In Utrecht West worden de komende twee weken nieuwe ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Afval dat in die containers gaat hoeft straks niet meer gescheiden te worden.
De gemeente heeft eind vorig jaar besloten dat plastic-, blik- en pakafval niet meer gescheiden wordt ingezameld. Dat afval kan straks gewoon bij het restafval en wordt vervolgens alsnog gescheiden in de afvalverwerkingsfabriek. Ondergrondse containers voor plastic, blik en pak bij de kringlooppunten worden aangepast, zodat er een ander soort afval ingezameld kan worden.
Via een wijkbericht laat de gemeente nu weten dat de wijk West de komende weken de nieuwe containers krijgt. Eerst worden de betonplaten die er nu liggen weggehaald, waarna de containers in de put worden geplaatst.
Nog niet te gebruiken
De containers worden afgedekt met een hoes en zijn voorlopig nog niet te gebruiken. Inwoners van West krijgen in september een brief met de startdatum van ‘Het Nieuwe Inzamelen’, zoals de gemeente het noemt.
Op de locaties voor ondergrondse containers waarover nog een juridische procedure loopt, worden nog geen containers geplaatst. De gemeente wil de uitspraak van de rechter afwachten en laat direct omwonenden daarna weten hoe het verdergaat.
Gekoppelde berichten
Utrecht stopt ook met gescheiden afvalbakken in openbare ruimte
De gemeente Utrecht gaat stoppen met afvalbakken in de openbare ruimte waar afval gescheiden ingegooid…
Utrecht stopt met het gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval
De gemeente Utrecht gaat stoppen met het apart inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval. Het…
17 Reacties
ReagerenHandig als DUIC ook even had toegevoegd wat voor soort procedure er over een ondergrondse container gevoerd wordt. Misschien dat een lezer het antwoord kent en het hieronder wil delen.
Jammer,ik heb gedurende een lange tijd afval afzonderlijk weggegooid.Vreemd,het lijkt. In toch beter om plastic,papier en glas afzonderlijk in te Zamelen!Jammer!
Jij hebt alle tijd op een zaterdagochtend daarvoor en je bent dan even met een goed excuus van huis weg. Gezien de piekdrukte rond die containers op dat tijdstip is dat net zoiets standaards als om 20.00 je kopje koffie. Anderen hebben minder tijd en flikkeren net zoals ik alles gewoon in een grijze Komo zak en dat kan binnen 1 minuut vanaf de voordeur in de container liggen.
Van hoorn H.: het inzamelen van papier en glas mag je zeker wel blijven doen!
Plastic/blik/pak mag binnenkort bij het restafval. Doordat een groot deel van de Utrechters geen p/b/p apart houdt, of juist andere meuk erbij gooit in de oranje bakken, is het niet meer lonend.
@Van hoorn H. Bij de bron splitsen lijkt inderdaad beter. Je hebt alleen te maken met dat lang niet iedereen wat in welke bak moet en je dus ook ongewenst afval in bijvoorbeeld de plastic bak komt. Dit moet weer gefilterd worden, want anders krijg je vervuiling. Ook betekent meerdere soorten afval dat voor iedere soort apart gereden moet worden (minder efficiënt) en je hebt dan nog een groep mensen die überhaupt niet afval scheid om diverse redenen.
Ik vind het een goed initiatief van de gemeente Utrecht. Het is meer werk voor het afvalbedrijf, maar voor het milieu is dit een grote plus. Hopelijk volgens andere gemeentes ook snel.
De ratten gaan moddervet worden in Utrecht, tenzij die containers dagelijk geleegd gaan worden.
Utrecht wordt een grote smerige achterbuurt onder dit bestuur, overal onkruid, vuil en ongedierte!
En die gemeentebelastingen maar stijgen….
Tegen wie heb je het, Esrin?
Voorheen zat er nog weleens iets intellectueel uitdagends in je berichten hier, zij het wat reactionair. Je glijdt de laatste tijd echter af naar een bedenkelijk niveau van ‘toetsenbordrammen’ zonder ook maar een letter van het artikel te lezen. Onbegrijpelijk weer, deze bijdrage.
Goed initiatief. Nu nog iets doen aan tokkies die te lui zijn om een doos, vaak bij de verkeerde bak (restafval) te vouwen en ik ben helemaal blij!
@Koel Hoofd ??? Die bakken houden ongedierte goed tegen. Zowel bij de plastic als het restafval heb ik nog nooit ratten gezien. Ik zie niet echt hoe dat nu anders wordt als alles samen wordt gevoegd.
@Mark
Er zijn meer dan genoeg Utrechters voor wie juist het gebruik van die containers hogere wiskunde is.
Dus die ratten hoeven niet eens de bak in, de zakken worden door die luie Utrechters voor ze neergezet.
Afval scheiden bij de bron: dat is ideaal, helaas niet als dit door mensen zoals jij en ik worden gedaan. Nascheiden gaat veel beter, want door slimme (mechanische) technieken. En goedkoper! (Er worden hele partijen plastic afgekeurd door verontreiniging, en die gaan dan alsnog de verbrandingsoven in. En maar één vrachtwagen per week door de straat ipv meerdere voor een halve bak. Dus als je begaan bent met het milieu, gewoon alles in één zak. OK, ok, papier en glas mag wel apart. Dat kan zelfs een kind van 6 goed scheiden. Nu alleen nog iets verzinnen voor mensen met een beperkte hoeveelheid hersencellen die toch nog vanalles achter hun hakken op straat gooien.
Eens met Mark. Laten we de gemeente ook een compliment geven als ze wat verbeteren. Ik ben blij dat ik straks niet meer twee straten hoef te sjouwen met mijn plastic afval naar een container die de helft van de tijd al helemaal vol zit.
@Esrin Scheiden is geen dagtaak als je het verschil tussen een stuk papier en een blikje ziet. Dan typ je twee reacties minder hier om een minuutje uit te sparen, dan kun jij het ook. Win win. Je overige reacties doen overigens sterk vermoeden dat je juist tijd over hebt.
@Koel Hoofd, dat ben ik met je eens. Ik zie zo vaak mensen die te lui zijn om even zo’n bak te openen. Toen we nog met pasjes moesten werken snapte ik dat nog wel. Pasje kwijt, kapot of vergeten en je wil toch van je vuil af. Maar nu is het totale luiheid van mensen.
@mees kees
Late to the party, maar volgens mij heb je nog geen antwoord gekregen, dus bij dezen. Bij veel inzamelstations is het vaak een grote bende. Ik woon zelf vlakbij een inzamelstation met twee glasbakken, twee papierbakken, één voor plastic, één voor textiel en één voor restafval. Daar ligt vrijwel altijd rommel en vaak rotzooi wat uberhaupt niet in die bakken past: matrassen, bankstellen, fornuizen en af en toe een complete inboedel. Vraag me af of procedures veel kans van slagen hebben, maar ik snap best dat mensen een poging wagen om dat bij hun voordeur te weg te houden.
Nascheiding bestond al ten tijde van het vorige “nieuwe inzamelen”.
We hadden gewoon de grijze restafval-kliko kunnen behouden (zoals de bruine gft-kliko) en vuilniszakken.
Verspilling van geld, grondstoffen en CO2 dus.
Het was in 2006 tijdens de verkiezingen al bekend dat fabrieken efficiënter afval scheiden,toch er doorheen gedrukt door ambtenaren en domme politici.