Literatuurmuseum verhuist naar Utrecht en wordt nieuwe invulling van Magazijn De Zon aan de Oudegracht Literatuurmuseum verhuist naar Utrecht en wordt nieuwe invulling van Magazijn De Zon aan de Oudegracht

Literatuurmuseum verhuist naar Utrecht en wordt nieuwe invulling van Magazijn De Zon aan de Oudegracht

Literatuurmuseum verhuist naar Utrecht en wordt nieuwe invulling van Magazijn De Zon aan de Oudegracht
Magazijn de Zon. Foto: Robert Oosterbroek
Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum gaat verhuizen uit Den Haag en zal zijn intrek nemen in Magazijn de Zon, waar tot een aantal jaar geleden de Centrale Bibliotheek en boekhandel Broese zaten. Het bijzondere pand aan de Oudegracht in Utrecht moet daarmee vanaf 2025 een nieuwe bestemming krijgen.

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum gaat verhuizen uit Den Haag en zal zijn intrek nemen in Magazijn de Zon, waar tot een aantal jaar geleden de Centrale Bibliotheek en boekhandel Broese zaten. Het bijzondere pand aan de Oudegracht in Utrecht moet daarmee vanaf 2025 een nieuwe bestemming krijgen.

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum zit nu nog in Den Haag, maar moet dat pand binnen enkele jaren verlaten. Het museum was dus op zoek naar een nieuw onderkomen en diende – naast vijf andere partijen – een plan in om huurder te worden van Magazijn De Zon, het pand op de hoek van de Oudegracht, Stadhuisbrug en Choorstraat.

Sinds januari dit jaar konden mogelijke nieuwe huurders zich bij de gemeente melden met hun plannen voor het pand van vier verdiepingen. Dat hebben zes geïnteresseerden gedaan. De binnengekomen plannen zijn vervolgens beoordeeld aan de hand van drie criteria, waarvan de huurprijs die ze willen betalen de belangrijkste is. Verder moet het gaan om een maatschappelijke invulling en om een huurder die bijdraagt aan de binnenstad. De gemeente wil er zo voor zorgen dat het gebouw een aantrekkende werking heeft en toegankelijk is voor een breed publiek.

Trots

Wethouder Dennis de Vries is blij met de komst van het museum. “Hun plan sluit aan op de wensen die we ophaalden tijdens de gesprekken met de stad over wat er met dit pand moet gebeuren. Met deze invulling blijft iedereen welkom in het pand en zijn de bijzondere lichtkoepel en het dak voor iedereen te beleven”, aldus De Vries.

Ook wethouder Eva Oosters is enthousiast: “Ik ben enorm trots dat dit museum naar onze stad wil komen. Het is uniek dat het in de binnenstad kan komen en sluit mooi aan op andere musea en de bibliotheek van de stad.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wethouders De Vries (L) en Oosters (R) met directeur van het museum Aad Meinderts en het kinderboekfiguur Kikker bij de dichtregel die de Utrechtse graffitikunstenaar JanIsDeMan op de muur maakte.

Ontdekken

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum wil bezoekers van alle leeftijden verhalen laten ontdekken en beleven. Het museum trok in 2022 meer dan 100.000 bezoekers en hoopt dat aantal op de nieuwe locatie in Utrecht te verdubbelen.

Museumdirecteur Aad Meinderts is enthousiast. “Ik voel me al ontzettend welkom hier. De mogelijkheden die Utrecht biedt, zijn belangrijk”, zegt hij. Verder denkt hij dat Magazijn De Zon de ideale locatie is voor de collectie van schrijversbrieven en -portretten, handschriften en kinderboekenillustraties en het tentoonstellings- en activiteitenprogramma van het museum.

“Ooit was het pand een warenhuis, nu wordt het een warenhuis waar je kunt dwalen tussen schrijvers en verhalen. Door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid per trein, is Utrecht een aantrekkelijke vestigingsplaats.” Het museum wil de entree op de begane grond toegankelijk maken voor iedereen, zodat mensen ook zonder toegangskaartje de lichtkoepel in het pand kunnen bekijken.

Goedkeuring

De Utrechtse gemeenteraad moet nog goedkeuring geven aan de kosten van de restauratie, maar in 2024 moet het opknappen van het pand beginnen. In 2025 wil het museum in Magazijn De Zon de deuren openen. Tijdens de restauratie zoekt gemeente Utrecht naar de invulling voor de vierkante meters op de begane grond die nog vrij zijn.

Geschiedenis

Magazijn De Zon werd gebouwd in meerdere fasen; het oudste deel werd in 1850 gebouwd aan de Stadhuisbrug. In 1898 werd het gebouw gekocht door de zwager en broer van Vroom & Dreesmann, die het Manufacturenwinkel De Zon noemde en er de vierde verdieping op bouwde. Nadat hij zich aansloot bij de firma Vroom & Dreesmann, werd het gebouw tussen 1905 en 1933 flink uitgebreid. Omdat ze ook de eigenaar zijn van een tweede gebouw aan de Oudegracht, besluiten ze de tussenliggende panden aan de Stadhuisbrug en de Oudegracht ook te kopen. Zo ontstond het pand zoals we dat nu nog kennen. De gebouwen zijn sinds 1972 in handen van de gemeente.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Mathijs

  Wat leuk! Ik ben met de kinderen vorig jaar in het museum in Den Haag geweest. Dit is echt een aanwinst voor de stad!

 2. Wim

  Wat een uitstekende invulling! Een mooie verrassing dat het pand niet wordt opgeofferd aan het zoveelste commerciële (horeca-)concept.

 3. C.

  Mooie aanwinst voor Utrecht, want een interessant museum, en mooie invulling en gebruik van het gebouw op deze locatie.

 4. Old lad

  Leuk en goed dat Utrecht zich hiermee nog meer specialiseert op cultureel vlak! Ik behoor (helaas) niet tot de doelgroep, maar met het Nijntjemuseum, Spoorwegmuseum, en het Kinderboekenmuseum is er een behoorlijk sterk aanbod voor jongere kinderen.
  Misschien toch ook nog maar een serieus museum ergens? Schaar ik het schamele aanbod van het Centraal Museum dan voor het gemak maar niet onder.

 5. Len

  Had dat niet beter geïntegreerd kunnen worden met de bibliotheek Neude? Zijn die ook meteen uit de financiële malaise.

 6. Leon

  Cool. Weer een pronkstuk erbij voor het mooie Utrecht.

 7. Paul

  Old Lad, waarom ben je niet de doelgroep? Het literatuurmuseum richt zich op literatuur voor volwassenen? Het kinderenboekenmuseum op die voor kinderen.

 8. Boekenwurm

  Feest! Dat belooft wat!

 9. Hans

  Wat een geweldig goed nieuws is dit!

  Niet in de laatste plaats omdat Utrecht er ook nog eens een extra fiets bij krijgt!

  https://literatuurmuseum.nl/nl/ontdek-en-beleef/literatuurlab/artikelen/de-fiets-van-bob-den-uyl

 10. Herman

  Pffffff, das nu niet bepaald een echte publiekstrekker of instelling due bereid is goede huur te betalen.

 11. Jos Stelling

  Geweldige bestemming voor een geweldig pand op een geweldige plek in een geweldige stad.

 12. Berk

  Wat goed, zou echt een mooie aanwinst zijn

 13. Utrechtvoorutrecht

  @Herman U bent nooit geweest? Zelfs op de onaantrekkelijke locatie in DH wordt het prima bezocht.

 14. Kloek

  @ Herman

  Kennelijk juist wel, want degene die de meeste huur wilde betalen (en het beste de huur kon betalen op de middellange termijn) kreeg het pand, naast het voldoen aan de andere voorwaarden. Staat letterlijk in het artikel.

  Daarnaast een museum dat 100.000 bezoekers per jaar trekt die 10,- of 8,50 per bezoeker betalen is een behoorlijke publiekstrekker. Dan zit je net in de categorie onder de topmusea, maar al boven de regionale/ provinciale musea qua bereik. Dus gewoon subtop. Ook internationaal gezien.

 15. Statler

  Een mooie bestemming voor dit fraaie gebouw.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 16. Rutger

  Ik ben met m’n zoontje wel tientallen keren in het Kinderboekenmuseum geweest toen we in Den Haag woonden. Natuurlijk leuk voor Utrecht, maar ik vind het vooral erg jammer voor Den Haag dat het museum daar verdwijnt.

 17. W.H.de Groen

  Fantastische ontwikkeling voor het Utrechtse. Werkelijk een aanwinst.

 18. Johan

  En dan duikt ook hier weer een zuurpruim op. @Herman
  Deze keer gelukkig slechts een eenling. Wat een prachtige bestemming!

 19. Wil

  Herman leest geen boeken

 20. Binnenstadbewoner

  Mooie bestemming voor dit gebouw inderdaad.

  Neemt niet weg dat je je kunt afvragen of er onderhand niet te veel grote musea in Utrecht zijn. Dit museum had ik graag gegund aan een provinciestad met intercitystation voor goede bereikbaarheid. De provinciesteden hebben bijna niks qua grote musea en de grote steden hebben alles. Een groot museum betekent immers ook meer toeristen en dagjesmensen die geld uitgeven. Als we ergens geen tekort aan hebben dan is dat het wel

 21. Complimenten

  Complimenten met deze keuze
  Was even bang dat d66 er weer een herriehoreca van zou maken

 22. Rob Arbouw

  Wauwie!

 23. Katja

  Goed nieuws, hopelijk geen schreeuwerige ingang maken als het Postkantoor…
  En geen horeca !? Is de gemeente de weg kwijt haha !!!

 24. Koel Hoofd

  Mooi, tenminste geen horeca of deugclub op die locatie.

  @UtrechtvoorUtrecht
  (On)aantrekkelijkheid pand/locatie is compleet ondergeschikt aan bereikbaarheid. De locatie in Den Haag is heel veel beter bereikbaar voor het grote publiek dan de Utrechtse eco-enclave en… heeft ook nog het het strand op steenworp afstand.

  @Kloek
  Maar wat als die inkomsten teruglopen omdat het publiek met kinderen te veel moeite moet doen om er te komen en er voor/na het bezoek niets anders leuks is voor die kinderen om te doen? De tijd zal het leren…

 25. WvR

  @Binnenstadbewoner:
  Utrecht *is* een provinciestad…

 26. Suus

  Fantastisch!

 27. Kloek

  @ Koel Hoofd

  Het museum is helemaal niet alleen maar bedoeld voor kinderen.

  En waarom zouden de inkomsten teruglopen?

  Dit museum is een landelijke trekpleister en bestaat al sinds 1956 als ik het goed heb.

  En hoezo is de Utrechtse locatie slecht te bereiken? Ligt maar een klein stukje verder van het GROOTSTE STATION van Nederland dan de locatie in Den Haag.

  Binnen 10 minuten wandelen (kan zelfs sneller) sta je op Utrecht Centraal vanaf magazijn de Zon. Ook de parkeergarages onder Hoog Catherijne liggen op een steenworp afstand. Er rijden meer Intercity’s en Sprinters naar Utrecht dan richting Den Haag. Daar Utrecht vanuit 60-70% van Nederland binnen een uur te bereiken is, is de locatie voor bijna heel Nederland gemakkelijker te bereiken dan die in Den Haag.

  Verder heeft Utrecht al het Internationaal Literatuur Festival binnen haar gelederen.

  Nog weer verder. Aan de huidige binnenkant van de Zon hoeft nauwelijks iets aangepast te worden voor de komst van dit museum. De bouwstructuur aan de binnenzijde is degelijk en in zeer goede staat, op lucht-/klimaatbehandeling na. Alleen de benedenverdieping van dit pand wordt aangepakt door de gemeente.

 28. Martin

  @Koelhoofd. De binnenstad van Utrecht slecht bereikbaar? Utrecht ligt in het midden van het land en het is het spoorknooppunt van Nederland. In de binnenstad zijn allemaal parkeergarages en er zijn Park & Rides.

  En dan schrijf je dat er verder niets te doen voor kinderen? Utrecht is een hartstikke leuke stad voorbkinderen. De stad zit vol met bioscopen, ze kunnen de Domtoren beklimmen, winkelen, naar Museum Speelklok, het Nijntjemuseum, het spoorwegmuseum. Zo te lezen ben je erg tegen de verhuizing naar Utrecht maar heb je nog niet de juiste argumenten gevonden.

 29. Scherpschutter

  Als je als gemeente dan zo nodig vastgoedexploitantje moet spelen, doe het dan op zijn minst fatsoenlijk. Deze huurder is insolvabel! Ze drijft al sinds haar oprichring vrijwel volledig op subsidie en deze subsidie eindigt in 2024…

  Dus niet alleen heeft de gemeente een huurder in huis gehaald met een zeer ongezonde bedrijfsvoering (zo niet een compleet falend business model), daar bovenop is het geheel denkbaar dat deze nieuwe huurder vanaf dag 1 van de huurovereenkomst nota bene in leven gehouden moet gaan worden van geld van de Utrechtse belastingbetaler. De gemeente die een ‘huurder’ in huis haalt, maar de huur alleen kan betalen als de gemeente de huur betaalt….Je verzint het niet.

  Bad deal, folks. Very bad deal.

 30. Don

  Kijk de volgende culturele instelling die de onuitputtelijke subsidie ruif van de gemeente leeg komt vreten. Wat gaat dit de utrechtse belasting betaler weer kosten. Kunnen we de volgende gemeentelijke belasting verhoging al weer tegemoet zien. Waarom gaat dit museum niet naar de in geldnood zittende bibliotheek kunnen ze elkaar financieel overeind houden dat zou een mooie besparing zijn. Kunnen de bibliotheek vestigingen in de buitenwijken, waar de belasting betalende utrechters wonen, wellicht open blijven.

 31. Kloek

  @ Don

  En dat baseer je op het onfeitelijke gebazel van ene SS?

  En het onderbuik ophitsen is al weer gestart!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).