Gedoe over geheimhouding Utrechts bidbook Eurovisie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant Gedoe over geheimhouding Utrechts bidbook Eurovisie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant

Gedoe over geheimhouding Utrechts bidbook Eurovisie Songfestival

Gedoe over geheimhouding Utrechts bidbook Eurovisie Songfestival
Wethouder Klaas Verschuure samen met de fietskoerier en het bidbook. Foto: Robert Oosterbroek
Het bidbook waarmee Utrecht het Eurovisie Songfestival naar de stad wil halen wordt, nadat de NPO bekendmaakt welke stad het evenement mag organiseren, deels openbaar gemaakt.

Het bidbook waarmee Utrecht het Eurovisie Songfestival naar de stad wil halen wordt, nadat de NPO bekendmaakt welke stad het evenement mag organiseren, deels openbaar gemaakt.

Over de geheimhouding ontstond ophef nadat het bidbook tijdens een uitzending van RTV Utrecht werd doorgebladerd door de directeur van Utrecht Marketing en een journalist van de omroep.

Permanent geheim

In eerste instantie was het de bedoeling om het bidbook permanent geheim te houden. Donderdag is tijdens de raadsvergadering besloten om een deel van het bidbook openbaar te maken nadat bekend is welke Nederlandse stad het Eurovisie Songfestival mag organiseren.

Dit besluit is genomen omdat de Jaarbeurs liet weten een publieksversie van het bidbook beschikbaar te stellen op het moment dat de kogel door de kerk is. Ook ontstond er discussie over de geheimhouding, omdat het boek ingezien werd door meerdere mensen tijdens een televisieprogramma van de regionale omroep.

“Op de bedrijfsgevoelige gegevens in het bidbook blijft de permanente geheimhouding wel van kracht”, zegt wethouder Klaas Verschuure. De wethouder zegt dat de tijdelijke geheimhouding nodig is om ‘mogelijke beïnvloeding van het gunningsproces ten nadele van Utrecht’ tegen te gaan.

Augustus

De organisatie van het Songfestival is in handen van NPO, Avrotros en de NOS, in samenwerking met European Broadcasting Union. Zij bepalen in augustus in welke Nederlandse stad het Songfestival volgend jaar plaatsvindt. Naast Utrecht willen ook Rotterdam, Maastricht, Arnhem en Den Bosch het festival organiseren.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Hihihi, wat een overtrokken toestand, het gaat hier om het Songfestival, de staatsveiligheid is niet in gevaar hoor! En bovendien is dat hele bidbook circus slechts voor de bühne, er is hopelijk toch niemand die serieus denkt dat Utrecht met dat tentenplan enige kans maakt?

 2. Arjan Verhoeven

  Hoezo kan een bidbook geheim zijn? Bedrijfsgevoelige gegevens? Welk bedrijf hebben we het dan over? Hoe kan “mogelijke beïnvloeding van het gunningsproces ten nadele van Utrecht”? WOB WOB WOBberdeWOB, DUIC!

 3. Koel Hoofd

  @ Gerard Brugmans Jawel, Verschuure denkt dat nog steeds want het is immers een duurzaam, sociaal en innovatief plan. Dat het al mislukt is en tot landelijk spot leidde, is compleet aan hem voorbij gegaan.

 4. Nick Rowling

  We hebben het volste recht om te weten wat er in het bidbook staat. Tenslotte heeft de Gemeente onlangs aangekondigd dat iedereen die om welke reden dan ook in de stad verblijft een toeristenbelasting moet betalen, maar ze moeten ons nog vertellen wie de belasting moet innen of hoeveel ze moeten betalen – of zelfs als ze zijn wettelijk gerechtigd om de belasting in de eerste plaats op te leggen!

 5. Herman

  Waarschijnlijk bevat het bidbook louter lege bladzijdes.
  Utrecht was vanaf dag 1 kansloos, ze deden alleen mee voor de show. De initiatiefnemers weten zelf ook wel dat er 0% kans is dat Utrecht wint.

 6. Laurens van der Heijden

  Was het wel een geheim bidbook? Volgens mij is het een rodekaart speciaal voor Klaas Verschuure, met de tekst “ make up your mind “
  Had de Jaarbeurs echt gesteund als het zo belangrijk is voor de stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).