Eén van de panden waar filmtheater ’t Hoogt in zit staat te koop. Het gaat om Slachtstraat 5. De begane grond van het gebouw is in gebruik voor het theatercafé, de andere etages voor de bioscoop. De vraagprijs is 850.000 euro en het gebouw kan per 1 februari opgeleverd worden.
In 1973 opende ’t Hoogt als eerste filmtheater in Nederland de deuren, in de gelijknamige straat in het centrum van Utrecht. In de loop der jaren is het filmtheater gegroeid – nu zit het in een zevental met elkaar verbonden historische panden waaronder het pand in de Slachtstraat. Omdat de gebouwen, die eigendom zijn van het Utrechts Monumentenfonds zijn, nodig gerestaureerd moeten worden gaat ’t Hoogt verhuizen. Ook wil het filmtheater haar functie verbreden, ‘t Hoogt moet een instituut voor beeldcultuur worden met veel aandacht voor educatie.
De zoektocht naar een geschikte locatie is lastig; eerder waren er plannen om te verhuizen naar de Bieb++, Kade en de City. Deze plannen gingen om verschillende redenen niet door. Vanaf nu gaat ’t Hoogt alle energie richten op een nieuw te ontwikkelen locatie in het Werkspoorgebied.
Restauratie
Het Utrechts Monumentenfonds is de restauratie van de panden aan het voorbereiden en heeft besloten om het gebouw op de Slachtstraat 5 van de hand te doen. Het staat nu te koop voor 850.000 euro. Het fonds bezit panden met een hoge monumentale waarde. Het gebouw op de Slachtstraat lijkt heel oud, maar de gevel bijvoorbeeld stamt uit 1973.
Het Utrechts Monumentenfonds heeft na een analyse een afweging gemaakt en besloten om het pand te verkopen, juist omdat die monumentale waarde niet heel hoog is bij dit gebouw. De panden ’t Hoogt 2 tot en met 10, ook in bezit van het fonds, zullen volledig gerestaureerd worden. Omdat het filmtheater gaat vertrekken krijgen de panden ook een andere, nog te bepalen, invulling.
De directeur van ’t Hoogt liet eerder al weten dat het Werkspoorkwartier kansen schept voor de toekomst: “Waarin een vernieuwend Podium voor Film en Beeldcultuur recht doet aan de behoefte in de stad. Dat sluit aan bij de sectoranalyse over film- en beeldcultuur die de gemeente heeft laten opstellen. De omvang van de panden in het Werkspoorkwartier geeft de mogelijkheid om nog sterker in te zetten op makers en samenwerkingen.”
15 Reacties
ReagerenEn ‘t Hoogt gaat dus onnodig concurreren met het vlakbij gelegen Beeld en Geluid en Eye die deze functie al hebben in den lande en ook, gelet op hun afstand, in de regio (en andere veel beter renderende filmtheaters)? En vergeet nogmaals de (oneerlijke concurrentie) met LHC en Springhaver niet.
Als de HKU slim is gaat ze met LHC in zee, zeker gelet op de kleine afstand tussen Rotsoord en LHC.
‘t Hoogt gokt wederom verkeerd, met heel veel gemeenschapsgeld. Het is niet te verantwoorden dat deze instelling subsidie krijgt ter waarde van een miljoen. Zeker gelet op hun taken voor de samenleving en hun publieksbereik. Beiden zijn ernstig beperkt te noemen. Het enige dat ‘t Hoogt redt zijn de connecties en de politici die er bestuurslid zijn. Dat heeft vaak een andere naam, maar in Utrecht mag dat allemaal zo maar.
kunnen ze niet naar de oude Tivoli?
Wat jammer. Nederlands meest unieke en oude filmhuis. Ga het missen… door het steegje naar zaal 2 en 3… het oude pand … de bijzondere sfeer… weer een verlies voor Utrecht. Hoop dat Springhaver noooooit zal verdwijnen.
En dan nu snel Louis Hartloopercomplex II opzetten en laten zien dat zonder subsidie draaien op die locatie prima te doen is.
Sjoh
‘t Hoog concurreren met Eye? Wat klets you nou man. Eye ligt in Amsterdam Noord.
J Mooij. Het Hoogt mag blijven, zolang de subsidie maar direct verdwijnt. Uw kaartje wordt 8 euro duurder maar dat wilt u vast wel betalen voor het mooiste filmhuis van NL neem ik aan.
@ Hendrik
Ik klets helemaal niet. ‘t Hoogt wil samen met onder andere de HKU een centrum voor mediacultuur worden, waarin dus veel disciplines die met film te maken hebben samen komen, waaronder educatie. Precies datgene wat Eye en Beeld en Geluid doen En Amsterdam is tegenwoordig gewoon dezelfde regio hoor. Met een reistijd van 30 minuten (met de trein, naar Bijlmer Arena maar 15 minuten) maken veel mensen uit de regio Utrecht ook veel gebruik van de voorzieningen daar. Kennelijk heb je zelf geen idee waar je het over hebt. Verwijt dan niet dat anderen kletsen. Kennelijk ben je zo’n roeptoeter die hier pas recent rondzwerft, zoals de meeste roeptoeters, terwijl de discussie over ‘t Hoogt al jaren loopt op DUIC en er al meerdere artikelen aan besteed zijn en veel discussies aan geweid zijn. . Kennelijk hebben jij; en ook een J Mooij, al die artikelen niet gelezen. Anders had je wel geweten dat Stelling dolgraag een LHC 2 in de oude city wilde maken, maar dat hij dat nu niet meer doet, omdat ‘t Hoogt met zijn plannetje aan de haal ging, maar dan in een slechte uitvoering. Beiden komen nu, daardoor, niet in de oude City. Geen idee wat ‘t Hoogt gaat doen, maar het werkspoor plan gaat ook weer falen, simpelweg omdat het een slecht plan is. Daarnaast hebben ze het een idee van een centrum voor mediacultuur superslecht uitgewerkt. Ze hebben geen idee, omdat ze misschien de verkeerde mensen daarop gezet hebben.
Aanvulling/ Logisch dat ze eruit moeten. ‘t Hoogt is al jaren gematst door de gemeente, om tegen een te lage huur in het pand te mogen blijven zitten. Dat is prima, want filmhuizen verdienen ook zeker steun, alleen de steun voor ‘t Hoogt is in relatie tot het bereik veel te hoog geweest (haha 😉 ). Dan hebben ze dus ook nog een hele lage huur betaald (25 jaar lang). Ze weten al jaren dat ze op termijn hadden moeten verhuizen. Tivoli (de oude of zelfs nieuwe, had daar 2 of 3 filmzalen aan toegevoegd; had je ook veel meer belastinggeld terugverdient)) was een uitstekend plan geweest, maar dat is door de vastgoedbazen onmogelijk gemaakt
Ook het schattige snoepwinkeltje van het Museum van het Kruideniersbedrijf (Betje Boerhave) op Hoogt nr. 6 moet daar helaas weg. Eind van dit jaar gaan ze eruit. Gelukkig is er een grote kans dat ze dichtbij een nieuwe plek krijgen, maar daar zal het er wel anders uitzien!
Dus wie het nog in zijn oude “glorie” wil zien: ga vóór december nog even langs (en naar binnen 🙂 ).
@ sjoh
Ik loop in tegenstelling tot wat jij vermoedt al enige tijd rond oo deze site. En weet daarom met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat je dat je door mede-schrijvers als Jansen wordt aangemerkt.
Eens even denken Sjoh.
Ik lees dat je stelt dat ‘t Hoogt op Eye lijkt omdat ze met HKU een centrum voor mediacultuur zouden willen oprichten. Dan stel je dat dit centrum, Eye, er al is, en dat ‘t Hoogt dus overbodig is. En dan stel je dat HKU met LHC in zee moet gaan. Ehhhhhh, I’m lost.
Ga eens een cursus logica volgen. Voor die combinatie HKU /LHC geldt mutatis mutandis hetzelfde als voor de combinatie HKU/’t Hoogt dus die zou in jouw gedachtengod net zo overbodig zijn. Drogreden dus.
En ach ja, als je vindt dat we voor al ons vertier prima naar Amsterdam kunnen dan lust ik er nog wel een paar. Stoppen met alle bioscopen, restaurants, filmtheaters, fc Utrecht, Tivre, etc, etc. Met zijn allen naar Amsterdam, dat is tenslotte slechts 30 minuten van Utrecht verwijderd.
Come on man, leer eens denken, of op zijn minst debatteren.
Ben ik de enige die 850.000 euro heel weinig vindt?
ben benieuwd wat er komt als t Hoogt weg is, vast iets met koffie, burgers of streetfood…
O god
Hoe moet je discussiëren met mensen die werkelijk nul kennis van zaken hebben…….please…….
Hey @Stoteles.
‘t Hoogt krijgt als ini-mini filmhuisje (echt een kleine speler, zelfs landelijk gezien; zij trekken zeer weinig publiek bij vergelijkbare films in vergelijkbare filmhuizen) 1 miljoen euro subsidie. Dit komt omdat allerlei hoge homemoten uit het politieke speelveld bestuurs- of adviesfuncties bij ‘t Hoogt hebben.
Louis Hartlooper krijgt een beetje subsidie (een stichting voor allerlei culturele nevenactiviteiten), maar niet voor hun bedrijfsvoering, terwijl die bij ‘t Hoogt daar op draait. Dus feitelijk draait LHC niet op subsidie.
Dat is al een wezenlijk verschil. Daarnaast zit het LHC op een steenworp afstand van de nieuwe locatie van de HKU, zeker de plek waar de film-/ bewegend beeld disciplines zich begeven. Ik heb het dan over samenwerking tussen beiden. Niet over een centrum voor beeldcultuur, datgene dat ‘t Hoogt zich in het achterhoofd heeft gehaald.
Daarnaast zeg ik werkelijk nergens dat Utrecht zijn plekken voor vertier moet opgeven. Werkelijk nergens. Ook niet dat mensen maar naar Amsterdam moeten. Nergens.
Waar het hier om gaat is dat ‘t Hoogt graag een centrum voor ‘beeldcultuur’ wil zijn. Maar kennelijk heb je te weinig filmkennis om te weten waar het hier over gaat. Een plek waar makers komen, een plek waar producenten komen, voor lezingen, voor debat. Een centrum voor beeld-/ filmeducatie. Nou, daar hebben we er al 1 van op 23 minuten reizen en 1 op 35 minuten reizen. Dat zijn grote landelijke spelers die prima in de behoefte voldoen. Daar hoeft niet nog een Utrechts centrum bij en al helemaal geen extra Utrechts subsidiegeld naartoe, dat beter naar andere partijen kan gaan. Je kan je beter focussen op je eigen identiteit en vanuit daar gaan werken. De mensen bij ‘t Hoogt houden vooral hun eigen banen in stand, maar weten niet dat te beogen waar ze voor bestaan. Namelijk: met ‘andere’ films publiek bereiken. Die andere films hebben ze wel, maar ze doen niet echt iets om publiek te trekken of om iets met de materie te doen. Dat kan veel beter.
Citaat: ´Ook wil het filmtheater haar functie verbreden, ‘t Hoogt moet een instituut voor beeldcultuur worden met veel aandacht voor educatie.´
Erg veel succes boekt ´Hoogt daar niet mee. In 2017 komt net geen 10% uit nieuwe activiteiten. In 2014 was dat ca. 7%. Dat schiet dus niet op. De discussie over de vraag of het filmtheater nog toekomst heeft is dan ook eenvoudig. Nee die is er niet.
Op 1 januari a.s. sluit het theater haar deuren. Een alternatief is er niet en komt er niet meer. Het is te kort dag.
Dat betekent ontslag van personeel per 1 januari a.s. Dat gaat niet een , twee, drie. Dat kost geld, geld dat er niet is, althans dat zit in de bestemmingsreserve nieuwe start.
Geen nieuwe start meer, het is niet anders. Exit filmtheater. Dat biedt de gemeente de kans om het hele budget aan iets anders te gaan besteden.