktewater, meren en de rivieren waren zwaar vervuild. Regelmatig kon je hele scholen dooie vis langs zien drijven.
  Wat nu het Grifpark is, was slechts één van de zwaar vervuilde, giftige stukken (stads)grond. Als je in het Merwedekanaal of het A’damrijnkanaal had gezwommen had je grote kans dat je de dag daarna onder de zweren zat. Olievlekken bij de vleet, dood vee en allerhande gore troep dreef overal in Nederland in de meren en rivieren.
  Het schone gespreide bedje waarin jullie, XR generatie, zijn geboren hebben jullie aan die vermaledijde babyboomers te danken.
  Die generatie die na de oorlog al niet in weelde leefde heeft al de giftige smerigheid opgeruimd en de vervuilende fabrieken gesloten of technisch aangepast aan de toen door hen gestelde eisen. In de jaren ’70 ging het autoverkeer op de schop en kreeg de fiets overal voorrang. Enzovoort enzovoort.
  Ga net als veel babyboomers in de jaren ’60, ’70 en ’80 deden de derde wereld eens bezoeken om echte vervuiling te zien, te ruiken en te voelen. Vervuiling zoals de babyboomers het hier ook nog hebben meegemaakt. New Delhi was vandaag nog in het nieuws. Goeie reis.’

 17. Ton

  Goed om dit soort ‘groenwassen’ aan de kaak te stellen.
  Maar ik zou eerder iets ludieks doen in de Lange Viestraat met het banner zelf.
  Of ergens bij een Shell ‘object’.
  Of misschien bij Randstad; die biedt, als opdrachtgever van de verbouwing, deze advertentieruimte aan, denk ik. En verdient daar dan fors aan.
  De overheid moet als vergunningverlener graag enige terughoudendheid in acht nemen bij het beoordelen van de boodschap. Sommige extremistische banners (IS of neo-nazi bijv) zouden ze moeten weigeren. Hier lijkt me een open discussie beter op z’n plaats. En daar geeft E.R. een goede voorzet.

 18. JdV

  @rene: recent nog iets gehoord over de befaamde zure regen die de planeet zou verwoesten? Tenminste, als je de klimaathitsers van destijds mocht geloven. Nieuwe tijden, nieuwe hypes. Nieuwe goedgelovigen die zich voor het karretje laten spannen. Nieuwe verdienmodellen voor de slimmerikken die de angst veroorzaken en er rijk mee worden.
  Energiecrisis? Vervang giftige windmolens door veilige kerncentrales. Beter voor mens en dier, en voor de co2 en stikstof.

 19. Nina

  Shell gaat de komende jaren 5.000.000 bomen planten in Nederland, vertelde de CEO van Shell laatst op tv.

  Als Shell morgen stopt met al haar activiteiten, stort onze economie volledig in. Ik geloof niet dat dat de bedoeling kan zijn.

  Het bashen op een bedrijf dat bestaat vanwege de vraag van consumenten is erg kortzichtig.

  Vreemd dat de gemeente het Stadskantoor voor deze actie ter beschikking stelt of het gedoogd. Volgens mij moet de gemeente boven elke politieke kleur staan.

 20. Frits

  @René
  Waar @Reactionaire Rechtse Zak op doelt is wel duidelijk.

  Hij gelooft in complottheorieën en nepnieuws. hij heeft gestudeerd aan Google University en weet daardoor meer dan wetenschappers. Die trouwens allemaal zijn omgekocht, dat mag wel duidelijk zijn.

  Wat me onduidelijk is, en hopelijk kan Reactionaire Rechtse Zak daarop antwoord geven: hoe kan de armlastige milieubeweging al die wetenschappers omkopen, en waarom biedt Shell niet gewoon het tienvoudige?

 21. cas

  R, misschien moeten de jongeren eerst eens de handen uit de mouwen steken ipv alleen met een spandoekje zielig lopen doen en klagen.

 22. trol

  jdv, je vergeet het “gat in de ozonlaag” dat is wonderbaarlijk ook weer gedicht.

 23. JdV

  @Frits: Omdat alle klimaatactivisten gesponsord worden door de Bilderberg Groep en andere biljonairs zoals George Soros?
  Waarom biedt Shell niet het 10-voudige? Omdat ze ethisch handelen belangrijker vinden dan de gemiddelde groene klimaatfascist.

 24. Marcel

  @JdV Die zure regen is onder controle juist omdat er op grote schaal actie is ondernomen. Het is niet vanzelf weg gegaan.
  Net als het gat in de ozon laag. Dat is nu sterk aan het verbeteren omdat er iets aan gedaan is.

  Het is dan toch ook niet zo gek dat mensen actie willen tegen de problemen die tot nu toe onder het tapijt geveegd zijn. Problemen waarvan Shell al heel lang op de hoogte was maar zo lang mogelijk wilde negeren om maar geld te kunnen blijven verdienen. En die los je niet op met een hip projectje op youtube.

 25. Marco

  Schitterende actie. Ik erger me ook al tijden aan die achterlijke Greenwashing in ons stadsie. We laten Erdogan toch ook niet op onze gevels verkondigen dat ie zo van Koerden houdt?

  Laat jullie niet ontmoedigen door zure reacties, XR, mensen op internet zijn gemiddeld nu eenmaal guurder dan de mensen die je in het eggie tegenkomt!

 26. Lena

  Mooie actie! De overheid gaat gewoon door met het doen alsof alles normaal is, terwijl we wereldwijd in een noodtoestand verkeren. Aandacht vragen met dit soort mooie acties lijkt me geoorloofd, nee, zelfs noodzakelijk! Keep on going!!

 27. trol

  Lena…welke noodtoestand….we zijn rijker dan ooit, worden ouder dan ooit, zijn gezonder dan ooit…(we zijn gewoonweg met veel te veel…..)
  Het punt is vooral dat de groene wereldverbeteraars, die het hards om verbetering roepen, verreweg de grootste vervuilers en gebruikers zijn…zolang die hypocrisie niet stopt…is er niks te beginnen.

 28. Berk

  @JdV “Waarom biedt Shell niet het 10-voudige? Omdat ze ethisch handelen belangrijker vinden dan de gemiddelde groene klimaatfascist.”

  Hahaha, dit is wel het grappigste (maar tegelijkertijd ook het treurigste) dat ik vandaag heb gehoord. Klein voorbeeldje van Shell’s ‘ethiek’:

  https://www.amnesty.nl/actueel/shell-verspreidt-valse-informatie-olielekkages-nigerdelta

  Word eens wakker!

 29. Marcel

  @R
  Ik ga niet eens meer alles lezen bij R ben ik al afgehaakt.
  Al deze protest mensen moeten eigelijk maar 1 ding doen. Schrijf of tweet Trump even? Die gaat dit jaar uit de afspraak met Parijs. Wilt u daar niet even een mailtje doen? O ja, die Bolsanaro dan ook even. En Tusk die heeft iets met Polen en daar staan nog wat grote kolen brandertjes. Er zijn er vast ook nog wel meer te vinden?!
  En tuurlijk, nu gaat vast iemand zeggen: laten we het goede voorbeeld geven ………

 30. Nina

  @Trol idd

  Voor het milieu moet niet iets doen, maar iets laten.

  Het wil maar niet landen…..

  – korter en minder vaak douchen
  – niet vliegen
  – geen wasdroger aanzetten
  – geen goedwerkende spullen vervangen (slimme meter, driedubbelglas ipv dubbelglas, warmtepomp)
  – geen onnodige verbouwingen
  – consuminderen (kleding, decoratie, enz.)
  – één dag in de week minder vlees eten

  Kan iedereen direct mee beginnen en bespaart nog geld ook.

  Maar ja, het is niet zo leuk om op een borrel mee te koop te lopen natuurlijk.

 31. JdV

  @Nina: en het belangrijkste: Stop met het maken van kinderen waardoor de overbevolking meer en meer toeneemt. Geen kinderen zijn geen toekomstige vervuilers.

 32. Wim

  @Nina
  Stop met leven dan vervuil je ook niet meer. Ml
  Is dat de oplossing voor al jokers in deze reacties.
  Zoals eerder gezegd wees dankbaar dat de generatie na 45 de wereld in Nederland zo schoon heeft gemaakt de huidige jong generatie naar India en Indonesië om het zelfde te doen zijn we ze hier kwijt.

 33. Herman1963

  Geef die jongelui alsjeblieft een vliegticket naar Azië (of pak de fiets) om daar met eigen ogen te aanschouwen hoe belabberd het daar is gesteld met het milieu. Ze kunnen daar voor de rest van hun leven blijven en kunnen direct aan de slag om er een net zo’n schoon gebied van te maken als Nederland. Dat zet pas zoden aan de dijk. En als ze klaar zijn kunnen hun kinderen verder met de klus en ook Europa verder vergroenen; beste voor iedereen. Klimaat in NL aanpakken is peanuts, heeft nauwelijks zin. Je kunt veel meer en sneller winst boeken als je begint in de vuilste omgeving. Mochten de kinderen Azië te ver vinden: in Oost-Europa is ook nog een boel winst te halen. Of is het misschien slechts schreeuwen, elkaar napraten en verder niks doen en blijven vegeteren op de poen van hun ouders en de rest van de maatschappij…?

 34. Scherpschutter

  @Nina

  Nee Nina, de lat moet omhoog. Niet naar beneden. De vraag waar ondernemers en wetenschappers een antwoord op moeten vinden (en steeds beter weten te vinden!) is: hoe kunnen we dat allemaal MEER doen en tegelijk het milieu verbeteren.

  Je als een spreekwoordelijke holbewoner terugtrekken in een onverlichte grot lijkt me tamelijk zinloos. En vreugdeloos bovendien.

 35. Angelique

  Op de foto is duidelijk te zien dat het geen naakte demonstranten zijn. Of gaan we nu ineens Amerikaans doen?

 36. Nina

  @ Scherpschutter

  Wil je NU iets laten voor het milieu, kan dat. Dat wou ik maar zeggen.

  Overigens brengen mijn genoemde punten ons zeker niet terug in de holbewonerstijd, hoor. Als iedereen de helft minder lang zou douchen in Nederland, brengt dat heel veel op en ruiken we nog steeds even fris 😀.

  Mag ik concluderen dat jij het lastig vindt wat van je verworven luxe in te leveren voor een beter milieu?

 37. Meneer Harmsen

  Over een aantal jaar staan we onder water volgens de groene defensie maar in de zomer kunnen er geen boten varen omdat het waterpeil te laag is . Waar blijft dat water ? Het drinkwater is vervuild vanwege medicijn en drugs afval met name in de grote steden waar links de de grootste partij is . Stof tot nadenken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).