Gemeente Utrecht blijft optreden tegen alcoholverkoop en drukte bij afhaalzaken Gemeente Utrecht blijft optreden tegen alcoholverkoop en drukte bij afhaalzaken

Gemeente Utrecht blijft optreden tegen alcoholverkoop en drukte bij afhaalzaken

Gemeente Utrecht blijft optreden tegen alcoholverkoop en drukte bij afhaalzaken
De gemeente Utrecht blijft erbij dat alcoholverkoop voor directe consumptie bij afhaalzaken niet de bedoeling is. De VVD en Student & Starter hadden het college opgeroepen om de ‘glühwein-politie’ te stoppen.

De gemeente Utrecht blijft erbij dat alcoholverkoop voor directe consumptie bij afhaalzaken niet de bedoeling is. De VVD en Student & Starter hadden het college opgeroepen om de ‘glühwein-politie’ te stoppen.

In december ontstond er discussie over het optreden van handhaving van de gemeente Utrecht. Zij grepen in toen horecazaken glühwein verkochten. Verschillende ondernemers meenden dat glühwein-verkoop onschuldig was, en een manier om nog wat inkomsten te vergaren tijdens de lockdown.

De VVD en Student & Starter vroegen om opheldering bij de gemeente riepen op de ‘glühwein-politie’ te stoppen. De gemeente Utrecht heeft nu gereageerd op de vragen uit de gemeenteraad.

Reactie gemeente

“In de periode voor kerst is opgetreden op de Neude waar een groep van zo’n dertig mensen dicht bij elkaar glühwein stond te drinken. Hiervoor zijn twee schriftelijke waarschuwingen afgegeven.”

Ook schrijft de gemeente: “De algemene lijn die, in overleg met Koninklijke Horeca Nederland, aan ondernemers is meegegeven is om geen situaties of opstellingen te creëren die ervoor zorgen dat mensen in groepen bij elkaar gaan staan. Bij afhaalgelegenheden gedogen we (in deze coronatijd) dichte flessen zwak-alcoholische drank (geen sterke drank) om mee naar huis te nemen. Ondernemers moeten er op toezien dat het niet ter plaatse of in directe omgeving wordt genuttigd. Bij excessen en overlastmeldingen treedt handhaving op.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Dat de VVD en Student & Starter nu nog steeds de bestrijding van het virus ondergeschikt durven te maken aan het geritsel van gehaaide horeca cowboys is een akelig voorbeeld van cliëntelisme. Ik vraag me echt af waarom deze politici niet begrijpen dat zij een verantwoordelijk hebben jegens alle inwoners van Utrecht!

 2. Law & Order

  Dan wordt er een keer gehandhaafd, is het ook niet goed!

 3. Utregter

  En dan nog even het allerbelangrijkste….het is verboden om alcohol te drinken binnen de singels…dus in de hele binnenstad !
  De horeca ondernemers en in dit geval ook de VVD en Student & Starter zetten mensen aan tot overtreding van de wettelijke regels die ze zelf hebben ingesteld als Gemeenteraad. Foei !!!!.
  Uiteraard zijn terrassen uitgezonderd van het verbod maar dat is nu niet van toepassing want die zijn gesloten.

 4. Rabe

  Het is toch duidelijk dat alcohol drinken op straat verboden is bij wet. Hoe dom zijn we??

 5. Erwin

  @Utregter: “verboden om alcohol te drinken binnen de singels…dus in de hele binnenstad !”.
  Gelukkig niet, ik woon in de binnenstad en zuip me een ongeluk. Zou toch wat zijn als dat ook niet meer mag

 6. De count

  Dat is niet verboden bij wet. Hooguit per apv (verordening). Het zou ook erg eng zijn als er wetten zijn die het nuttigen van bepaalde toegstane dingen op straat in algemene zin zou verbieden.

 7. JdV

  @Utregter: Jeetje. Dus mensen die binnen de singels wonen mogen geen alcohol drinken? Nooit geweten. Of bedoel je wellicht op de openbare weg? Lijkt me een belangrijk onderscheid.

 8. Inez

  In het buitenland wordt gluhwein gewoon uitgedeeld, daar mag het wel.
  Als het op meerdere plekken in de stad te krijgen zo zijn, zouden er juist geen 30 mensen op 1 punt gaan staan. Dan verspreiden de mensen zich (Behalve als ze samen afgesproken hebben, maar dan heeft het nog steeds niets met de gluhwein an sich te maken.)

 9. Utregter

  @JdV, Ja duh, we hebben het hier toch over buiten of komen we uit een paasei ?
  Het staat daadwerkelijk in de Utrechtse APV, ook wettelijke regels in algemene zin maar dan op lokaal niveau.
  @Erwin, helaas al jaren zo, je mag daadwerkelijk geen alcohol op straat drinken, ook niet als bewoner.

 10. Karel

  Het gaat niet om de alcohol in Glühwein, want dat zit er door de verwarming nauwelijks in, maar om de bewegingen en samenscholingen die door dergelijke afhaalpunten worden veroorzaakt. Flink handhaven is dus volstrekt logisch. Als VVD resp Student&starter uit commerciële overwegingen dit uitgangspunt maar niet willen begrijpen en een andere mening verkondigen (ach, van VVD had ik niets anders verwacht) en de randjes opzoeken, hebben deze instellingen wat mij betreft na het bedwingen van het virus hélemaal niets meer te verwachten, integendeel dan kunnen ze dan van mijn kant slechts tegenwerking verwachten waar ik maar kan en waar ik mijn mening maar kan ventileren. Tot vervelens toe, VVD en Student&starter!

 11. JdV

  @Erwin: Utregter snapt nog steeds niet dat hij een belangrijk woordje is vergeten. Ik gok op Korsakov.

 12. Erwin

  @JdV: hahaha

 13. Géénstijl @Utrecht

  Bij de afhaal Chinees kun je tijdens het wachten gewoon een consumptie nuttigen.
  Geen handhavers te zien …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).