Foto’s: Nieuwe Utrechtse muurschildering van 12 meter hoog aan Westplein | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Nieuwe Utrechtse muurschildering van 12 meter hoog aan Westplein | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Nieuwe Utrechtse muurschildering van 12 meter hoog aan Westplein

Foto’s: Nieuwe Utrechtse muurschildering van 12 meter hoog aan Westplein
Foto's: Robert Oosterbroek
Deze nieuwe bijzondere muurschildering in Utrecht is niet te missen. Aan het Westplein hebben schilders een 12 meter hoog werk gemaakt dat de Slapende Mars toont. De Utrechtse kunstenaar Hendrick ter Brugghen maakte het originele schilderij in 1629, de kunstenaars van collectief De Strakke Hand deden het over.

Deze nieuwe bijzondere muurschildering in Utrecht is niet te missen. Aan het Westplein hebben schilders een 12 meter hoog werk gemaakt dat de Slapende Mars toont. De Utrechtse kunstenaar Hendrick ter Brugghen maakte het originele schilderij in 1629, de kunstenaars van collectief De Strakke Hand deden het over.

De Slapende Mars is het tweede werk in een serie die De Strakke Hand voor het Centraal Museum en Utrecht Marketing maakt. Eerder werd de Luitspeler geschilderd op een 14 meter hoge muur in Kanaleneiland. De Slapende Mars is het tweede werk, een derde muurschildering moet ook nog komen.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Samen met de gemeente Utrecht, Utrecht Marketing en het museum werd het plan opgevat om voor de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa muurschilderingen aan te brengen van Utrechtse caravaggisten. Op deze manier worden dit soort werken niet alleen in het museum getoond maar ook in de wijken van de stad.

Stefan van den Heuvel, Susan Mertens, Eric Wijnvoord en Michiel Meulemans zijn in totaal 7 dagen bezig geweest met het project. Af en toe moesten ze pauze houden vanwege de regen, maar ze hadden minder haast dan bij het vorige werk. Meulemans vertelt: “Elk werk leren we ook weer wat bij. Bij het vorige werk zijn we gestart met het vullen van vlakken terwijl we ditmaal elke kleur hebben gemengd op de muur.”

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Het maken van zo’n gigantische muurschildering vraagt ook om hoop werk voordat er geschilderd kan worden. “Het Centraal Museum laat ons een aantal werken kiezen uit haar vaste collectie. Vervolgens duiken wij de studio in om te kijken welk beeld past bij deze locatie. Ook worden Marketing Utrecht en pandeigenaar Mitros betrokken bij het ontwerp.”

Ook de buurtbewoners spelen een rol: “Voordat we van start gaan informeren wij steevast de omwonenden. Bij deze een dankwoord aan bewoner Bertus Schultens. Na een korte uitleg van ons plan kregen wij de sleutel van zijn huis. Zijn hele keuken is twee weken lang tot de nok toe gevuld geweest met verfemmers. Een mooi stukje gastvrijheid!”

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Meulemans vertelt verder: “Voor de zomer komt er nog een derde en laatste vergelijkbaar werk in Overvecht dat past bij het project ‘Hollandse meesters’ – waar ook de Luitspeler en Slapende Mars deel van uitmaken. Hiervoor zijn er gesprekken met de wijkraad Overvecht en we gaan samen de perfecte locatie zoeken.”

Ondertussen is De Strakke Hand ook met andere projecten bezig: “Zowel binnen als buiten Utrecht. Een aantal van deze projecten zal op korte termijn te zien zijn en een deel pas over 1-2 jaar.”

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa is nog te zien tot 24 maart in het Centraal Museum

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Alex

  Wauw. Heel erg mooi. Goed initiatief. Prachtig uitgevoerd. Nog 1 hierna? Graag meer. Wat een toevoeging.

 2. G.H.

  Goeiedag zeg, die is mooi!

 3. Teunis

  Geweldig! Een lelijke blinde muur als gevolg van de aanleg van de tunnel is een pronkstuk geworden. Dat smaakt naar meer!

 4. Joeri

  Gaaf! Kan dit in de hele stad?

 5. Zonnewende

  De strakke hand is geweldig!

  Mag wel meer blinde muren verfraaien. Ook met modern, abstract, geschiedenis, natuur en ga zo maar door!

 6. Marius

  Prachtig!

 7. Joris

  Prachtig!! Complimenten voor de bedenkers ook.

 8. Hadjememaar

  Tja, ik kan er niks anders van maken, een verfraaiing waar de stad trots op kan zijn. Ik ga er vanmiddag even langs fietsen om zelf te kijken.

 9. Herman

  Mooi hoor!
  Dit schilderij is goed gekozen, misschien wat donker, maar wel duidelijk en passend.

 10. Simone

  Dit is goed geld besteed, beter in de openbare ruimte dan in het museum! Ziet er top uit.

 11. Cornelis

  Tjee, wat fantastisch ! Hulde !
  de tentoonstelling in het Centraal Museum is ook al zo bijzonder

 12. Fred

  Heel erg mooi gemaakt.
  Hopelijk laten de grafitti-spuiters dit werk met rust, maar ik vrees het ergste.

 13. Peter

  Hoi Fred,

  Er zit een coating overheen dus don’t worry!

 14. Oma van Lea

  Geweldig gewoon ook de gastvrijheid om de blikken verf neer te zetten, echt klasse??

 15. Katja

  Kijk Fame, zo kan (moet) het ook !

 16. Michiel

  Mooi hoor. Meer van dit!
  Dode saaie muur wordt tot een eyecatcher voor de wijk.

 17. Edwin

  Die schder verdient een standbeeld!

 18. Edwin

  Die schilder verdient een standbeeld!

 19. bee

  ik sluit mij bij voorgaande reacties aan.

 20. Peet

  Kunst is toch zogenaamd een linkse hobby?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).