Flat aan Utrechtse Vulcanusdreef was vrijplaats voor criminelen, maar daar brengen ‘Nieuwe Buren’ verandering in Flat aan Utrechtse Vulcanusdreef was vrijplaats voor criminelen, maar daar brengen ‘Nieuwe Buren’ verandering in

Flat aan Utrechtse Vulcanusdreef was vrijplaats voor criminelen, maar daar brengen ‘Nieuwe Buren’ verandering in

Flat aan Utrechtse Vulcanusdreef was vrijplaats voor criminelen, maar daar brengen ‘Nieuwe Buren’ verandering in
De flat aan de Vulcanusdreef in de Utrechtse wijk Overvecht was lange tijd niet zo’n prettige plek om te wonen. Zo’n 40 tot 45 procent van de bewoners zorgde voor problemen en er was veel drugsproblematiek, criminaliteit en illegale prostitutie. Maar daar kwam de afgelopen drie jaar verandering in. ‘Nieuwe Buren’ trokken in de flat om het contact tussen buren en zo de leefbaarheid in de flat te verbeteren. Ontwikkelwerkplaats Goede Buren Overvecht onderzocht in samenwerking met Hogeschool Utrecht de ervaringen van bewoners.

De flat aan de Vulcanusdreef in de Utrechtse wijk Overvecht was lange tijd niet zo’n prettige plek om te wonen. Zo’n 40 tot 45 procent van de bewoners zorgde voor problemen en er was veel drugsproblematiek, criminaliteit en illegale prostitutie. Maar daar kwam de afgelopen drie jaar verandering in. ‘Nieuwe Buren’ trokken in de flat om het contact tussen buren en zo de leefbaarheid in de flat te verbeteren. Ontwikkelwerkplaats Goede Buren Overvecht onderzocht in samenwerking met Hogeschool Utrecht de ervaringen van bewoners.

Om de leefbaarheid te verbeteren, werkten onder meer de gemeente Utrecht, woningcorporatie Mitros, Lister en de politie samen. Doel was om overlastgevende en criminele bewoners meer begeleiding te bieden of uit te plaatsen.

Omdat uit het onderzoek blijkt dat goed burencontact belangrijk is, werden de vrijgekomen woningen beschikbaar gesteld aan ‘Nieuwe Buren’, een groep van zeven jongeren die wilden bijdragen aan de leefbaarheid in de flat.

Positieve bijdrage

Elke vertrekkende huurder werd dus vervangen door een huurder die een positieve bijdrage wilde leveren aan het complex. De groep Nieuwe Buren nam de afgelopen twee jaar toe tot zo’n veertig bewoners op een totaal van 188 woningen.

Hun bijdrage aan goed burencontact is uiteenlopend: ze organiseren activiteiten, melden onderhoudsproblemen, maar zetten ook een ICT-commissie op voor mensen die hulp nodig hebben met computerproblemen.

“Toen we startten, zorgde 40 tot 45 procent van de bewoners voor problemen” – Karin Eijlander, wijkconsulent Mitros

Sociale cohesie

“Toen we startten, zorgde 40 tot 45 procent van de bewoners voor problemen”, zegt Karin Eijlander, wijkconsulent van Mitros. Omdat de flat rondom de binnentuin is gebouwd en de vorm naar binnen is gericht, ontstond weinig sociale cohesie. Ook voelden mensen zich niet geroepen om melding te maken van criminele activiteiten, waardoor er veel criminaliteit in de flat was.

“De criminaliteit kwam zowel van buiten als van binnenuit. Dader- en slachtofferschap liepen ook door elkaar heen. Kwetsbare mensen werden ook weer meegezogen in dat milieu. Zij werden bijvoorbeeld voor het karretje van drugdealers gespannen om ‘van alles te regelen’”, zegt Eijlander.

“Nou in ieder geval al de koetjes en kalfjes-praatjes op de galerij of bij de lift, vraag eens even hoe het gaat. Die small talk vind ik heel belangrijk.” – Bewoner Vulcanusdreef

Rustiger

Niels Veldhuisen is een van de bewoners van de Vulcanusdreef. Bovendien deed hij voor de afronding van zijn opleiding Social Work aan de Hogeschool Utrecht onderzoek naar de komst van Nieuwe Buren en het effect ervan. “Het complex wordt als rustiger ervaren”, concludeert hij op basis van gesprekken met bewoners.

“De grootste winst in burencontact is volgens bewoners gemaakt bij de start, toen de grootste overlastveroorzakers uit het pand werden gehaald. Er zijn nu veel minder problemen met alcoholverslaafden en drugsgebruikers en -dealers dan in 2018.”

Mooie resultaten

De activiteiten van de nieuwe bewoners hebben al een aantal mooie resultaten opgeleverd. Zo staat nu rond de kerstdagen in de hal een kerstboom met kerstwensen van bewoners voor iedereen in de flat.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bewoners ‘small talk’ met hun flatbewoners belangrijk vinden. Het kan dan gaan om een kort gesprekje bij de lift of op de galerij en om het ophalen van een pakketje.

Het project Nieuwe Buren is dus grotendeels geslaagd, maar uit het onderzoek van de Ontwikkelwerkplaats Goede Buren Overvecht en de Hogeschool Utrecht blijkt dat er nog wat winst te behalen valt. Vooral de meest kwetsbare bewoners blijken voor de Nieuwe Buren nog lastig te bereiken.

11 Reacties

Reageren
  1. A3aan

    Het zou ook een stuk schelen als Lister niet de minder populaire woningen toegewezen krijgt van de woningbouwverenigingen waarin die kwetsbaren moeten wonen.

  2. Realist

    Als criminelen nu ook al onder de parapluterm ‘kwetsbaren’ vallen zijn we toch aardig afgedreven van de werkelijkheid.

  3. isabelle

    Ik mag hopen dat deze nieuwe buren een fikse huurkorting krijgen. Of moeten ze voor nop werken voor de gemeente?

  4. Hetty

    A3aan, groot gelijk ! Criminelen naast kwetsbaren laten wonen is vragen om misbruik van de laatste groep bewoners. Criminelen horen in de bak, en clienten van Lister horen naast fijne, nieuwe buren. Wellicht is het een idee, om clienten van Lister in een flat of huizenblok te laten wonen, waar zich net zulke Nieuwe Buren gaan wonen of al wonen, om deze kwetsbare mensen te helpen en te ondersteunen.

  5. Rietje

    Ik woon ook in zo’n buurt waar jarenlang de probleemgevallen gedumpt werden. Ik heb hier alles meegemaakt wat je niet wilt meemaken.. Mitros deed niets, loog alles aan mekaar als je dan van pure ellende de klachtencommissie inschakelde. Hulpverleners deden niets, en als je pech had kreeg je ook nog te horen dat je gewoon wat toleranter moest zijn. Politie deed ook niets, want die mogen pas ingrijpen als alles al kapot is.
    Nu zijn we dan op het punt dat Mitros je huis liever verkoopt, want kassa, dus als je nu nog weer komt met een klacht over extreme overlast, doen ze niet alleen niets, maar krijg je ook nog de schuld en geven ze je nog wat problemen er bij. En dan is er nog de slechte grap die we buurtbemiddeling noemen.
    Ga maar verhuizen als het je niet aanstaat is de conclusie van allen waarvan de illusie gewekt wordt dat ze je moeten helpen als er iets mis gaat.
    We hebben allemaal recht op normaal gebruik van ons woning volgens ons contract, maar in de werkelijke wereld komt er bar weinig van terecht.
    Ik heb me jarenlang met buren ingezet voor verbetering van de buurt, dit is wat je er voor terug krijgt. Sociale woningbouw, my ass.

  6. jonas

    Er bestaan geen onkwetsbare mensen. Als je ‘kwetsbare mensen’ zegt, leg dan ook uit wat je daarmee bedoelt. Anders kan het een wij-zij-gevoel versterken, waarbij de kwetsbaren ‘de anderen’ zijn, een minderheid, een maatschappelijk probleem. De echte problemen blijven dan onbenoemd, bijvoorbeeld dat er armoede is of taalachterstand.

  7. Mark

    “Zo staat nu rond de kerstdagen in de hal een kerstboom met kerstwensen van bewoners voor iedereen in de flat.” Nou als dat alles is, dan gaat het niet zo goed met dat project. Zonde van het belastinggeld, hadden ze beter aan iets nuttigs kunnen besteden

  8. Speak Up

    Dus Mitros laat nu zijn problemen oplossen door huurders? En de directeur-bestuursleden maar tonnen aan salaris incasseren in de tussentijd niks aan hoognodig onderhoud doen. Chapeau!

  9. Zuilen030

    Waar zijn de uit geplaatsten gebleven? Andere buurt zodat daar de ellende weer begint?

  10. Sanny

    Mijn zoon is vermoord op de Vulcanusdreef op 24-05-2020, gewurgd door 4 man,
    mooi zooitje

  11. W.H.de Groen

    Alles begint natuurlijk bij een regering die geen enkele boodschap heeft aan het welzijn van burgers die afhankelijk zijn van Sociale woningbouw cq betaalbare woningen.
    Dat het beleid van de afgelopen jaren funest is voor mensen met minimum en middeninkomens is ook reeds inzichtelijk geworden.
    We hebben het hier dan over de grootste groep burgers in Nederland waarbij een nieuw te vormen regering kan gaan begrijpen dat er qua woonbeleid een grens is overschreden die een Wet der Wederkerigheid gaat kennen waarbij de huidige woonprotesten slechts een voorbode zijn van wat komen gaat…!

    Dat Gemeentes en Woningbouwcooperaties niet blind en slaafs hierbij de waanzin vanuit De Haagse politiek moeten blijven volgen lijk me hierbij meer dan duidelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).