Maatregelen coronacrisis verder aangescherpt; Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden | De Utrechtse Internet Courant Maatregelen coronacrisis verder aangescherpt; Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden | De Utrechtse Internet Courant

Maatregelen coronacrisis verder aangescherpt; Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden

Maatregelen coronacrisis verder aangescherpt; Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden
Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Het kabinet heeft alle evenementen en bijeenkomsten verboden tot 1 juni en de burgemeesters krijgen de mogelijkheid om boetes uit te delen aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen.

Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Het kabinet heeft alle evenementen en bijeenkomsten verboden tot 1 juni en de burgemeesters krijgen de mogelijkheid om boetes uit te delen aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen.

Premier Rutte en drie ministers gaven een nieuwe persconferentie rond de ontwikkelingen rond het coronavirus op maandagavond 23 maart. Daar werd gemeld dat alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni zijn afgelast.

Lees onderaan dit bericht alle maatregelen op een rij.

Alle samenkomsten, bijeenkomsten en evenementen zijn daarmee verboden – ook voor minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en bruiloften is een beperkte uitzondering mogelijk.

Blijf zoveel mogelijk thuis

De boodschap is om zo min mogelijk het huis uit te gaan. Alleen als thuiswerken geen optie is, is het nog de bedoeling om naar het werk te gaan. Ook als er één iemand in het gezin koorts heeft, moet iedereen thuis blijven.

Ook werd gesteld dat mensen alleen boodschappen moeten gaan doen en ten hoogste drie mensen tegelijk op bezoek kunnen hebben. Ook dan geldt afstand houden.

Verlenging

Eerder werden de maatregelen aangekondigd tot 6 april, maar dat is dus verlengd. Ook de handhaving van de maatregelen wordt aangepast. Burgemeesters krijgen de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te treden en forse boetes uit te delen.

Mensen die toch samenscholen zullen per persoon een boete van rond de 400 euro kunnen verwachten en bedrijven die zich niet houden aan de nieuwe afspraken kunnen boetes rond de 3000 tot 4000 euro kunnen krijgen.

Sluitingen

Het wordt mogelijk om verschillende locaties af te sluiten als dat noodzakelijk blijkt. Dit kunnen parken, bossen of stranden zijn. De supermarkten moeten een deurbeleid gaan hanteren als er teveel mensen binnen zijn. Winkels die zich er niet goed aan houden kunnen gesloten worden.

Burgemeesters kunnen tevens het verbod op groepsvorming gaan inzetten. Dat betekent dat 3 of meer mensen die niet genoeg afstand houden en niet tot dezelfde familie behoren een boete kunnen krijgen.

Alle maatregelen op een rij:

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn (bron Rijksoverheid):

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

1 Reactie

Reageren
 1. M.Kurvers

  in vredesnaam Burgemeester: besteed aandacht aan zaken zoals Hornbach.Elke dag dat je daar langs rijdt is de parkeerplaats overvol.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).