Gemeente gaat handhaven bij dagelijkse brooddumping langs Leidseweg | De Utrechtse Internet Courant Gemeente gaat handhaven bij dagelijkse brooddumping langs Leidseweg | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente gaat handhaven bij dagelijkse brooddumping langs Leidseweg

Gemeente gaat handhaven bij dagelijkse brooddumping langs Leidseweg
De gemeente heeft aangegeven beter te gaan handhaven bij brooddumpingen die bijna dagelijks plaatsvinden op de Timorkade langs de Leidseweg. De dumpingen die naar verluid al jaren spelen en tot overlast leiden, zijn nooit eerder via de officiële kanalen gemeld en derhalve niet eerder aangepakt.

De gemeente heeft aangegeven beter te gaan handhaven bij brooddumpingen die bijna dagelijks plaatsvinden op de Timorkade langs de Leidseweg. De dumpingen die naar verluid al jaren spelen en tot overlast leiden, zijn nooit eerder via de officiële kanalen gemeld en derhalve niet eerder aangepakt.

Een DUIC-lezer, die liever anoniem wenst te blijven, maakt elke dag foto’s van gedumpt brood langs de Leidsche Rijn. “Er komen hier dagelijks zwermen meeuwen, duiven en ratten op af. Het probleem speelt al jaren maar de laatste tijd wordt het steeds erger. Er wordt nu zelfs niet meer de moeite genomen om het brood kleiner te maken. Ik neem aan dat het dumpen goed bedoeld is, maar dit kan zo echt niet langer. Zoveel brood is helemaal niet goed voor die beesten en voor omwonenden trekt het veel ongedierte aan.”

Een gevolg van de brooddumpingen
Een gevolg van de brooddumpingen

De gemeente laat weten dat er nog nooit een officiële melding is binnengekomen en dat er daarom ook nog nooit actie tegen ondernomen is. “Brood weggooien is een vaker voorkomend probleem, maar we hebben niet de capaciteit om de hele dag te handhaven,” vertelt woordvoerder Jaqueline Rabius. “Als mensen ergens last van hebben moeten ze echt via de officiële kanalen melding maken dan kunnen wij ernaar gaan kijken. Hier is gewoon sprake van illegaal dumpen en daar kunnen we wat aan doen. Het wordt nu onderzocht.”

IMG_1257 IMG_1352 IMG_1353 (2)

13 Reacties

Reageren
 1. Woonbootbewoner van de Billitonkade

  Ik heb laatst een officiële melding gedaan over brooddumpingen bij het Haroekoeplein/Tanimbarkade en daar is niets mee gedaan, verschuilen achter dat er nooit een melding is gedaan is dus echt een zwaktebod. Er zijn zat handhavers maar die worden ingezet in de fietsenholocaust in het centrum.

 2. Katja

  Kijk een op de Amsterdamsestraatweg elke ochtend ? Eén grote puinhoop door afhaalzaken ! En ook hier ratten, muizen en ongedierte op twee benen…

 3. Fred Dekkers

  Zo maar voedselresten op straat dumpen is niet ok. Het is niet zo’n slechte (al of niet religieuze) overtuiging dat je voedsel niet moet verspillen. Zorg voor een container en goede verwerking van de etensresten (vergisting). Dit werkt alleen met goede communicatie/overleg met de mensen die de voedselresten aan de dieren voeren. In andere steden zijn hier goede ervaringen mee.

 4. [email protected]

  Hoe goed bedoeld ook van mensen, het trekt toch echt ongedierte aan, op kanaaleiland heb je dit probleem ook, veel ratten.

 5. Hippo

  Lever het brood dan in bij bijvoorbeeld een Voedselbank. Ik weet dat je binnen sommige overtuigingen geen voedsel mag weggooien (in de vuilnisbak) en dat dit ‘dieren voeren’ dan een optie lijkt, maar ratten fokken is ook niet de bedoeling lijkt me.

 6. ellen

  Je kunt het brood toch in een bruine kliko doen, dan komt het ook bij de dieren terecht.

 7. Claudia

  Of minder consumeren. Dan valt er heel wat minder weg te gooien.

 8. Wim Vreeswijk

  @Hippo ! Met jou ben ik het helemaal eens. Oud brood kun je overigens ook roosteren zodat het alsnog te verteren is. Wellicht is het een idee cameratoezicht te plaatsen bij deze illegale stortplaatsen van zo te zien: Turks brood (!) zodat we deze vervuilers op film kunnen tonen en opsporen via Buro Hengeveld.

 9. Antoine

  Geen officiele melding…. Meerdere bewoners hebben melding gedaan bij de gemeente. Wij wonen tegenover deze dumpplek en worden gek van de meeuwen en duiven…. Met veel schade als gevolg o.a. daken –> lekkages, Auto’s –> lakschade.

 10. Jan Wagemaker

  Ook tegenover de Kanaalweg / Cereol terrein, bij de Muntsluis verschijnen regelmatig gehele broden op de landtong bij Kanaalzicht. Volgordelijk doen zich ‘Ratatouille’ gerelateerde knaagdieren er zich te goed aan, van tijd tot tijd opgeschrikt door een peloton schreeuwende meeuwen die hun plek opeisen…

 11. Hippo

  @Wim Vreeswijk: dit lijkt me een ‘professionele’ dumping – winkels kunnen geen oude broden verkopen. Overigens zie ik in mijn wijk vooral ‘Hollanders’ (zo op het oog) ‘Hollands brood’ dumpen, ook halve broden tegelijk. Als je mensen aanspreekt, zeggen ze: ‘Er zitten hier eenden’, maar als je in de avond een massa brood dumpt, voer je ratten, geen eenden. Voor eenden is brood trouwens helemaal niet goed.

 12. Wim Vreeswijk

  Dat brood voor eenden helemaal niet goed is klopt. Ooit voerde ik eens stukjes stokbrood op een terras van Hotel Mitland. De eenden scheten inderdaad in no time het hele terras onder. Heb ik dus nooit meer gedaan.

 13. Lombokker

  Vooral de bewoners (en fietsers) langs de leidsekade hebben reden tot klagen volgens mij. Het is daar door die kolonie vetgemeste meeuwen een bombardement van stront. De daken van die oude pandjes zien letterlijk wit.
  Maareh misschien kan de gemeente wat bordjes plaatsen dat voeren niet de bedoeling is? Als bewoners mensen
  gaan aanspreken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).