Gemeente Utrecht vindt het niet nodig om Laan van Moskou andere naam te geven Gemeente Utrecht vindt het niet nodig om Laan van Moskou andere naam te geven

Gemeente Utrecht vindt het niet nodig om Laan van Moskou andere naam te geven

Gemeente Utrecht vindt het niet nodig om Laan van Moskou andere naam te geven
Google Streetview uit 2021, ondertussen is er al meer gebouwd in het gebied
De Laan van Moskou in Utrecht blijft gewoon de Laan van Moskou. De Utrechtse fractie van de PvdA had aan het gemeentebestuur gevraagd of de onbebouwde straat geen nieuwe naam moest krijgen ‘gegeven de huidige geopolitieke situatie’. Daar gaat de gemeente niet in mee.

De Laan van Moskou in Utrecht blijft gewoon de Laan van Moskou. De Utrechtse fractie van de PvdA had aan het gemeentebestuur gevraagd of de onbebouwde straat geen nieuwe naam moest krijgen ‘gegeven de huidige geopolitieke situatie’. Daar gaat de gemeente niet in mee.

De Laan van Moskou ligt in Leidsche Rijn. De naam stamt uit 2014 toen meerdere straten in de nieuwbouwwijk vernoemd werden naar hoofdsteden. In hetzelfde gebied liggen onder meer ook de Athenestraat, Laan van Sarajeveo en de Belgradostraat. Een groot gedeelte van de buurt met hoofdsteden is overigens nog onbebouwd.

Het gemeentebestuur laat op vragen van de PvdA weten niet van plan te zijn om de Laan van Moskou een andere naam te geven. “De stad Moskou heeft een rijke geschiedenis evenals andere hoofdsteden die in dit deel van Leidsche Rijn zijn vernoemd.” Ook zou het aanpassen van de naam vele aanpassingen van (toekomstige) bewoners en bedrijven vragen.

De PvdA opperde nog om de straat Laan van Kyiv te noemen, als ‘steun en eerbetoon voor de honderden Oekraïense vluchtelingen die nu in Utrecht verblijven’. Er is echter ook al een Weg van Kiev in Leidsche Rijn, dus een Laan van Kyiv zou voor verwarring kunnen zorgen.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  PVDA, ga eens wat nuttigs doen. Het is nu wel even mooi geweest met anti-productieve goedkope zinloze emo-populisme. Wat een geëmmer om niets zeg.

 2. Massegast

  Gelukkig blijft de naam Laan van Moskou in stand. Volgens oud Bondskanselier Gerhard Schröder is het namelijk een prachtige stad. En hij kan het weten, omdat hij er onlangs nog z’n vakantie heeft doorgebracht.

 3. VindtDingen

  Ik zou me kunnen voorstellen dat wel Laan van Kiev nog even in Laan van Kyiv omzetten, want de Russische spelling wordt binnen Oekraïne niet gewaardeerd.

 4. Lexus

  Ik ben het eens een keer met Scherpschutter eens. Een stad kan er niets aan doen dat het de hoofdstad is van een rijk waar gewetenloze criminelen het voor het zeggen hebben. En wat de naamgeving betreft, is er al een straatnaam Peking? In China zitten zo mogelijk nog grotere en in ieder geval even gewetenloze en nog gevaarlijker boeven. Of moet dat dan Beijing zijn? Datzelfde geldt vanzelfsprekend ook voor Kiev of Kyiv. Wie het weet mag het zeggen. Ik ben er niet uit.

 5. Otto Nelemans

  Kan de Koningslaan niet worden veranderd in Presidentlaan? Dan kan de PvdA zich meteen opheffen. Alle doelen van Den Uyl zijn dan wel bereikt.

 6. Len

  Zo dat heeft weer een hoop gemeenschapsgeld gekost. Bedankt weer voor deze nutteloze bijdrage.

 7. Marcel

  @scherpschutter, ik lees uw vaste inzendingen en vaak frons ik de wenkbrouwen met: wat zegt ie nu weer. Of een lol broek of zoals nu geemmer. Laat ik het nu eens een keer eens zijn met zo een linkse partij! Laan van Moskou niet hernoemen? Waarom niet? Daar zit een dictator die hetzelfde doet als Hitler in zijn beste tijd. Alles wat met Rusland te maken heeft mag van mij geschrapt worden. Ik heb familie in Kyiv en u heeft geen idee wat daar gebeurd. We laten nog geen 10% zien op het nieuws wat daar gebeurd. Een dictator die het ” groot Rusland” voor ogen heeft? En wij hebben niet het lef om een naam in de prullenbak te gooien? Hoe ver moet het gaan om dit evt te doen?

 8. Koel Hoofd

  Het gaat niet goed met de PvdA dat ze de Laan van Moskou willen schrappen.
  Dat is niet inclusief en ook niet sociaal maar een hellend glad vlak.
  Want dan blijf je bezig want activisten en wokies hebben ook nog hele waslijsten aan waanzin en krijgen alle straten een nummer omdat namen irritatie kunnen opwekken. Wat is dan de volgende stap? Iedereen een QR code in plaats van naam omdat namen kwetsend of aanstootgevend zijn?

  @VindtDingen
  Dan moeten ze in Oekraine maar leren dat de rest van de wereld talen met andere letters heeft. Dat heet inburgering in de EU.

 9. Lexus

  @Otto Nelemans: als ik het wel heb, is de Koningslaan vernoemd naar Lodewijk Napoleon, niet de slechtste koning die Nederland gehad heeft. Hoewel ik republikein in hart en nieren ben en de monarchie volkomen achterhaald vind, zou ik er voorstander van zijn om de laan voortaan Koning Lodewijk Napoleonlaan te noemen.

 10. Lombokker

  Het valt mij op dat juist degenen die altijd hun mond vol hebben over inclusiviteit, er altijd als de kippen bij zijn om iets (of iemand) buiten te sluiten als die niet aan hun ‘waarden’ voldoet.

 11. peter R.

  De Laan van Moskou mag blijven, maar de JP Coenstraat in Lombok geef ik geen vijf jaar meer!

 12. Hans

  @ Otto Nelemans

  Sorry Otto, maar midden jaren zeventig redde Joop den Uyl de monarchie door vakkundig en tactisch te manoeuvreren ten tijde van de Lockheed affaire.
  Bernhard had steekpenningen aangenomen van die vliegtuigbouwer en dat kwam uit. Den Uyl wist de monarchie te sparen door Bernhard z’n uniform af te nemen. Want het gaf enorm veel heisa.

 13. Lexus

  @peter R.: Moskou is genoemd naar een stad, J.P. Coen naar een persoon. Dat is niet vergelijkbaar. Die J.P. Coenstraat had wat mij betreft al lang een andere naam moeten krijgen. Het was een buitengewoon wreedaardige despoot.

 14. Scherpschutter

  @Marcel 11:16

  Wat gaat het veranderen van een straatnaam daar aan veranderen?

  Nadenken!

 15. Koel Hoofd

  @Lexus
  Dat was Ché Guevarra ook, maar dat beeld nieuwe edoch misplaatste beeld van een Ché imitator staat er nog steeds met de zege van links omdat die de handjes in onschuld konden wassen door te zeggen ‘het is een afbeelding van een afbeelding’….van een massamoordenaar…

 16. passalacqua

  straatnamen veranderen is nutteloos, mensen informeren in de juiste context is nuttiger, een beeld van bijv. JPCoen kan blijven bestaan mits de plaquette de juiste info weergeeft.
  bovendien is Moskoulaan te algemeen, het is tenslotte niet de Putinlaan

 17. Raymond Meijer

  @Marcel: volgens mij ligt het Berlijnplein op loopafstand…

 18. Lexus

  @passalacqua: het is onmogelijk om die informatie te geven op een straatnaambordje.

 19. Peter

  Zoals de “straat” er op de foto uitziet, is de naam Moskoustraat voor deze gribus veelbetekenend.

 20. Marcel

  @scherpschutter, u zegt het al. Doe is nadenken? Misschien helpt het? Bij u?

 21. Fred

  @Lexus:
  Als je geen verwarring wilt scheppen kun je beter geen Koning Lodewijk Napoleonlaan gaan invoeren , want we hebben al een Lodewijk Napoleonplantsoen in Abstede.

 22. Scherpschutter

  Raymond Meijer

  LOL!

 23. Lexus

  @Koel Hoofd: onze brave minister-presidenten Drees (PvdA) en Beel (KVP) hebben onder de koninginnen Wilhelmina en Juliana met hun koloniale oorlogen meer bloed aan hun handen dan alle Zuid-Amerikaanse “terroristen” bij elkaar. Maar voor alle duidelijkheid: ik heb geen zin in turven; van mij hoeft Che Guevarra geen beeld, Drees en Beel, Wilhelmina en Juliana overigens ook niet.

 24. Bromsnor

  Bromsnor stelt voor de straat zo te laten, niet verharden, niet bebouwen, een desolate gribus zooi, een permanent aandenken aan het beest dat in Moskou woont.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).