Gemeente Utrecht koopt voor ruim 9,2 miljoen euro aan grond in Merwedekanaalzone Gemeente Utrecht koopt voor ruim 9,2 miljoen euro aan grond in Merwedekanaalzone

Gemeente Utrecht koopt voor ruim 9,2 miljoen euro aan grond in Merwedekanaalzone

Gemeente Utrecht koopt voor ruim 9,2 miljoen euro aan grond in Merwedekanaalzone
De locaties worden nu nog gebruikt door onder meer leasebedrijven
De gemeente Utrecht heeft voor 9.250.000 euro aan grond gekocht in de Merwedekanaalzone. Het gaat om de locaties Eendrachtlaan 280 en Zeehaenkade 48 en 50. Eerder had het college van B&W al besloten dat ze eerste recht van koop willen, waar ook de gemeenteraad mee instemde. De gemeente heeft de grond aangekocht om meer invloed te kunnen uitoefenen op de herontwikkeling van het gebied.

De gemeente Utrecht heeft voor 9.250.000 euro aan grond gekocht in de Merwedekanaalzone. Het gaat om de locaties Eendrachtlaan 280 en Zeehaenkade 48 en 50. Eerder had het college van B&W al besloten dat ze eerste recht van koop willen, waar ook de gemeenteraad mee instemde. De gemeente heeft de grond aangekocht om meer invloed te kunnen uitoefenen op de herontwikkeling van het gebied.

De Merwedekanaalzone is een groot gebied langs het Merwedekanaal in Utrecht waar op dit moment, en nog de komende jaren, heel veel gebouwd gaat worden. In de Wilhelminawerf en De Nieuwe Defensie wonen al de eerste mensen, en voor de nieuwe wijk Merwede zijn de plannen ook al in een vergevorderd stadium. Er is ook nog deelgebied 6; het gebied van de Beneluxlaan tot de A12 en van de Zeehaenkade tot aan Europalaan-Zuid. Hier zijn de (woningbouw)plannen nog verre van rond en in dit gebied wil de gemeente meer invloed kunnen uitoefenen.

Daarom trok het college van B&W een paardenmiddel uit de kast. Er werd besloten dat als de eigenaren van grote lappen terrein in deelgebied 6 van hun grond af willen, ze dat eerst verplicht moeten aanbieden aan de gemeente. Daarmee hebben ze dus eerste recht van koop en hebben andere potentiële kopers voorlopig het nakijken. Dit wordt geregeld in de Wet voorkeursrecht gemeenten. Ook de gemeenteraad stemde in met deze maatregel. Overigens waren niet alle grondeigenaren hier blij mee, zij tekenden protest aan tegen het besluit van de gemeente.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Eendrachtlaan 280

Waarom doet de gemeente dit?

DUIC schreef eerder al uitgebreid over het Wet voorkeursrecht gemeenten, want het is niet gebruikelijk dat de gemeente Utrecht dit doet. De laatste keer dat dit werd voorgesteld was in 2009 voor de ontwikkeling van Rotsoord, maar de gemeenteraad ging er toen voorliggen en besloot het besluit niet te bekrachtigen.

Eerder legde een woordvoerder uit waarom zo’n maatregel wordt opgelegd: “We vinden het belangrijk dat er in Utrecht betaalbare woningen komen voor woningzoekers. Mede daarom pakken we nu de regie op het grondbeleid in de Merwedekanaalzone deelgebied 6. […] Zo voorkomen we dat de grond (door bijvoorbeeld grondspeculatie) te duur wordt. Dat is belangrijk: want door de grond tegen een marktconforme prijs aan te kopen, vergroten we de kans dat er betaalbare woningen komen.”

Overigens ging het volgens de woordvoerder ook verder dan het mogelijk maken van betaalbare woningbouw; “We kunnen beter sturen op de totale gebiedsinrichting als we meer grond bezitten. Zo kunnen we hier samen met de markt in de toekomst voor Utrechters van nu en later mooie dingen doen.” Op deze manier willen ze dus een plan kunnen maken voor het hele gebied, en niet slechts steeds meepraten over een apart plan per kavel.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Zeehaenkade 50

Welke locaties aangekocht?

De gemeente heeft nu laten weten dat de locaties Eendrachtlaan 280 en Zeehaenkade 48 en 50 zijn gekocht. Het gaat daarbij om 13.000 vierkante meter grond waar 9.250.000 euro voor is betaald. Volgens de gemeente is dit een ‘marktconforme prijs mede gebaseerd op twee onafhankelijke taxaties’.

Het is nog geen rijpe bouwgrond, er staan gebouwen en er zijn huurders. Daar worden afspraken meegemaakt. Op korte termijn zal er nog niet snel iets veranderen. Hoewel er nu wel al woningen gebouwd worden in deelgebied 6, op de Eendrachtlaan 10, zijn de grotere plannen voor het gebied nog niet rond.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Baliekluiver

    Ik begrijp waarom de gemeente dit doet, maar alles met vastgoed loopt bij hun altijd mis omdat ze geen partij zijn voor de commerciële vastgoedcowboys. Hoe gaan we voorkomen dat het nu niet weer zo’n afgang wordt?

  2. Joost

    Mooie plek voor een parkje voor Healthy Urban Living zou ik zeggen 😀

  3. JdV

    Kijk, fantastisch. Dan kan de gemeente deze grond zonder winstoogmerk doorverkopen aan projectontwikkelaar of woningbouwvereniging met als voorwaarde dat er goedkope woningen op gebouwd zullen gaan worden en dat de lage prijs van de grond ten gunste komt aan de kopers of huurders. Dat zal vast gaan gebeuren, ik ben er van overtuigd. Want de gemeente wil voor alles vooral betaalbare woningen creëren en hoeft geen geld te verdienen door het uitoefenen van haar voorkeursrecht uiteraard toch? Proest 🙂

  4. Binnenstadbewoner

    Positieve stap. Alternatief is dat commerciële partijen de grondspeculanten de grond voor goud geld verkopen en dat levert woningbouw op die alleen de happy few nog maar kan betalen. Plus dat het gebied als geheel beter kan worden ontwikkeld met dus ook meer woningen.

  5. EE de Kroon

    Dat beloof weinig goeds voor mensen met een laag en middeninkomen, de goedkoopste koophuizen zouden wel weer, net zo als net, bij de opgeleverde huizen in de Merwedekanaalzone wel tussen 5 en 1,2 miljoen worden geprijsd, met de mooie woorden, dat dit wel erg scherp is geprijsd.
    Maar de sociale huren – plus woningen, zou wel eens tot 1000 euro kunnen komen, voor wel zeker +/- 28 M2 meter, de service kosten zijn ook altijd torenhoog geprijsd. Maar gelukkig kan je er niet parkeren met je auto, maar heb je wel een stalling voor de deur voor je fiets.
    Ik zelf ben blij, dat ik geboren ben in wijk c, maar dat ik deze stad heb moeten verlaten, vind ik achteraf wel het beste wat mij had kunnen overkomen.

  6. Don

    Dat is een forse investering voor een gemeente met een tekort van € 72 miljoen. Ik zie met angst en beven de volgende gemeentelijke belasting verhogingen tegemoet.

  7. Yoshua

    Daar kun je uitsluitend hoogbouw neerzetten.
    Terberg terrein zit honderdenmeters van de A12.
    Geen plek voor laagbouw met tuintjes.

  8. Koel Hoofd

    Dus de gemeente heeft nu een lap binnenstedelijke grond gekocht waar pas over een aantal jaren op gebouwd kan worden. Tegen die tijd is de grondwaarde verdubbeld want grond is schaars in Nederland en al helemaal in Utrecht, en…. zit er ook een ander gemeentebestuur.
    Kortom, ben benieuwd of het uberhaupt nog betaalbare woningen worden tegen de tijd dat er gebouwd kan gaan worden. Immers, onze slinkse gemeente is door deze aankoop nu de grondspeculant…

  9. Wim

    Het is ook nooit goed voor onze toetsenaars

  10. S

    Koel hoofd begrijpt hoe het werkt. Not.

  11. Henk de Jong

    Misschien moet S even kijken naar Hollandse Zaken aflevering Merwede voor iets meer context. Utrecht grondspeculatie 100 miljoen “verdiend” en dus onbetaalbare woningen. https://www.npostart.nl/hollandse-zaken/24-07-2021/POW_04981969

  12. Alain

    Het is 3 euro per Utrechter, en dat eenmalig, valt te overzien.

    @baliekluiver. Nu ze grond hebben, zijn ze juist veel meer partij! Voorheen hadden de partijen geen contract met de gemeente, maar alleen een afspraak. Nu moet er contract komen voor de grond.

    Wel vingers kruisen dat de gemeente geleerd heeft en alle afspraken contractueel gaat vastleggen, zodat niet uitvoeren door bouwers ook echt contractbreuk wordt en juridisch aan te pakken.

  13. ACTK

    Prima, de gemeentelijke overheid neemt regie namens haar burgers. Het enige wat ons als burgers te doen staat is de juiste ideeën bij de gemeentelijke overheid laten prevaleren door de juiste mensen te kiezen. Als markten de boel versteren omdat winstbejag nog de enige drijfveer is, is dit the way out… (zouden we eigenlijk ook in het commercieel vastgoed moeten doen. Dat scheelt onzinnige kantoorbouw, leegstaande gebouwen aan de randen van de stad, en kantoortorens die niet afgebouwd worden.)

  14. JdV

    @ACTK: Lees even de reactie van Henk de Jong. De grootste speculanten zijn de gemeentes.

  15. Chantal

    @alain
    Doe eens €3 x het aantal inwoners… 😃

  16. Koel Hoofd

    @S
    Je weet toch wel dat we elke 4 jaar een nieuwe gemeenteraad kiezen?
    In 2026 mogen we weer stemmen, maar dan is die grond nog niet bouwrijp…

  17. S

    @kh: ja dus?

  18. Koel Hoofd

    @S
    Nieuw bestuur = nieuwe plannen…

  19. Alain

    Haha, @chantal, ik was een nulletje vergeten! Nou ja, zelfs die 30x is nog wel te overzien, maar wel iets serieuzer dan een kop koffie, uiteraard.

    De waarde van die grond is echt wel veilig, denk ik zo. (anders zouden de eigenaren ook niet geklaagd hebben, als het niet aan de goedkope kant was)

  20. Utrechter

    Ik snap de gemeente Utrecht niet. Grond waar huizen opgebouwd kunnen worden zoals bij de Koningsweg plant de gemeente vool met bomen. Sneltram als ontsluitend ov ligt er al. Hier komt het Lunnetten park.
    Vervolgens koopt de gemeente voor miljoenen grond om er ooit huizen op te laten bouwen. Snap ik het nog.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).