Gemeente gaat vaker schulden afkopen voor inwoners | De Utrechtse Internet Courant Gemeente gaat vaker schulden afkopen voor inwoners | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente gaat vaker schulden afkopen voor inwoners

Gemeente gaat vaker schulden afkopen voor inwoners
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht wil volgend jaar vaker schulden afkopen van bewoners. Inwoners kunnen zo van meerdere schuldeisers naar één schuld bij de gemeente gaan. Dat kan stress verminderen.

De gemeente Utrecht wil volgend jaar vaker schulden afkopen van bewoners. Inwoners kunnen zo van meerdere schuldeisers naar één schuld bij de gemeente gaan. Dat kan stress verminderen.

Het college laat de gemeenteraad vandaag in een brief weten dit vanaf volgend jaar vaker te doen. Deze aanpassing helpt schuldenstress bij Utrechters met een schuldregeling verminderen, zodat zij zich beter kunnen richten op andere zaken als werk, scholing en opvoeding.

“Jarenlange schuldenstress heeft grote impact op het leven van mensen. Daarom bieden we nu bij een schuldregeling standaard aan dat we de schulden bij de schuldeisers afkopen. De inwoners hebben dan nog maar één duidelijke schuldeiser: de gemeente. Dit maakt het overzichtelijker en verlaagt het risico dat de schulden verergeren”, aldus wethouder Linda Voortman. “Daarnaast is afkopen van de schulden minder tijdsintensief, waardoor schuldhulpverleners meer mensen kunnen helpen.“

Het afkopen van schulden gebeurde tot nu toe bij ongeveer één op de drie inwoners met een schuldregeling. Voor het afkopen van de schulden bij de schuldeisers maakt de gemeente afspraken met de schuldeisers.

Schuldeisers sluiten hiermee een dossier sneller af. De inwoner heeft gedurende de drie jaar van de schuldregeling alleen nog een lening die hij terug moet betalen aan de gemeente. De overige schuldregelingen worden uitgevoerd met schuldbemiddeling.

5 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Dit is een goede zaak. De gemeente kan ook hard onderhandelen met de schuldeisers en een substantiële reductie afdwingen. Wel graag combineren met een WSNP maatregel, zodat er geen perverse prikkel ontstaat. Maar een goed schuldenregime met een eenduidige regie is echt behulpzaam voor de betrokkenen. En daarmee wordt uitzichtloze armoede goed bestreden!

 2. Toine Goossens

  Inderdaad Paul, dit is een mooi feed back mechanisme. Kredietverstrekkers zullen zich 2 maal bedenken voordat zij arme burgers met schulden opladen.

  Zuid Korea verbood credit card maatschappijen vorderingen te innen bij burgers die niet kredietwaardig waren. Dat was een grote financiële schok. Dat werkt.

 3. Jaap

  Dit is geen nieuw idee, het wordt al jaren toegepast. Alleen zal het nu vaker worden ingezet in plaats van een drie jaar durende bemiddelingsregeling waarbij ieder jaar een deel van de schuld wordt afgelost.
  De afkoopregeling is minder arbeidsintensief waardoor meer mensen geholpen kunnen worden en er direct sprake is van nog maar één schuldeiser (de gemeente Utrecht).

 4. Marcel

  Krankzinnig plan. Alle Utrechters ( de inwoners ) gaan hier aan mee betalen. Het is nooit door een college of in een verkiezings programma bekend gemaakt dat partijen in de gemeente raad dit willen doen. Dit gaat gewoon weer een hoop geld kosten. In de begroting lees je hier niets van terug. Kosten neutraal? Denk het niet.
  Dit is geen gemeente taak. Ik ben tegen!!! Oplossing? Laat banken dat doen met sociaal ondersteuning van 60+ ers die dit kunnen. Kosten neutraal!

 5. blm

  @Marcel de Utrechtse Kredietbank bestaat al heel lang… voor mensen met schulden… om te voorkomen dat deze mensen waarbij de situatie uitzichtloos is, hun huis worden uitgezet. De hulpverleners gingen in het verleden bij gezinnen langs (soms bij generaties) met klappers om ze te helpen hun administratie te ordenen en inzicht te krijgen… Dus inderdaad niet nieuw maar de manier waarop wordt anders georganiseerd, een beetje efficienter. Dus wellicht kost het dan minder deze vorm van hulpverlening. Hoop/verwacht dat de kinderen in de gezinnen er wel bij varen. Mensen met problematische schulden kunnen niet goed functioneren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).