Gemeente Utrecht start eind dit jaar zoektocht naar huurder begane grond Magazijn de Zon Gemeente Utrecht start eind dit jaar zoektocht naar huurder begane grond Magazijn de Zon

Gemeente Utrecht start eind dit jaar zoektocht naar huurder begane grond Magazijn de Zon

Gemeente Utrecht start eind dit jaar zoektocht naar huurder begane grond Magazijn de Zon
Magazijn de Zon. Foto: Robert Oosterbroek
Met de komst van het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum naar Magazijn de Zon aan de Oudegracht is het gebouw nog niet helemaal gevuld. De culturele instellingen nemen – als het helemaal rond is – namelijk intrek in de kelder, alle verdiepingen en maar een klein gedeelte van de begane grond. Daarom start de gemeente Utrecht eind 2023 of begin 2024 de zoektocht naar een huurder.

Met de komst van het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum naar Magazijn de Zon aan de Oudegracht is het gebouw nog niet helemaal gevuld. De culturele instellingen nemen – als het helemaal rond is – namelijk intrek in de kelder, alle verdiepingen en maar een klein gedeelte van de begane grond. Daarom start de gemeente Utrecht eind 2023 of begin 2024 de zoektocht naar een huurder.

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum zit nu nog in Den Haag, maar moet dat pand binnen enkele jaren verlaten. Het museum was op zoek naar een nieuw onderkomen en diende – naast vijf andere partijen – een plan in om huurder te worden van Magazijn De Zon, het pand op de hoek van de Oudegracht, Stadhuisbrug en Choorstraat. In dit gebouw zat voorheen de Centrale Bibliotheek en boekhandel Broese.

Maar met de komst van de musea uit Den Haag is het gebouw nog niet volledig gevuld. De begane grond, waar de vierkante meter prijs ook hoger ligt, wacht nog op invulling. Daarom gaat de gemeente, die eigenaar is van het pand, weer een huurdersselectie starten, waarmee gezocht wordt naar een geschikte kandidaat.

15 procent

Het is ook wel belangrijk dat er een goede kandidaat wordt gevonden, om zo de begroting op orde te krijgen. De gemeente zegt daarover: “Met de komst van het Literatuurmuseum naar Magazijn De Zon is een belangrijk deel van de businesscase ingevuld. Het resterende deel van de businesscase verwachten we rond te krijgen met de verhuur van de resterende 15 procent van het pand. Op basis van onze marktverkenning verwachten we dat er veel interesse is voor dit deel van het gebouw (begane grond), dus we hebben geen reden om aan te nemen dat de businesscase in gevaar komt.”

Ondertussen wordt er gewerkt aan het nieuwe ontwerp voor het gebouw en moet er begin 2024 een aannemer gevonden worden die de werkzaamheden kan doen. Als alles volgens planning verloopt, zijn de grote werkzaamheden eind 2025 klaar waarna de musea aan de inrichting kunnen beginnen. De opening van het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum is naar verwachting in 2027.

Geschiedenis

Magazijn De Zon werd gebouwd in meerdere fasen; het oudste deel werd in 1850 gebouwd aan de Stadhuisbrug. In 1898 werd het gebouw gekocht door de zwager en broer van Vroom & Dreesmann, die het Manufacturenwinkel De Zon noemde en er de vierde verdieping op bouwde. Nadat hij zich aansloot bij de firma Vroom & Dreesmann, werd het gebouw tussen 1905 en 1933 flink uitgebreid. Omdat ze ook de eigenaar zijn van een tweede gebouw aan de Oudegracht, besluiten ze de tussenliggende panden aan de Stadhuisbrug en de Oudegracht ook te kopen. Zo ontstond het pand zoals we dat nu nog kennen. De gebouwen zijn sinds 1972 in handen van de gemeente.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Don

    2 naar ik aanneem subsidie slurpende musea en nu moet de business case sluitend gemaakt worden met de resterende 15 % die de hoofdprijs mag betalen ?. Veel succes gemeente utrecht gezien alle leegstand ook met het wegwerken van het tekort van € 72 miljoen

  2. Baliekluiver

    Op die hoek zit nog geen horeca, en dat kan natuurlijk niet in een Pretpark!

  3. Katja

    Een boekwinkel ? Of bloemen-en plantenverkoop ?
    Op de Steenweg zat vroeger de Witte Prijzenhal, misschien zoiets ?

  4. Binnenstadsbewoners

    Ik vrees dat het weer horeca gaat worden inccterras
    Nog meer horeca kermis

  5. Wim

    waarom duurt dit zolang pas in 2024 eenn aannemer zoeken pas in 2024 een huurder zoeken
    het is nu beschikbaar dus nu zoeken
    Of zijn onze ambtenaren niet zo snel om te reagren op de markt

  6. Herman

    Graag een commerciële partij die marktconforme huur betaald.

  7. Anne-Fleur

    Slavernij museum ?

  8. W

    Horeca!!! Een goed (!) restaurant bijv.
    Dat stukje stad kan wel een oppepper gebruiken!

  9. Peter

    @Wim. Ik vroeg mij precies hetzelfde af. Waarom wachten met zoeken ? Waar slaat dit op?

  10. Hans

    @ Don
    Gemeenschapsgeld dat goed besteed wordt plaatst u graag in het negatieve frame ‘subsidieslurpen’. So be it. Maar geheel ten onrechte. Met collectieve middelen kunnen tal van prachtige dingen worden gerealiseerd die anders nooit tot stand zouden komen. En daar kunnen heel veel mensen enorm veel plezier aan beleven.

  11. JdV

    @hans: jammer genoeg maakt in de echte wereld slechts een select groepje gebruik van dit soort peperdure elite-speeltjes. De gemiddelde inwoner komt er niet en heeft er totaal niks aan. Dus inderdaad, subsidieslurpen voor politieke vriendjes die iets met “cultuur” of “diversiteit” doen. Lekker woke in de linkse bubbel

  12. VdJ

    @JdV
    Niemand die u tegenhoudt er ook gebruik van te maken.
    Sterker nog, gezien uw huidige beperkte en nogal populistische visie op een museum/archief van het Nederlands literaire erfgoed zou een bezoekje helemaal geen kwaad kunnen.

  13. Sanne

    Oef jongen, ik begin me wel een beetje zorgen te maken hoor… wat een haat tegen alles waarvan je maar vermoedt dat het naar links neigt… een literatuurmuseum…
    Diep adem halen!
    Probeer anders even aan alle “rechtse” subsidies te denken: snelwegen, vliegmaatschappijen, fossiele subsidies etc
    Gaat het weer een beetje?

  14. buurtbewoner

    een flagshipstore van broodje Mario!

  15. JdV

    @Sanne: Dank, het gaat prima. Ik begrijp uiteraard heel goed dat het lastig en vervelend is voor fans van subsidies om geconfronteerd te worden met de waarheid. Geeft niks, no hard feelings.
    @VdJ: Ik ken een aantal musea die interessanter zijn dan dit, dus ik wilde die eerst bezoeken met uw welnemen. Bovendien is de bijdrage van de Nederlandse literatuur op wereldniveau wel heel erg beperkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld onze bijdrage aan de wetenschap.

  16. Binnenstdabewoner

    Utrecht telt al zoveel grote en landelijke musea. Waarom ook dit museum?

    Ook is het erg jammer dat het Literatuurmuseum niet in Den Haag blijft. Dit museum is al decennia lang in Den Haag en hoort bij de Koninklijke Bibliotheek.

  17. W

    @bbb: zeg gewoon waar het je im gaat: je hebt geen zin in drukte in de binnenstad. Al die omhaal van woorden en argumenten..
    overigens heeft Utrecht helemaal niet veel grote en landelijke musea. Of bedoelt ne het Nijntje-museum?

  18. buurtbewoner

    @binnenstadbewoner
    welke grote en landelijke musea zijn er in Utrecht?

  19. Pee

    @Hans 3/7/2023 – 18:32
    Als er zo enorm veel mensen van genieten moet je ook kunnen draaien zonder gemeenschapsgeld.

  20. Don

    @Hans prima als met collectieve middelen kunnen prachtige dingen worden gerealiseerd waar heel veel mensen enorm veel plezier aan beleven en baat bij hebben. Zo hebben we zorg instellingen snelwegen ov parken enz enz. Maar als gemeentelijke collectieve middelen worden besteed aan dingen waar een beperkt select aantal mensen plezier aan hebben dan heb ik daar moeite mee als belasting betalende utrechter. Zeker als die gemeentelijke belastingen elk jaar met absurde percentage verhoogd worden en deze gemeente al een tekort heeft van € 72 miljoen.

  21. Binnenstadbewoner

    @ buurtbewoner:leeft u soms onder een steen?

  22. buurtbewoner

    @binnenstadbewoner
    wat is overigens een landelijk museum, landelijk gelegen, landelijk bekend, leg het even uit aub, musea van naam zijn er namelijk in Utrecht niet,
    behalve als je spoorfanaat bent of 4 jaar oud

  23. Uuu

    @ Buurtbewoner

    Het Catherijne Convent is een behoorlijk museum van naam.

    Net als het Spoorwegmuseum dus.

    Het Rietveldhuis kan je als museum zien.

    Verder is Utrecht dan ook op wereldschaal en Europese schaal een heel bescheiden provinciestadje. Alleen mensen in Utrecht vinden dat Utrecht zich zou moeten meten met wereldsteden. Hoezo is het ze naar de bol gestegen in Utrecht?

  24. Binnenstadbewoner

    @ buurbewoner: Spoorwegmuseum, Nijntje museum (trekt ook veel Aziaten), Catharijne convent, Centraal museum, Rietveldhuis, Dom + Dom Under en nog meer. Trekt bezoekers uit heel NL Bezoekersaantallen die elk jaar sterk stijgen. Musea met landelijke bekendheid.

  25. buurtbewoner

    @binnenstadbewoner
    lol, dus toch slechts voor de spoorfanaat en die van 4 jaar die voor dat konijn komen haha….
    tip: maak iets niet groter dan t is

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).