Gemeente Utrecht: ‘UIT-week moet nu vooral digitaal plaatsvinden’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht: ‘UIT-week moet nu vooral digitaal plaatsvinden’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht: ‘UIT-week moet nu vooral digitaal plaatsvinden’

Gemeente Utrecht: ‘UIT-week moet nu vooral digitaal plaatsvinden’
Een parade tijdens de introductieweek in 2019. Foto Robert Oosterbroek
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat de gemeente Utrecht waarschijnlijk twee evenementenvergunningen voor de UIT-week intrekken. Ook wordt onderzocht onder welke voorwaarden fysieke bijeenkomsten tijdens de introductieweek voor studenten wel plaats kunnen vinden.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat de gemeente Utrecht waarschijnlijk twee evenementenvergunningen voor de UIT-week intrekken. Ook wordt onderzocht onder welke voorwaarden fysieke bijeenkomsten tijdens de introductieweek voor studenten wel plaats kunnen vinden.

Het kabinet heeft donderdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat studieverenigingen en studentensportverenigingen alleen fysieke activiteiten mogen organiseren als deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Daarnaast moeten deze bijeenkomsten aan strikte voorwaarden voldoen zoals een eindtijd van 22.00 uur, een beperkte groep mensen en een verbod op alcohol.

De gemeente heeft de afgelopen periode al met verschillende studentenverenigingen om tafel gezeten over de UIT-week. Nu moeten de gemaakte plannen dus weer worden aangepast.

Volgens de gemeente moeten de activiteiten van de UIT-week nu vooral digitaal plaatsvinden. Waarschijnlijk betekent dit ook dat twee vergeven evenementenvergunningen worden ingetrokken. “De precieze voorwaarden waaronder fysieke bijeenkomsten gericht op sport en studie van onderwijsinstellingen, sportverenigingen en studieverenigingen mogelijk plaats kunnen vinden, worden nog nader uitgewerkt”, aldus de gemeente.

Belang

D66, VVD en CDA zeggen dat een warm welkom voor nieuwe studenten in de stad cruciaal is. Zij vragen de gemeente dan ook om zo snel mogelijk met duidelijkheid te komen over wat wel en niet mag. Ook willen ze dat het belang van een goede introductie wordt uitgesproken richting het kabinet.

De UIT-week staat dit jaar gepland van 10 tot en met 12 augustus. Hoe de introductie er precies uit gaat zien is dus nog onduidelijk.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Dus we halen grote aantallen jongeren uit de leeftijdscategorie die de laatste tijd overal besmettingshaarden aansteekt naar de stad, en dan gaan we hopen dat die netjes op 1,5 thee gaan drinken in het park terwijl ze op hun telefoon zitten te turen. Tuurlijk joh, wat kan er fout gaan?
  Het ‘belang’ van een goede introductie is folklore uit de vorige eeuw die nu vooral gebruikt wordt als excuus voor onbeperkt en langdurig feesten en als ledenwerfactie van de studentenverenigingen. Gaan we dat ‘belang’ nou serieus vergelijken met de noodzaak om zoveel mogelijk afstand te houden en groepsvorming te vermijden? Waarom stellen we dat nieuwe studiejaar voorlopig niet gewoon uit, bijvoorbeeld om te beginnen 3 maanden, i.p.v. d boel hier nog veel ingewikkelder te maken?

 2. Koel Hoofd

  Zo helemaal eens met Gerard Brugmans!

  Men gaat er nu vanuit dat die studenten sociale stumpers zijn, dat ze zonder fysieke contacten compleet de weg kwijt raken in de “grote stad” ter groote van een molshoopje. Terwijl ze zijn opgegroeid met en leven in de virtuele wereld, ze weten niet beter en hebben al moeite om een telefoontje te plegen want een appie is veel minder eng. Ze bellen ook niet aan, ze sturen een appie dat ze voor de deur staan, en moeten dan 10 minuten wachten omdat de bewoner met nog 5 anderen tegelijk aan het appen is. Dat de deurbel een stuk efficienter is, komt niet eens bij ze op want dat is zoooo 2010. Virtuele introductie is ze dan ook op het lijf geschreven want zelfs flirten en daten doen ze online omdat enkel voor ‘the dirty deed’ er fysiek contact nodig is.
  Alleen mist de horeca dan inkomsten….

 3. Utrechtvoorutrecht

  Lijkt me belangrijk dat de aankomende studenten goed uitgelegd krijgen hoe hun komende paar jaar eruit zullen zien. En dat ze mensen leren kennen waarmee ze samen zullen studeren én samen sociale activiteiten zullen ondernemen. Alleen informatieve bijeenkomsten zijn toegestaan. Dus opmerkingen over drankfeesten zijn irrelevant.

  Aan mensen zonder gedegen kennis en een compleet onvermogen om een ander perspectief te nemen, hebben we geen gebrek als ik de reacties hier zie. Dus laten we deze studenten een goede start geven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).