Gebouw Pieter Baan Centrum in Utrecht verkocht aan ontwikkelaar KondorWessels Vastgoed Gebouw Pieter Baan Centrum in Utrecht verkocht aan ontwikkelaar KondorWessels Vastgoed

Gebouw Pieter Baan Centrum in Utrecht verkocht aan ontwikkelaar KondorWessels Vastgoed

Gebouw Pieter Baan Centrum in Utrecht verkocht aan ontwikkelaar KondorWessels Vastgoed
Foto's: Paul Vaessen
De voormalige psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum is verkocht aan KondorWessels Vastgoed, een onderdeel van VolkerWessels. Het complex aan de Gansstraat moet een ‘bruisende plek voor Utrechters’ worden.

De voormalige psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum is verkocht aan KondorWessels Vastgoed, een onderdeel van VolkerWessels. Het complex aan de Gansstraat moet een ‘bruisende plek voor Utrechters’ worden.

In de nieuwe plannen, waarin oud- en nieuwbouw gecombineerd worden, komt een mix van verschillende woon- en werkfuncties. Het voormalige Pieter Baan Centrum moet een broedplaats worden voor ‘een community voor Utrechtse ondernemers, makers en kunstenaars’. Er komen onder meer expositie- en workshopruimtes.

De woningen die er komen, vallen in de categorieën sociale-, midden-, en vrije sector huur. Ook komen er koopwoningen en een ‘bijzonder woonconcept’. “In dit woonconcept kunnen kwetsbare jongeren zich stap voor stap ontwikkelen naar een zelfstandig bestaan”, schrijft de ontwikkelaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Alle leeftijden

De buitenruimten van het complex moeten (semi)publieke ‘hoven’ worden. Hier komt plek voor buitenspelen, sporten, recreëren en tuinieren. Het moet zo dus een locatie voor Utrechters van alle leeftijden worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

In aanloop naar de verkoop heeft de gemeente Utrecht samen met het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester een Stedenbouwkundig Programma van Eisen opgesteld. Hierin zijn ambities en eisen voor de herontwikkeling vastgelegd. Na een positieve beoordeling door de selectiecommissie, bracht KondorWessels Vastgoed het hoogste bod uit.

KondorWessels Vastgoed en de gemeente zeggen de komende jaren te zullen gaan werken aan de uitwerking van de plannen.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Hahaha. Kansloos uiteraard. Kondor Wessels is er ingestonken. Door de uitspraak van de RvS mag hier helemaal niks komma nul worden gebouwd. Want niet goed voor stikstof en de gestreepte halbandmarmot. Dus veel plezier met je leegstaande gebouw Kondor.

 2. Lombokker

  Met broedplaats wordt er waarschijnlijk bedoeld dat het een heel groot kippenhok wordt?

 3. Koel Hoofd

  Het is werkelijk bizar te noemen dat Utrecht vol inzet om de creabea’s te faciliteren terwijl velen daarvan ook een essentieel beroep zouden kunnen leren waar ze ongetwijfeld een stuk beter in zouden zijn.

 4. Hans

  Ben benieuwd! Dit kan een hartstikke leuke plek worden!
  De benaming ‘Het Luie End’ kunnen we aan de overkant gaan begraven. Levendigheid.
  Het leedvermaak van JdV slaat weer eens nergens op. Het gebouw staat er al hoor. Was het je nooit opgevallen? En op de lagere school heb je zitten suffen bij de les biologie want ‘gestreepte halbandmarmotten’ bestaan niet. Wat wel bestaat is een jongetjes wat niet opgelet heeft 🤪

 5. Lachgas

  Bruisende plek voor Utrechters! Goed voor het milieu. Hoeven er geen vrachtwagens meer met bruisend Spawater hier naar toe te rijden. Of is het nu Chaud Fontaine wat het bruisende moet brengen?

 6. Leon

  Mooi gebouw hoor, doe er wat leuks mee.

 7. De count

  Hahaha , de gemeente had nog zulke grote praatjes tegen KWS rondom de huren van de wilhelminawerf.

 8. Fred

  Vroeger zeiden Utrechtenaren over het Luie Eind “Links ziten ze, rechts liggen ze”. Het eerste betrof dus de bajes en het laatste was de begraafplaats Soestbergen.

 9. A3aan

  Ironie, een stijlfiguur wordt vaak niet begrepen blijkbaar.

 10. Len

  Waar zijn alle zeehonden naartoe gegaan dan?

 11. Klaasjan

  Bruisend? Met die saaie gebouwen? We gaan het zien.

 12. Statler

  Aanvulling op @Fred: sinds pakweg de 18e eeuw zijn alle inwoners van Utrecht Utrechter, maar is niet iedere Utrechter Utrechtenaar.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 13. Jan Rijkeboer

  Ik woon op het Oudense Houtensepad, ik ben blij dat er wat mee gebeurd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).