Gemeente gaat Fort de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht restaureren en herontwikkelen Gemeente gaat Fort de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht restaureren en herontwikkelen

Gemeente gaat Fort de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht restaureren en herontwikkelen

Gemeente gaat Fort de Gagel in Utrechtse wijk Overvecht restaureren en herontwikkelen
Fort de Gagel. Foto: Aerophoto Schiphol
De gemeente Utrecht gaat Fort de Gagel in de wijk Overvecht restaureren en herontwikkelen. Het fort, dat onderdeel is van De Nieuwe Hollandse Waterlinie, moet een uitvalsbasis worden voor mensen die het Noorderpark bezoeken. Zo komt er een nieuwe horecagelegenheid en een voetgangersbrug naar het fort.

De gemeente Utrecht gaat Fort de Gagel in de wijk Overvecht restaureren en herontwikkelen. Het fort, dat onderdeel is van De Nieuwe Hollandse Waterlinie, moet een uitvalsbasis worden voor mensen die het Noorderpark bezoeken. Zo komt er een nieuwe horecagelegenheid en een voetgangersbrug naar het fort.

De werkzaamheden starten vrijdag, met onder meer de restauratie van het wachthuis en de kazerne. De gemeente gaat roest verwijderden, het voegwerk van de gebouwen herstellen en scheuren van de gevel repareren. Verder worden de ramen en deuren geschuurd en geschilderd. Om het energieverbruik van de gebouwen te verminderen, wordt in alle ramen isolatieglas geplaatst.

Tekst loopt door onder afbeelding

Gebouw A is het wachthuis en gebouw B de kazerne. Beeld: gemeente Utrecht

Ook voor de komst van de horecagelegenheid zijn de nodige werkzaamheden nodig. Het restaurant wordt gebouwd in de vorm van de oorspronkelijke aardenwal, waarbij het oude monumentale deel overloopt in de nieuwbouw. Op het dak van het wachthuis komt 100 vierkante meter zonnepanelen. De ruimtes in het wachthuis en de kazerne worden straks gebruikt als zalen voor vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Vanaf vrijdag worden twee of drie dagen lang palen geplaatst die nodig zijn voor de fundering van de horeca. Daarna wordt de bekisting voor de fundering gemaakt en worden de begane grondvloer en een aantal muren gestort. Voor bezoekers van het forteiland komen er een voetgangersbrug en parkeerterrein en er worden wandel- en fietspaden aangelegd die leiden naar andere forten zoals Fort aan de Klop, Ruigenhoek en Blauwkapel.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fort de Gagel. Foto: Aerophoto Schiphol

Voorbereidingen

De gemeente is in augustus al begonnen met voorbereidende werkzaamheden. Als eerst is de bovenste zandlaag van het fort afgegraven. Dit zand is bewaard, omdat er allerlei zaden en sporen van planten in zitten die op het eiland groeien. “Deze laag werkt voor hen als een soort geheugen”, legt de gemeente uit. “Door deze grond later weer terug te brengen als bovenste grondlaag, houden we de oorspronkelijke beplanting zoveel mogelijk intact.”

“Door de grond later terug te brengen, houden we de oorspronkelijke beplanting zoveel mogelijk intact”

Ook is een tijdelijke dam aangelegd om tijdens de bouw op het eiland te kunnen komen. De gemeente kreeg bezorgde berichten van omwonenden, die bang waren voor schade aan het onderwaterleven, maar de aanleg van de dam bleek volgens de gemeente de enige manier om veilig op het eiland te komen. Het graafwerk is inmiddels klaar, wat betekent dat het fort nu bloot is komen te liggen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Nu de graafwerkzaamheden klaar zijn, ligt er een ontkleed fort. Beeld: gemeente Utrecht

Archeologische vondsten

Waar gegraven wordt, worden ook weleens mooie archeologische vondsten gedaan en dat is ook nu het geval. Archeologen van de gemeente hebben met een metaaldetector de bodem van de bouwput onderzocht.

Ze vonden onder meer veel aardewerkscherven, waarvan de oudste uit de veertiende eeuw stammen. De scherven kwamen daar mogelijk terecht doordat de inhoud van beerputten als mest op de weilanden buiten de stad werd uitgereden.

Metalen voorwerpen

Dat is volgens de gemeente ook een verklaring voor de vondst van veel metalen voorwerpen die ouder zijn dan de bouw van het fort aan het begin van de negentiende eeuw. De archeologen vonden onder meer zeven munten, vijf bronzen en zilveren knoopjes, een bronzen vingerhoed, een lakenlood, een theelepel en fragmenten van bronzen kookpotten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld: gemeente Utrecht

Ook zijn negen loden kogelpunten gevonden uit de tijd van het fort. Die werden waarschijnlijk gebruikt tijdens schietoefeningen. Vier koperen 9 mm kogelhulzen dateren volgens de archeologen uit 1936 en 1940. Die houden mogelijk verband met de bouw van drie betonnen groepsschuilplaatsen op het fort.

Werelderfgoed

Fort de Gagel is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat in juli werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 kilometer uitstrekt. Het bestaat uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, Werelderfgoed sinds 1996.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fort de Gagel. Foto: Aerophoto Schiphol

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is gebouwd tussen 1815 en 1940 en bestaat uit 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders, die Nederland moeten beschermen door land tijdelijk te laten overstromen.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. tinus

  bestaat er nog een plek in Nederland waar GEEN horeca is… een plek waar je ongedwongen van rust, ruimte en natuur kan genieten?

 2. ACTK

  Fijn dat het fort een openbare bestemming krijgt. Goed nieuws voor burgers van Utrecht en omgeving en een verrijking voor de omgeving!

 3. Bill

  Ah, vandaar dat het poffertjesrestaurant geen doorgang kreeg. Gemeente, wel opletten dat er geen vette producten in die nieuwe horecagelegenheid worden verkocht, slecht voor de jeugd in Overvecht!!

 4. n Utrechter

  Volgens mij zou het bezoekerscentrum op fort de Gagel al in 2016 open gaan?
  Vanwaar die vertraging.

 5. JE

  Lijkt me straks een prima plek voor die poffertjeskraam.

 6. Zuilen030

  Ben benieuwd naar het soort horeca, de poffertjeskraam was niet goed ivm overgewicht, kijken welke draai de gemeente hieraan geeft?

 7. Lombokker

  Mooie plek voor een poffertjeskraam.

 8. stefan

  Knap hoor, met een metaaldetector aardewerkscherven vinden!

 9. John

  Krijgen we nog meer te dikke kinderen in Overvecht.

 10. Marcel

  Wat we hier zeggen is voor een beperkt groepje. Maar wie weet. Deze ontwikkeling past niet bij de kernactiviteiten van de gemeente. Dat is geld van burgers die belasting betalen en er op mogen vertrouwen dat dit goed besteed wordt. Voor bouwgrond van huizen b.v. Dit is echt te belachelijk voor woorden. Een politieke partij zou dit voor moeten dragen om dit te doen. Op het stads kantoor zitten ambtenaren waarvan er 1 zijn vinger heeft opgestoken en gezegd: misschien kunnen we dit is in een commissie vergadering bespreken? Dan zou er een partij moeten zijn die zegt: daar moet een private partij op inschrijven en die kan dan de kosten investeren. Mag zelfs dubbel glas in in een monument?!!!
  Poffertjes kraam mag niet maar dit wel. Kunnen we deze groep mensen misschien is naar huis sturen met de komende verkiezingen? Kan er een onderzoeks journalist komen, van Duic b.v., die openheid van zaken, begroting/welk potje, vraagt? Echt, ik heb gemeente raadswerk gedaan maar vind dit compleet belachelijk.

 11. florijn

  Nu weet ik uit betrouwbare bron, dat er nog bezwaarprocedures lopen. Hiermee is de omgevingsvergunning nog niet onherroepelijk en gelden de regels zoals in onderstaande link aangegeven.

  https://pki.utrecht.nl/Loket/product/21936c5e9961d8a2bc4392f1ff3f0f0c

  Dit geldt waarschijnlijk niet voor de gemeente zelf, dus werk aan de winkel voor het journaille 🙂

 12. Luuk Upuuk

  Als die horecagelegenheid dan maar geen poffertjes gaat verkopen.

 13. wollie

  poffertjes zijn overrated.

 14. Bernhard

  Geen poffertjes, maar ook geen gefrituurd eten of drankjes met suiker. Dat zou schadelijk zijn voor de Overvechtse de kinderen.

 15. Pee

  Wat blijft er over van deze plek als men al die zaken gaat veranderen en aan gaan sleutelen en bijbouwen dan is hetgeen waar het om draait niet meer te herkennen als geschiedenis en kan men het ook wel van die unesco lijst schrappen.
  Monumenten horen in originele staat te blijven maar ze gaan er gewoon verbouwingen houden en blijft niets van het origineel meer over.
  Over die horeca heb ik al helemaal geen goed woord over.
  Ook ik vroeg me af waarom er dan geen poffertjeskraam mag.
  Maar het is wel duidelijk dat men gewoon een smoes verzonnen had waarom die poffertjeskraam niet mocht doorgaan ,dit is dus de reden.

 16. Rivierenwijk

  Lunchroom Fort de Gagelslag.

 17. stefan

  Hey Marcel, ambtenaren bepalen niet wat de commissie bespreekt, dat bepaalt de commissie zelf. En het college van b&w stelt zaken aan de raad voor, niet de ambtenaren. Niet opgelet bij staatsinrichting op school?

 18. Realist

  Het moraliserende dikke kinderen argument was natuurlijk oliedom, men had beter eerlijk kunnen zijn. De plannen zien er verder prima uit.

 19. mark

  Lekker dikke kroket eten bij de horecagelegenheid. Net als de Amerikanen wil ik geen stap zetten buiten de stad zonder meteen ergens aan te kunnen schuiven en mijn buik te vullen. Verder wel een mooi idee natuurlijk.

 20. Herman

  Hoop wel dat er ook ruimte komt voor laagdrempelige culturele activiteiten en dat sociaal ondernemen ook mogelijk is.

 21. W.

  @Marcel: Het behoud van erfgoed vind ik een uitstekende besteding van belastinggeld.

 22. Marcel

  Hé stefan
  Zou moeten maar gebeurd niet. Al is in de raad gezeten? En de commissies?
  Denk t niet. School is wat anders dan praktijk.

 23. Hans

  Tinus,
  Je hebt groot gelijk…wordt Nederland geheel recratief (met horeca)?Met andere woorden..niets is meer spannend en/of een plotselinge ontdekking..alles via de gebaande paden..Lijkt IKEA wel….allemaal achter elkaar sjokken…puur uit verveling..

  Ha

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).