Gemeente Utrecht trekt in 2022 nog meer geld uit voor groene daken Gemeente Utrecht trekt in 2022 nog meer geld uit voor groene daken

Gemeente Utrecht trekt in 2022 nog meer geld uit voor groene daken

Gemeente Utrecht trekt in 2022 nog meer geld uit voor groene daken
Groen dak in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht wil het subsidieplafond voor groene daken in 2022 verhogen naar 700.000 euro. Ook moeten de regels voor het aanvragen van de subsidie flexibeler worden.

De gemeente Utrecht wil het subsidieplafond voor groene daken in 2022 verhogen naar 700.000 euro. Ook moeten de regels voor het aanvragen van de subsidie flexibeler worden.

Veel Utrechters willen meer groen in de omgeving en daarom stijgt de populariteit van de groene daken. Met een financiële bijdrage van de gemeente is het voor veel inwoners van de stad mogelijk om een groen dak te laten aanleggen.

Komend jaar wil de gemeente daarom 700.000 euro beschikbaar stellen voor het aanleggen van groene daken. Of het subsidiebedrag met 200.000 euro verhoogd wordt, is nog niet zeker. Hier moet de gemeenteraad nog een besluit over vormen.

In 2019 was er voor groene daken nog 100.000 euro beschikbaar vanuit de gemeente. In 2020 lag er aanvankelijk een bedrag van 150.000 euro apart, maar dat moest in april al worden opgehoogd naar 500.000 euro. In 2021 zat er 550.000 euro in het potje. In september was dat alweer op.

Flexibeler

Daarbij moet het aanvragen van een subsidie soepeler worden. Het is nu nog verplicht om vooraf een aanvraag te doen. Na het aanleggen van het groene dak doen ze nog een subsidieaanvraag. De gemeente zegt nu veel werk te hebben aan het verwerken van deze aanvragen.

Het is de bedoeling dat het vanaf januari 2022 mogelijk wordt om alleen achteraf een subsidieaanvraag te doen. Vooraf aanvragen moet wel mogelijk blijven, vindt de gemeente, voor mensen die grotere of verzamelaanvragen willen doen.

Voor de gemeente zelf moet de subsidieregeling evengoed flexibeler worden. De maximale behandeltijd van de aanvragen rekt daarom op naar 13 weken. Alle aanvragen verwerken binnen de huidige 8 weken, dat blijkt niet altijd mogelijk volgens gemeente Utrecht.

Biodivers

Tussen het sedumdak en het groene dak met struiken en bomen komt een nieuwe variant: het biodiverse dak met kruiden. Dit houdt meer water vast dan een sedumdak, maar is duurder om aan te leggen. Hiervoor komt een apart maximaal subsidiebedrag van 35 euro per vierkante meter.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Rekenkamer Utrecht op 1 december 2021; “Ja, eigenlijk kloot de gemeente maar wat en verspilt ze ontzettend veel geld aan zaken die geen enkel gedefineerd doel of aantoonbaar hebben.”

    Gemeente Utrecht op 6 december 2021; “In 2022 gaan we nog veel meer geld uitgeven aan iets zonder doel met nul aantoonbaar effect”.

    Man man man…LOL

  2. Koel Hoofd

    Heeft de Rekenkamer misschien in het luchtledige staan praten of zo?
    Of zit er slechts groengebakken lucht tussen de oren van de Utrechtse bestuurders?

  3. Utrechtvoorutrecht

    Nul aantoonbaar effect?
    – energie en water: https://edepot.wur.nl/240783
    – biodiversiteit: https://edepot.wur.nl/286734

    Verder nog vragen waar uw internet geen antwoord op heeft, @SS? Of gaan we dit onderzoek weer afdoen als broddelwerk en onze onderbuik een PhD in alles toedichten?

  4. Realist

    Gemeenschapsgeld over de balk.

  5. RvD

    @utrechtvoorUtrecht. Heeft u het onderzoek biodiversiteit gelezen? Enorm sterk onderbouwing… namelijk helemaal geen…
    quote “Voor lang niet alle ecosysteemdiensten waren harde cijfers voorhanden, bleek in het vorige hoofdstuk. Om toch een totaalindruk van de werking van de verschillende typen groen te krijgen is een schatting gemaakt…” lees rustig verder… eigenlijk is niets wetenschappelijk te onderbouwen.
    Kortom we hebben zonder enige onderbouwing plusjes en minnetjes in een tabel gezet en concluderen daarmee dat een groen dak waardevol is. Ter lering: een intensief groendak geeft + voor “vergroten sociale cohesie van wijken”… en een ++ voor recreatiemogelijkheden….evenals voor “milieuvriendelijk imago”
    Als dit het niveau van wetenschappelijk onderzoek is, waarbij conclusies worden getrokken zonder enige onderbouwing en op basis hiervan tonnen wordt uitgegeven klopt de kritiek van de rekenkamer

  6. Scherpschutter

    @Utrechtvoorutrecht

    Verklaar nader;

    1) Met exact hoeveel procent is de biodiversiteit in Utrecht door deze daken toegenomen?
    2) Met hoeveel procent is de biodiversiteit in Nederland door de Utrechtse daken toegenomen?
    3) Exact met hoeveel graden koelen deze daken (gecombineerd in heel Utrecht) de gemiddelde temperatuur in Utrecht, gemeten over een jaar.
    4) Exact met hoeveel graden koelen deze daken (gecombineerd in Utrecht) wereldwijd de temperatuur?
    5) Met exact hoeveel procent verbeteren deze daken de afvoer van hemelwater in heel Utrecht?

    Dergelijk basale vragen beantwoorden mag geen enkel probleem zijn voor een ingelezen expert als u, hetzelfde natuurlijk opgaat voor het aantonen van de ROI op deze ronduit schokkende 700.000 Euro aan ‘investeringen’….Exact wat krijgen alle belastingbetalers concreet terug voor het ophoesten van geld voor iemands onzichtbare vetplantendak-fetisjismehobby?

  7. Binnenstadbewoner

    Huiseigenaren in Utrecht behoren inmiddels tot een bevoorrechte groep die er financieel warmojes bij zitten. Hier ziten ook eigenaren met een afbetaald huis tussen. Geen groep die financiële kadootjes nodig heeft. Plus dat zonnepanelen uit zichzelf al rendabel zijn geworden met dalende prijzen voor de panelen en stijgende energiekosten. Dit leidt ook alleen maar tot marktverstoring.

    Beter om nu eens naar de positie van huurders te kijken die het door stijging van energiekosten veel zwaarder hebben en geen kant op kunnen .

  8. Hans

    Uitstekend besluit van onze gemeente.
    Groene daken leveren een aantoonbaar positieve bijdrage aan het leefklimaat van de stad. De reacties van de opposanten op dit forum zijn uiterst voorspelbaar en slaapverwekkend. Snijden totaal geen hout. Deze lui zouden maar wat graag als autocraten bepalen wat er met ons belastinggeld gedaan werd. Gelukkig gaan zij hier niet over. Daar hebben we de (lokale) democratie voor uitgevonden. We kiezen ons stadsbestuur via dit systeem en zo komen deze besluiten tot stand. Volledig in overeenstemming met de wensen van de inwoners van onze stad. “
    “Veel Utrechters willen meer groen in de omgeving en daarom stijgt de populariteit van de groene daken.”
    Zo zit dat. En daar heeft u het mee te doen.

  9. Ooginaller

    Ik vraag me wel eens af wat er zou gebeuren als er in plaats van die peperdure sedum- en kruidendaken gewoon 10 zakken tuinaarde op die daken worden gestort.

    Op onze schuur ligt een dikke laag van jaren afgevallen bladeren die aarde zijn geworden. Elk jaar weer groeien daar volop planten op. En scharrelen merels over. ik zie er insecten. Etc etc. Helemaal gratis. En afgezien van heel af en toe bij grote droogte een tuinslang eroverheen, doe ik er niets aan.

  10. Kadoendra

    Natuur is iets wat maakbaar is en groene daken helpen hierbij aan mee.

    Groene daken trekken o.a veel nuttige insecten aan wat weer meer vogels aantrekt.

    Overigens geeft een combinatie van een groen dak met zonnepanelen ook een hoger rendement van de zonnepanelen, daar zonnepanelen beter werken met een minder warme ondergrond.

  11. Hans

    Uw cijferfetisjisme, oh Scherpschutter doet het weer goed.

    Okay, ik draai uw vragen even om:

    Geeft u mij nou eerst eens wat cijfers, want cijfers zijn uw ding.
    Kunt u dat?

    Laat mij dus weten, met exact hoeveel procent de biodiversiteit in de stad Utrecht niet zal toenemen indien er geen groene daken worden aangelegd in onze stad? 
Als deze daken niet zullen worden voorzien van groen rekent u mij dan voor hoe koel ze desondanks toch blijven in vergelijking met daken die wel worden voorzien van een sedumlaag. Graag uw cijfers (u fort is dat) over de gemiddelde temperatuur in Utrecht, gemeten over een jaar.
    Bewijst u mij tevens eens met uw cijferkunsten dat het absorberen van hemelwater niet plaatsvindt bij daken die van de daartoe geëigende beplanting zijn voorzien. 
Tot slot. Het betreft hier uiteraard lokale maatregelen, bedoeld om kleinschalige verbeteringen te veroorzaken ten gunste van een lokaal, stedelijk leefklimaat. Al uw vragen naar invloeden op het wereldklimaat zijn derhalve niet relevant. Ze zijn bedoeld om uw gelijk te halen op een doorzichtige, retorische manier. 


  12. Leon

    Mooi.

  13. UtrechtvoorUtrecht

    @SS Waarom wilt u alles exact weten? Bent u bereid om extra tijd en kosten te spenderen aan het precies weten?

    En hoe werkt het in uw brein dat de A27 voor 1.5 miljard (2000x zoveel geld) verbreed moet worden. Zijn de beloofde positieve effecten schattingen, of heeft u in de toekomst al uw exacte metingen gedaan?

  14. Scherpschutter

    @Utrechtvoorutrecht

    Ik zie geen antwoord op mijn vragen. Hierbij nogmaals de vragen;

    Verklaar nader;

    1) Met exact hoeveel procent is de biodiversiteit in Utrecht door deze daken toegenomen?
    2) Met hoeveel procent is de biodiversiteit in Nederland door de Utrechtse daken toegenomen?
    3) Exact met hoeveel graden koelen deze daken (gecombineerd in heel Utrecht) de gemiddelde temperatuur in Utrecht, gemeten over een jaar.
    4) Exact met hoeveel graden koelen deze daken (gecombineerd in Utrecht) wereldwijd de temperatuur?
    5) Met exact hoeveel procent verbeteren deze daken de afvoer van hemelwater in heel Utrecht?

    Verklaar.

  15. cas

    @ Utrechvoorutrecht, Heb je zelf het stukje over de biodiversiteit wel gelezen? Denk het niet als je het zo stellig er neerzet….

  16. Hans

    @UtrechtvoorUtrecht
    Zeker!

    Scherpschutter is namelijk de geheime uitvinder van de teletijdmachine. Is naar de toekomst afgereisd, heeft daar i.d.d. al zijn metingen tot op de komma nauwkeurig verricht. Heeft zichzelf vervolgens teruggeflitst naar ons tijdperk. Hij zal ons binnenkort gelukkig gaan voorzien van keiharde cijfers aangaande van alles en nog wat en naar het zich laat aanzien ook van het door u genoemd nuttig infrastructureel project! Want die gunstige effecten, voortvloeiende uit de kap van het resterende stuk oude bos ten oosten van onze stad zullen zich spoedig aan ons openbaren! Wie dat niet ziet is ziende blind, wie het niet horen wil is horende doof.

  17. Hans

    Ik zie ook geen antwoorden op mijn zinvolle vragen, oh Scherpzinnige Scherpschutter 😩

  18. PeterH

    Bij mij groeit al een 104 m2 “toevallig groen” inclusief sedum op mijn huis- en garagedaken. Moet daar ook jaarlijks bladharken-anders wat veel compost. Vogels zijn er blij mee, want veel insecten. Alleen lastig bij dak onderhoud.
    Als mensen een groen dak willen-moet dat dan via een gemeentesubsidie? Eigen dak-eigen verantwoordelijkheid?
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  19. Scherpschutter

    @Hans

    Natuurlijk niet. Ik ben in afwachting van de antwoorden van ‘Utrechtvoorutrecht’ en ga natuurlijk niet het gras voor zijn voeten wegmaaien door nota bene mijn eigen vragen voor hem te beantwoorden in een antwoord aan jou.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).