Geen Sinterklaasintocht in Utrecht vanwege oplopende coronacijfers Geen Sinterklaasintocht in Utrecht vanwege oplopende coronacijfers

Geen Sinterklaasintocht in Utrecht vanwege oplopende coronacijfers

Geen Sinterklaasintocht in Utrecht vanwege oplopende coronacijfers
Foto: Bas van Setten
De Sinterklaasintocht in Utrecht aanstaande zondag gaat niet door. De organisatie heeft laten weten de intocht niet langer te willen organiseren door de actuele ontwikkelingen rondom de coronacrisis. De gemeente betreurt het besluit, maar deelt de zorgen over de oplopende besmettingen.

De Sinterklaasintocht in Utrecht aanstaande zondag gaat niet door. De organisatie heeft laten weten de intocht niet langer te willen organiseren door de actuele ontwikkelingen rondom de coronacrisis. De gemeente betreurt het besluit, maar deelt de zorgen over de oplopende besmettingen.

De Sinterklaasintocht op 14 november zag er al anders uit dan normaal, maar nu gaat er volledig een streep doorheen. “Het niet doorgaan van de intocht is een grote domper voor veel kinderen, hun ouders en de betrokken vrijwilligers die dit jaar wederom niet de kans krijgen Sinterklaas tijdens een centrale intocht in onze stad te ontvangen. Een enorme teleurstelling”, zegt de gemeente. Door de korte termijn is er volgens de gemeente geen tijd meer om een alternatief te zoeken.

“De afgelopen weken hebben diverse betrokken partijen, waaronder de gemeente, alles in het werk gesteld om een centrale intocht onder moeilijke omstandigheden mogelijk te maken. Dit heeft het comité niet van hun besluit af kunnen houden”, laat de gemeente weten. De intochten van Sinterklaas in de  Utrechtse wijken op 13 en 20 november a.s. worden door andere partijen georganiseerd en gaan wel door.

33 Reacties

Reageren
 1. Pieter

  Kan de gemeente dan niet weer een drive true organiseren zoals vorig jaar in de werkspoorkathedraal , dat was geweldig en coronaproof

 2. Len

  Sinterklaas zit al zolang ik mij kan heugen in een risicogroep, dus dat lijkt me de juiste keuze. Hij kan prima thuiswerken, en dat scheelt ook een hoop uitstoot van zijn vervoersmiddel binnen de milieuzone van de stad.

 3. Kaat

  Jammer maar op dit moment lijkt mij het beste besluit.

 4. Baliekluiver

  “De intochten van Sinterklaas in de Utrechtse wijken op 13 en 20 november a.s. worden door andere partijen georganiseerd en gaan wel door.”

  Die ‘andere partijen’ gedragen zich dus net zoals de brabantse carnavalsverenigingen: Schijt aan de zorg, wij vieren feest! Door dit halfbakken labberkakkige zwabberbeleid blijven we dus van de ene piek naar de volgende lockdown rollen. Wanneer durft de overheid nou eindelijk eens echt door te pakken?

 5. Scherpschutter

  @Baliekluiver

  “Wanneer durft de overheid nou eindelijk eens echt door te pakken?”

  Goede vraag. In plaats van de zorgcapaciteit fors op te schalen, neemt de zorgcapaciteit met de dag verder af…Het personeel haakt massaal af. De minister heeft in 1 1/2 jaar letterlijk niets gedaan, doet niets en lijkt ook niet de minste aanstalte te maken om ook maar iets aan dit probleem te gaan doen.

  Wat de minister ook al niet doet, is eindelijk eens gericht beleid voeren op het beschermen van de enige kwetsbare doelgroepen; zieke 70+’ers en obese 60+’ers. De gemiddelde BMI op IC’s is 30.5(!) en 95% van alle IC’ers heeft co-morbiditeit. En wat de minister ook niet gedaan heeft, is ook maar enig werk maken van ventilatie om indoorbesmettingen te minimaliseren.

  Op deze wijze kom je natuurlijk nooit uit deze situatie. Zulks zal toch niet de bedoeling zijn?

 6. JdV

  In dat kader kan ik nog wel een groot aantal andere activiteiten verzinnen die geen doorgang kunnen vinden op basis van de criteria die de gemeente nu gebruikt.
  Het lijkt op willekeur. Maar eens zien of dit de uitzondering of de regel gaat worden. Het zou prettig zijn als de gemeente consistent beleid zou vieren, maar dat is wellicht wel heel veel gevraagd?

 7. Pee

  Waar het voor de ene verboden is krijgt het ander weer wel toestemming .
  Qr codes dragen ook niets bij en zijn aan fraude onderhevig.
  Het is een grote puinhoop die door velen in de schoenen van niet gevaccineerde word geschoven, terwijl de besmettingen van gevaccineerde juist oplopen wat eigenlijk niet zou kunnen volgens de jonge.
  Hup en nog maar weer een prik er in gooien en wachten op de volgende prik want hier blijft het niet bij.

 8. Bill

  Scherpschutter is degene die vooraan staat om coronaregels te tarten (zie alle discussies over Waku Waku) en wars is van overheidsbemoeienis. Scherpschutter vindt nu opeens dat de overheid méér had moeten ingrijpen in de zorg. Knap.

  Dit is dus een typische reactie van al die mensen die vaccineren niet nodig vinden. Net doen alsof er niks aan de hand is, want dan hoef je geen rekening houden met anderen. Continu alles in twijfel trekken, maar als de nood aan de man is de eersten die klagen. Chapeau.

 9. Wim Vreeswijk

  Deze traditie is ook al om zeep geholpen.

 10. Katja

  Jammer, zo heeft een generatie jonge kinderen een Sinterklaasintocht nooit meegemaakt.

 11. W

  Jammer, maar wel een goed en begrijpelijk besluit!

 12. Scherpschutter

  @Bill

  Vaccineren is volgens mij de oplossing niet. Tachtig procent is immers al dubbel gevaccineerd, 87% heeft minimaal 1 shot en 93% heeft antistoffen. Ik zie niet in wat de laatste 7% antistof-lozen nog voor een verschil kunnen maken. Rekenkundig helemaal niets in ieder geval en als u daar anders over denkt laat ik me dat natuurlijk graag door u voorrekenen. Alleen feiten tellen immers en ik laat me graag corrigeren.

  Daarbij is vaccineren naar mijn mening ook een veel te generieke aanpak. Op de IC’s liggen enkel 70+’ers die al ernstig ziek waren en obese 60+’ers. Doe DAAR dan eindelijk eens iets mee, zoals ik vanaf het begin van deze situatie al uitleg. Bescherm deze mensen. Kerngezonde mensen vaccineren om ziekenhuisopname te voorkomen heeft geen zin, want gezonde mensen komen in beginsel al nauwelijks in het ziekenhuis terecht….Corona pakt vrijwel medisch kwetsbaren.

  Enfin. De andere kant van het verhaal is het door de staat geboden derdewereld zorgstelseltje dat op instorten staat….Er is geen capaciteit. En het beetje dat er wel is neemt in rap tempo af ook doordat zorgpersoneel massaal ontslag neemt. Maak dat dan in orde! Het is de snelste en goedkoopste uitweg. Dan kan de rest door… De overheid doet allern niets op dit vlak. Letterlijk niets. Ze laat de ziekenhuizen leeglopen. Ja, zo kom je dus nooit uit de cirkel waar we nu inzitten.

  Verder lijkt het me als betalende klant vrij logisch dat ik fatsoenlijke dienstverlening EIS, al helemaal als het een bedrijf betreft om wiens dienstverlening ik nooit gevraagd heb. Het is al schandalig genoeg dat de melkboer ongevraagd peperdure flessen melk op je stoep zet en je ervoor factureert, maar als die melk dan ook nog bedorven is terwijl die aanbieder van zorg maar iedereen ineffectieve medicijnen uitdeelt tegen bedorven melk…

 13. Bro kenplanet

  Scherpschutter is schaamteloos zich hier nog te vertonen. Een paar weken terug verdraaide hij RIVM statistieken om te bepalen dat de pandemie voorbij was. Echt walgelijk. En hier ook weer vol van zichzelf.
  Charles Bukowski — ‘The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.’

 14. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol: weer veel leugens. Zorgcapaciteit kan niet zo maar op worden geschaald plus ook dat de bevolking toeneemt. Het gaat om gespecialiseerd personeel dat jarenlang opleidingstraject heeft doorlopen met daar bovenop veel praktijkervaring. Het gaat niet om vakkenvullers.

  De zorguitgaven liggen al jarenlang op een zeer hoog niveau. Nog meer belastinggeld (oei vies woord!) naar de zorg gaat ten koste van andere belangrijke sectoren.

  60 minners zonder (bekende) onderliggende problemen lopen ook grote risico’s. Een half jaar na dato van coronabemetting vaak nog zware klachten zoals heel weinig energie, slapeloosheid, longproblemen, reuk is niet in orde etc.. En dat gaat ten koste van persoonlijk welzijn en van werk of studie dus ook maatschappelijke kant.

  Meerdere lockdowns en al 1,5 jaar coronamaatregelen in allerlei variaties en kabinet doet niks? Of had u sinds half maart 2020 in een volledige lockdown willen zitten?

 15. Hans

  @ Wim Vreeswijk

  “Deze traditie is ook al om zeep geholpen”.

  Nee hoor Wim. Niet om zeep. Sinterklaas is springlevend en een ouwe taaie.
  Het zijn de organisatoren van de activiteiten rond deze traditie zelve, een leuke traditie, wel steeds meer een feest van het consumentisme, maar goed – die zo wijs zijn geweest om even het nuchtere boerenverstand te gebruiken en – terecht – te concluderen dat, zo lezen wij elders:

  Het veilig organiseren van de intocht simpelweg niet gaat.
  “We hebben nog nagedacht over een heel korte intocht”, zegt de organisator Bert Buizert. “Maar uiteindelijk gaat het om de vraag of wij als organiserend comité de verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen om een grote hoeveelheid mensen bij elkaar te brengen.”

  En dat kan die organisatie om begrijpelijke redenen dus niet.
  Ze handelt verstandig.

  Volgend jaar hopelijk beter.

 16. Ooginaller

  Moet nog maar een keer anders. Helaas. Gelukkig zijn er tig andere manieren om er een heerlijk avondje van te maken.

 17. Wim

  Nogmaals hier reageren, dit hebben we dus te danken aan al die anti condens maatregel wappies die zich daarnaast niet laten vaccineren.
  Ben benieuwd hoe ze dit aan hun kinderen uitleggen.
  Nu alle deuren op slot voor geen QR codes hebbende en geen testen voor toegang doen maar vaccineren.

 18. Speak Up

  Is Scherpschutter zelf al aan een verpleegkundige opleiding begonnen?

  Ze zoeken nog wat mensen, door de hoge ziekteuitval, mensen die ziek zijn of klachten hebben mogen uiteraard niet echt werken.

 19. Roerdomp

  @Bill je vergeet nog dat Scherpschutter ook vindt dat het zorgpersoneel al meer dan marktconform wordt betaald, en het toch raar vindt dat men massaal afhaakt.

  Het lijkt wel alsof iemand de naam Scherpschutter hier heeft gejat om hele andere opvattingen dan gebruikelijk te spuien. Of zit de hypocrisie gewoon zo diep?

 20. Bill

  @Scherpschutter, “alleen feiten tellen immers”. Dat zou dan voor het eerst zijn, dat je je daar door laat leiden. “en ik laat me graag corrigeren”, dat is dan zo’n feitje dat onwaar is.

  @Roerdomp, volgens mij is er niks gejat. Scherpschutter roept altijd al gewoon ongefundeerde dingen, waarbij de enige samenhang die te ontdekken valt is dat het populistisch geschreeuw is. Blijkbaar is dit geen probleem voor DUIC, maar vinden ze het prima dat de reacties worden verziekt door dit soort gewauwel.

 21. Scherpschutter

  @Binnenstadbewoner

  Laten we zeggen dat ik even meega in uw verhaal (uiteraard niet, maar voor de vorm), wat stelt u dan WEL voor? Hoe komen we uit deze dystopische tiranniecirkel? En wanneer?

  Want denkt u nou echt dat er volgend jaar wel Sinterklaas gevierd kan worden bij 100% vaccinatiegraad? Reken het nou gewoon eens uit!! U zult echt de waarheid onder ogen moeten zien: op deze manier blijven we erin tot St Juttemis….

  Er zijn slechts twee exits. 1) Obese 60+’ers en zieke 70+’ers in strikte isolatie van oktober tot maart..OF…2) de zorgcapaciteit fors verhogen. Meer smaken zijn er niet.

  En beslis snel. Want ook een ecomische nucleaire tijdbom staat op afgaan. De huidige maatregelen zijn schier onbetaalbaar.

  @Roerdomp

  Hoe bijzonder. U fabuleert uitspraken die geen enkele van de vele illustere Scherpschutters op dit forum ooit gebezigd heeft. LOL

 22. Don

  En hebben de wapies en antivaxxers nu ook het gevoel dat zij een mooi kinderfeest verziekt hebben ? Tijd dat de zwijgende meerderheid zich maar eens gaat weren tegen dit soort mensen.

 23. Scherpschutter

  @Wim 13:48

  Kijk gewoon eens naar de cijfers (93% heeft antistoffen), Wim, en reken door….Ook als 100% gevaccineerd zou zijn zou de overheid nog deze maatregelen nemen. Nog altijd zouden er immers teveel zieke 70+’ers en obese 60+’ers ziek worden voor ons krakkemikkige zorgstelseltje…

  Vaccinaties zijn de uitweg niet. Die waarheid kunnen we maar beter accepteren. Er zijn werkelijk maar twee uitwegen; 1) de zorg massief opwaarderen of 2) alle zieke 70+’ers en obese 60+’ers (de zorgblokkeerders) isoleren in de wintermaanden.

 24. Henk

  Tijd voor een lockdown voor alleen de oudjes. Exclusief Sinterklaas, want het is hoogtijd dat er eens aan de jongere en gezonde generaties wordt gedacht.

 25. Scherpschutter

  @Bill 15:12

  Dat dacht ik al. Ik vroeg u een simpel rekensommetje te maken en halverwege het rekensommetje zag u in “wel verdorie, die dekselse Scherpschutter heeft gewoon wéér 100% gelijk, wat moet ik nou…?” LOL

 26. Bro kenplanet

  Oh, kinderen hebben nu 93% antistoffen? Weer zo’n schaamteloze leugen. Getallen zijn niet je sterkste punt., @SS. Ik stel voor dat je jezelf isoleert. Van het internet dat is.
  Wat een logica ook weer; het virus en alle mutaties vrij spel geven en kwetsbare mensen opsluiten.

 27. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol: ah u weet het weer eens beter dan alle medisch experts bij elkaar zoals virologen, intensivisten en zorgpersoneel die met hun poten in de modder staan?

  Het gaat hier niet om sinterklaas, maar om gezondheid van ons allemaal. Ook de 60 minners lopen grote risco’s.

  Als u straks een ziekte onder de leden heeft dan wilt u vast ook direkt geholpen kunnen worden. Daarom moeten er offers worden gebracht. Het is een balans tussen aan de ene kant alles zoveel mogelijk laten doorgaan en aan de andere kant het virus indammen. Dat betekent ook maatregelen uitproberen o.b.v. ‘trial and error’.

 28. Scherpschutter

  @Binnenstadbewoner

  Ik vroeg u hoe we dan WEL uit deze dystopische tirraniecirkel gaan komen. Uw antwoord: “Uhhh, laten we maar wat uitproberen”.

  Ok. Waarvan akte.

 29. De count

  Het meest trieste is inderdaad dat er anderhalf jaar lang niks is veranderd in de zorg. Capaciteit opkrikken kan heel simpel door centralisatie. Ipv 50 ziekenhuizen allemaal een paar patienten had men 3 leegstaande gebouwen om kunnen bouwen tot pandemieziekenhuizen, inclusief voorzieningen voor personeel, om daar op tourbeurt diensten te draaien. Eentje in Groningen, den haag, eindhoven. Dan werden ic specialisten veel efficienter ingezet, en hadden de reguliere ziekenhuizen veel minder last. Na pandemie afschalen en wachten op de volgende…

 30. Hans

  Scherpschutter wil de grondwet wijzigen.
  Want hij vindt leeftijdsdiscriminatie het geëigende middel.
  Hij zegt: ‘alle zieke 70+’ers en obese 60+’ers (de zorgblokkeerders) isoleren in de wintermaanden’.
  Dat is lariekoek.
  Maar we weten wie het zegt 🤪

 31. Realist

  De IC’s liggen vol met ongevaccineerden en wat ouderen met issues. Het is voor de hand liggend dat een gerichte lockdown voor ongevaccineerden hier de oplossing is.

 32. Scherpschutter

  @Binnenstadbewoner

  Ik vroeg u naar de oplossing…en constateer dat u die niet heeft.

  @Hans

  Niets van wat u zegt is inhoudelijk juist. En wie die ‘we’ is waar we over spreekt, wel, ik maak me daar wat zorgen over.

 33. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol: niemand die hier de oplossing heeft. De mening van zorgprofessionals is het belangrijkst. Het is altijd kiezen tussen kwaden. Populisten als u maken daar graag tot in het oneindige misbruik van.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).