Gemeente Utrecht wil 800.000 euro bijdragen omdat corporaties stoppen met verkopen van sociale huurwoningen Gemeente Utrecht wil 800.000 euro bijdragen omdat corporaties stoppen met verkopen van sociale huurwoningen

Gemeente Utrecht wil 800.000 euro bijdragen omdat corporaties stoppen met verkopen van sociale huurwoningen

Gemeente Utrecht wil 800.000 euro bijdragen omdat corporaties stoppen met verkopen van sociale huurwoningen
Foto uit 2019, actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen
De gemeente Utrecht is van plan dit jaar 800.000 euro bij te dragen aan het verduurzamen van sociale huurwoningen omdat woningcorporaties stoppen met het verkopen van huizen. De gemeente en corporaties hebben flinke discussies gevoerd over de maatregel Stop de Verkoop. Eerder lieten corporaties nog weten zo’n 10,6 miljoen euro compensatie te willen.

De gemeente Utrecht is van plan dit jaar 800.000 euro bij te dragen aan het verduurzamen van sociale huurwoningen omdat woningcorporaties stoppen met het verkopen van huizen. De gemeente en corporaties hebben flinke discussies gevoerd over de maatregel Stop de Verkoop. Eerder lieten corporaties nog weten zo’n 10,6 miljoen euro compensatie te willen.

De stop op het verkopen van sociale huurwoningen door woningcorporaties is een langgekoesterde wens van een deel van de gemeenteraad. Er is sprake van een woningcrisis en de wachttijden voor een sociale huurwoning zijn lang. Het verkopen van sociale huurwoningen zou daarom niet passend zijn.

Verschillende woningcorporaties lieten echter weten geen voorstander te zijn van een volledige stop op de verkoop van woningen. Het verkopen van woningen levert geld op voor corporaties waarmee ze nieuwe huizen kunnen bouwen en oudere woningen kunnen verduurzamen. De verkoop, sloop en productie zou gezamenlijk als een groter plaatje bekeken moeten worden.

Compensatie

Uiteindelijk lukte het wethouder Dennis de Vries eind vorig jaar wel om een stop op de verkoop af te spreken met de corporaties. Het gaat hierbij om ongeveer honderd woningen. Daarmee was echter nog geen gelopen race. Woningcorporaties willen compensatie zien, omdat ze inkomsten mislopen omdat er geen woningen meer verkocht kunnen worden. Daar schreef DUIC al eerder over.

De corporaties spraken eerder over een compensatiebedrag van 10,6 miljoen euro, maar de gemeente liet al snel weten dit niet passend te vinden. Er werden vervolgens meerdere onderzoeken en gesprekken gevoerd. Nu ligt er een compensatiepakket op tafel.

De corporaties Bo-ex, Cazas Wonen, Habion en SSH hebben laten weten in 2024 geen nadelen te ondervinden door de stop op de verkoop van sociale huurwoningen. Portaal en Woonin menen dat ze dit wel hebben. Daarom is het college van plan om 800.000 euro in te zetten om zo’n 230 bestaande woningen te verduurzamen. Dit moet nog formeel besloten worden. Het gaat hierbij compensatie voor 2024. Voor het jaar 2025 moeten er weer nieuwe afspraken gemaakt worden.

Inkomsten

Uit de recente Voorjaarsnota werd overigens ook iets anders duidelijk; de gemeente loopt inkomsten mis doordat er geen woningen meer verkocht worden. Deze zogenoemde meerwaardeafdrachten van woningcorporaties zijn nu begroot op 1 miljoen euro, terwijl dat eerder 6 miljoen euro was. De 1 miljoen euro die overblijft komt door de verkoop van zogenoemde ‘exoten’, dit zijn sociale huurwoningen die nog wel verkocht mogen worden. Het geld in deze pot vloeide eerder ook voor twee derde weer terug richting projecten van corporaties, die kunnen dat geld aanvragen voor projecten die aansluiten bij de doelen; meer woningen, duurzaamheid of het herinrichten van openbaar gebied

Schriftelijke vragen

Verschillende politieke partijen hebben inmiddels vragen gesteld over de verkoop van de zogenoemde exoten. Dit zijn woningen in het bestand van woningcorporaties die een hoge waarde hebben, een woning vanuit een VVE-minderheidsbelang of waar sprake is van hoge kosten. Deze exoten mogen nog verkocht worden. GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, EenUtrecht en BIJ1 zien dat Woonin en Portaal nog steeds verschillende sociale huurwoningen te koop hebben staan. De partijen vragen zich af of dit wel echt exoten zijn, en willen dat het beter toetsbaar en meetbaar wordt wat nou precies een exoot is.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Op naar de 100 miljoen tekort! Ook deze week weer 1 miljoen extra overschrijding. Dat gaan we halen met nog bijna een half jaar te gaan.

 2. Rietje

  De corporaties hebben zo hun eigen ‘regels’ en de gemeente heeft jaren zitten slapen. Haal alle drek dan nu maar naar boven. En hou op ze te belonen voor hun gelieg en gejank.

 3. Fvw

  In Huis ter heide, gemeente Zeist licht heel veel goud en geld opgeslagen, misschien kan de gemeente Utrecht wat lenen??.

 4. Toine Goossens

  Met zeer, zeer grote dank aan Cees Grimbergen. Deze Utrecht persoonlijkheid bestede de afgelopen 2 jaar heel veel tijd en onderzoek aan het bestrijden van de belachelijke eis van de woon corporaties.
  In januari onderbouwden die hun eis nog met een duur adviesrapport van Ortec. Die wanprestatie heeft Ortec nu ingetrokken. De schade kan/kon niet onderbouwd worden.

  Lees het laatste artikel van Cees Grimbergen hier:
  https://denuk.nl/nieuw-rapport-ortec-a-36-000-euro-bevestigt-rijkdom-woningcorporaties/

  Het is volledig aan de inzet van Cees Grimbergen te danken dat wij, bewoners, nu € 10.000.000 kunnen besparen. Spreek uw waardering voor hem uit.

  De nieuwe directeur van Bo-ex had al afstand genomen van de claim. Alle kleine collega’s steunen hem daar nu in. Alleen de twee rijkste corporaties Woonin en Portaal willen nog schadeloos gesteld worden. Zouden de CEO’s van die 2 soms bonussen ontvangen?
  Woonin en Portaal zijn miljarden bedrijven die falen in het nakomen van hun wettelijke opdracht. Commercieel vastgoed exploitant Vesteda geeft hen het nakijken. Vesteda gaat voor eigen rekening en risico 1.500 sociale woningen bouwen. Zonder enige steun of garantiestelling.

  Ook die € 800.000 en alle toekomstige bedragen dienen te verdwijnen. Het eigen vermogen van de corporaties is duizeling wekkend.

 5. W

  Je kunt tot op de dag van vandaag gewoon huizen kopen bij Woonin.

 6. Van Puffelen

  Tuurlijk woningen die te veel onderhoud nodig hebben mogen nog wel verkocht worden?? De woningbouw laat de woningen waar ze van af willen gewoon eerst verpauperen en dan zeggen ze dat de woningen exoten zijn waar te veel onderhoud aan is, dat doen ze al 50 jaar. Alle woningen hebben tegenwoordig hoge waarde dus kunnen ze alles gewoon verkopen en die 800.000 steken ze extra in hun zak!!!! Deze gemeente bestuur denk dat ze kunnen onderhandelen, maar daar in plaats geven ze gratis geld aan deze woningcorporaties.

 7. Robin

  800.000 die indirect volledig bij de lage inkomens terecht komt. Goede besteding van gemeenschapsgeld!

 8. Woningnood

  @ rietje. De situatie is eerder dat woning corporaties klem zitten tussen vele regels. De sociale huren mogen nauwelijks stijgen met de inflatie, de onderhoudskosten stijgen harder, en het verhuur gat tussen sociale huur en markt conform huur is inmiddels ruim 100%. Het is eerder rede dankbaar te zijn dat er nog lage sociale huren in ons land zijn dus.

 9. Wouter

  Ze zijn ook gestopt met sociale huurwoningen te verkopen aan bewoners die er al wonen en in staat zijn om de woning te kopen. Gemiste kans!

 10. Pieter Verkoops

  Minister Dekker was niet Lekker. liberalisatie leidt direct tot verkoop. Sociale huur is sinds jaren 30 niet meer zo nodig geweest. Gemeente moet zelf huizen opkopen en beheren, zoals vroeger. Grootste fout is dat zij woningen heeft verkocht aan woningbouwcorporaties. De woningbouwverenigingen waren goed: immers het bestuur woonde zelf ook in een huurhuis dat waren zij verplicht. De gemeente Utrecht moet s.a.p. de oude woningen die nu voor studentenkotten worden uitgeragd opkopen, herstellen en als sociale huurwoningen verhuren voor alleenstaanden die het langst ingeschreven staan . Met daarbij huisregels: en goed onderhoud. Uiteraard voor de laagste inkomens. hoge inkomens kunnen particulier een huis huren. Simpel.

 11. Don

  @Robin ga eens na wat een directeur van een woningbouw vereniging verdient dan mag je van zo iemand verwachten dat hij zijn zaakje op orde heeft en in staat is sociale woningen niet te verkopen en deze te verduurzamen. Dat de gemeente utrecht de rekening weer neerlegt bij de belasting betalende utrechter is een regelrechte schande zeker gezien het tekort in deze gemeente van 77 miljoen.

 12. RABE

  Als de gemeente de leegstaande panden in Utrecht opknapt, kunnen daar heel veel woningzoekenden wonen. Maar de gemeente is een beetje laks. Dus gaan de krakers weer kraken en blijven de woningzoekenden zoeken. Dank aan de gemeente.

 13. Inez

  Dus Woonin en Portaal worden beloond voor dat ze het niet zo goed doen als die vier andere cooperaties, wedden dat ze volgend jaar alle 6 geld nodig hebben?

  Verkoop die 230 oude woningen aan handige types, ze zullen niet zo duur zijn en worden zo verbeterd. En laat cooperaties zelf verantwoordelijk voor hun beleid, raad en college ga niet op die stoel zitten.

 14. Koel Hoofd

  @Toine Goossens,
  Dank voor de link!

  Echter, heb maar geen illusies, de andere ‘algemeen sociaal maatschappelijk belang’ kant werkt net zoals de ‘kapitalistische’ kant, zijn immers twee kanten van dezelfde munt ‘Homo sapiens’.

  Onderzoek is het ultieme ‘wie betaald bepaald’ business model in de ‘kenniseconomie’ van de 21e eeuw geworden. De overheid maakt daar gretig gebruik van om hun beslissingen te onderbouwen. Formulering van de opdracht is daarbij van cruciaal belang.
  Onder de streep blijft het toch mensenwerk hè.

 15. Sil

  Verkoop van sociale huurwoningen bij wet verbieden.

 16. Scherpschutter

  Merk bovenal op dat hier geen enkel huis extra mee op de markt komt. Wie het huis bezit, is verder irrelevant. Een huis is één huis.

  De wethouder betaalt dus zo 800.000 Euro tot 10.000.000 van de burger afgenomen Euro’s, voor exact 0,0 extra huizen erbij.

  Het een ieder te denken moeten geven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).