Gemeente Utrecht: ‘Buiten de deur gelden voor studenten dezelfde regels als voor iedereen’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht: ‘Buiten de deur gelden voor studenten dezelfde regels als voor iedereen’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht: ‘Buiten de deur gelden voor studenten dezelfde regels als voor iedereen’

Gemeente Utrecht: ‘Buiten de deur gelden voor studenten dezelfde regels als voor iedereen’
Archieffoto
Studenten die samen in een huis wonen moeten buiten de deur toch 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden. Dat schrijft de gemeente Utrecht. Verschillende partijen vroegen zich af of de coronaregels wel op de juiste manier worden toegepast bij studentenhuizen.

Studenten die samen in een huis wonen moeten buiten de deur toch 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden. Dat schrijft de gemeente Utrecht. Verschillende partijen vroegen zich af of de coronaregels wel op de juiste manier worden toegepast bij studentenhuizen.

Studentenhuizen worden niet als huishouden gezien, terwijl de bewoners wel met meerdere personen een voordeur delen. Dit betekent dat zij buiten de deur in een groep van drie of meer personen de gepaste afstand moeten bewaren. Voor bijvoorbeeld gezinnen zijn er uitzonderingen gemaakt.

Studenten, belangenbehartigers en politieke partijen hebben het dilemma waar sommige studenten afgelopen tijd tegenaan liepen aangekaart. “Het is vreemd dat studenten die binnenshuis noodgedwongen bij elkaar op de lip zitten, beboet worden als ze samen in de tuin gaan zitten”, zei Boukje Dotinga van VIDIUS.

Eva Oosters van Student & Starter riep op om milder te handhaven bij studentenhuizen. “Deze studenten komen bij wijze van spreken niet verder dan hun woonkamer en de supermarkt. Wij vinden dat er milder gehandhaafd mag worden bij studentencomplexen als deze studenten op het grasveld voor hun huis gaan zitten.

Uitzondering

De gemeente Utrecht laat weten dat er in de noodverordening een uitzondering is gemaakt voor een gemeenschappelijk huishouden. “Het gaat om de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, geregistreerd partner of andere levensgezel en ouders, grootouders en kinderen voor zover zij op één adres woonachtig zijn. […] Met het begrip gemeenschappelijk huishouden is vooral beoogd om gezinnen met kinderen en inwonende (groot)ouders de ruimte te bieden om, waar nodig, gezamenlijk naar buiten te kunnen gaan.”

Daarnaast zou een uitzondering voor studentenhuizen niet aansluiten bij het uitgangspunt van zoveel mogelijk social distancing en geeft het een verkeerd signaal af naar de rest van de samenleving. Ook zou het voor bijvoorbeeld passanten van een park lastiger zijn om afstand te bewaren wanneer er verschillende groepen studenten zitten. Tot slot is zo’n uitzondering voor studenten volgens de gemeente niet te handhaven.

Binnen

De gemeente adviseert bewoners van studentenhuizen ook om binnen 1,5 meter afstand van elkaar te houden, maar zegt tegelijkertijd te begrijpen dat dit niet altijd mogelijk is. Daarnaast wordt ook aangeraden om het aantal bezoekers te beperken. “Een groot aantal bezoekers, zoals bij een feestje, kan bovendien worden gezien als samenkomst. Hiertegen kan handhavend worden opgetreden.”

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Corrie GM

  Het is niet mogelijk 1,5 afstand van elkaar te houden in een studentenhuis of studentenflat met gedeelde voorzieningen. Punt.
  Verder zaten de studenten in de tuin van het complex. Lijkt me niet echt een park.

 2. Student

  Dan mogen studenten dus wel de deur uit als een van de huisgenoten koorts heeft. Het is eenmaal geen huishouden.

 3. Cor

  Betekent dat dan ook dat als er iemand in een studentenhuis ziek wordt, de rest niet thuis hoeft te blijven? Immers geen gemeenschappelijk huishouden.

 4. anarchist

  Typisch geval van handhaven en vooral niet zelf nadenken. Verhalen van politie in Frankrijk gelezen?

 5. Gerard Brugmans

  Guttegut, wat een verongelijkte reacties allemaal zeg! Het is heel simpel, doe alles wat je kunt bedenken om verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar hebben jullie toch geen regeltjes voor nodig, maak er anders een fijn projectje van als dat helpt. ? Een studentenhuis lijkt mij persoonlijk dan een vrij onmogelijke plek in dit tijdsgewricht, dus waarom blijven jullie daar allemaal hangen? En gaan we het volgende functioneringsgesprek van Eva Oosters (Student & Starter) en Boukje Dotinga (VIDIUS) afwachten, of zullen ze de eer aan zichzelf houden? Op deze manier goedkoop popiejopie punten proberen te scoren bij je vriendjes is wel het laatste waar we nu op zitten te wachten!

 6. Kerel

  Volgens mij is de tuin onderdeel van het huis, volgens mij zijn de parkeerplekken en het groen bij de IBB ‘tuin’ en privéterrein, waarover BOA’s en politie in dit soort gevallen weinig te vertellen hebben. Daar verblijven is dus hetzelfde als in huis.

  Dat die studenten hier zelf niet op komen en niet gewoon juridisch aanvechten. In de privé tuin heeft de BOA weinig bevoegdheid en gelden dezelfde regels als binnenshuis. Punt.

  Ziet er natuurlijk wel raar uit, samenhokken, in het zicht van de openbare ruimte. Ik zou dan met nooit meer dan 3 daar gaan zitten, alleen maar omdat het er anders raar uitziet. En zo erg is het ook niet om in een tuin 1,5 meter uit elkaar te zitten.

 7. Wouter

  @Gerard Brugmans: wanneer gaat u nou eens begrijpen dat die studenten in een studentenhuis daar wonen? Of is dat úw manier om goedkoop popiejopie punten te scoren?

 8. Zuilen 030

  Van een student mag je toch een bepaald niveau verwachten, minimaal vwo, en onze toekomstige advocaten, dokters, tandartsen enz. Als je dan niet begrijpt dat je ook ziek kan worden op jonge leeftijd en dat de politie wel wat anders te doen heeft dan op je te letten, houd ik mijn hart vast voor de toekomst.

 9. JdV

  @kerel. Zucht. Lees jij geen nieuws? De politie deelt bekeuringen uit op feesten. Bij mensen thuis. Op pokerparty’s. Niet alleen in de openbare ruimte. Ook in woningen of bedrijfspanden die niet openbaar zijn. Gelukkig zijn de studenten nog niet zo dom als sommige reaguurders hier.

 10. wollie

  @kerel het groen rondom ibb hoort niet bij fe woningen maar bij het komplex.

 11. Gerard Brugmans

  Met semantische discussies over wie waar wel of niet woont en of het gras voor de deur nou wel of geen tuin is gaan we de oorlog niet winnen. Met z’n allen te dicht bij elkaar hangen is gewoon overal hartstikke link en vooral knap asociaal tegenover de kwestbare personen die je daarna gaat besmetten. Hoe moeilijk is het nou om door je gedrag aan de rest van de wereld te laten zien dat je dat snapt? Kunnen we met z’n allen asjeblieft die Vindicat mentaliteit buiten de stad houden?

 12. Scherpschutter

  Het is tijd voor stap 2. We dobberen nu maar ideeloos en visieloos richting de economische afgrond en een totalitaire EU gedomineerde samenleving der gedeelde totaalellende, waarin Italien en Fransen ons laatste beetje kredietwaardigheid en welvaart opsoeperen zodat ze met hun 58e met pensioen kunnen. Er moet nu echt iets gaan gebeuren.

  De zogenaamde ‘smart lockdown’ werkelijk smart maken bijvoorbeeld, in plaats van totale visieloosheid verkopen als een ontzettend slim idee.

  Het opsluiten van de totale bevolking is een stompzinnig idee, op basis van de alle laatste wetenschappelijke kennis en feiten. Het is tijd om om te schakelen naar individuele verantwoordelijkheid. Wie kwetsbaar is sluit zichzelf op…wie geen risicogroep is kan aan de slag.

  Er is NUL reden om studenten van 20 (of wie dan ook in de leeftijd van 20-60, met uitzondering van zieken) op te sluiten of te beboeten. Op geen enkele manier vormt dit een bedreiging voor de IC capaciteit en anders is het nog altijd 80x goedkoper en effectiever om de IC capaviteit op te schalen dan om je complete beroepsbevolking op te sluiten. Wie niet besmet wil/kan worden kan uit de buurt blijven van 20-jarigen en vrijwillig in thuisquarantaine blijven zitten….

  Het is tijd voor heropening van de economie en samenleving om economisch te redden wat te redden valt en de overheidsdominantie niet helemaal gierend de klauwen uit te laten lopen.

 13. Jos

  @ Gerard

  Wat ben jij een zeikerd zeg.

  De mensen die in het gras naast elkaar zitten zijn dezelfde mensen die achter de voordeur naast elkaar zitten (op minder dan 1,5 meter dus). Dat is 1. Dus in de basis niet linker dan binnen zijn. Het zijn ook exact dezelfde mensen. Zolang deze mensen hun contacten tot 1 buiten hun eigen huishouden reduceren, is er eigenlijk geen enkel risico.

  Toch kan je maar beter gewoon jezelf aan de max. van 2 a 3 mensen in het gras houden met 1,5 meter afstand. Ook om discussies met lieden zoals jij te voorkomen.

  2. Jij denkt at studenten door de weeks in een soort vakantiehuisje (het studentenhuis) wonen ofzo met je oproep om elders naartoe te gaan? WTF?! Het is gewoon hun huis hoor. Ze hebben baan en studie in Utrecht. Die studie ligt trouwens niet stil he, die gaat gewoon door met afstandsonderwijs, en het schijnt dat de werkdruk voor studenten verhoogd is sinds begin Coronacrisis. Er moet dus gewoon gestudeerd worden. Het is dan niet zo raar dat er in de avond even ontspannen wordt.

  Ik denk dat hun werkgever het misschien niet zo top vindt als het personeelslid (de student) ineens weken vakantie gaat opnemen of gewoon niet naar zijn of haar werk komt trouwens, omdat de student niet meer in de nabijheid van zijn werk verblijft.

  Even naar huis gaan met het OV is er ook nu niet bij. De ouders zitten misschien wel in de risicogroep (60+). Misschien is er geen slaapkamer/ verblijfsruimte meer thuis. We hebben het immers ook gewoon over volwassenen met een eigen adres.

 14. Marco Knol

  @Kerel en @Wollie
  Alleen de verticale eenheden in de laagbouw hebben een voortuin. Dat wil zeggen, een stukje groen direct grenzend aan de woning. Het overige groen is gemeenschappelijk. Dat zou dan inhouden dat ze op de grote velden niet met z’n allen mogen zitten, maar in de voortuin weer wel (want geen publieke ruimte).

  @Gerard Brugmans
  Semantische discussies; dat is bij uitstek de professie van juristen, waarvan er ongetwijfeld een aantal op dat complex wonen. En trouwens, die mensen wonen daar. Waarom zouden ze terug moeten naar paps en mams (en daar mogelijk de boel besmetten)?

 15. Reiger030

  Helaas een hoop #fakenews in de reacties hier.

  Het zou veel schelen als mensen eerst even de noodverordening lezen en op basis daarvan reageren. Daarmee zou een hoop duidelijk moeten zijn (en voorkomt dat onjuiste info). De noodverordening is hier te vinden: https://www.vru.nl/dit-doet-de-veiligheidsregio/besluiten-en-publicaties

  @Student en @Cor
  In de noodverordening staat niet opgenomen dat je thuis moet blijven als huisgenoten ziek zijn, dat is dus een advies van de rijksoverheid. Niemand verplicht de studenten dus om thuis te blijven bij huisgenoten met koorts. Wel ben je op dit moment een simpele ziel als je van mening bent het advies van de rijksoverheid niet te hoeven opvolgen en gelukkig heb ik de gemiddelde student hoger zitten.

  @Kerel
  Het groepsverbod geldt voor de publieke ruimte; daar valt dus ook het grasveld van IBB onder. Thuis is geen publieke ruimte en dus geldt daar het groepsverbod niet.

  Gelukkig hoeft de overheid niet alles te verbieden in een noodverordening. Van de inwoners van Utrecht (en in het bijzonder de studenten) mag je ook wel wat boerenverstand verwachten.

 16. Erik

  Ik vind dat we best wat empathischer mogen zijn naar de studenten. Ze hebben het al zwaar genoeg.

 17. Bernhard

  @Erik: Studenten hebben het zwaar, pardon? Volgens mij krijgen ze nog gewoon studiefinanciering.

 18. Ex koorbal binsbergen

  Voor studenten dezelfde regels als andere mensen
  Studenten moeten nu bulken van het geld,,ze kunnen al bijna 6 weken niet naar de kroeg
  Dus de studiefinanciering kan tijdens de lockdown best tandje minder

 19. Marco

  @Erik: Zouden studenten niet eens wat empathischer mogen zijn naar de samenleving, op wiens kosten zij mede studeren? Ga waar mogelijk terug naar je ouderlijk huis nu je niet meer dagelijks naar de universiteit hoeft. Zal de verspreiding van het virus ongetwijfeld verminderen. Of is het teveel gevraagd om je een paar maanden op te offeren, noem het investeren, om daarna hopelijk weer meer vrijheid te hebben voor iedereen?

 20. Cor

  @Reiger030: Dat thuisblijven bij een zieke huisgenoot verstandig is ben ik het mee eens. Tegelijkertijd is het wel verwarrend dat de Rijksoverheid studentenhuizen wel onder een huishouden (zelfs gezin) rekent en de gemeente dat vervolgens tegenspreekt. Dan snap ik de onduidelijkheid onder studenten wel. Communicatie hierover loopt immers voor de meeste mensen via de Rijksoverheid.

  @Bernhard: dat is al jaren geleden afgeschaft en omgezet naar een volledige lening….

 21. Gerard Brugmans

  Jongens, hoe nou toch op met al die achterhoede gevechten! Een studentenhuis is gewoon een enorme corona aanjager, en daarvoor maakt het echt helemaal niet uit of je dat nu ineens een “huishouden” (lol) wilt noemen. Iedereen die in de buurt van een studentenhuis woont weet wat voor “huishouden” daar wordt gevoerd. Dat was tot nu toe vaak irritant, maar inmiddels is het letterlijk levensgevaarlijk. Neem het me dus vooral niet kwalijk dat ik heel erg wantrouwend ben over jullie goede bedoelingen en jullie reacties hier helpen niet echt mee om dat te veranderen. Jullie hebben je door de jaren heen zorgvuldig opgebouwde imago heel erg tegen, dus nu moeten jullie ook heel erg zichtbaar vreselijk je best gaan doen om dat te veranderen!

 22. Joris

  Gebruik je gezond verstand, hoe en met wie je ook woont.

 23. Daniël

  @Bernhard Lees je nou eens in voordat je idiote uitspraken de wereld in slingert. Dr is helemaal geen sprake van studiefinanciering. Daarnaast gaat het hier helemaal niet om de financiële situatie van studenten.

 24. Sven

  @ Bernard: Jij kreeg vroeger inderdaad elke maand een zak geld die je naar wens kon verbrassen. Tegenwoordig moeten studenten alles gewoon terug betalen wat ze krijgen. 😉

 25. wollie

  @jos de studenten maken misbruik van de situatie: beweren tegen handhavers één huishouden te zijn terwijl men vrienden op bezoek heeft.

  @marcoknol het geschil gaat inderdaad niet over de voortuinen, maar over het grasveld.

 26. Sven

  Oh en @Bernard: De mate waarin een student het zwaar heeft of niet beoordeel je niet alleen aan de hand van het vacuüm van de financiële bijdrage die ze wel of niet van de staat krijgen. Dat je dat wel doet getuigt van weinig inzicht.

 27. Reiger030

  @Bernhard
  De studiefinanciering is echter een lening en geen gift. Het zou de rijksoverheid sieren als studenten tijdelijk een gift krijgen aangezien een groot deel van de studentenbijbanen is komen te vervallen.
  Ik denk dat de studentenorganisaties zoals Vidius zich ook beter daar druk over kunnen maken, dan dit geneuzel ofdat ze wel/niet een gemeenschappelijk huishouden zijn. De studenten mogen immers nog steeds naar buiten / op een grasveld, maar enkel niet meer met 13 personen naast elkaar (en dat verbod overleven ze wel..)

 28. Sjaak

  @ reiger030

  Het gras op de IBB is sowieso geen publieke ruimte, een deel is tuin, dus deel van het huis, een deel is gemeenschappelijk, doch prive-ruimte, want is wel buitenruimte voor de huishoudens zonder eigen tuin.

 29. Niels Bokhove

  Wat een gezeur, terwijl het zo simpel is. Het is eigenlijk al een paar maal gezegd: IEDEREEN, STUDENT OF NIET, HOUDT IN DE PUBLIEKE RUIMTE OF WAAR DAN OOK 1,5 METER AFSTAND, BEHALVE WONEND IN GEZINSVERBAND. Bedenk geen uitzonderingen voor jezelf, want Iedereen is gelijk in deze crisis, iedereen is verplicht om bij te dragen aan een veilige publieke ruimte.

 30. Len

  Het grappige is dat hoe wij moedwillig er al dan niet met ons goeie gedrag zoveel mogelijk aan doen om onze kwetsbare groepen een uiterst uit de hand gelopen gebaar te gunnen, zie ik als ik bij tijd en wijle in het lokale winkelcentrum moet zijn voornamelijk de risicogroepen oververtegenwoordigd aldaar, het leven levend alsof ze onkwetsbaar zijn. En dat beperkt zich niet tot genoemd winkelcentrum. En dan van mij verwachten dat ik voldoende afstand kan houden als ze met slakkengang kamerbreed de looppaden innemen. Ik denk dat we de rollen maar eens moeten omdraaien. Hier is in huidige vorm geen houden aan.

 31. Reiger030

  @ Sjaak
  In de noodverordening staat publieke ruimte als volgt beschreven: “Openbare ruimte en voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende ruimte”.

  Naar mijn inziens vallen de grasvelden (en het parkeerterrein) daaronder en zou ik de studenten niet adviseren de boetes aan te gaan vechten (gezien de bedragen).

  Bijv. bij het University Complex Utrecht zou je nog kunnen zeggen dat het terrein is omringt door hekwerk en niet publiekelijk toegankelijk is, maar zelfs die vind ik lastig. Ik zou het risico op een boete niet gaan lopen (en gewoon buiten die onderlinge afstand aanhouden).

  @Cor
  De rijksoverheid heeft dezelfde communicatie als de verschillende gemeenten gehad. Er is bij de “professionals” ook geen onduidelijkheid of studentenhuisvesting wel/niet onder het verbod valt.
  Ditzelfde geldt immers ook voor tehuizen; daklozenopvang; etc.
  Echter, de verschillende studentenbelangengroepen hebben zelf verwarring geschept met hun communicatie in de hoop dat er een uitzondering zou komen (wat dus vooralsnog ook niet gebeurd). De organisaties hadden zich beter kunnen richting op goede voorlichting naar hun achterban, aangezien er ook studenten zijn die denken dat er op het groepsverbod in het studentenhuis gehandhaafd kan worden (en dat is dus niet zo).

  Overigens kan er door het verbod op samenkomsten wel weer gehandhaafd worden op studentenfeestjes etc binnen de IBB huizen….

 32. Sjaak

  @ Reiger 030

  Onjuist. Parkeerplaats en gras zijn priveterrein en als zodanig met bordjes gemarkeerd. Gebouwen zijn niet openbaar toegankelijk.

 33. Koel Hoofd

  Wat gelul over van wie de ruimte nu is. Het is heel simpel, kijk op de kaart van het kadaster, die flats hebben geen grond punt. Dus als ze buiten komen bevinden die studenten zich in de openbare ruimte.

  Wat betreft dat geneuzel van die tot op het bot verwende studenten. Ze zijn onderdeel van de samenleving en staan er niet boven omdat ze toevallig studeren op kosten van de samenleving. Want die studielening heeft voorwaarden ze hun persoonlijke goden op de blote knietjes voor moeten danken. Iets wat ze verdommen om te doen want ze vinden dat ze recht hebben op het zuurverdiende en nog zuurder afgestane belastinggeld van anderen.
  Ze behoren zich dus gewoon aan de opgelegde wet en regelgeving te houden. Dat ze daar over klagen laat alleen maar zien dat het nog onvolwassen egotrippende kleuters zijn. Bah!

 34. Reiger030

  @ Sjaak

  Ik zou u afsluitend toch adviseren om even in de jurisprudentie te duiken. Het terrein rondom IBB is gewoon publieke ruimte en wat u zegt klopt dus niet.

  Maar als u het zo goed weet, moet u vooral met een groepje mensen naast elkaar gaan zitten en de gemeente/politie informeren. Als u gelijk heeft, kan de politie ook geen bekeuring uitschrijven voor het groepsverbod in de publieke ruimte.

  Oh, wacht…, daar ging juist dit hele artikel over. Gemeente en politie die aangeven dat de studenten op het grasveld van IBB in overtreding zijn…

  Zucht.

 35. Sjaak

  @reiger030

  O wacht, het ging er juist over dat die boetes wellicht onjuist zijn, omdat ďe landelijke overheid iets anders zegt dan de Utrechtse.

  En welke juriprundentie? Ik denk dat de bordjes priveterrein al best wel wat zeggen. Het is geen publiekelijk toegankelijk park

  Overigens zou ik er dus met niet meer dan 3 studenten gaan zitten.

  @ Gerard En hoezo zijn studentenhuizen ineens besmettingshaarden? Er is werkelijk nog geen geval bekend bij mijn weten; en in de praktijk zal dit ook nauwelijks zo zijn, maar je hebt weer lekker je gal kunnen spuwe.
  Die studenten zijn onder elkaars gezelschap, als zij contacten buiten de deur beperken of tot nul reduceren is er juist zo goed als geen besmettingsgevaar. Het is gewoon hun huis. Accepteer dat nu maar eens. Paps en mams behoren tot de risicogroep, dus zeer verstandig dat die gemeden worden en hun ouderlijk huis is nu eenmaal hun huis niet meer. Hun leven is hier in Utrecht.

  @ Wollie. Er is geen enkel bewijs dat de aangesproken en aangeschreven studenten bezoek van buiten zijn.

  @boomerfrusties. Studenten krijfen geen stufi meer, maar krijgen een lening die volledig terugbetaald moet worden. Vandaar ook dat zo goed als iedere student veel werkt (wat overigens de kwaliteit van Nederlande studies uitholt). Propedeuse moet in 1 jaar gehaald worden, anders einde studie. Studie zelf in 4 jaar, zeker gelet op studieleningen, met af en toe een verlenging van 1 of 2 jaar mogelijk. Bijv. bij 2e studie. Grappig al die aannames van mensen die geen idee hebben hoe studies nu zijn, maar zeer hypocriet hun eigen studies en eigen gedrag toenmaals als referentie nemen. Daarmee val je nogal door de mand.

  Advies aan de studenten: ga buiten gewoon met 2 of 3 in het gras zitten op 1.5 meter van elkaar af. Dat is haalbaar en verstandig.

 36. Gerard Brugmans

  @ Sjaak:
  in mijn straat staan 2 monumentale studentenhuizen. Niemand hier kan met zekerheid zeggen wie daar officieel “woont”, maar dat doet er ook niet echt toe. Het zijn duiventillen, regelmatig verveelvoudigd het aantal fietsen op de stoep en het aantal feestvierders op de krappe balkons en het (illegale) dakterras, ook nu nog op het moment dat ik dit schrijf. Hier worden onder het mom van “één huishouden” zo ongeveer alle corona maatregelen overtreden, en iedereen kan het zien en horen. Na het zoveelste “huisfeestje” zwalken de studiebollen weer uit over de stad. Dat bedoel ik dus met besmettingshaarden. We sluiten de café’s maar laten deze feestlocaties voortbestaan, ik snap er werkelijk niets van dat de gemeente dit blijft gedogen!

 37. l.w van Luijn

  In Oudwijk wordt er stevig ingekocht de nacht op straat gekotst
  en behoorlijk vol Wilhelminapark.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).