Gemeente Utrecht over motie Rijnenburg: ‘Minister Ollongren heeft onuitvoerbare opdracht gekregen’ Gemeente Utrecht over motie Rijnenburg: ‘Minister Ollongren heeft onuitvoerbare opdracht gekregen’

Gemeente Utrecht over motie Rijnenburg: ‘Minister Ollongren heeft onuitvoerbare opdracht gekregen’

Gemeente Utrecht over motie Rijnenburg: ‘Minister Ollongren heeft onuitvoerbare opdracht gekregen’
De gemeente Utrecht heeft dinsdag gereageerd op de motie over de polders Rijnenburg en Reijerscop die vorige week werd aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens de gemeente heeft minister Ollongren (Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) door het aannemen van de motie ‘een onuitvoerbare opdracht gekregen’.

De gemeente Utrecht heeft dinsdag gereageerd op de motie over de polders Rijnenburg en Reijerscop die vorige week werd aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens de gemeente heeft minister Ollongren (Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) door het aannemen van de motie ‘een onuitvoerbare opdracht gekregen’.

Minister Ollongren ontraadde de motie eerder, maar de Tweede Kamer wil dat de minister Utrecht een zogenoemde ‘proactieve aanwijzing’ geeft, waarmee de gemeente wordt gedwongen om snel woningen te bouwen in de polders.

In de huidige plannen van de gemeente staat woningbouw in het gebied gepland na 2035. Tot die tijd moet er een energielandschap komen in de polders. “We bouwen in eerste instantie binnenstedelijk en ontwikkelen rondom knooppunten; bouwen in Rijnenburg is daarmee tot 2035/2040 niet aan de orde”, aldus de gemeente in reactie op de aangenomen motie.

De aanwijzing gaat volgens de gemeente voorbij aan de huidige plannen voor het gebied. De minister heeft volgens de gemeente een ‘onuitvoerbare opdracht’ opgekregen. “Het is onnodig de minister met deze motie te dwingen tot een aanwijzing. […] De minister geeft aan dat een aanwijzing geen gewenste en haalbare weg is en wij delen die mening.”

Zeer complex

Volgens de gemeente is de ontwikkeling van Rijnenburg op korte of middellange termijn niet mogelijk. Met een aanwijzing moet, zo blijkt uit andere soortgelijke zaken, binnen een jaar een bestemmingsplan worden opgesteld. Volgens de gemeente is de situatie in het gebied ‘zeer complex’ en het leveren van een bestemmingsplan op zo’n korte termijn ‘ondoenlijk’.

Ook financieel gezien zijn er problemen als er zo snel woningen gebouwd zouden moeten worden. Alleen al voor de directe ontsluiting van Rijnenburg is volgens de gemeente 1 miljard euro nodig. “Wij hebben meerdere keren benadrukt dat woningbouw in Rijnenburg samenhangt met noodzakelijke investeringen in bereikbaarheid. De dekking van dergelijke investeringen ontbreekt in de motie”, aldus de gemeente.

Goede samenwerking

De gemeente en minister Ollongren willen de goede samenwerking tussen de regio Utrecht en het Rijk benadrukken. De minister zei eerder al dat er goede afspraken zijn gemaakt en dat er voldoende plannen zijn voor woningbouw in de regio Utrecht. Ze gaf dan ook aan geen reden te zien voor een actieve aanwijzing tot het snel realiseren van woningbouw in Rijnenburg.

Naar verwachting reageert minister Ollongren na het kerstreces op de aangenomen motie.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. HArry

    En zo staat het weer gelijkspel. Hoeveel miljoenen aan advies- en lobbykosten hier door overheid en markt al over de balk gedonderd zijn is onverantwoord.

    Particuliere woningbouw dromende grondeigenaars vs klimaat gestoorde overheid.

  2. Utrechter

    Tsja 1 miljard klinkt veel (en is het ook) maar om in perspectief te zetten: de verbreding van de A27 bij Amelisweerd kost meer en de Uithoflijn (waar we niet bijzonder veel aan hebben qua reistijd of extra mogelijkheden voor uitbreiding van de Uithof) kostte ook bijna net zoveel. In Rijnenburg kunnen met dat bedrag 25.000 woningen worden gebouwd. Dat is zo’n €40.000 ofwel 10% per woning. Ook dat is veel, maar nog altijd minder dan menig ander project.
    Daarbij moet er niet eerst binnenstedelijk en dan pas elders worden gebouwd, maar tegelijkertijd. Ik snap dat de gemeente dan grondexploitaties minder gunstig binnenhaalt maar de gemeente zou ook moeten staan voor goed woonbeleid. Ben benieuwd wat GL gaat dan als het Rijk zou zeggen: ok wij betalen die ontsluiting, gaan jullie morgen bouwen? Helaas beloon je dan wel verkeerd gedrag van lokale dwarsliggers maar dan heb je wel een oplossing.

  3. paul

    Positief is… dat nu geforceerd mega windmolens daar bouwen ook complex is geworden voor investeerders…want vroeg of later, waar komt die tramlijn ?? Hoe gaat de indeling worden waneer er eindelijk met woningbouw kan worden begonnen ??
    Of wordt het gemeentelijke struisvogel politieke eer…., zet de molens maar neer…later zien we wel of ze fout staan.!
    Er is nu vraag na intelligente politiek die niet meer denk in tegenstellingen maar synergie !

  4. Cas

    Utrecht probeert dit mooi via de media te spelen omdat ze liever een of ander dom duurzaamheidspark willen aanleggen maar nu terecht worden gewezen van bovenaf.

  5. Koel Hoofd

    “binnen een jaar een bestemmingsplan worden opgesteld. Volgens de gemeente is de situatie in het gebied ‘zeer complex’ en het leveren van een bestemmingsplan op zo’n korte termijn ‘ondoenlijk’.”

    NB! Deze locatie staat al paar decennia lang als uitbreiding voor de gemeente Utrecht gepland.
    Maar kennelijk dacht de gemeente dat ze wel klaar waren met uitbreiden toen in LR er eindelijk na decennia van plannen de eerste paal de grond in ging?
    Er kwam immers een stad ter grootte van Leeuwarden bij aan de andere kant van het kanaal.
    Huizen met tuintjes en ruimte voor de auto en groen….heel erg populair, ze werden vanaf de tekentafels verkocht tegen 4-6% hypotheek rente! (NB! heel veel meer betalen voor heel veel minder lenen.)

    Tot 2000 had Utrecht een slordige 230.000 inwoners, in 2000 kwamen er ruim 23.000 nieuwe utrechters bij dankzij de oplevering van LR
    Welke partijen hebben sindsdien wethouders geleverd, en waren dus aan de macht en hadden iets kunnen doen om dat “zeer complexe” bestemmingplan in gang te zetten?

    (periode = partij + aantal wethouders)
    2000-2006=Leefbaar Utrecht 3-PvdA 2-VVD 1-CDA 1-Burger en gemeenschap 1
    2006-2010=PvdA 3-GL 2-CDA 1-CU 1
    2010-2014=GL 2-D66 2-PvdA 1
    2014-2018=GL 2-D66 2-VVD 1-S&S 1
    2018-2022=GL 3-D66 3-CU 1

    Mensen die nu graag betaalbaar willen wonen maar dat niet kunnen betalen…
    Mensen die nu graag een huisje met tuintje met werkplek en parkeerplaats willen maar dat niet kunnen krijgen…
    Omdat:
    de aangewezen woonlocatie energielocatie moet worden,
    kunnen nu heel eenvoudig aflezen wie daarvoor verantwoordelijk zijn.

    Er is hier maar één remedie tegen: lees de verkiezingsprogramma’s kritisch door!
    Want wij simpele burgers, de zure reaguurders, de shiny happy people of the Netherlands, kiezen wel de mensen die bepalen waar we hoe kunnen wonen tegen welke prijs en met welke leefruimte, wie onze buren worden, hoe lang en tegen welke prijs we moeten reizen om naar/van ons werk te komen. En als we een fietsongeval krijgen of ziek worden dan bepalen zij ook wie er wanneer tegen welke prijs welke zorg krijgt. Ze bepalen ook of we in de verre toekomst, die sneller nabijkomt dan je denkt, als dakloze bejaarde op straat moeten bedelen voor een korst brood of dat we onder een warm dak vriendelijke verzorging krijgen.
    Het is maar waar je voor kiest?

    De keuze voor GL en D66 in Utrecht heeft laten zien dat er geen betaalbare woningen komen maar peperdure kleine hokjes zonder balkon maar met shared zonneterras zonder zon, dat de reistijd steeds langer wordt, dat autobezit en -gebruik wordt verketterd maar Tesla’s en de fiets voorrang krijgen, dat voorzieningen verdwijnen net zoals het stedelijk groen en openbare ruimte omdat het wordt vervangen door beton en met horeca gevulde feestgangers. En als je geen feminist, homo, transgender, buitenlander, asielzoeker of een ander zielig sociaal emotioneel probleem geval bent, dan hoor je er niet bij maar ben je een boze witte burger.
    Het is maar waar je voor kiest.

    In maart a.s. gaan we kiezen welk geld er naar Utrecht komt.
    In 2022 gaan we kiezen of dat geld hier wordt besteed aan betaalbare woningen of aan energieparken en bijenhotels.
    Het is maar waar je voor kiest!

  6. Utrechter2

    Hier lees ik niet dat de gemeente Utrecht argumenten geeft behalve dat het haar eigen plannen doorkruist. En die 1 miljard voor de ontsluiting: heeft de gemeente daar wel toelichting/argumenten voor gegeven? Dan begin ik maar: ten westen van Rijnenburg is al een oprit/afslag op de A12 waar in elk geval bussen (over auto’s, zelfs Tesla’s begin ik maar niet in Utrecht) gebruik van maken. Bij Strijkviertel is AL een ruime onderdoorgang waarbij meteen aansluiting is op een oude busroute die voorheen intensief gebruikt werd. Alleen bij de Nieuwegeinse kant kun je pas echt een miljard gaan uitgeven: daar kun je keurig in het verlengde van de Galecopperweg een tunnel onder de A2 aanleggen. Ik heb de tijd meegemaakt dat het nog geen 1 miljard koste om een busroute, tramlijn of tunnel aan te leggen, maar zoals postmodernisten zeggen: “de tijden zijn veranderd”.

  7. Utrechter2

    @Koel Hoofd: erger nog de plannen van de neplinkse partijen zorgen ervoor dat woningen alleen maar voor rijke tweeverdieners bereikbaar blijven. Het zal ze zelf niet treffen. Uiteraard doen ze aan ‘window-dressing’ t.a.v. de problemen op de woningmarkt.

  8. Grock

    Dat de zgn. linkse partijen de schuld zouden dragen aan de huidige wooncrisis is ongelooflijk kortzichtig. Het woonbeleid wordt door de landelijke politiek gemaakt, dat waren de afgelopen decennia dus zgn. rechtse kabinetten. De huizenbubbels zijn een gevolg van het neoliberale beleid dat er door het kabinet Lubbers werd ingesteld en nadat Kok zijn ideologische veren had afgeschud ook door de PvdA overgenomen, de rest volgde min of meer als vanzelf. Hetzelfde beleid heeft eveneens tot gevolg gehad dat de rijken rijker en de armen armer werden en de middengroepen werden weggevaagd. I.p.v. de woonprogramma’s te bestuderen kun je dus beter naar de economische programma’s gaan kijken en bedenken hoe het toch kan dat Nederland op de tiende plaats van belastingvluchthavens staat. Hoe het mogelijk is dat we KLM overeind moeten houden terwijl de directeur ieder jaar een slordige drie miljoen euro binnenharkt. Hoe komt het dat tegenwoordig geld van bedrijven naar vermogende beleggers gaat i.p.v. andersom en zo kan ik nog wel even doorgaan. Onderzoek in Ned. wijst uit dat 40% v.d. geënquêteerden vinden dat ze een nutteloze baan hebben. Corona brengt al dat soort van misstanden aan het licht. Hopelijk gaan we terug naar het kapitalisme van voordat de theorie van de Chicago School werd overgenomen. Alle ellende hebben we uiteindelijk aan Ayn Rand en haar volgers te danken.

  9. HArry

    Utrechter2

    Klopt. Het vorige college voorzag met de ontwikkeling van Rijnenburg een kans om de rijkere Utrechter binnen de gemeentegrenzen te houden. Die vertrekken nu naar Zeist, Den Dolder en Bilthoven.

    Deze ambitie was overigens ook gestoeld op het feit dat sommige ontwikkelaars en bouwers meer dan €250 euro per m2 hebben betaald voor hun agrarische grond. Doe daar nog een rentecomponent en de enorme grondverbeteringskosten (laagst gelegen polder in regio Utrecht) en infrastructuurkosten bij.

    En zie daar de duurste villawijk van Utrecht is nodig om maar enigszins een haalbaar plan te kunnen realiseren.

    Anderzijds is het moedwillig slopen van beschermde diersoorten en onvruchtbaar maken van goede agrarische grond in naam van klimaatonzin zeer dom en onethisch. Maar daar is het huidige college niets vreemd aan.

  10. Utrechter2

    @Grock: laat ik het zo zeggen: vrijwel alle partijen, behalve de partijen die als loosers of erger worden aangeduid, zijn niet meegegaan in het feest van de rijken.
    Zelfs als je puur voor het klimaat gaat: erken dan eerlijk de gevolgen van de windmolen-keuzen die je maakt: woningbouw die jaren achter zal blijven op de woninggroei. En dan stip ik de andere grote wens van progressief Nederland maar heel even aan: onbeperkte migratie: althans immigratie waarbij je om humanitaire redenen nooit nee zegt.

  11. Utrechter2

    @Harry: Alexanderpolder ligt veel lager, leuke wijken daar voor veel Rotterdammers, maar niet echt villawijken naar mijn idee 😉

  12. Nina

    Beter laat de gemeente Utrecht deze drammerij los en doet zij recht aan de wens van de Tweede Kamer om (hoognodige) woningen te bouwen in polder Rijnenburg.

    Wie bij de gemeente Utrecht zit zo te drammen om windmolens?

  13. Ben

    Het is te hopen dat het Rijk die 1 miljard vrij gaat maken. Na al die jaren praten, overleggen en polderen is het met de huidige woningnood onverantwoord om nog 15 jaar te wachten om die polder te ontsluiten. Het zal ook veel werk opleveren voor de bouwsector.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).