De gemeente Utrecht begint maandag met het herstellen van de negen middeleeuwse werfkelders van Magazijn De Zon. Het herstel van de kelders gaat ongeveer een jaar duren.
De negen middeleeuwse werfkelders van Magazijn De Zon worden de komende tijd verstevigd en waterdicht gemaakt. Dat wordt gedaan in de kelders zelf, maar ook vanaf de bovenkant van de keldergewelven. Voor de werkzaamheden aan de bovenkant moet de straat worden opgebroken, maar er worden loopplanken geplaatst zodat de straat wel toegankelijk blijft.
De werkzaamheden aan de kelders van Magazijn De Zon gaan ongeveer een jaar duren, waarbij het werk steeds een stukje opschuift. Elke keer worden één of twee kelders tegelijk aangepakt, te beginnen met de kelders aan de Oudegracht. In 2025 moet het Nationaal Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum Magazijn De Zon betrekken.
Stadhuisbrug
De negen kelders zijn onderdeel van het grotere project met werkzaamheden aan de werven in de omgeving van de Stadhuisbrug. De werfkelders tussen de Stadhuisbrug en de Bezembrug ontstonden in de middeleeuwen. Van de veertiende tot de zeventiende eeuw stond op de huidige werf en de gracht een rij huizen, de Snippenvlucht. De huizen werden echter gesloopt om ruimte te maken voor de vaart. Zo kreeg de Oudegracht op dit deel weer een werf en de kelders van de huizen zijn voor een deel de huidige werfkelders.
Vanaf oktober begint de gemeente met het herstellen van de walmuur en de werf tussen de Stadhuisbrug en de Bezembrug. De nieuwe walmuur komt op de plek waar nu de tijdelijke damwand zit. In mei 2024 moet alles klaar zijn.
Gekoppelde berichten

Literatuurmuseum verhuist naar Utrecht en wordt nieuwe invulling van Magazijn De Zon aan de Oudegracht
Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum gaat verhuizen uit Den Haag en zal zijn intrek nemen in…

Dit zijn de struikelblokken en oplossingen bij de restauratie van het Utrechtse wervengebied
Ook tijdens deze rondleiding door het Utrechtse wervengebied werd door medewerkers van de gemeente benadrukt…
6 Reacties
ReagerenWat ik even niet snap: een jaar of 20 geleden zijn alle werfkelders toch al aangepakt en gerestaureerd? De straten hebben toen zeer lang open gelegen. En nu weer?
Dat krijg je als je pand aan subsidie afhankelijk museum verhuurt.
Had het pand aan commerciële organisatie verkocht, dan hadden zij de rekening betaald.
@Jos: denk dat ze toen niet alles gedaan hebben? Elke zoveel jaar lees je bovendien dat ze zelfs nog “nieuwe” werfkelders ontdekken die jarenlang verborgen lagen, dus het verbaast me niet zoveel.
@Herman:
Waarom zou een commerciële huurder zelf de rekening betalen?
Als de ruimte past voor de gewenste activiteiten, zou ik als huurder geen drol betalen voor renovatie. Ik huur, ik ben geen eigenaar.
Als renovatie ter kosten van huurder voorwaardelijk is voor het accepteren van de huurovereenkomst, zou ik het niet accepteren.
En dat is waarschijnlijk hoe je uiteindelijk uitkomt op een marginaal gesubsidieerd museumpje..
je bent zelf een werfkelder 🙂
@Jos, dat is toch niet heel gek als er 20 jaar lang te zwaar verkeer over die grachten is gegaan? Daar zijn die kelders nooit op gebouwd honderden jaren geleden…
Geloof mij op de Nieuwe Gracht gaat nog veel meer werk tevoorschijn komen. Deze kelders zijn ook zo lek als een mandje, weet ik omdat ik op een kantoor daar werk met werfkelders.
Probleem is dat je aan de werfkelders qua onderhoud vrij weinig kan doen tenzij de hele weg erboven open ligt.