Gekraakt terrein in Kanaleneiland wordt ontruimd | De Utrechtse Internet Courant Gekraakt terrein in Kanaleneiland wordt ontruimd | De Utrechtse Internet Courant

Gekraakt terrein in Kanaleneiland wordt ontruimd

Gekraakt terrein in Kanaleneiland wordt ontruimd
De politie is op dit moment bezig ‘the Swamp’, een gekraakte alternatieve woongemeenschap, nabij tramhalte Transferium te ontruimen. De krakers hebben daar de afgelopen vijf jaar kunnen wonen, maar moeten nu vertrekken. De bewoners verlaten echter niet vrijwillig het terrein en hebben zich vastgeketend.

De politie is op dit moment bezig ‘the Swamp’, een gekraakte alternatieve woongemeenschap, nabij tramhalte Transferium te ontruimen. De krakers hebben daar de afgelopen vijf jaar kunnen wonen, maar moeten nu vertrekken. De bewoners verlaten echter niet vrijwillig het terrein en hebben zich vastgeketend.

Update 17.00 uur: er zijn tot op heden vijf personen gearresteerd.

Volgens de woordvoerder van de krakers beschermen ze het jonge bos ‘tegen illegale boomkap’. De benodigde vergunningen zouden volgens de aanwezige krakers nog niet rond zijn. Het terrein gaat in de toekomst gebruikt worden als busremise en distributiecentrum.

Op het terrein werd de afgelopen vijf jaar geleefd.

De politie arriveerde om 09.15 uur. Op dit moment zijn graafmachines bezig om een weg vrij te maken op het terrein, door bomen en hekken weg te halen. De Bratra, een speciale eenheid van de politie die de krakers moet losmaken, is bezig om de vastgeketende krakers los te maken. Buiten het hek heeft zich een groep sympathisanten verzameld. “We laten ze dit bos niet kappen en we zullen ons zolang mogelijk verzetten”, zegt Penny, een van de bewoonsters van ‘the Swamp’.

Huis
Penny vervolgt: “In vijf jaar tijd hebben we een thuis gemaakt van dit braakliggende terrein. We hebben geleerd samen te leven met de natuur.” De groep hergebruikt bouwmaterialen en voedsel, maakt compost en gebruikt enkel zonne-energie.

Een van de krakers heeft zich hoog op een paal vastgeketend.

Volgens de bewoners is de locatie een divers ecosysteem met een jong bos. “Helaas is diversiteit, vanuit een wettelijk perspectief, niet voldoende om het gebied officieel te laten beschermen”, zegt ecoloog Rens de Boer. “Aangezien milieuwetgeving alleen een kleine groep bedreigde soorten beschermd.” De krakers spanden nog een rechtszaak aan tegen de ontruiming maar die werd verloren.

Remise
Het terrein was vroeger een olieopslag, het terrein in eigendom van het ministerie van financiën en is in 2015 verkocht aan Borghese Real Estate B.V. In januari 2019 wil het bedrijf een terrein overdragen aan de provincie Utrecht als het leeg is en de grond gesaneerd. Er wordt een distributiecentrum en een busremise gebouwd. Penny: “Natuurlijk staan we achter openbaar vervoer, maar er zijn alternatieve locaties voor de busremise, waar geen natuur voor hoeft te wijken.”

Een filmpje, gemaakt door een van de krakers, toont hoe diegene zich heeft vastgemaakt hoog in een mast:

Fotoverslag

(Foto's: Robert Oosterbroek)

25 Reacties

Reageren
 1. katja

  En wederom moet groen wijken, dankzij “Groen” Links.

 2. Harry

  Terug naar de Eighties!
  Maar ja, toen was kraken nog beschermd.

 3. Angelique

  Om het te omschrijven als een bos gaat me wat ver; het is een braakliggend terrein ter grootte van een atletiekbaan.
  Ik zou mijn zegeningen tellen na 5 vijf jaar gratis op iemand anders’ terrein ongevraagd te hebben mogen bivakeren.

 4. Herman

  Deze aktievoerders hebben daar jaren gezeten, ze noemen zichzelf ook wel stadsnomaden. Vorige plekken waren op de Kanaalweg en Rotsoord.
  Ze zullen vast wel weer een nieuwe plek vinden. Ondertussen is deel oude garde garde vervangen door nieuwe nomaden, de oude garde woont inmiddels in een keurig Vinex huisje met aangeharkte tuin en vertelt al blowend verhalen over “toen”…..

 5. Henk

  Je identiteit ontlenen aan het beschermen van een paar struiken. Tsja.

 6. Bertje 030

  Graag wel even de kosten verhalen op deze komedianten.

 7. Gerard vd Vecht

  De krakers hebben al een nieuwe locatie in gebruik genomen, de Nieuwe Houtenseweg in Lunetten en gaan er vanuit dat ze vertrekken, waarom dan het verhaal van die sprietjes van bomen en wildgroei.
  Als je zo zuinig bent op bomen ga dan kraken bij de Golfclub in Haarzuilens ,daar worden 700 bomen gekapt met instemming van de Gemeenteraad. Gerard vd Vecht

 8. Tim

  Zonde dat daar weer een distrubitiecentrum moet komen. Dit was weer een ideale plek geweest voor flink wat woningen. Omliggende gemeentes en LR hebben ook nog voldoende ruimte voor distrubitiecentra.

 9. MJPD

  @Gerard vd Vecht
  Inderdaad op het (voormalige?) terrein van hondendressuurclub Pejedori. Fiets er elke dag langs en vroeg me al af wie deze mensen zijn. Allerlei “boomhutten” gespijkerd aan bomen, dus met het “respect” voor de natuur valt het wel mee.

 10. Erik

  @Tim:
  Er komt vooral de busremise, de huidige moet weg voor… woningbouw. Dus het is voor een goed doel.

 11. AnnaMaria

  Tis makkelijk praten vanuit een luie stoel bij de kachel. Iedereen praat. Beter milieu,  consuminderen, meer respect voor de natuur. Dit is DOEN ipv praten. Easy to say, waarom niet daar of daar….want so and so.. Maar de beste stuurlui staan aan wal… Met een dikke jas en thuis de kachel al aan. De mensen waarover het nu gaat leven en wonen in zelfgemaakte ‘huizen’ met hergebruikte materialen uit idealisme, uit overtuiging. Het zeggen dat ze andere locaties beter kunnen beschermen is een bewijs van kortzichtigheid en onwetendheid. En makkelijk. Het is geen hobby, of werk waarvan de deur kan worden dicht getrokken. Steeds opnieuw beginnen en bouwen, leefbaar maken, ‘verhuizen’ omdat je ergens in geloofd. Zonder beloning op een bankrekening. In mijn ogen bewijst het verzet vandaag dat ze serieus zijn. Het gaat om wat er nu weer verloren gaat, niet om winnen. Ik kan alleen maar respect hebben voor mensen die voor een dergelijk doel doen ipv zeggen EN niet om er alleen persoonlijk beter van te worden. Het gaat hier over de aarde, de wereld, de natuur van nu en in de toekomst. Ik heb daar alle respect voor… Hoewel ik zelf in een warm huisje woon, of juist ‘daardoor’…

 12. Bernhard

  @AnnaMaria: Wat dragen deze lieden concreet bij aan een beter milieu? Ik zag bij het passeren vooral een vieze teringbende en houten planken achteloos in bomen gespijkerd.

 13. Bert

  @annamaria

  Het is makkelijk praten over idealen als je andermans eigendom steelt en je hand op houdt bij de staat.

 14. Henk

  Nou nou nou AnnaMaria. “Het gaat om de aarde”. Grote woorden voor die paar struiken

 15. Klaas

  Laat die mensen daar wonen, alles wordt al zo dichtbebouwd maar we zijn oh zo milieubewust aan het leven.
  Deze mensen doen geen vlieg kwaad! Waarom zou je dan in godsnaam ze daar weghalen? Om geld te verdienen? Hou op met die onzin. Kraken gaat door!!!!

 16. Scherpschutter

  @Anna Maria

  Mevrouw, leuk en aardig, maar waarom moet dit zogenaamd belangenloze protesteren altijd op grond van een ander? Laat ze dat lekker op eigen grond doen. Dan hoeven ze ook niet te verhuizen. …

  Dit zijn geen slachtoffers. Dit zijn criminelen die een gecalculeerd risico nemen en parasiteren op andermans eigendom. En zo zal de maatschappij ze ook tot in lengte van dagen blijven zien zolang ze de regels niet respecteren.

  Niemand ziet de boodschap. Iedereen ziet simpelweg tuig.

 17. Lente

  Lieve Bernhard. In die Bomen zit geen enkel spijker. Er zijn wel ook bomenvriendelijke manieren om boomhutten of platforms in de boom te bouwen.

  Gelieftst, iemand die bij die kraakers gevraagt heeft.

 18. Joep

  En grond die via schimmige achterkamertjesdeals en met zwart geld wordt verkregen is niet crimineel?

  Het is toch geen geheim meer dat de vastgoedwereld en de wereld van projectontwikkelaars een zeer schimmige wereld is waarin zaken doen met de maffia niet geschuwd wordt. Daarnaast de financiële sector toch ook niet de zuiverste.

  Kijk naar dealtjes met onze regering, zo kun je zaken die moreel gezien strafbaar en verwijtbaar zijn “legaliseren”.

  Daarom is kraken van tijd tot tijd mogelijk, omdat die jongens van het geld het geen ene biet kan schelen of mensen nog betaalbaar kunnen wonen of het geen ene biet kan schelen hoe een stad zich ontwikkeld, zolang zij maar rijk worden (en zolang zij maar geld kunnen witwassen).

  Alleen daarom al is het lachwekkend dat hier bij kleine protestacties nogal grote woorden als “crimineel” tevoorschijn getover worden. Zolang de echte problemen in de maatschappij niet opgelost worden gaan dit soort acties gewoon door. Sterker nog, er is weer steeds meer animo voor ;).

  Het gaat niet alleen door, het wordt groter en groter en groter.

 19. Joepie

  Joep, de wereld is een groot complot, inderdaad.

 20. bee

  het zijn volgens mij ook nog de beste klanten van de retourboer,aan hun kleding te zien.

 21. Luuk Upuuk

  Leuk om eens op Google Earth te kijken. Het lijkt wel een bos met illegale vuilstortplaatsen. Je ziet dan een lapje grond met bomen met daarin een stuk of 9 kale plekken waar afval lijkt te liggen. Wel fantasties dat de natuur er al rekening mee hield door op die plekken geen boompjes te laten groeien. O, stonden er voorheen wel boompjes? En zijn die door de groenhoeders gekapt om kale plekken voor hun bouwsels op te leveren? Maar dacht mag dan, want voor het ideëele doel, immers?

 22. de Sint

  De weg van de minste weerstand
  Een stel krakers wordt verwijder blijven zitten heeft geen zin.
  De boefjes op kanalen eiland
  Rijden schietend rond en niemand grijpt in.

 23. Joep

  @ Als de argumenten op zijn wordt er door een Bee maar even een oud cliché beeld bij gepakt (dat zo vaak niet klopt trouwens) om mensen maar even belachelijk mee maken en door het slijk te halen, zo kennen we de vastgoedjongetjes weer.

  @ Joepie, zaken die op meer dan feiten gestoeld zijn, dat heeft weinig meer met complotten te maken. Ga maar eens even zoeken van de tachtiger jaren tot nu en pak alle bouwfraudeschandelen en schimmige deals er maar eens bij. Kijk trouwens maar eens even hoe het bij de Uithoflijn en andere grote vastgoedporjectjes in Utrecht gaat. Buiten dat er van alles niet aan klopt is het allemaal niet echt meer in het belang van de burger te noemen wat er gebeurd, wel in het belang van ene paar mensjes die hun zakken vullen (met belastinggeld).

  @ Luuk Upuuk

  Dit is pas een poginkje om mensen zwart te maken; nergens op gestoeld want wat bewijzen die vage luchtfotootjes nu eigenlijk; van wanneer zijn ze eigenlijk?

 24. Johannes

  Luchtfoto inauguratie Trump: plein vol lege plekken.
  Trump: bewijst niets, meeste bezoekers ever.

  Luchtfoto ‘The Swamp’: rommelig vervuild veldje met paar bomen.
  Joep: bewijst niets, poging mensen zwart te maken.

  Complotdenkers bedienen zich all over the world van dezelfde tactieken.

 25. Cico

  Ik vind idealisme een mooie eigenschap, altijd beter dan de tegenhanger cynisme. De stille dood, noemde m’n opa dat. Waarom nog moeite doen als je niks gelooft?

  Maar AnneMaria maakt de klassieke fout door zichzelf als een moreel superieur mens neer te zetten. Dan strijk je iedereen tegen de haren in in plaats van sympathie te krijgen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).