Gemeente Utrecht experimenteert met het laten staan van spontane bloemen en planten Gemeente Utrecht experimenteert met het laten staan van spontane bloemen en planten

Gemeente Utrecht experimenteert met het laten staan van spontane bloemen en planten

Gemeente Utrecht experimenteert met het laten staan van spontane bloemen en planten
De gemeente Utrecht laat vanaf maart 2022 op verschillende plekken de spontaan opgekomen bloemen en planten staan. Het is onderdeel van een pilot, waarmee de gemeente wil zien wat er gebeurt als ze de gevels en boomspiegels niet bijsnoeit.

De gemeente Utrecht laat vanaf maart 2022 op verschillende plekken de spontaan opgekomen bloemen en planten staan. Het is onderdeel van een pilot, waarmee de gemeente wil zien wat er gebeurt als ze de gevels en boomspiegels niet bijsnoeit.

Nu wordt al het spontane groen op de verharding nog weggehaald. Dat moet schade aan de weg, aan gevels en aan de kades voorkomen. Ook moet de openbare weg zo veilig en toegankelijk blijven. Maar wat gebeurt er als je even stopt met snoeien?

Dat test de gemeente komend voorjaar op verschillende plekken. In 10 tot 15 straten blijft spontaan groen staan. Dat geldt alleen voor het bloemen en planten die niet in de weg staan: tot maximaal één stoeptegel van de gevel mogen ze blijven. 

Overlast

Ook mag het spontane groen niet leiden tot andere overlast in de vorm van ongedierte of zwerfafval. Invasieve exoten en houtige gewassen die funderingen kunnen beschadigen, mogen eveneens niet blijven. Het winkelgebied in de binnenstad doet niet mee aan de pilot.

Ecoloog

De pilot die begint in maart 2022 en moet duren tot en met december 2023. In die kleine twee jaar wordt een ecoloog ingeschakeld om het groen te controleren. Dat gaat gebeuren in maart, mei, augustus en oktober. 

De ecoloog is er ook op ‘buurtsafari’s’ om meer uitleg over het groen te geven aan buurtbewoners. Per straat wil de gemeente een of twee ‘straatambassadeurs’ aanstellen om tussentijds contact te onderhouden.

Stoepplanten

In mei van dit jaar startte de gemeente een actie om zogenoemde stoepplantjes te beschermen. Het ging onder andere om paardenbloemen, madeliefjes, klaprozen en straatgras. Eerder werden deze planten soms nog gezien als onkruid, maar ze zijn goed voor de biodiversiteit.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Dat is geen experiment, maar zijn gewoon ordinaire bezuinigingen.
    Ons D66/GL stadsbestuur heeft namelijk een gapend gat in de megalomane handjes.

  2. De count

    Haha. Bezuinigd. Niet experimenteert

  3. De count

    Ik had beter moeten lezen. Ecologen, buurtsafari’s, straatambassadeurs. Hier is weer een hoop taxpoet verkwist aan marketingprietpraat en straks de uitvoering

  4. Realist

    Op buurtsafari om onkruid te bekijken, het wordt steeds gekker.

  5. Nina

    Gewoon een bezuiniging om andere projecten van bijv. verkeer te kunnen betalen.

    Het valt mij trouwens op dat palen van verkeersborden, lantaarnpalen en stoplichten evenals bruggen in de stad niet worden schoongemaakt. Sommigen zijn echt groen. Waarom is dat?

  6. Hilco

    En toch klinkt het, zeker na het verwijderen van zoveel mogelijk afvalbakken, als een doodordinaire poging tot bezuiniging. En komen die mooie grote bomen op het Neude trouwens nou nog een keer terug of blijft het een dorre studentencafe-vlakte?

  7. Ihsan

    Leuk, maar veiligheid moet voorop blijven staan. Ik heb vannacht de spontane begroeiing op de stoep in de bocht van de Vlampijpstraat gesnoeid. Het is namelijk een blinde bocht; tot je reeds goed en wel in de bocht zit kun je niet zien of er iemand aankomt. Dit terwijl het niet enkel een bocht is, maar ook een kruising waar fietsverkeer en auto’s/vrachtwagens elkaar gevaarlijk kruisen. Soms wordt er keihard gereden en geven ze nog even extra gas om je in de bocht in te halen, terwijl je als fietser halverwege de bocht eigenlijk juist moet afslaan. Op hetzelfde moment dat je van achteren wordt ingehaald terwijl je naar links wilt afslaan, probeer je de bocht door te kijken om te zien of er ook nog een auto tegemoet komt. Helaas kijk je dan tegen geparkeerde auto’s en wilde struiken aan, waardoor het elke keer voelt alsof je aan het gokken bent met je leven. En dan te bedenken dat er in deze straat ook voorzieningen zitten die specifiek op kinderen zijn gericht… Meet groen in het straatbeeld is erg belangrijk, maar snoeien in bochten is soms nog belangrijker. Ik hoop dat hier in het beleid beter rekening mee gehouden gaat worden.

  8. Cas

    Lekker stadsgezicht met overal onkruid!

  9. Wim

    @ Cas
    En overal graffiti. Dat was nog zo’n ordinaire bezuiniging van het college dat uitsluitend oog heeft voor horeca en fietsen.

  10. jos stelling

    Mag ik ook een tijdje meedoen met het stadsbestuur? Heb zin in heel iets anders. Een ambtelijke functie lijkt me ook fantastisch.

  11. Gregor

    Bega ik nu een misdrijf als ik als zorgzame burger die troep verwijder, omdat jarenlang van mij verwacht werd om het stoepje voor mijn huis zelf te onderhouden?

  12. isabelle

    Onkruidcultivering MET Jip- en Jannekebegeleiding van de stadsecoloog.

    Oh, wat is Utrecht toch een geweldige stad!

  13. Hertz

    Is het al bijna 1 april ?

  14. Binnenstadbewoner

    Elke tuineigenaar weet dat als je stopt met onkruid weghalen tussen o.m. tegels dat het onkruid in mum van tijd tot kniehoogte staat en zich razendsnel naar andere plekken verspreid. Zeker met lentebuitjes afgewisseld met een warm zonnetje. Met regelmatig weghalen hou je het onkruid beheersbaar. Dat is sowieso het hoogst haalbare. Helemaal weghalen lukt nooit.

    Dus hup de onkruidbrander erover heen.

  15. JvS

    Hilarisch, in 10 tot 15 straten. Gezien het onderhoud in de afgelopen jaren van mijn straat en buurt ben ik denk ik een van de gelukkigen.
    Reageer even even als je ook denkt dat je in zo’n straat woont.

  16. Toine Goossens

    De ecoloog die de fauna en flora rijkdom van het Noorderpark/Ruigenhoek onderzocht, deed hetzelfde onderzoek in de wijk Overvecht. In de bewoonde omgeving is de biodiversiteit van zowel flora als fauna groter. Laten staan dus die plantjes.

    In Tuindorp doen bewoners daar volop aan mee. Zij laten hun struiken en bomen tot ver over het trottoir groeien. Meer en meer mensen rollateren over de de straat, op het trottoir zijn zij verdreven.
    Er is inmiddels een straat waar vrijwel niemand meer de stoep veegt.

    De gemeente doet niets anders dan wat wij, bewoners, ook doen. Wat is daar mis mee?

  17. ilvy

    Prima plan. Paardenbloemen zijn bijvoorbeeld essentieel voor vlinders en bijen. Ze bloeien in maart en april, als er nog niet veel planten in bloei staan.

  18. PeterH

    @Toine Goossens: de belabberde staat van de trottoirs is, naast de overhangende struiken waarschijnlijk ook een reden om op de weg te rollateren. Ik veeg overigens nog steeds mijn doodlopende stukje Tuindorpse straat, en houdt de straatkolken bladvrij.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  19. Scherpschutter

    @Toine Goossens

    “De gemeente doet niets anders dan wat wij, bewoners, ook doen. Wat is daar mis mee?”

    Dat de gemeente betaalt krijgt om een dienst te leveren. Je betaalt een bouwbedrijf toch ook niet om geen aanbouw te bouwen…?

  20. Toine Goossens

    @Peter,

    Iedere bewoner kan de gemeente vragen het trottoir opniew te straten. Is in onze straat dit jaar gebeurd. Aan het overhangend groen van de bewoners is niets gedaan.
    Stel dat wij samen onze medebewoners oproepen om al dat overhangend groen te snoeien en de stoep te vegen. In no time zijn we dan de risee van de wijk. Wij zijn een uitstervend ras.

  21. Pee

    @Gregor
    Als 1 van die wijkambassadeurs je ziet dan heb je de volgende dag de ecoloog samen met een boa op de stoep en zal je bekeurd worden.

  22. RABE

    Zo wordt de stoep vanzelf glad, en dus gevaarlijke glijpartijen liggen op de loer.
    Kan ik bij een valpartij de rekening bij de gemeente verhalen???

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).