De gemeente Utrecht loopt ieder jaar zo’n 160.000 euro mis aan niet-geïnde buitenlandse parkeerboetes. Het gaat om ongeveer 2.300 tot 2.700 boetes die zijn uitgeschreven aan auto’s met een buitenlands kenteken.
Boetes aan automobilisten met een buitenlands kenteken kunnen minder makkelijk gevorderd worden, omdat eerst de gegevens van de automobilist achterhaald moeten worden. Veel boetes die uiteindelijk wel bij overtreders op de deurmat vallen, worden niet betaald.
De inning van buitenlandse parkeerboetes is uitbesteed aan het bedrijf ParkTrade. Als de eigenaar van een auto met buitenlands kenteken een bekeuring krijgt, probeert ParkTrade aan de hand van het kenteken de gegevens van de eigenaar te achterhalen. Als dat lukt, kan de invordering worden opgestart en afgerond.
ParkTrade heeft vooral in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen moeite om de gegevens van eigenaren te achterhalen. Als de gegevens niet bekend zijn, kan ook geen invordering van de bekeuring plaatsvinden.
België
Een groot deel van de niet-betaalde boetes die wél worden geïnd, is opgelegd aan automobilisten uit België. In totaal werden aan 320 Belgen aanslagen opgelegd, waarvan 77 procent is betaald.
Wielklem
In Utrecht wordt sinds ongeveer een half jaar ook gewerkt met wielklemmen. Automobilisten die drie of meer openstaande parkeerboetes hebben, krijgen deze op hun auto. Tussen oktober 2019 en februari 2020 zijn 29 wielklemmen aangelegd. De gemeente ervaart het als een effectief middel.
12 Reacties
ReagerenDe oplossing zal ongetwijfeld zijn dat de gemeente de tarieven nog verder verhoogd zodat bezoekers en bewoners dit gat in de begroting mogen vullen.
Dit is iets wat al jaren speelt .
Hier had allang en breed een oplossing voor gevonden kunnen worden.
En wat doet dat bedrijf parktrade dan bij de rest van de landen wat bij de genoemde landen niet lukt?
Als het bij de genoemde landen niet lukt lukt het bij de rest ook niet.
Maar wat brengen deze toeristen dan voor omzet naar Utrecht op economisch gebied, vraag ik mijzelf dan af.🤔
Formeel gezien is het ook geen boete, maar een naheffing parkeerbelasting.
Bij ‘echte’ boetes, dus voor verkeersovertredingen, verlenen veel buitenlandse autoriteiten namelijk wel hun medewerking; meestal op basis van wederkerigheid.
@geenstijl: de gemiddelde inwoner uit Zeist of Bunnik draagt economisch gezien vele malen meer bij dan de buitenlandse toerist die 1 of 2 dagen in Utrecht verblijft.
wielklem en direct betalen (pannekoek!)
Wel eens gehoord van een wielklem ?
De lijst met landen waar Park Trade het moeilijk vindt om te innen bevat eigenlijk alle buurlanden behalve België. Moet het bedrijf beter z’n best doen? Of werken de overheden niet mee? Hoe zit het met ‘onze’ parkeerboetes in die landen vraag ik me verder nog af.
Zonde. Daar hadden we toch mooi vier kunstenaars wiens werk niemand wil kopen een jaartje bezig voor kunnen houden.
Een parkeerboete is sowieso de grootste onzin. Dus aan deze buitenlanders kunnen we een voorbeeld nemen. Gestraft worden omdat je in een stad centjes wil uitgeven is pure diefstal.
…dus we betalen al jaren een externe organisatie voor een non-performance. Kan alleen bij de overheid! Is dat dan weer iets dat ik. als burger, uiteindelijk betaal via mijn belastinggeld?
Enige tijd geleden zijn er raadsvragen gesteld waarom er in het vervolg geen wielklemmen gemonteerd bij buitenlandse automobilisten. Dan ben je m.i. gelijk van het probleem van onbetaalde parkeerboetes af.