Garage Paardenveld in Utrecht niet dit jaar dicht maar in 2025; wat moet er daarna mee gebeuren? Garage Paardenveld in Utrecht niet dit jaar dicht maar in 2025; wat moet er daarna mee gebeuren?

Garage Paardenveld in Utrecht niet dit jaar dicht maar in 2025; wat moet er daarna mee gebeuren?

Garage Paardenveld in Utrecht niet dit jaar dicht maar in 2025; wat moet er daarna mee gebeuren?
Archiefbeeld van Park Paardenveld met op de achtergrond de parkeergarage.
Parkeergarage Paardenveld in Utrecht gaat dit jaar niet dicht, maar dat moet in september 2025 wel gaan gebeuren. De komende tijd gaat de gemeente onderzoeken wat er daarna met het gebouw moet gebeuren. Dit blijkt uit de voorlopige afspraken die het college heeft gemaakt met de eigenaar.

Parkeergarage Paardenveld in Utrecht gaat dit jaar niet dicht, maar dat moet in september 2025 wel gaan gebeuren. De komende tijd gaat de gemeente onderzoeken wat er daarna met het gebouw moet gebeuren. Dit blijkt uit de voorlopige afspraken die het college heeft gemaakt met de eigenaar.

In juni van dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat het voortbestaan van parkeergarage Paardenveld op losse schroeven stond. De gemeente was al drie jaar in gesprek met de erfpachter, de eigenaar van de parkeergarage, over de erfpachtovereenkomst maar de gesprekken verliepen stroef.

Als de twee er niet uit zouden komen moest het hele gebouw met zes verdiepingen begin september leeg opgeleverd worden. Dit zou ook het einde betekenen voor de huurders waaronder JEU de boules bar en Broodnodig.

De gemeente en de erfpachter lijken er echter uit te zijn gekomen. Er liggen voorlopige afspraken waarmee de eigenaar van de garage nog tot 3 september 2025 gebruik mag maken van de plek en de huurders dus ook voorlopig kunnen blijven zitten.

Toekomst

Maar wat moet er daarna met het gebouw gebeuren? De gemeente gaat de komende twee jaar gebruiken om dat te onderzoeken, daar moet ook de stad bij betrokken worden en er komen verschillende mogelijke scenario’s. Het college van B&W heeft eerder een motie overgenomen waarin stond dat er gekeken moet worden of er creatieve broedplaatsen of maatschappelijke functies in het pand kunnen komen, maar ook de functie van parkeren moet wellicht gedeeltelijk behouden blijven.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Per Ommegaande

  “Creatieve broedplaats” is ook zo’n lekker onduidelijk woord. Maar moeten die activiteiten niet op “rauwe rafelrandjes” in de stad plaatsvinden? Het Paardenveld is dat niet bepaald , in mijn ogen.

  Maar goed, ik weet dat ik de gemeente hier geen plezier mee doe, maar ik denk dat parkeren nog wel even nodig is. Als er overal in de binnenstad parkeerplaatsen verdwijnen (zoals op het Paardenveld op straat, op het Janskerkhof, op de Oude Gracht, de Strosteeg en bij verbouwing ook op het Wolvenplein) dan is er misschien toch nog wel een paar jaartjes parkeerruimte nodig, voordat de gemeente alle autogebruikers de binnenstad heeft uitgejaagd.
  Vreemd genoeg wordt er wel steeds meer straatruimte ingenomen door laadpalen, dus blijkbaar vindt men electrische auto’s geen aanslag op een mooi stadsgezicht.
  Blik is blik, dacht ik, en dat mag wat mij betreft verdwijnen in garages (net als fietsen) maar sommig blik is blijkbaar beter dan ander blik. Bizar!

  Kortom: behoud de parkeerruimte in deze parkeergarage.

 2. buurtbewoner

  Horsefield beach, fijne plek in de zomer

 3. W

  Afbreken?

 4. JdV

  Slopen en een dubbel zo grote garage neerzetten. Nu roost weg is kan dat makkelijk. In ruil daarvoor het straatparkeren in wijk c verplaatsen naar de nieuw te bouwen garage zodat er op straat meer plek komt voor voetgangers.

 5. Katja

  Slopen, bomen planten en er een park van maken.
  Parkeren doe je maar aan de rand va de stad, scheelt een hoop verkeer.

 6. Koel Hoofd

  Creatieve broedplaatsen of maatschappelijke functies?
  Er is toch een nood-huisvestingsprobleem in de gemeente?
  Maakt wel weer duidelijk dat het groensociale hart alleen voor de buhne is.

 7. Peter van Zoest

  Een ‘Hub’! Het moet een ‘Hub’ worden!

 8. RomijnHG

  Parkeergarage ondergronds en daar boven Utrechtpark

 9. Actie

  @Katja:
  Ja, ‘actie, harde actie’ (Paul van Vliet dacht ik).

 10. Wim

  Kapitaal vernietiging en stikstof uitstoot door slopen en nieuw opbouwen.
  Gewoon laten staan is een garage met redelijke tarieven

 11. BramD

  Luxe appartementen van maken. Zodat welgestelde senioren kunnen doorstromen en de woningmarkt dus meer ruimte krijgt

 12. S

  Garage én kantoorgebouw CMG, thans HKU, slopen en luxe stadsappartementen voor senioren bouwen opdat zij kunnen doorstromen en eensgezinswoningen vervolgens vrijkomen voor -het woord zegt het al- gezinnen.
  Parkeerplaatsen niet nodig want wij vitale senioren lopen zo de stad in of naar het station.

 13. .

  Er zijn verschillende opties, maar een creatieve broedplaats is er daar GEEN van. Die komt nu echt voorbij voor elk pand. Hierboven worden een paar goeie opties genoemd.

  Slopen en groter terugbouwen (en bij elke plek meteen een laadpaal) om auto’s uit het straatbeeld te verplaatsen. Seniorenappartementen zijn ook zeker het overwegen waard.

 14. jan n

  misschien tijd om een oud plan uit de schoenendoos te halen,
  het plan waar Utrecht zich destijds (jaren tachtig)op de wereld kaart had kunnen zetten!!
  het multifunctionele culturele plan van Frits & Silvia, de initiators van de vrije galerie en vrije vloer
  het plan behelst oa studio”s , ateliers , galerie , concertzaal , restaurant en nog zo wat, ergens moet er op het gemeentehuis n laatje zijn waar het destijds in is beland door het incompetente gemeentelijk bestuur wat hier niet van wilde weten en andere speerpunten had wat de burger miljoenen heeft gekost en waar uiteindelijk het muziekcentrum het resultaat van is geworden.

 15. Julia

  Onmiddellijk het ontsierende gedrocht afbreken en er iets moois van maken daar. Oh ja! meteen de oerlelijke parkeergarage Springweg op AAA-locatie tegen de vlakte. Wie heeft dat onding überhaupt verzonnen!

 16. buurtbewoner

  gemeente wilde toch het nachtleven stimuleren? maak er clubs en podia van, kon vroeger ook met vrije vloer, kamera express is al verhuisd

 17. F.S.

  Plannen om het park uit te breiden is echt een slecht idee, dit omdat nu al enorm last wordt veroorzaakt door mensen die daar continu aan het picknicken zijn, wat betekent dat bewoners van wijk C continu dat brandlucht en rook moeten inademen.
  Laat staan dat het een aantrekkelijke plek wordt voor zwervers die nu al vaak op het park, kroonstraat en paardenveld overnachten en soms ook overlast veroorzaken voor bezoekers van cafe’s.
  Verder zijn de bezoekers van het park ook geneigd om ‘s nachts rond 3.00uur bijv. keihard muziek af te spelen of te schreeuwen, waardoor al het rust verstoord wordt.

  Kortom, uitbreiden van alleen het park is niet zo’n goed idee, wellicht dat het beter idee is om het park en winkelstraten samen uit te breiden: mensen zijn namelijk geneigd om zichzelf meer in te houden als er winkels met camera’s enz. zijn in de omgeving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).