In Utrecht werden tijdens de periode dat de avondklok gold 4178 boetes uitgeschreven. Niet iedereen hield zich netjes aan de tijden van de avondklok, maar de overgrote meerderheid van de Utrechters wel. Opvallend was het beeld op straat dan ook kort voordat de avondklok inging. Ongeveer vijftien minuten voordat iedereen – die geen geldige reden had – binnen moest zijn werd het veel drukker op straat en begonnen mensen gehaast te fietsen en te rennen. Onderstaande foto’s zijn allemaal gemaakt in die vijftien minuten voordat de avondklok inging. De avondklok kwam op 28 april te vervallen.
14 Reacties
ReagerenMooie serie. Was steeds een bijzonder moment van drukte zo vlak voor 22 uur. En dan opeens de rust! Wat een prettige duidelijkheid gaf het, geen gedoe over thuiskomtijden met de jongeren bij ons thuis en verkeringen waren lekker vroeg weer weg. Gewoon iedereen om 22 uur binnen. Perfecte regeling voor iedereen! Ik ben nu al nostalgisch.
De betere fotografie. Herkenbaar gevoel ook.
@Jos, niets houdt je tegen om ook nu gewoon binnen blijven na 21 (of 22) uur, gordijnen dicht en lekker nostalgisch gaan zitten wezen in je eigen bubbel. Maar aangezien Ernst Kuipers al wist dat de avondklok niets bijdroeg is het schandalig dat deze regering onterecht zijn burgers 1/3 etmaal thuis gevangen heeft gezet. #wegmetrutte!
Een erg herkenbare en leuke fotoserie. En niet alleen in het centrum. Ook in het noorden van Utrecht heb ik deze taferelen vaker gezien tijdens mijn eigen wandelingen.
Off topic @Henk: Ik heb geen idee of en hoeveel de avondklok geholpen heeft. Bij een gebrek aan een controlegroep is dit sowieso erg ingewikkeld te bepalen. Maar wat ik wel weet is dat Ernst Kuipers op dit gebied geen aangewezen autoriteit is. Kennis van medicijnen: check, expert op gebied van gastronomische kanker: check, bestuurservaring: check, kennis van sociologie en/of gedragswetenschappen… niet meer dan de gemiddelde intelligente persoon.
Prima fotojournalistiek! en het avondgevoel wordt versterkt door de keuze voor de zwart-wit fotografie.
@Henk: Ernst Kuipers heeft gezegd dat het effect niet meetbaar is omdat er ook andere maatregelen van kracht waren. Hij zei dus niet dat een avondklok geen effect heeft.
Leuke en mooie fotoserie! Herkenbaar hoe iedereen toch een soort gehaast zich huiswaarts (?) spoedde. Aan de andere kant zag je het ook bij een hoop auto’s die zodoende op hoge snelheid door rood reden, onder meer in Lombok.
Fantastische serie Robert!
Mooi dat er ook een paar aan het appen zijn op de fiets, ook dat is een boete, maar goed.
Die avondklok zorgde dat de doorgaande weg hier rond 21:00u (om 22:00u te laat voor mij om de hond uit te laten) in een racebaan veranderde. Echt bizar gedrag.
@adriaan: kuipers heeft wel degelijk gezegd dat de avondklok geen effect had. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/29/ernst-kuipers-blijft-erbij-dat-de-avondklok-geen-enkel-effect-had-is-dat-zo-a4041889
Leuke en mooie serie
Prachtige, sprekende foto’s.
Dit is een van de redenen waarom ik denk dat de avondklok weinig tot geen effect heeft gehad. Mensen gaan toch de hele dag bij elkaar op bezoek, dus de contactmomenten worden niet minder. Het enige verschil is dat men blijft logeren of vlak voor de avondklok ingaat, weer richting huis gaat. Ik vind het een volslagen ridicuul besluit van de overheid. Het heeft enkel het draagvlak voor het coronabeleid verminderd. Dat draagvlak was sowieso al niet zo geweldig, aangezien er totaal geen lijn te ontdekken is in het beleid van de overheid. Het is belangrijk om de druk op de zorg te beperken, maar het beleid moet wel verdedigbaar zijn. Dat is het naar mijn idee vaak niet.
Grappig. Ik woon in een buurt met veel studenten en het duurde best lang voordat ik doorhad dat de meeste mensen die ik vlak voor het ingaan van de avondklok tegenkwam niet net als ik op weg waren naar huis, maar naar een van de vee lokdown feestjes!