Gemeente doet dringend beroep op Utrechters: ‘Neem je verantwoordelijkheid’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente doet dringend beroep op Utrechters: ‘Neem je verantwoordelijkheid’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente doet dringend beroep op Utrechters: ‘Neem je verantwoordelijkheid’

Gemeente doet dringend beroep op Utrechters: ‘Neem je verantwoordelijkheid’
In Utrecht wordt gewerkt aan de nieuwe noodverordening om mensen te houden aan de nieuwe maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Maandagavond werd duidelijk dat burgemeesters onder meer mogelijkheden krijgen om boetes uit te delen.

In Utrecht wordt gewerkt aan de nieuwe noodverordening om mensen te houden aan de nieuwe maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Maandagavond werd duidelijk dat burgemeesters onder meer mogelijkheden krijgen om boetes uit te delen.

De gemeente Utrecht roept mensen nogmaals op om binnen te blijven en ten minste 1,5 meter afstand te houden. “Gelukkig zien we dat een heleboel mensen zich aan de dringende adviezen houden. We merken dat signalen over drukte dit weekend duidelijk zijn aangekomen, mensen spreken elkaar meer aan op onverantwoord gedrag.”

“We doen een dringend beroep op Utrechters: neem je verantwoordelijkheid. Wacht niet tot je wordt aangesproken door politie of gemeente, maar pas zelf je gedrag aan en spreek ook elkaar aan. In deze crisis hebben we de hulp van iedereen nodig. Dit is in belang van jezelf en van onze gezamenlijke gezondheid. Let op jezelf, en pas op elkaar.”

Noodverordening

De noodverordening die op 17 maart is afgekondigd, zal worden uitgebreid met de maatregelen die op 23 maart zijn aangekondigd. De gemeente wacht nog op een zogenaamd landelijk aanwijzingsbesluit en een modelverordening. Daarmee kunnen alle veiligheidsregio’s aan de slag.

Burgemeesters krijgen de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te treden en forse boetes uit te delen. Bijvoorbeeld aan mensen die toch samenscholen of bedrijven die zich niet houden aan de nieuwe afspraken.

De verwachting is dat de uitgebreide noodverordening nog deze week van kracht wordt en dan wordt ook duidelijk wat er precies in komt te staan.

Handhaving

De uitgebreide handhaving wordt nog uitgewerkt en is dus nog niet van kracht. Er kan als dat nodig is al wel met boetes worden gewerkt, maar het uitgangspunt is momenteel om mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.

“Het betekent wel dat er strenger KAN worden gehandhaafd als dat nodig is, bijvoorbeeld met boetes”, aldus de gemeente in een statement. Ook in de nieuwe situatie is voorlopig het uitgangspunt om mensen te wijzen op verantwoordelijkheid en niet direct boetes uit te delen. Ook wordt er gekeken of er wel voldoende capaciteit is om de nieuwe regels te handhaven.

Veiligheidsregio

De gemeente meldt dat het sluiten van (natuur-)gebieden nu nog niet aan de orde is. Er wordt gekeken aan welke praktische zaken nu behoefte is in de veiligheidsregio.

Na de persconferentie van maandag kwamen minister Grapperhaus en alle voorzitters van de 25 veilligheidsregio’s bij elkaar. Jan van Zanen is voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht, waar alle gemeentes in de provincie onder vallen.

Later deze week zal de burgemeester verder praten met andere burgemeesters uit de provincie om de maatregelen verder duidelijk te maken.

Bekijk hier alle nieuwe maatregelen van het kabinet die maandagavond duidelijk zijn geworden.

17 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Ik was vanochtend in de Plusmarkt aan de van Ostadelaan, om 7 uur (!)
  Om in een lege supermarkt te kunnen winkelen. Er waren nog 2 andere klanten, zei wilden langs mij in een smal gangetje. Toen ik vroeg of zei om wilden lopen of even wachten, weigerden ze allebei. De supermarktmedewerkers deden niets om de 1,5 m te waarborgen en namen het ook niet voor me op. Ik ben chronisch ziek en kan aan deze ziekte dood gaan.

 2. Handhaving?

  Wellicht een idee voor burgemeester van Zanen!!!!??? Persconferentie ,dat Utrecht echt gaat handhaven
  Bewoners zijn er aan gewend dat handhaving in Utrecht altijd wegkijkt
  de burgers gaan zich niet aan de regels houden
  Het is nu een zaak van leven of dood
  Nu moet de burgemeester laten zien wat hij echt kan,,,,optreden handhaven boetes uitdelen

 3. Kadoendra

  @Inez

  Beste Inez, bij rampen en slechte situaties zie je vaak dat het goede bij veel mensen naar boven komt, maar er zijn ook personen waarbij juist het slechte naar boven komt en daar ben jij nu helaas slachtoffer van geworden.
  Als jij niet naar een andere supermarkt kan gaan raad ik je aan om telefonisch contact op te nemen met de chef van de Plus, want ik heb het sterke vermoeden dat hij/zij jou wel serieus neemt.

 4. Sjaak

  @ Handhaving

  Als je boetes en straffen nodig hebt om je aan een paar zeer eenvoudig na te leven richtlijnen en regels te houden ben je kansloos.

  Het is overigens minderheid, wel een een grote minderheid, die zich niet aan de regels en richtlijnen kan houden. Bedenk dat wel.

  Wat je van het weekend zag zijn (lang) niet alle Nederlanders. Verreweg de meesten zaten waarschijnlijk gewoon thuis. De minderheid is alleen redelijk dominant en valt dan extra op.

  Blij dat onze overheden ONS aanspreken op onze verantwoordelijkheid, zodat we onze vrijheid niet hoeven in te leveren. Dat is het mooie aan Nederland.

  Dat je vrijwillig om een dictatuur of autoritair regime roept is ook al triest.

  Dus mensen, volge gewoon de regels en richtlijnen en denk wat flexibeler. Wijk gewoon een teefje af van wat je gewend bent. Mijn leven heeft nog niets eens echt aan kwaliteit ingeboet, ongeacht at ik al bijna 2 weken binnen zit.

 5. Martin

  Ik snap toch al niet waarom je in supermarkten nog van beide kanten een gangpad in kan lopen. Als je slechts in één richting door een gangpad mag lopen, loop je elkaar veel minder in de weg.

 6. Erwin

  Geen boa of politie gezien vandaag… lekker handhaven zo

 7. Ellen

  @Inez, wat vervelend! Er zijn mensen uit de buurt die graag boodschappen voor u doen. Laat maar weten dan breng ik u in contact

 8. Inez

  @kadoendra en @ellen: Bedankt voor jullie steun en tips!

 9. Joris

  Ze zouden ook moeten overwegen om joggen te verbieden. 90% van de joggers passeert je al puffend en zwetend op vaak minder dan een meter afstand!!

 10. Hetty

  Wij kiezen expres voor de Jumbo op de IBB-laan, daar is het lekker ruim, ruime gangpaden, veel kassa s zijn open, dus korte wachtrijen, en ze hebben een groot assortiment. Ook hangen er borden boven de gangpaden met wat er in dat pad te verkrijgen is. Dan hoef je niet zo te zoeken, wat ook de doorstroming ten goede komt. Doordeweeks is deze winkel al om 8,00 open, tot 21,00 s avonds. Een aanrader, zeker in deze Corona-tijden.

 11. Ruud Parée Meijer

  Niet genoeg mankracht om goed te kunnen handhaven ?
  Hoe simpel kan de oplossing zijn.
  Zet militairen in en geef hen de zelfde bevoegdheid als de politie als het om handhaving van de noodmaatregelen gaat.

 12. Berend

  Maar kent iedereen de regels wel? Niet iedereen leest DUIC, of kijkt journaal.

 13. Pluto

  Grappenhaus was zelf al heel verwarrend in de persconferentie
  Het is tijd dat burgemeester van Zanen in persconferentie op Utrecht tv radio m de bewoners toespreekt
  Utrecht heeft veel inwoners die denken dat alles mag
  Dat is ontstaan omdat handhaving al jaaaaaren wegkijkt

 14. Kees Truijens

  @Martin
  Eénrichtingsverkeer. Een heel goed idee.

 15. Jackbaby

  Joris.
  Verbieden van joggers in het park werkt waarschijnlijk niet. Als ze daar niet mogen rennen gaan ze door de binnenstad (wat nu al het geval is).
  Misschien moeten er tijden worden ingesteld: ‘s morgens een uur en de avonds een uur.

 16. Teunemans

  Jackbaby, dat lijkt me een heel goed plan. Dat is een leuke klus voor handhaving.

 17. Anne Marie ten Berge

  Zolang Mark Rutte (minister-president VVD) niet FORMEEL de NOODTOESTAND heeft afgeroepen hebben noodmaatregelen geen kracht van wet en kunnen niet gehandhaafd worden. Wel kan de politie alert zijn, bevelen geven en bekeuren als de veiligheid en ernstige overlast in het geding zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).