Gaat de lelijkste steeg van Utrecht dan eindelijk opgeknapt worden? | De Utrechtse Internet Courant Gaat de lelijkste steeg van Utrecht dan eindelijk opgeknapt worden? | De Utrechtse Internet Courant

Gaat de lelijkste steeg van Utrecht dan eindelijk opgeknapt worden?

Gaat de lelijkste steeg van Utrecht dan eindelijk opgeknapt worden?
De Begijnesteeg in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht kent kilometers aan stegen, daar zitten prachtige plekken bij, maar ook hele verloederde stukken. De Begijnesteeg behoort tot die laatste categorie en is al jaren geen lust voor het oog. Maar de VVD ziet kansen en roept de gemeente op om nu eindelijk deze steeg op te knappen.

Utrecht kent kilometers aan stegen, daar zitten prachtige plekken bij, maar ook hele verloederde stukken. De Begijnesteeg behoort tot die laatste categorie en is al jaren geen lust voor het oog. Maar de VVD ziet kansen en roept de gemeente op om nu eindelijk deze steeg op te knappen.

Er zijn een hoop bijzondere stegen in de stad. We spraken vorig jaar al met stegenexpert Marc Nolden over de ruim 250 stegen in Utrecht. Hij ziet grote kansen voor deze ‘krochten van de stad’, zoals hij het netwerk van stegen noemt.

Nolden had zelf ook een lijstje met bijzondere stegen genoemd, en daar zat de Begijnesteeg ook bij. Dit stukje straat loopt tussen de Voorstraat en de Breedstaat en werd door Nolden aangeduid als ‘misschien wel de lelijkste en slechts onderhouden steeg van Utrecht’.

Hij zei verder: “Veel graffiti, afzuiginstallaties, airco’s, veel fietsparkeren en geregeld vuilcontainers op de hoek van de Breedstraat. Maar misschien om die reden ook wel mooi in zijn soort. Hier kun je een film opnemen. Vreemd detail: de Smalle Begijnesteeg, even verderop, bij de Village, is breder en mooier.”

Oproep VVD

Nu de gemeente bezig is om omgeving aan te pakken vindt de VVD het een goed moment om ook naar deze steeg te kijken. De politieke partij heeft de gemeente opgeroepen in actie te komen. “Nu de Voorstraat wordt opgeknapt, is er ook een kans om de Begijnesteeg, en mogelijk ook andere stegen, op te knappen. Door bijvoorbeeld een klein (gevel)terras toe te staan na het opknappen van deze steeg, kan de steeg veilig en gezellig gemaakt worden. Doordat er meer mensen komen en op het terras zitten, zal de overlast ook afnemen. Dit past ook in het straatbeeld van een vernieuwde Voorstraat.”

25 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Goed plan. We knappen de lelijkste steeg op. Dan is die geen lelijkste steeg maar en gaat die titel naar een nieuwe lelijkste steeg. Die we dan weer opknappen….
  Ondertussen groeien de rijen bij de voedselbank, is er een ernstig tekort in de zorg, krijgen vogelopvang en asiel minder of geen geld meer. Maar over een paar decennia hebben we dan wel allemaal prachtige stegen waar de hele wereld jaloers op is. Prioriteiten, nietwaar?

 2. Scherpschutter

  Ik ben nu toch zo benieuwd naar het geestelijke mankement van de grafitispuiter…Wat mankeert dit soort idioten nu toch exact om het eigendom van anderen te bezoedelen met de meest vuige, afzichtelijke en zielloze troep die het menselijk ras op artistiek gebied voortbrengt?

  Uitstekend VVD. Het budget graag halen uit een of ander subsidiepotje en heel snel dat kinderlijke gekladder strak en netjes over verven.

 3. Massegast

  Prachtige foto’s: Het vuil, De stad en De dood.

 4. Rottebert Peermans

  Nee!! Niet opknappen. Verloederde steegjes horen bij een echte binnenstad!
  Er zijn al genoeg steegjes aangepast aan de millennial moederskindjes. Laat deze steeg gewoon zoals een steeg hoort te zijn: 100% gangsta!

 5. Johan van Veen

  Briljant idee! Steeg opknappen? Volplempen met horeca! Typisch VVD. Het geld moet rollen. Ik stel me bij ‘opknappen toch echt iets anders voor.

 6. Hetty

  De Begijnen zullen zich omdraaien in hun graf, als ze zien, hoe de naar hen vernoemde steeg eruit ziet. Ik zou zeggen, snel aan de slag, desnoods geholpen door taakstraffers.

 7. Fabian

  De andere stegen hebben of bewoning of winkels die deels doorlopen. Deze steeg heeft helemaal niets. Behalve veel troep en vaag volk wat er in aan het hangen is.

 8. wollie

  erfgoed.

 9. Karla

  Sinds wanneer heb je minder overlast als er meer mensen op een terras zitten???
  Maarre…ik begreep dat de eigenaar van het restaurant de steeg gaat aanpakken. Succes is dan haar verdienste.

 10. Karla

  Fijn dat er zo weinig problemen in Utrecht zijn dat de VVD zich druk kan maken om een steegje!

 11. Robert

  Veel hogere straffen voor graffiti zou ook eens mooi zijn, walgelijke verpesting van het straatbeeld.

  Voor de rest uiteraard prima idee om deze steeg aan te pakken, ziet er niet uit zo.

 12. Joas

  Leuk voor de bovenwoningen, zo’n galmend terras in een galmende steeg met kletsende en lallende mensen tot 2 uur ‘s nachts.

  Maar ja, daar is het de VVD ook niet om te doen, die moeten natuurlijk alleen opkomen voor de ondernemer om even te laten zien wie ze zijn.

  Ik snap niet dat er überhaupt nog weldenkende mensen op de VVD stemmen (waarschijnlijk alleen mensen die het centrum ‘gebruiken’).

 13. Katja

  Een terras in een steeg waar je mekaar nauwelijks kan passeren in de 1,5 meter economie ? (ook de Drieharingstraat, idem) VVD is echt totaal de weg kwijt.

 14. MJPD

  @
  Te beginnen met die psychiatrische patiënt die sinds enige maanden ‘s nachts op stap is om de hele stad te vervuilen met zijn tag: S..o

  U doelt op “Savo” en u weet schijnbaar wie dit is? Kwestie van melding maken bij de gemeente, lijkt me.

  Als in dit steegje de tags worden verwijderd en het oud papier, een camera wordt geplaatst, dan is ook dit ‘probleem’ opgelost.

 15. Ome Jan

  Zou graag meer van dit soort steegjes zien. Het heeft wel wat.

 16. Wouter

  Likkie verf en een keer vegen en dan is het wel weer prima lijkt me. Het is een ideale plek om je fiets kwijt te kunnen als je uitgaat of de stad in gaat, zoals nu dus.

  Als de Breedstraat ‘s avonds nou zo’n levendige en bruisende straat was, dan kan ik me nog iets voorstellen bij een terras in die steeg. Nu lijkt het me echter nogal onzinnig.

 17. Johan

  @ MJPD

  Jammer dat je die tag van die kliederaar benoemt. Daar kicken die gasten juist op.

 18. Herman

  Lelijke,smerige en vage stegen horen toch ook bij de stad?
  De stad hoeft toch geen aangeharkt vinex oord te worden?

 19. MJPD

  @Johan
  Ja, laten we het niet benoemen, maar vooral blijven wegkijken. De tag “Savo” zie je overal in de stad, dus aandacht is er al genoeg. En als Willem nou gewoon eens zijn burgerplicht doet, is dat ook weg.

 20. Pee

  In een steeg op het terras zitten,hoe verzin je het.

 21. trol

  Dit zijn toch juist heerlijke plekken. Een stad heeft rauwe randjes nodig. een steegje, een junk, een vage kunstenaar, een kraakpandje. Alles is beter dan eenheidsworst Lees: standaard horeca (origineel idee ook…een terras), standaard winkels, aangeharkte stoepjes, fietsen inde stalling etc. Ik zie daarnaast zelf liever tags dan bijvoorbeeld een reclamebord (maar dat is slechts persoonlijk). Is in essentie voor mij immers hetzelfde, ik heb om beide niet gevraagd in het openbare beeld.

 22. Savo

  Ja.
  Een nieuw likje verf
  is een vers canvas! denk je nou echt dat graffiti stopt?

  Welcome gentrification.

 23. Nina

  Er staan vast velen te trappelen om in deze tijd een horeca-onderneming te beginnen of uit te breiden….. Zucht.

  En Savo; koop een paar schildersdoeken of ga aan de slag met witte lakens. Wat een waardeloze manier van kunst opdringen!

 24. Wim

  @ Nina

  Hoe kan je in hemelsnaam het geklieder van die knoeierd ‘kunst’ noemen?

 25. trol

  Wim, je kunt die opmerking ook plaatsen bij zo ongeveer alles in het Stedelijk Museum 🙂 Wat iets kunst maakt, wordt kennelijk bepaald door…eehm ja door wie of wat eigenlijk?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).