Gemeente gaat in aanloop naar 900-jarig bestaan Utrecht 900 bomen uitdelen Gemeente gaat in aanloop naar 900-jarig bestaan Utrecht 900 bomen uitdelen

Gemeente gaat in aanloop naar 900-jarig bestaan Utrecht 900 bomen uitdelen

Gemeente gaat in aanloop naar 900-jarig bestaan Utrecht 900 bomen uitdelen
Foto: Robert Oosterbroek
In aanloop naar het 900-jarig bestaan van Utrecht in 2022 gaat de gemeente 900 bomen planten over de stad. Onderdeel van de campagne is dat de tien Utrechtse wijken een herinneringsboom krijgen op een publieke plek.

In aanloop naar het 900-jarig bestaan van Utrecht in 2022 gaat de gemeente 900 bomen planten over de stad. Onderdeel van de campagne is dat de tien Utrechtse wijken een herinneringsboom krijgen op een publieke plek.

De campagne van de gemeente heet 900 bomen voor 900 jaar Utrecht. De helft van het aantal bomen wordt uitgedeeld aan bewoners van de stad. Mensen kunnen zich hiervoor inschrijven via de website van de gemeente.

“Bij de inschrijving vragen we naar de wijk waar de boom geplant gaat worden. Met deze gegevens brengen we de verdeling van bomen in de stad in kaart en gebruiken we deze informatie om te zorgen voor een zo evenwichtig mogelijke verdeling van bomen in de stad.”

Herinneringsboom

De overige 450 bomen worden in de openbare ruimte geplant. Tien daarvan worden zogenoemde herinneringsbomen. Hiermee wil de gemeente een blijvende herinnering creëren aan het 900-jarig bestaan van de Utrechtse stadsrechten.

Dit jaar worden bewoners uitgenodigd om mee te denken over een plek voor zo’n herinneringsboom. “We richten ons daarbij op plekken op pleinen of in parken, waar de boom deel uitmaakt van de wijk en genoeg ruimte heeft om verder te groeien.” Uiteindelijk krijgt elke Utrechtse wijk een herinneringsboom.

23 Reacties

Reageren
 1. Frank van Laar

  De herinneringsboom voor Oost straks midden in het nieuwe Maliebaan Park!!

 2. Lexus

  Utrecht is veel ouder dan negenhonderd jaar. In werkelijkheid gaat het om de bevestiging van al eerder verleende rechten door keizer Hendrik V op 2 juni 1122. Het is te hopen dat er rond het jubileum in 2022 zorgvuldiger met de geschiedenis zal worden omgegaan dan nu vaak het geval is. Die bomen zijn mooi, maar er moeten er nog veel meer komen. Naar ik een tijd geleden heb gelezen is Utrecht een van de bomenarmste gemeenten van Nederland.

 3. Kadoendra

  Leuke actie en als er voor bepaalde bomen word gekozen die ook nog aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten is het nog leuker.

  Het is alleen jammer dat er wel een bomenkap dreigt in Amelisweerd……………

 4. Willem

  Nog meer bomen in de stad?!?! Als je bomen wilt kun je toch in Apeldoorn gaan wonen..?!

 5. Katja

  En wat doen we met het feit dat er 700 jaar geleden begonnen werd met de Domtoren ?

 6. Co

  Om Utrecht een beetje groener te maken mag de gemeente wel 9000 bomen uitdelen!

 7. Hetty

  Lexus, goed opgemerkt. Waarschijnlijk is het geld opgegaan aan al die herinrichtingen en werfverbeteringen, en heeft Utrecht zich daarom wat jonger voorgedaan, dan ze in werkelijkheid is. Als het aan mij gelegen had, had ik er juist wat jaren, wat zeg ik, eeuwen bijgesmokkeld, LOL. En was de stad Utrecht opgericht in het jaar 0, het jaar van Jezus geboorte. En hadden we er, in plaats van 900, duizenden, bij voorkeur resistente, bomen bij gekregen.
  Ik vraag me wel af, of deze 900 bomen resistent zijn, en zo nee, hoe lang het zal duren, voordat ze bezoek krijgen van de Schimmel-familie, het equivalent van het Corona-virus voor bomen. …De tijd zal het leren

 8. W

  Zet ze langs de nieuwe waterkanten aan de singel!
  Van Paardenveld t/m Catharijnesingel, daar kunnen er wel een aantal ter herinnering staan!

 9. Utrechtse Jantje

  Ik ben het tot nu toe met iedereen eens @Lexus jij hebt n punt …@Co …jij ook ,en @W ..wat een goed idee …Nou maar weer afwachten welke beslissingen de gemeente uit de hoge hoed tovert ….

 10. Lexus

  @Willem: een beetje googlen is voldoende om het belang van groen in het algemeen en bomen in het bijzonder in stedelijke gebieden te weten te komen. Ik heb er geen zin in om dat op dit forum over te doen. En er zijn heel wat redenen te bedenken waarom veel mensen liever in Utrecht wonen dan in Apeldoorn. Ook daar kunt u zelf met een beetje moeite zelf ook wel op komen. Wat overigens niet wegneemt dat Apeldoorn voor veel andere mensen een prima stad is om te wonen.

 11. Wim

  @ Willem

  Hahaha

 12. Scherpschutter

  Dat is absurd. Dit gaat miljoenen kosten…De kosten voor de bomen, de kosten voor het laten, planten van de bomen, het onderhoud, registraties en vergunningen: en voor wat? Om een klein feitje te herinneren dat verder vrijwel niemand bezighoudt?

  Bedrijf na bedrijf kegelt om…en dan op deze wijze met miljoenen smijten voor zoiets? We moeten nu toch ongeveer wel de bodem van deze totale gekte bereikt hebben?

 13. HArry

  Wacht even. Ik snap het niet meer. Eerst worden er 40.000 kerstbomen door een wethouder trots opgehaald en nu worden er weer 900 uitgedeeld.

  Wat een heerlijk verkwisting van geld en zingeving.

 14. Lexus

  Zojuist de mededeling gekregen dat achter de Lunetten I en II met groot materieel gekapt en gerooid wordt. Kennelijk moet de biomassacentrale gevoed worden. Zo schiet het natuurlijk niet op met de vergroening. Als we in Utrecht eens begonnen met het bestaande groen zo veel mogelijk te sparen. Ik ben het zowaar eens een keertje met Scherpschutter in zijn laatste bericht eens.

 15. Gerard

  @ Scherpschutter: nu moet je wel consequent blijven. De bedrijven die nu omvallen, is gewoon ondernemersrisico, toch? Die grote boze overheid moet eens stoppen met het belastinggeld van de hardwerkende burgers ongevraagd in allerlei ondernemingen te pompen waar die burgers misschien wel helemaal nooit komen omdat ze liever alles online bestellen. Deze periode is gewoon een mooie gelegenheid om eens flink aan de boom te schudden zodat de kansarme ondernemingen eruit vallen, zonder dat ze op een later tijdstip de gemeenschap nog veel meer belastinggeld gaan kosten. Kom zeg, al dat van overheidswege sponsoren van kleine ondernemers, we zitten hier toch niet in Cuba?

 16. Marjan Wertwijn

  Waar kan je de aanvraag doen als bewoners voor een herinneringsboom ?

 17. Koel Hoofd

  Zijn dat niet 900 bomen ter compensatie van al die bomen die de afgelopen paar jaar zijn gesneuveld in het kader van gemeentelijke beton en asfalt ambities?

 18. Léon

  Op de kop van de Voorstraat bij de Neude is nog wel een plek vrij voor een boom! Daar had met de verbouwing onlangs prima een boom bij gekund.

 19. Katja

  Maar de bomen in het Daalsepark gaan eraan…

 20. Adriaan

  Mag ik oproepen tot een slimme assortimentskeuze?
  De standaard eik, beuk, es etc zijn ongeschikt voor een gemiddelde tuin. Die worden meer dan 30 meter hoog.

  Er zijn ook van die soorten veredelde soorten die een meter of 10 hoog worden, al beter te behapstukken. Uiteraard bestaan er diverse andere boomsoorten van max 10-12 meter hoog.

  Veredelen kan een kwestie van de boom op een minder groeikrachtige onderstam/wortel enten zijn. Kijk daarbij naar bv laagstam appels en peren. Die hebben allemaal ene wortel van een andere plant waardoor wat boven de grond staat minder groeikrachtig wordt, maar wel lekkere vruchten geeft….

  Enten: je neemt een uitgelopen wortel van de gewenste ondersoort en een tak van wat er op moet. Beide snij je schuin af en zet je met plakband of kaarsvet aan elkaar. Na zeg een jaar is het aan elkaar gegroeid.
  Het afsnijden kent verschillende uitvoeringsvormen. Als de beide diameters bij elkaar in de buurt zitten gaat het vaak nog beter. Een boom zijn sappen gaan vooral langs de buitenkant heen en weer.

 21. JdV

  Mooi. 900 nieuwe bomen er bij. Dat compenseert meer dan voldoende voor die paar honderd zielige struikjes die weg gaan voor de hoognodige verbreding van de A27. Dank u gemeente. En nu ff met de kettingzaag naar Amelisweerd svp.

 22. Binnenstadbewoner

  Mooie positieve actie. Niemand die hierop tegen is.

 23. Bernhard

  @katja…die 12 Bomen mogen wel verplaatste worden wat Daalse parkje is niks, daar loopt nooit iemand. We hebben huizen hart nodig ! Dat is een ideaale plek, mwt mooi zicht op de singel …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).