Moet parkeergarage Paardenveld straks leeg zijn nu er nog geen afspraken zijn met de erfpachter? Moet parkeergarage Paardenveld straks leeg zijn nu er nog geen afspraken zijn met de erfpachter?

Moet parkeergarage Paardenveld straks leeg zijn nu er nog geen afspraken zijn met de erfpachter?

Moet parkeergarage Paardenveld straks leeg zijn nu er nog geen afspraken zijn met de erfpachter?
Archiefbeeld van Park Paardenveld met op de achtergrond de parkeergarage.
Als de gemeente Utrecht niet binnen drie maanden nieuwe afspraken maakt met de erfpachter van parkeergarage Paardenveld, moet het gebouw begin september leeg worden opgeleverd. Dat geldt ook voor de ondernemers op de begane grond. Het college zegt zich echter ‘maximaal’ in te spannen om te voorkomen dat dit gebeurt.

Als de gemeente Utrecht niet binnen drie maanden nieuwe afspraken maakt met de erfpachter van parkeergarage Paardenveld, moet het gebouw begin september leeg worden opgeleverd. Dat geldt ook voor de ondernemers op de begane grond. Het college zegt zich echter ‘maximaal’ in te spannen om te voorkomen dat dit gebeurt.

Parkeergarage Paardenveld bestaat uit een betonnen skelet met zes verdiepingen. De begane grond en de eerste etage worden momenteel gebruikt door verschillende ondernemers, waaronder de JEU de boules bar, Kamera Express, Broodnodig en Suzi. Op de vier bovenste verdiepingen is plek voor zo’n 380 auto’s.

Op 3 september loopt de erfpachtovereenkomst met Paardenveld Vastgoed BV af. De gesprekken over een nieuwe overeenkomst zijn drie jaar geleden al gestart, maar het is nog niet gelukt nieuwe afspraken te maken.

Leeg opleveren

“Zonder hernieuwde overeenstemming over het einde van de erfpachtovereenkomst dient de erfpachter de parkeergarage in beginsel op 3 september aanstaande, conform de erfpachtovereenkomst, leeg op te leveren. Exploitatie is dan niet meer mogelijk, ook niet van de commerciële ruimten op de begane grond en eerste verdieping”, schrijft het college in een brief aan de raad.

De gemeente zegt het te ‘betreuren’ dat er drie maanden voor het eind van de erfpachtovereenkomst nog geen duidelijkheid is. Wel zouden de gesprekken afgelopen najaar zijn geïntensiveerd en ook heeft de erfpachter een op ‘hoofdlijnen constructief’ voorstel gedaan. “Momenteel bestuderen we dit voorstel om zo snel mogelijk tot een concept overeenstemming op detailniveau te komen.” Als dit onverhoopt niet lukt dreigt ontruiming, schrijft het college.

Toekomst

Als beide partijen eruit komen wordt het huidige gebruik van de parkeergarage verlengd met maximaal twee jaar. In deze periode kan dan gekeken worden wat er na die periode met het gebouw gaat gebeuren. Onderzoek zou namelijk hebben uitgewezen dat de garage nuttig is, maar niet onmisbaar. Daarnaast past het gebouw volgens het college niet in het ‘historische stratenpatroon van Wijk C. “Zoals we onze binnenstad eerder herstelden door bijvoorbeeld het sluitend maken van de Singel, zo herstellen we ook graag Wijk C en Park Paardenveld.”

Dit zou kunnen betekenen dat de parkeergarage op termijn verdwijnt zodat er plek komt voor bijvoorbeeld woningen of uitbreiding van het naastgelegen Park Paardenveld. Nu vindt het college het echter nog te ‘prematuur’ om deze ideeën verder uit te werken. Dit wordt pas gedaan zodra meer duidelijkheid is over de erfpachtovereenkomst met Paardenveld Vastgoed BV.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Afbreken, park met bomen van maken, daar hebben we meer aan.

 2. W

  Afbreken, en neem dan meteen dat cmg-gebouw, nu in gebruik bij de hku, mee. Maken we er een leuk park en/of marktterrein van

 3. M

  Mooie ruimte voor behoorlijk aantal woningen.

 4. Wijk C bewoner

  De gemeente heeft de erfpachtonderhandelingen in 2020 opgepakt. Zo stond het ook als voorwaarde in de overeenkomst met de garage.
  Bijna 3 jaar verder zijn we nu..!
  Het doet me terugdenken aan de vergevorderde (en dus kostbare) transformatieplannen voor de parkeergarage in 2014 en 2015.
  De gemeente wilde bioscoop De Kade er in, maar in 2016 trok de eigenaar last minute de stekker eruit.
  (en gelukkig maar dat dit biosfiasco zo is voorkomen)

  Als je de raadsbrief van vorige week leest, lijkt het mij wel duidelijk dat de garage tegen de vlakte gaat. Waarom schrijf je anders dat je “voorziet” dat de garage op termijn gesloopt kan worden. Dat wordt dan je inzet.
  Maar in de tussentijd hebben we nog te maken met een ingediende motie van de coalitiepartijen met de wens om er creatieve broedplaatsen in te zetten, plan ‘Broedplaats Paardenveld’.

 5. Koel Hoofd

  Ons progressieve stadsbestuur wil zo graag terug naar het verleden…toen alles beter was in een autoze wereld achter de stadswal met stadsgracht….

 6. Statler

  “Het past niet in het historische stratenpatroon”. Wat eem opmerkelijk argument van een college dat letterlijk geen steen op de andere laat, want parkje ipv bestaande woningen op de Croeselaan is dan blijkbaar weer geen beletsel.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 7. Nina

  Na 3 jaar onderhandelen nu nog 3 maanden tijd over om tot een overeenkomst te komen? Ik heb er een hard hoofd in.

 8. Nina

  Is “maximaal inzetten” het nieuwe (loze) toverwoord? Ik las het ook al in het artikel over de huisvesting van dB’s.

 9. Herman

  Heel snel slopen die troosteloze bende.
  Er staar her en der genoeg leeg voor die paar bedrijfjes op de begane grond.

 10. FH

  Wijk C is nu natuurlijk idd treurig door grote blokken beton. Een park is echter geen terug naar vroeger en broedplaatsen zijn er nu ook wel te over (en nooit echt voor iedereen). Er is echt een toepasselijkere en, op vele punten, betere optie. ….

 11. Hetty

  Maximaal Inzetten lijkt de laatste versie van Haagse Bluf van de gemeente Utrecht.
  Een andere versie is bijvoorbeeld Inspraak. Dat dit zo maar allemaal kan in een in theorie democratisch land als Nederland.

 12. Frans

  maximaal inzetten kan tweeledig zijn. Of alles kwijt of een gigantische winst. Ze noemen het toch “all in”?

 13. Hoera

  @ koel hoofdje, die tijd heb jij inderdaad nog meegemaakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).