De Nieuwe Hollandse Waterlinie is door het Werelderfgoedcomité van Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Unesco heeft de inschrijving maandagmiddag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om de Utrechtse forten Fort aan de Klop, Fort de Bilt, Fort de Gagel, Fort Blauwkapel en de vier forten Lunetten.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt nu samen met de Stelling van Amsterdam Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’ en komt dus ook zo op de lijst te staan. De provincie Utrecht hoopt dat de werelderfgoedstatus bij gaat dragen aan een groeiend aantal bezoekers van het erfgoed.
De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 kilometer uitstrekt. Het bestaat uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, Werelderfgoed sinds 1996.
Het is gebouwd tussen 1815 en 1940 en bestaat uit 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders, die Nederland moeten beschermen door land tijdelijk te laten overstromen. Nergens ter wereld vind je een waterverdedigingslinie van deze omvang, in een zo goed bewaarde toestand, aldus Unesco.
Voorlopige lijst
Al voor de inschrijving van de Stelling van Amsterdam als Werelderfgoed in 1996 werd er gesproken over de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2011 kwam de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de voorlopige lijst voor een Unesco-nominatie.
Uiteindelijk is het nominatiedossier in 2019 ingediend bij Unesco in Parijs. In 2020 was er door de coronacrisis geen vergadering van het Werelderfgoedcomité, maar nu is het besluit dan toch genomen.
Tekst loopt door onder afbeelding
ICOMOS
Expertiseorgaan ICOMOS adviseerde het Werelderfgoedcomité eerder dit jaar nog om het dossier terug te verwijzen naar Nederland, zodat het verder kon worden verbeterd. Het Werelderfgoedcomité heeft echter besloten om de Hollandse Waterlinies toch direct in te schrijven.
Trots
De provincie is blij met de status van Unesco Werelderfgoed. Gedeputeerde Zita Pels, voorzitter liniecommissie: “We zijn ontzettend trots dat de Werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam nu uitgebreid is met De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als vier provincies zetten we ons al jaren in voor de bescherming, het behoud en het versterken van dit unieke stukje Nederland. We zijn dankbaar dat deze inzet nu is beloond door het Werelderfgoedcomité en we hopen dat er veel mensen van over de hele wereld De Hollandse Waterlinies komen bewonderen.”
De voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, Kathleen Ferrier, noemt de inschrijving ‘een prachtig moment voor ons land’. “Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. We mogen trots zijn op deze internationale erkenning. Maar laten we nu niet vergeten, dat er met de erkenning ook een grote verantwoordelijkheid komt: er heel goed voor te zorgen. Door deze inschrijving heeft Nederland zich aan dat doel internationaal gecommitteerd.”
Gekoppelde berichten
Gekoppelde berichten
Komende twee jaar restauratiewerkzaamheden aan forten Lunetten
De gemeente Utrecht gaat de vier forten Lunetten aan de oostkant van de stad komende…
Gemeente onderzoekt of historische Damsluisbrug aan Koningsweg kan worden teruggeplaatst
De gemeente Utrecht gaat de komende tijd de resten van de ooit gesloopte Damsluisbrug aan…
15 Reacties
ReagerenDat is mooi!
Wat ik me wel afvraag, als het hier eens een paar dagen hardnekkig blijft plenzen, loopt dan de waterlinie niet gewoon vanzelf vol met alle bijbehorende overlast?
@Thomasje — In Nederland staan ongeveer 1500 grote en kleine gemalen om de zaak leefbaar te houden. Kijk op gemalen.nl om ze te spotten.
Leuk dat de plofsluis in Nieuwegein nu ook officieel Werelderfgoed is.
Prachtig.
Ik hoop wel dat dit wonderschone historische erfgoed niet verpretparkt, verfestivalt, verhorecaat, verpest gaat worden door de gemeente, provincie, natuurmonumenten, en weet ik veel wie nog meer er geld uit wil slaan.
@Jolanda: Gelukkig is de hele Hollandse Waterlinie bezit van de landelijke overheid (veelal Rijkswaterstaat) en die gaan daar zeer voorzichtig mee om.
@JdV: haha hier heb ik even om moeten lachen. Veel forten zijn horecagelegenheid, camping, brouwerij of festivalterrein, of een combinatie van deze dingen.
Binnen de kaders van het Werelderfgoed is er nog veel mogelijk. Als de structuren, gebouwen e.a. van een fort maar niet worden aangetast. Er gaan natuurlijk geen soldaten meer worden gelegerd.
De historisch haven van Liverpool is zijn status als Werelderfgoed weer kwijt geraakt: https://nos.nl/artikel/2390201-historische-havenstad-liverpool-geschrapt-van-werelderfgoedlijst Dat kan dus ook als je er niet zorgvuldig genoeg mee omgaat.
In de beeldende kunst heb je follies. Installaties zonder ander nut dan dat ze leuk zijn om naar te kijken. Ik ben er dol op. De Hollandse Waterlinie is een pacifistische folly, geen mens is er ooit door beschermd. Nu ook nog werelderfgoed, geweldig!
Geweldig nieuws voor de inwoners van onze stad en de omliggende dorpen, want dit betekent dat het GROEN blijft nabij het Science Park !
@JdV
@erwin
Dat bedoel ik dus 😉
Heeft de waterlinie nu de status van internationaal pretpark gekregen?
En wat heeft dit voor konsekwenties voor de nieuwbouw van het Ronald McDonaldhuis? Mag er nu wel of niet gebouwd worden aan de grens van de waterlinie??
@Cor Nelis en Cornelis. In Science Park gaat het om Fort Hoofddijk. Dat ligt in de Botanische Tuinen en blijft dus vanzelf groen. In de toekomst moet ook de oude Hoofddijk weer beter zichtbaar worden. Daar wordt aan gewerkt. Met het Ronald Mcdonaldhuis heeft dit niets te maken. Die wilde gaan bouwen in een ander gebied bij Science park dat is aangewezen als natuurgebied
Tja daar gaan de bouwlocaties die zo broodnodig zijn voor een stel forten die al jaren waren vervallen en nutteloos zijn.Dit wordt het volgende debakel zoals ook gebeurde met natura2000 gebieden.
Hallo hier wonen mensen die ruimte nodig hebben om te wonen geen museum
Mooi nieuws! Hopelijk biedt deze status ook goede kaders om na te denken wat we met al die forten, schuilplaatsen en andere structuren willen. Als je ieder fort in museale staat wilt laten verkeren en ook een dergelijke functie wilt geven wordt het onbetaalbaar en lijkt me volstrekte overkill. Tegelijkertijd wil je zoiets moois ook niet verloren laten gaan.
Voor een aantal locaties kun je dan best kijken of het een andere/aanvullende toepassing kan krijgen, met respect voor de structuren en historie. Bij Fort aan de Klop gaat dat m.i. best prima met horeca en een camping. Op die manier laat je bovendien ook een andere doelgroep kennis maken met ons prachtige erfgoed, zonder daar grote c.q. structurele afbreuk aan te doen.