Foto’s: Operatie om kippen en hanen te vangen in Julianapark in Utrecht Foto’s: Operatie om kippen en hanen te vangen in Julianapark in Utrecht

Foto’s: Operatie om kippen en hanen te vangen in Julianapark in Utrecht

Foto’s: Operatie om kippen en hanen te vangen in Julianapark in Utrecht
Foto's: Bas van Setten & Robert Oosterbroek
Het was een hele operatie; het vangen van ruim 150 kippen en hanen in het Julianapark was dan ook niet binnen een uurtje gebeurd. Onder het toeziend oog van omwonenden en de gemeente Utrecht was het team van Trizin Hof de hele vrijdagmiddag bezig om de vogels te vangen.

Het was een hele operatie; het vangen van ruim 150 kippen en hanen in het Julianapark was dan ook niet binnen een uurtje gebeurd. Onder het toeziend oog van omwonenden en de gemeente Utrecht was het team van Trizin Hof de hele vrijdagmiddag bezig om de vogels te vangen.

“Eindelijk gaan ze weg, dat hadden ze al veel eerder moeten doen”, roept een omwonende als ze ziet dat de kippen – maar vooral de kukelende hanen – weggehaald worden. In het park en de omgeving lopen bijna 200 hennen en hanen, en dat kan nogal voor een verstoorde nachtrust zorgen. Volgens de gemeente was het dan ook tijd om flink te snijden in de populatie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Haan Bertje

De organisatie Hofganzen, opgericht door Trizin Hof, werd gevraagd door de gemeente om de dieren op te halen. Trizin heeft een waar vogelparadijs gebouwd in Drenthe waar de hanen de rest van hun leven zullen blijven. Maar daarvoor moeten ze wel eerst gevangen worden.

Tactiek

Trizin en een team van vrijwilligers, allemaal netjes in uniform, verzamelden zich vrijdagmiddag in het Julianapark. Na een rondje wandelen bedachten ze een tactiek; de eerste grote groep hanen moest gevangen worden door het bouwen van grote kooi in de bosjes waaromheen met gaas een tweede afrastering werd gemaakt. Zodoende konden ze de dieren lokken met voer en daarna richting de kooi drijven.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

Ondertussen kwamen steeds meer omwonenden even kijken. Een buurjongen kwam de afgelopen weken regelmatig bij de vogels kijken en heeft er één de naam Bertje gegeven. De jonge haan gaat steeds rustig bij de buurjongen op schoot zitten en valt in slaap. Er zijn enkele bezoeker die het maar jammer vinden dat de dieren weg moeten, maar de grote meerderheid vond dat het al veel eerder moest gebeuren. De nachtrust werd te veel verstoord, ‘en mijn kinderen zijn al eens aangevallen door zo’n grote haan’, aldus een buurtbewoner.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vangen

De eerste veertig kippen en hanen liet zich makkelijk vangen. Het plan van Trizin was succesvol, de vogels liepen allemaal de grote kooi in. Daarna konden de dieren een voor een gepakt worden en de wagen in. Sommige achterblijvers werden met een vangnet gegrepen.

Het is nog even afwachten of het lukt om alle hanen vandaag te vangen, anders komt de Hofganzen weer terug.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

Waar gaan de 150 kippen en hanen uit het Julianapark naartoe? En nog vier vragen over de operatie om de vogels weg te halen.

1 Waarom zijn er zoveel kippen en hanen?

Er lopen al heel lang kippen en hanen rond in het Julianapark. Gezellig scharrelend tussen de wandelaars en bezoekers die komen picknicken. Maar veel mensen vonden het ook een ideale plek om hun hanen te dumpen in het park. Het gevolg laat zich raden, er werden veel kuikentjes geboren en de groep kippen en hanen werd steeds groter. De gemeente spreekt nu van een overpopulatie; het zijn er gewoonweg te veel geworden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

2 Wat is er erg aan zo veel kippen en hanen?

Er spelen eigenlijk drie problemen. Doordat de kippen en hanen in de vroege uren de omliggende wijken intrekken en daarbij flink kraaiend omwonenden wakker maken zijn ze niet bij iedereen geliefd. DUIC heeft meerdere malen een rondje gemaakt in de straten rond het park; daarbij zijn er bewoners die er totaal geen last van hebben maar er zijn ook mensen die de dieren het liefst zo snel mogelijk zien vertrekken. Dan is er nog een ander punt, er is een scheve verhouding ontstaan tussen hanen en hennen, en daar worden de dieren niet beter van. De hennen worden regelmatig flink toegetakeld door de hanen, het welzijn van de dieren is dus in gevaar. Als laatste noemt de gemeente Utrecht ook nog de verkeersveiligheid, regelmatig moeten fietsers en automobilisten op de remmen trappen om de dieren te ontwijken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

3 Kon er niet eerder opgetreden worden?

Het vraagstuk speelt al langer en er is ook al eerder politieke aandacht voor geweest. Tot voor kort was het voor het gemeentebestuur moeilijk om een standpunt in te nemen. Wethouder Lot van Hooijdonk sprak eerder over een lastig vraagstuk, omdat er geen sprake was van een dierenwelzijn-, volksgezondheid- of veiligheidsprobleem. “Een eenvoudige, uitvoerbare en betaalbare oplossing hebben we nog niet gevonden”, was in juni nog de conclusie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

4 Wat gaat er nu gebeuren?

De afgelopen maanden zijn er meerdere scenario’s onderzocht om een deel van de kippen, in eerste instantie vooral hanen, elders onder te brengen om de situatie voor de kippen en de omwonenden te verbeteren. Vanwege het vervoersverbod in verband met de vogelgriep was dat tot voor kort niet mogelijk. Inmiddels is dat verbod opgeheven en is door heel Nederland contact geweest met opvangvoorzieningen, organisaties die actief zijn op het gebied van dierenwelzijn, lokale ondernemingen en met deskundigen. De gemeente laat weten dat het een moeilijke zoektocht was: “Opvangvoorzieningen voor hanen zijn zeer gewild maar dun gezaaid. Ook vonden we het belangrijk een partij te vinden waar de Dierenbescherming achter staat.” Maar er is een partij gevonden die een groot gedeelte van de hanen en hennen wil hebben.

Tekst loopt door onder afbeeldingen

5 Waar gaan de vogels naartoe?

Ongeveer 150 kippen en vooral hanen worden vrijdag 13 augustus gevangen en vervoerd naar het opvangbedrijf Hofganzen. Er blijven zo’n 35 à 40 hennen achter in het park. Uit oogpunt van verkeersveiligheid worden de kippen gevangen die zich verplaatsen van het park naar de straten van Zuilen en vice versa. Naast de vangactie is ook een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om zo snel mogelijk eieren te komen rapen. Na de zomer gaat de gemeente kijken of bovenstaande maatregelen voldoende geholpen hebben

15 Reacties

Reageren
  1. bawang putih

    enkeltje kfc vredenburg aub 😉

  2. Lava

    Nu maar hopen dat ze in Drenthe geen petitie gaan opstarten, “waaróm moet onze hanenpopulatie eigenlijk met 150 groeien?”

  3. Scherpschutter

    Het is vooral de totale hypocrisie die me tegenstaat aan dit hele gebeuren. Een heel team aan specialisten om een paar hanen en kippen met zijden handschoentjes te vangen (persteams erbij, “man kijkt poserend liefhebbend naar de haan, kijk nou toch wat een lief beestje”), waarop het ongedierte vervolgens naar een speciale subsidieboerderij van een boeddhistische swami gaat (geen grap) om de rest van het leven te slijten…Een feelgood movie, waar in de realiteit in Utrecht op een gemiddelde dag gemakkelijk een stuk of 10.000 – 20.000 kippen worden geslacht en opgegeten. Buiten het zicht om.

    In plaats van die overlastbeesten in het zicht voor een paar Euro gewoon af te blaffen met een paar hagelpatronen om erna een lekkere coq-au-vin van te maken, wordt hier een enorme berg geld uitgegeven om de menselijke natuur en -in bredere zin nature of reality- te verbergen achter een bespottelijk toneelstuk. Het is ronduit tenenkrommend.

    Ik heb soms wel eens het idee dat een groot deel van de bevolking zo ongelofelijk gehersenspoeld is, dat men de realiteit eenvoudigweg niet meer kan verdragen.

  4. Koel Hoofd

    Puik 5 sterren beter leven kippevlees!

    Mag dat jongetje zijn haanvriendje Bertje nog bezoeken in Drenthe?

  5. Madelief

    Misschien een stomme vraag, maar waarom mogen ze niet naar de slacht? Lijkt me de ultieme scharrelkip/haan? Zou dat liever eten dan zo’n beest wat alleen maar binnen heeft mogen lopen.

  6. Michiel

    Idd nogal overdreven hoeveel moeite de gemeente doet om de beesten naar een opvang te krijgen ipv gewoon naar de slacht. Het zijn geen speciale of bijzondere kippen of besturen waar mensen grote emotionele waarde aan hechten. Gaat de gemeente dit bij eens rattenplaag ook zo aanpakken? Dacht het niet.
    Overigens woon ik zelf in de buurt van het park en staat er inderdaad wel eens een haan in de straat. Soms vervelend als je er wakker van wordt, maar heeft ook wel zo z’n charme. Alsof je op het platteland woont maar dan in de stad. Maar het waren er wel gewoon te veel dus goed dat er iets mee gedaan wordt.

  7. Rogier

    Wat een gedoe, afschieten en naar de voedselbank was een beter idee

  8. Val

    Wat n mooi positief gebeuren!
    Dieren op n vriendelijke wijze verplaats naar n nog mooiere plek!
    En de mensen kunnen weer lekker slapen!
    Eind goed al goed 😊

  9. Hr de Haan

    Gewoon een kippenspit neerzetten bij de ingang van het Julianapark. Dat schrikt die kippen wel af

  10. Michael

    Ahhh, ik weet het zeker @Scherpschutter. Ik hoor het u zeggen.

  11. Lombokker

    Vangen, slachten en aan de voedselbank schenken. Dan hebben die mensen ook eens een keer biologisch scharrelvlees i.p.v. goedkope kiloknallers.

  12. Lachgas

    Zaterdagmiddag: zijn ze nu nog steeds bezig?

  13. Lombokker

    Wat dieptreurig dat de Gemeente het zo uit de hand heeft laten lopen. En wat fijn dat de rommel uit Utrecht wordt opgeruimd door deze fijne stichting uit Drenthe.

    En wat de beste eindoplossing is voor de dieren (afmaken of een fijn bestaan geven) daarover verschillen de meningen.

    Ik vind het fantastisch hoe deze organisatie uit Drenthe dit alles organiseert samen met haar vrijwilligers.

  14. Nina

    Het is zielig voor de beesten die achter moeten blijven. Ze zijn beter af in Drenthe, lijkt mij.

    Hoeveel gemeenschapsgeld kost dit eigenlijk?

  15. John

    Wees gerust Nina. Dit kost een schijntje in verhouding met al het eerder over de balk gegooide geld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).