Gemeente Utrecht loopt jaarlijks 160.000 euro mis aan buitenlandse parkeerboetes | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht loopt jaarlijks 160.000 euro mis aan buitenlandse parkeerboetes | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht loopt jaarlijks 160.000 euro mis aan buitenlandse parkeerboetes

Gemeente Utrecht loopt jaarlijks 160.000 euro mis aan buitenlandse parkeerboetes
Archieffoto
De gemeente Utrecht loopt ieder jaar zo’n 160.000 euro mis aan niet-geïnde buitenlandse parkeerboetes. Het gaat om ongeveer 2.300 tot 2.700 boetes die zijn uitgeschreven aan auto’s met een buitenlands kenteken. 

De gemeente Utrecht loopt ieder jaar zo’n 160.000 euro mis aan niet-geïnde buitenlandse parkeerboetes. Het gaat om ongeveer 2.300 tot 2.700 boetes die zijn uitgeschreven aan auto’s met een buitenlands kenteken. 

Boetes aan automobilisten met een buitenlands kenteken kunnen minder makkelijk gevorderd worden, omdat eerst de gegevens van de automobilist achterhaald moeten worden. Veel boetes die uiteindelijk wel bij overtreders op de deurmat vallen, worden niet betaald.

De inning van buitenlandse parkeerboetes is uitbesteed aan het bedrijf ParkTrade. Als de eigenaar van een auto met buitenlands kenteken een bekeuring krijgt, probeert ParkTrade aan de hand van het kenteken de gegevens van de eigenaar te achterhalen. Als dat lukt, kan de invordering worden opgestart en afgerond.

ParkTrade heeft vooral in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen moeite om de gegevens van eigenaren te achterhalen. Als de gegevens niet bekend zijn, kan ook geen invordering van de bekeuring plaatsvinden.

België

Een groot deel van de niet-betaalde boetes die wél worden geïnd, is opgelegd aan automobilisten uit België. In totaal werden aan 320 Belgen aanslagen opgelegd, waarvan 77 procent is betaald.

Wielklem

In Utrecht wordt sinds ongeveer een half jaar ook gewerkt met wielklemmen. Automobilisten die drie of meer openstaande parkeerboetes hebben, krijgen deze op hun auto. Tussen oktober 2019 en februari 2020 zijn 29 wielklemmen aangelegd. De gemeente ervaart het als een effectief middel.

13 Reacties

Reageren
 1. JdV

  De oplossing zal ongetwijfeld zijn dat de gemeente de tarieven nog verder verhoogd zodat bezoekers en bewoners dit gat in de begroting mogen vullen.

 2. Pee

  Dit is iets wat al jaren speelt .
  Hier had allang en breed een oplossing voor gevonden kunnen worden.
  En wat doet dat bedrijf parktrade dan bij de rest van de landen wat bij de genoemde landen niet lukt?
  Als het bij de genoemde landen niet lukt lukt het bij de rest ook niet.

 3. [email protected]😉

  Maar wat brengen deze toeristen dan voor omzet naar Utrecht op economisch gebied, vraag ik mijzelf dan af.🤔

 4. Lombokker

  Formeel gezien is het ook geen boete, maar een naheffing parkeerbelasting.

  Bij ‘echte’ boetes, dus voor verkeersovertredingen, verlenen veel buitenlandse autoriteiten namelijk wel hun medewerking; meestal op basis van wederkerigheid.

 5. JdV

  @geenstijl: de gemiddelde inwoner uit Zeist of Bunnik draagt economisch gezien vele malen meer bij dan de buitenlandse toerist die 1 of 2 dagen in Utrecht verblijft.

 6. wollie

  wielklem en direct betalen (pannekoek!)

 7. Jos

  Wel eens gehoord van een wielklem ?

 8. GeeWee

  De lijst met landen waar Park Trade het moeilijk vindt om te innen bevat eigenlijk alle buurlanden behalve België. Moet het bedrijf beter z’n best doen? Of werken de overheden niet mee? Hoe zit het met ‘onze’ parkeerboetes in die landen vraag ik me verder nog af.

 9. Scherpschutter

  Zonde. Daar hadden we toch mooi vier kunstenaars wiens werk niemand wil kopen een jaartje bezig voor kunnen houden.

 10. HArry

  Een parkeerboete is sowieso de grootste onzin. Dus aan deze buitenlanders kunnen we een voorbeeld nemen. Gestraft worden omdat je in een stad centjes wil uitgeven is pure diefstal.

 11. isabelle

  …dus we betalen al jaren een externe organisatie voor een non-performance. Kan alleen bij de overheid! Is dat dan weer iets dat ik. als burger, uiteindelijk betaal via mijn belastinggeld?

 12. Wim Vreeswijk

  Enige tijd geleden zijn er raadsvragen gesteld waarom er in het vervolg geen wielklemmen gemonteerd bij buitenlandse automobilisten. Dan ben je m.i. gelijk van het probleem van onbetaalde parkeerboetes af.

 13. Marco Gerritsen

  Het probleem lost zich vanzelf op. Ongeveer 60% van de vroegere shoppers koopt nu via internet hun spulletjes. Door Corona maar ook omdat je niet meer in files hoeft te staan en wanneer je dan eindelijk een parkeerplek hebt geen boetes meer of torenhoge parkeer belasting.

  Het leuke is dat bestuurders met advies van hele intelligente consultants denken snel geld te kunnen verdienen aan goedwillende consumenten die de locale middenstand steunen en stadscentrums in leven houden.

  Het ironische is dat in enkele jaren niemand meer naar stadcentrums rijdt om spulletjes te kopen, maar lekker vanuit huis winkelt, tijd bespaard, geen parkeergeld betaald en ook geen boetes.

  Goed gedaan stad en gemeente bestuur, de juiste beslissingen genomen op het juiste tijdstip.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).